- Annons -
- Annons -

Det senaste

Recension: The Legend of Zelda: Link’s Awakening – Var det bättre förr?

Att skrämma liv i gamla spel är nog ingen bättre på än Nintendo. Hur går det då när de bestämmer sig för att göra en ordentlig remake av ett 26 år gammalt spel?

Årets julklapp 2019 är en låda att gömma mobilen i

För trettioandra året i rad har nu HUI Research utsett årets julklapp. Detta år följer klappen trenden om att lägga ifrån sig sina mobila skärmar och fokusera på något annat en stund.

Gratisversionen av Spotify fungerar nu på Sonos högtalare

Spotifys reklamfinansierade gratistjänst har tidigare inte gått att använda på Sonos-högtalare. Detta ändras nu när Sonos öppnar upp för Spotify Free på samtliga av sina högtalare.

Var finns egentligen skärmsläckaren i Windows 10?

Förr i tiden kunde man högerklicka på Skrivbordet och välja skärmsläckare. Det kan man inte längre. Skärmsläckaren finns däremot fortfarande kvar i Windows 10. Här hittar du den!

Recension: SYMFONISK lamphögtalare från Sonos och IKEA

I slutet av 2017 annonserade Sonos och IKEA att de skulle utveckla ett antal produkter tillsammans. Nästan tre år senare är resultatet i form av två högtalare slutligen här. Här tar vi en titt på den lite mer obskyra av de två!

Kombinationen Sonos och IKEA känns på många sätt lika underlig som den känns självklar. Båda företagen månar om simpel men robust design medan Sonos i kontrast till IKEA ofta ses som ett varumärke med ganska dyra produkter. Ändå är det just kontrasten i samarbetet som gör att kollaborationen känns så extremt spännande.

Ur Sonos och IKEA-fabriken har det alltså kommit två högtalare. Den ena med ett mer klassiskt, om än avlångt, högtalarutseende. Den andra, som vi kommer gå in närmare på här, med en bordslampa fäst ovanpå.

Design och finess

Ur design- och praktikalitetssynpunkt måste jag säga att IKEA Symfonisk Bordslampa (som högtalaren heter) faktiskt är riktigt häftig. Det är garanterat inte den första högtalare och lampa-kombinationen i världen. Men det är den första jag lagt märke till. Huruvida designen är tilltalande eller inte är utan tvekan personligt. Jag skulle vilja säga att den varken är snygg eller ful. Den mest bara är. Vilket inte nödvändigtvis är något dåligt utan snarare stämmer ganska väl överens med det enkla tänket SYMFONISK-produkterna marknadsförs enligt.

IKEA - Sonos - Symfonisk - Lampa - Bokhylla-högtalare
Huruvida SYMFONISK är en designmässigt läcker produkt eller inte ligger nog mycket hos betraktaren. En ovanlig produkt är det däremot. Lillebror Bokhylla-högtalaren ser i jämförelse lite mer traditionell ut.

Själv lampdelen av högtalaren är så osmart det går att vara. Ett vred på ena sidan sköter av och på för lampsockeln som är av E14-typ. Personligen välkomnar jag detta och det känns skönt att IKEA och Sonos inte trollat fram ytterligare ett trådlöst belysningssystem som ska kontrolleras från nya appar och hubbar. Nu går det hur enkelt som helst att skruva i exempelvis en TRÅDFRI-lampa om man vill hålla sig till IKEA eller en Hue-lampa om Philips känns mer tilltalande. Glöm oavsett inte bort att själva lampan behöver köpas separat. I övrigt finns inte så mycket att säga om själva lampdelen. Den fungerar som den ska. Möjligen hade det varit trevligt med en dimmerfunktion då justering av ljusstyrka känns som ett fint komplement till just musik.

Sonos - IKEA - E14 - Symfonisk lampa
Ovanpå själva högtalaren finns en standard E14-sockel som varken är smart eller har dimmerfunktion. Däremot passar både TRÅDFRI- och Hue-lampor alldeles utmärkt i uttaget.

Hela pjäsen osar klassisk, Sonos-tung kvalitet (3,28 kg) kombinerat med en del IKEA-känsla. Lampkupolen är i glas och högtalardelen täcks av en tygmesh som på grund av snabba kast mellan ljust och mörkt är något svår att fästa blicken på. Det kan dock ha med undertecknads ålder att göra (32 and counting). Den svarta varianten av lampan är snäppet lugnare att vila ögonen mot.

Samma gamla SONOS på insidan

Lampdelen må vara en del IKEA men högtalaren är väldigt mycket Sonos. Framförallt Play 1 och One (recension) i jämförelse av både ljud, storlek och tyngd. I klassiskt Sonos-manér är SYMFONISK en renodlad nätverkshögtalare. Ett uttag för nätverkskabel finns placerat bakpå lampan och stöd för Wi-Fi finns självfallet. Någon Bluetooth eller andra inkopplingsmöjligheter finns däremot inte. Framsidan är bestyckad med tre knappar för att kontrollera volym och musikuppspelning. Ganska simpelt och mycket Sonos-likt.

