Vassa Snapdragon 4100 tillsammans med trolig uppgradering till Wear OS 3 och en prislapp som inte avskräcker allt för mycket. Vad är egentligen TicWatch E3 för typ av smartklocka?
Trots att den redan har nästan ett år på nacken (lanseringsdatum var i juni 2021) är TicWatch E3 från den lite halvokända tillverkaren Mobvoi fortfarande en väldigt spännande smartklocka. Framförallt för att den är en av få klockor ute i det vilda som under 2022 spås få den nya varianten av Googles klock-operativsystem Wear OS. Och då specifikt Wear OS 3.0. En annan anledning är att den för stunden går loss på förhållandevis trevliga cirka 1700 kr.
Minimalt laggig upplevelse
För tillfället huserar klockan Googles Wear OS 2.9. Ett operativsystem som är ganska tungdrivet (vilket verkar vara fallet även för kommande 3.0). Det kanske allra mest intressanta med TicWatch E3 är att den, utöver 8 GB internminne, också fått sig tilldelad både den snabba systemkretsen Snapdragon 4100 och 1 GB RAM-minne. En kombination som gör att Wear OS trots allt flyter på som det faktiskt är tänkt att göra. Oavsett vad som görs på den lilla 1,3 tums-displayen reagerar allt utan hoppa till eller på annat sätt lagga. I stort sett överhuvudtaget.
Det finns dock ett par anledningar till varför TicWatch E3 är en lite billigare smartklocka. Kanske då framförallt jämfört med företagets nya TicWatch Pro 3 Ultra, som kostar en extra tusenlapp. Den första besparingen är utan tvekan displayen som hos E3 är av vanlig LCD-typ jämfört med AMOLED hos Pro 3 Ultra. Detta gör att mörka ytor aldrig blir totalt mörka när skärmen är aktiverad. Vid vanlig användning märks däremot detta ganska lite.
Det största problemet jag har med skärmen är istället faktiskt avsaknaden av en automatisk ljussensor. Nu går det ganska snabbt att svepa ned från toppen av klockan för att få fram ljusinställningarna. Men det blir ett lite småjobbigt extrasteg vid det stunder då ljusförhållandena förändras snabbt. Överlag är dock skärmen bra för vad den är. Med en upplösning på godkända 360 x 360 pixlar är text tydlig och skarp och grafik och bilder renderas utan några egentliga problem alls.
Avancerade sensorer i premiumplast
Konstruktionsmässigt är det plast så långt ögat når. För priset kan man däremot inte förvänta sig allt för mycket. Kvalitén är dock bra och på grund av materialvalet är klockan med sina 32 gram ohyggligt lätt på armen. Något som gör att den utan problem går att ha på sig både under den vanliga dagen och under träningspasset. TicWatch E3 är även IP68-certifierad. Vilket innebär att den fixar att vara 1,5 meter under vattenytan i 30 minuter.
Laddas gör klockan via den medföljande magnetladdaren (ingen väggadapter medföljer, utan endast USB-kabel). Laddningen går i sådär hastighet och en full laddning tar ungefär två timmar. Personligen kan jag tycka att magnetlösningen är något i det lösaste laget och hyfsat lätt trillar loss från klockan. Men det är ingen katastrof.
Batteritiden vid normal användning som klocka är cirka två dagar. Om klockan används för träning och GPS-spårning är det istället laddning varje dag som gäller. Detsamma gäller om skärmens always-on-läge är aktiverat. Överlag en batteritid som får anses vara okej. Men inte mer.
Sett till hårdvara har TicWatch E3 utrustats med både pulsmätare och blodsyremätare. Kopplingsmässigt finns Bluetooth och Wi-Fi tillsammans med en NFC-sensor för att göra betalningar via Google Pay. Utöver det finns även en GPS-modul för att logga vart man befinner sig de stunder telefoner inte är närvarande. Klockan har också en inbyggd högtalare samt mikrofon för samtal och röst in- och uppspelningar.
Med Android och med iOS
När det kommer till telefon är jag en mångårig Apple-användare och TicWatch E3 fungerar utan några större problem även med iPhone. Men det märks att det är Android som föredras av klockan. Vilket inte är jättekonstigt då Wear OS är ett Android-baserat operativsystem.
Funktionsmässigt fungerar det mesta såsom notifikationer för samtal och andra app-notiser hos TicWatch E3 likvärdigt mellan iOS och Android. En av de större skillnaderna är däremot att inga meddelande-notiser fungerar med iPhone. Vilket personligen är ett stort minus. Men detta är tyvärr fallet med många Wear OS-klockor. Rättelse: Meddelande-notiser fungerar faktiskt med iPhone så länge man under Inställningar > Notiser > Meddelanden ställer alternativet Förhandsvisa till Alltid eller Om olåst.
I övrigt är själva användningsprocessen i stort sett densamma med de båda operativsystemen och Wear OS-appen finns tillgänglig för både iPhone och Android. Detsamma gäller givetvis också för Mobvois egna app som används för de Mobvoi-specifika tränings- och hälso-apparna i klockan.
Använda och kontrollera TicWatch E3
Jag har använt TicWatch E3 i lite över två veckor och på det stora hela gillar jag klockan. Även om den är något tjock sitter den skönt på armen. De medföljande apparna för träning fungerar bra och GPS-loggningen är förvånansvärt precis, åtminstone utomhus. TicWatch egen träningsapp har stöd för tjugotalet aktiviteter, men det går givetvis lika bra att använda den lite bredare Google Fit-appen för att hålla koll på sina aktiviteter.
Sett till appar finns ju, i och med att klockan använder Wear OS, en nästintill oändlig mängd sådana att använda. Kvalitén här är lite som Play Store i övrigt. Många appar håller en god kvalitet och fungerar bra, medan andra mer är en kul grej en kortare stund. Personligen har jag haft en del nytta av navigeringen med Google Maps direkt på handleden. Det har även varit smidigt att sköta belysningen med Philips Hue samt att kontrollera musikuppspelning via t.ex. Spotify direkt från klockan.
Den stora mängden av valbara alternativ gäller även för urtavlorna som finns i en nästan oöverskådlig mängd. Av varierande kvalitet visserligen, men det är trots allt inte svårt att hitta flertalet vettiga varianter.
Små irritationsmoment
Även om touch-skärmen på TicWatch E3 är bra för vad den är är det svårt att komma ifrån att den bara är 1.3 tum stor. Här saknar jag snurrhjulsnavigeringen från t.ex. Apple Watch för navigering i menyer. Storleken till trots är det dock inga katastrofala problem att stega runt bland ikonerna. Men ibland blir det lite pilligt.
De två knapparna på sidan av klockan är vanliga tryckknappar där den övre tar en tillbaka till klockans startsida och den undre går att programmera till vilken funktion eller app man önskar. En kontrollupplevelse som fungerar helt okej.
Något jag däremot upplevt fungerat sådär under användningen är att accelerometern som tänder displayen när man vrider på handleden för att titta på klockan inte alltid reagerar så snabbt och precist som man skulle önska. Vilket stundtals innebär att det krävs en extra rörelse för att få displayen att lysa upp. Här hade jag också gärna sett att displayen tändes lite snabbare än vad den faktiskt gör.