I slutet av 2017 annonserade Sonos och IKEA att de skulle utveckla ett antal produkter tillsammans. Nästan tre år senare är resultatet i form av två högtalare slutligen här. Här tar vi en titt på den lite mer obskyra av de två!
Kombinationen Sonos och IKEA känns på många sätt lika underlig som den känns självklar. Båda företagen månar om simpel men robust design medan Sonos i kontrast till IKEA ofta ses som ett varumärke med ganska dyra produkter. Ändå är det just kontrasten i samarbetet som gör att kollaborationen känns så extremt spännande.
Ur Sonos och IKEA-fabriken har det alltså kommit två högtalare. Den ena med ett mer klassiskt, om än avlångt, högtalarutseende. Den andra, som vi kommer gå in närmare på här, med en bordslampa fäst ovanpå.
Design och finess
Ur design- och praktikalitetssynpunkt måste jag säga att IKEA Symfonisk Bordslampa (som högtalaren heter) faktiskt är riktigt häftig. Det är garanterat inte den första högtalare och lampa-kombinationen i världen. Men det är den första jag lagt märke till. Huruvida designen är tilltalande eller inte är utan tvekan personligt. Jag skulle vilja säga att den varken är snygg eller ful. Den mest bara är. Vilket inte nödvändigtvis är något dåligt utan snarare stämmer ganska väl överens med det enkla tänket SYMFONISK-produkterna marknadsförs enligt.
Själv lampdelen av högtalaren är så osmart det går att vara. Ett vred på ena sidan sköter av och på för lampsockeln som är av E14-typ. Personligen välkomnar jag detta och det känns skönt att IKEA och Sonos inte trollat fram ytterligare ett trådlöst belysningssystem som ska kontrolleras från nya appar och hubbar. Nu går det hur enkelt som helst att skruva i exempelvis en TRÅDFRI-lampa om man vill hålla sig till IKEA eller en Hue-lampa om Philips känns mer tilltalande. Glöm oavsett inte bort att själva lampan behöver köpas separat. I övrigt finns inte så mycket att säga om själva lampdelen. Den fungerar som den ska. Möjligen hade det varit trevligt med en dimmerfunktion då justering av ljusstyrka känns som ett fint komplement till just musik.
Hela pjäsen osar klassisk, Sonos-tung kvalitet (3,28 kg) kombinerat med en del IKEA-känsla. Lampkupolen är i glas och högtalardelen täcks av en tygmesh som på grund av snabba kast mellan ljust och mörkt är något svår att fästa blicken på. Det kan dock ha med undertecknads ålder att göra (32 and counting). Den svarta varianten av lampan är snäppet lugnare att vila ögonen mot.
Samma gamla SONOS på insidan
Lampdelen må vara en del IKEA men högtalaren är väldigt mycket Sonos. Framförallt Play 1 och One (recension) i jämförelse av både ljud, storlek och tyngd. I klassiskt Sonos-manér är SYMFONISK en renodlad nätverkshögtalare. Ett uttag för nätverkskabel finns placerat bakpå lampan och stöd för Wi-Fi finns självfallet. Någon Bluetooth eller andra inkopplingsmöjligheter finns däremot inte. Framsidan är bestyckad med tre knappar för att kontrollera volym och musikuppspelning. Ganska simpelt och mycket Sonos-likt.
Inkoppling görs via Sonos-appen (iPhone och Android) och fungerar precis som för vilken annan Sonos-högtalare som helst. Lägg till högtalare. Klick, klick, klick. Klart. Sonos-appen stödjer kring hundratalet olika musiktjänster såsom Spotify, Apple Music, YouTube Music, SoundCloud för att nämna några. SYMFONISK har även stöd för Apples AirPlay 2 vilket möjliggör direktuppspelning från flertalet olika tjänsters egna appar (t.ex. Spotify).
Här märks det också att framförallt Spotifys app börjar springa ifrån Sonos egen. Både när det kommer till snabbhet och användarvänlighet. Även om Sonos-appen gör det den ska och trots att allt fungerar precis som det bör involverar det, jämfört med Spotify-appen, lite för många steg att utföra vissa uppgifter.
Funktionsmässigt saknar SYMFONISK röststyrning men kan styras via Apples Siri genom röstkommandon via exempelvis din Apple-telefon. Så snart Sonos lanserar stödet för Google Assistent i Sverige (vilket ska vara på gång mycket snart) kommer det även fungera att använda en Google Home eller annan Google Assistent-kompatibel högtalare för att för att styra SYMFONISK med rösten. En spännande detalj i sammanhanget är att IKEA under hösten kommer uppdatera sin TRÅDFRI-app för att kunna styra musikuppspelningen både på SYMFONISK-högtalarna och Sonos övriga sortiment av högtalare. Till denna uppdatering ska en fristående fjärrkontroll också lanseras till SYMFONISK-serien.
SYMFONISK går i övrigt att använda precis som vilken Sonos-högtalare som helst. Antingen kan olika högtalare spela olika musik eller så kan samma musik spelas upp i flera olika högtalare. Det går även att koppla samman två stycken högtalare för att skapa ett stereopar. Sonos Trueplay-funktion, vilken används för att justera ljudet efter rummet högtalaren är placerad i, stöds också den av SYMFONISK. Dock är inställningen, tråkigt nog och precis som tidigare, begränsad till att bara kunna köras på iOS-enheter.
Lamp-sound
Initialt uppstod det för min del lite synkroniseringsproblem mellan SYMFONISK och mina andra Sonos-högtalare där det stundtals inte gick att spela upp musik på en eller flera enheter. De ville helt enkelt inte gruppera sig tillsammans.
Detta löstes dock helt och hållet genom att ansluta en av Sonos-högtalarna direkt till min router via nätverkskabel. Detta gör att högtalarna skapar ett eget, separat trådlöst nätverk. En mycket mer stabil lösning än att köra uteslutande via Wi-Fi. Framförallt om antalet högtalare börjar stiga upp över två-tre stycken. För en eller två högtalare fungerar i regel ett vanligt Wi-Fi-nätverk utan problem. Utöver detta upplevde jag inga som helst konstigheter med uppspelning av musik och annat material.
Ljudmässigt har lamphögtalaren framförallt en rapp, om än snäppet grumlig, bas som går att dra upp rätt så rejält via EQ-inställningarna i Sonos-appen. Ljudet är varmt och delar vissa likheter med karaktären från Play 1 och One-högtalarna. En skillnad gentemot nämnda högtalare är dock att SYMFONISK inte har riktigt lika klart och krispigt ljud utan drar något åt det dovare och mer spridda hållet. Basen blir heller aldrig lika djup och tydlig som hos Play 1. Skillnader och en viss förlust av ljudkvalitet hörs också mellan de båda högtalarna vid högre volymer där SYMFONISK inte kan följa efter den äldre Play 1 som gärna åtar sig lite högre ljud.
Detta till trots är ljudet i SYMFONISK absolut inte dåligt. Snarare är det ganska bra. Däremot skiljer sig som sagt karaktären något jämfört med Sonos egna, liknande högtalare.
Avslutningsvis är det som tidigare nämnt kanske främst kollaborationen IKEA och Sonos det egentligen mest intressanta här (även om högtalaren i fråga är riktigt trevlig). Samarbetet torde också ge Sonos en bra chans att utöka sin användarskara då deras produkter plötsligt inte bara syns i elektronikaffärer och i anslutning till Hi-Fi-produkter utan nu är mer tillgängliga än någonsin.