Sonos - IKEA - Symfonisk - lampa
Placerad på rätt ställe gör sig lamphögtalaren ändå ganska bra.

Inkoppling görs via Sonos-appen (iPhone och Android) och fungerar precis som för vilken annan Sonos-högtalare som helst. Lägg till högtalare. Klick, klick, klick. Klart. Sonos-appen stödjer kring hundratalet olika musiktjänster såsom Spotify, Apple Music, YouTube Music, SoundCloud för att nämna några. SYMFONISK har även stöd för Apples AirPlay 2 vilket möjliggör direktuppspelning från flertalet olika tjänsters egna appar (t.ex. Spotify).

Här märks det också att framförallt Spotifys app börjar springa ifrån Sonos egen. Både när det kommer till snabbhet och användarvänlighet. Även om Sonos-appen gör det den ska och trots att allt fungerar precis som det bör involverar det, jämfört med Spotify-appen, lite för många steg att utföra vissa uppgifter.

Symfonisk - Sonos app - Installation
Att komma igång med SYMFONISK kräver inte särskilt mycket ansträngning. Däremot börjar Sonos-appen kännas lite trött i jämförelse med exempelvis Spotify-appen – åtminstone för uppspelning av musik.

Funktionsmässigt saknar SYMFONISK röststyrning men kan styras via Apples Siri genom röstkommandon via exempelvis din Apple-telefon. Så snart Sonos lanserar stödet för Google Assistent i Sverige (vilket ska vara på gång mycket snart) kommer det även fungera att använda en Google Home eller annan Google Assistent-kompatibel högtalare för att för att styra SYMFONISK med rösten. En spännande detalj i sammanhanget är att IKEA under hösten kommer uppdatera sin TRÅDFRI-app för att kunna styra musikuppspelningen både på SYMFONISK-högtalarna och Sonos övriga sortiment av högtalare. Till denna uppdatering ska en fristående fjärrkontroll också lanseras till SYMFONISK-serien.

SYMFONISK går i övrigt att använda precis som vilken Sonos-högtalare som helst. Antingen kan olika högtalare spela olika musik eller så kan samma musik spelas upp i flera olika högtalare. Det går även att koppla samman två stycken högtalare för att skapa ett stereopar. Sonos Trueplay-funktion, vilken används för att justera ljudet efter rummet högtalaren är placerad i, stöds också den av SYMFONISK. Dock är inställningen, tråkigt nog och precis som tidigare, begränsad till att bara kunna köras på iOS-enheter.

Lamp-sound

Initialt uppstod det för min del lite synkroniseringsproblem mellan SYMFONISK och mina andra Sonos-högtalare där det stundtals inte gick att spela upp musik på en eller flera enheter. De ville helt enkelt inte gruppera sig tillsammans.

Detta löstes dock helt och hållet genom att ansluta en av Sonos-högtalarna direkt till min router via nätverkskabel. Detta gör att högtalarna skapar ett eget, separat trådlöst nätverk. En mycket mer stabil lösning än att köra uteslutande via Wi-Fi. Framförallt om antalet högtalare börjar stiga upp över två-tre stycken. För en eller två högtalare fungerar i regel ett vanligt Wi-Fi-nätverk utan problem. Utöver detta upplevde jag inga som helst konstigheter med uppspelning av musik och annat material.

IKEA Symfonisk - Lampa - Högtalare - Kontroll - Volym
Även om högtalaren är rund är ljudet riktat framåt, något som indikeras av placeringen av knapparna för volym och play/pause.

Ljudmässigt har lamphögtalaren framförallt en rapp, om än snäppet grumlig, bas som går att dra upp rätt så rejält via EQ-inställningarna i Sonos-appen. Ljudet är varmt och delar vissa likheter med karaktären från Play 1 och One-högtalarna. En skillnad gentemot nämnda högtalare är dock att SYMFONISK inte har riktigt lika klart och krispigt ljud utan drar något åt det dovare och mer spridda hållet. Basen blir heller aldrig lika djup och tydlig som hos Play 1. Skillnader och en viss förlust av ljudkvalitet hörs också mellan de båda högtalarna vid högre volymer där SYMFONISK inte kan följa efter den äldre Play 1 som gärna åtar sig lite högre ljud.

Detta till trots är ljudet i SYMFONISK absolut inte dåligt. Snarare är det ganska bra. Däremot skiljer sig som sagt karaktären något jämfört med Sonos egna, liknande högtalare.

Avslutningsvis är det som tidigare nämnt kanske främst kollaborationen IKEA och Sonos det egentligen mest intressanta här (även om högtalaren i fråga är riktigt trevlig). Samarbetet torde också ge Sonos en bra chans att utöka sin användarskara då deras produkter plötsligt inte bara syns i elektronikaffärer och i anslutning till Hi-Fi-produkter utan nu är mer tillgängliga än någonsin.

Summering

Gillar du designen, behöver både en lampa och en högtalare samt vill köra Sonos är det förmodligen inte så mycket som kan gå fel. Play 1 kostar exakt samma summa, har samma funktioner men snäppet klarare ljudbild, framförallt vid högre volymer. Så frågan är väl egentligen mest om du behöver ytterligare en lampa eller inte.

Prisuppgifter (2019-08-13)
IKEA SYMFONISK Bordslampa: 1 995 kronor

Specifikationer
Medföljande tillbehör: Strömkabel, nätverkskabel
+
  • Utrymmesbesparande två-i-en design
  • Bra ljud för priset och storleken
  • Fungerar perfekt med andra Sonos-högtalare
-
  • En dimmer-funktion hade varit trevligt
  • Törs man skriva att Bluetooth ändå hade passat ganska bra in här?
Priser från PriceRunner
Christoffer
Administratör och grundare av enkelteknik.se. Modererar och författar det mesta på sajten.

Relaterat innehåll

Lämna ett svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Det senaste

Recension: The Legend of Zelda: Link’s Awakening – Var det bättre förr?

Att skrämma liv i gamla spel är nog ingen bättre på än Nintendo. Hur går det då när de bestämmer sig för att göra en ordentlig remake av ett 26 år gammalt spel?

Årets julklapp 2019 är en låda att gömma mobilen i

För trettioandra året i rad har nu HUI Research utsett årets julklapp. Detta år följer klappen trenden om att lägga ifrån sig sina mobila skärmar och fokusera på något annat en stund.

Gratisversionen av Spotify fungerar nu på Sonos högtalare

Spotifys reklamfinansierade gratistjänst har tidigare inte gått att använda på Sonos-högtalare. Detta ändras nu när Sonos öppnar upp för Spotify Free på samtliga av sina högtalare.

Var finns egentligen skärmsläckaren i Windows 10?

Förr i tiden kunde man högerklicka på Skrivbordet och välja skärmsläckare. Det kan man inte längre. Skärmsläckaren finns däremot fortfarande kvar i Windows 10. Här hittar du den!

Vad betyder den röda pricken på Apple Watch?

Har du noterat en liten, röd prick högst uppe i mitten av skärmen på din Apple Watch och undrar vad den ska vara bra för? Det går vi igenom här - plus hur du blir av med den.

Ta en skärmbild (Print Screen) av din Apple Watch

Visste du att det - precis som med de flesta mobiltelefoner - går att ta en skärmdump även på Apple Watch? Här går vi igenom hur du gör!

Tester

Recension: The Legend of Zelda: Link’s Awakening – Var det bättre förr?

Att skrämma liv i gamla spel är nog ingen bättre på än Nintendo. Hur går det då när de bestämmer sig för att göra en ordentlig remake av ett 26 år gammalt spel?

Test: Apple Watch Series 5 – Fortfarande den bästa smartklockan?

Så trillade den nya Apple Watch ned. Är nyheterna tillräckliga för att uppgradera från fyran eller är det bättre att avvakta något år till? Här tar vi en titt på Apples senaste smartwatch.

Populärt just nu

Formatera, installera om och återställ en Mac-dator

Ska du sälja din Mac-dator eller vill installera om och återställa OS X/macOS av någon annan anledning? Här guidar vi dig genom hela processen!

Vad har jag för telefonnummer?

Osäker vilket telefonnummer du har? Så gör du för att se ditt eget nummer på både iPhone, Samsung, Sony och flera andra telefonmodeller.

Ta bort, lägg till eller ändra en SIM-pinkod på iPhone

Vill du ta bort SIM-PIN-koden på din iPhone eller möjligen lägga till en ny för lite extra säkerhet? Inga problem. Här går vi igenom hur du gör!

Gör en skärmdump (Print Screen) på iPhone X och XS

Precis köpt en ny iPhone och insett att den saknar en hemknapp för att kunna göra skärmdumpar? Ingen fara! Funktionen finns givetvis fortfarande och är lika enkel att använda som tidigare!

Så fixar du en Android-telefon som inte laddar

Tar din Android-telefon inte laddning eller laddar den bara då och då? Här går vi igenom de vanligaste orsakerna (och lösningarna) för problem med laddning!

Installera Windows 10 från ett USB-minne

Ska du installera Windows 10? Här går vi igenom hur du installerar en helt ren kopia av operativsystemet. Antingen från ett USB-minne eller en DVD-skiva.

Mer läsning

Använd Fotovisaren från Windows 7 och 8 i Windows 10

Vill du använda den klassiska fotovisaren från Windows 7 och 8 i Windows 10 men lyckas inte återställa den? Här går vi igenom exakt...

Flytta Minecraft-världar från Xbox 360 till Xbox One

Visste du att du kan flytta över dina Minecraft-världar från Xbox 360 till Xbox One? Helt utan varken USB-minnen eller hårddiskar? Så gör du! Om...

Flytta WordPress-sajt till ett nytt webbhotell (utan nedtid)

Vill du flytta din WordPress-sajt till ett nytt webbhotell utan någon nertid? Med hjälp av denna guide och gratis-tillägget Duplicator är det inga problem! Anledningarna...

Spela upp ett ljud när Google Home (och Mini) börjar lyssna

Trött på att du måste titta på din Google Home (eller Mini) för att se om den lyssnar? Så enkelt lägger du till en ljudsignal för att indikera att Google Home börjat lyssna efter instruktioner!