Spela in skärmen på en Mac-dator

Gillar du artikeln? Stöd sajten med en Swish om du vill.

Det senaste

Lägg till fler Favoriter i Finders sidofält i macOS

Från början är det en ganska liten skara källor som går att nå via sidofältet i Finder i macOS. Tack och lov går det snabbt att själva bestämma exakt vilka genvägar som ska synas och vilka som inte ska det.

Funktionen att spela in skärmen på en Mac finns faktiskt inbyggd i OS X redan från början. Det enda som behövs är programmet QuickTime Player. Så kommer du igång direkt!

Det finns en uppsjö program för att spela in skärmen på en Mac-dator. En hel del gratisvarianter och lika många betallösningar. Vill du dock endast göra en enkel video som dessutom håller relativt bra kvalitet och samtidigt har en så liten filstorlek som möjligt är OS X inbyggda lösning faktiskt inte alls dum! Vi kommer här gå igenom hur du använder den inbyggda mediaspelaren QuickTime Player för att spela in skärmen på din Mac-dator. Givetvis är programmet helt gratis!

1. För att kunna spela in skärmen på din Mac-dator behöver du börja med att starta programmet QuickTime Player. Det finns inbyggt i OS X från början och startas enklast genom att klicka på sökikonen högst uppe till höger på skärmen, skriva QuickTime Player och sedan trycka Enter.

Starta QuickTime Player - Mac OS X - Spela in skärmen

2. Så snart QuickTime Player startat väljer du Arkiv följt av Ny skärminspelning.

Ny skärminspelning - Mac OSX - Quick Time

3. Skärminspelningen i QuickTime har inte särskilt många inställningsmöjligheter. Genom att klicka på den lilla pilen bredvid den rödgråa inspelningsknappen kan du dock välja om du vill att videon ska innehålla ljud och vart det i sådant fall ska komma ifrån. Samt om du vill visa en liten ring på skärmen vid varje musklick, för att det ska synas tydligare i den färdiga videon när du klickar.

När du gjort dina inställningar klickar du på den rödgrå inspelningsknappen för att sätta QuickTime i inspelningsläge.

Inspelningsinställningar - Mac - Spela in skärmen - OS X

4. Precis som meddelandet på skärmen säger kan du nu antingen klicka en gång för att börja spela in hela skärmen. Du kan även välja att klicka och dra upp en ruta på skärmen för att begränsa inspelningen till just denna ruta. Så snart du gjort ditt val startar inspelningen.

Klicka för att spela in hela skärmen - Mac OS X

5. När du är nöjd med inspelningen klickar du på stoppknappen uppe till höger i menyn.

Stoppa inspelning av skärm - Mac OS X

6. Din inspelade video dyker nu upp på skärmen och du kan titta på den direkt om du vill. För att spara filmen klickar du på Arkiv följt av Spara.

Arkiv, Spara - Inspelad film - Mac OS X

7. Skriv därefter in ett lämpligt namn för din inspelade film och klicka på Spara för att spara den. Filmen sparas i formatet .mov.

Spara film - Mac - Spela in skärmen - QuickTime Player

Inga större konstigheter egentligen! Har du tips på några andra smidiga lösningar eller program för att spela in skärmen på en Mac-dator? Dela gärna med dig i kommentarerna!

Utvalda produkt- och återförsäljarlänkar i vissa av artiklarna på enkelteknik.se är affiliate-länkar. När ett köp, inom en viss tid, görs via en eller flera av dessa länkar erhåller sajten en mindre provisionsdel på köpesumman. Läs mer.

12 kommentarer

  • Hej, vad konstigt :-/ Testa att se om det går att temporärt stänga av den inbyggda mikrofonen genom att klicka på Äpplet > Systeminställningar > Ljud. Förmodligen går det att stänga av mikrofonen alternativt åtminstone sänka inspelningsljudet så inget faktiskt spelas in.

   // Christoffer, enkelteknik.se

 1. Tacksam för hjälp! Om man vill spela in en video med ljud, är det då möjligt att göra det utan att bakgrundsljudet i rummet kommer med i inspelningen?

  • Hej! Superbra fråga! Så vitt jag vet går det inte direkt att ändra ljudupptagningskällan så mikrofonen inte är med i ljudet. Däremot går det att använda t.ex. gratisprogrammet Soundflower för att åstadkomma detta.

   Jag vet att jag själv använt detta vid något tillfälle, har dock ingen Mac-dator framför mig just nu. Men så vitt jag kommer ihåg är det bara att klicka på Volym-ikonen så snart programmet är installerat. Välj där Soundflower 2ch. I inspelningsprogrammet (QuickTime) väljer du därefter samma val under Mikrofon (Steg 3 i guiden).

   // Christoffer, enkelteknik.se

 2. Hej
  Har en fundering. Finns det en tidsbegränsning på hur länge man kan spela in eller funkar det hur länge som helst tills man trycker på stoppknappen?

  • Hej! Jag har tyvärr inte undersökt detta själv. Men så vitt jag kan läsa mig till ska det enda som sätter några tidsbegränsningar vara om hårddiskutrymmet på datorn tar slut under en inspelning. Annars verkar det vara fritt fram med i princip hur långa inspelningar som helst.

   // Christoffer, enkelteknik.se

 3. Hej Christoffer. Min son vill kunna spela in när han spelar Roblox å sen lägga upp det på sin Youtube sida, och det verkar som att man kan det med Quicktime. Men, vet du om det finns något program för Mac där han kan filma sig själv i en liten ruta samtidigt som han spelar spelet?

  //Conny

  • Hej! Vad kul! Jag har länge gått i tankarna att skriva en guide kring just detta och programmet jag personligen använt mig av för att spela in på detta sätt kallas OBS (Open Broadcaster Software). Det är helt gratis, finns för både Mac-datorer och Windows samt kan användas både för att spela in video från flera källor samtidigt (t.ex. skärm och kamera) samt för att live-streama via Twitch och andra tjänster om man vill det framöver. Programmet kan hämtas här.

   OBS är dock mycket mer avancerat än t.ex. Quick Time. Däremot finns det en mängd bra guider för exakt hur man gör för att komma igång på YouTube. Så min rekommendation skulle utan tvekan vara att använda OBS samt kolla igenom en eller ett par guider och följa med i de inställningar som görs. Så ni får kläm på hur programmet används. Lycka till!

   // Christoffer, enkelteknik.se

 4. Hej, jag får stora problem med att ljudet blir ”out of sync”. Efter 10 minuter ligger ljudet långt efter det som händer på skärmen.

  Har du tips eller rekommendationer om hur man kan åtgärda det?

  • Hej! Denna guide har sig några år på nacken, så tyvärr har jag inte testat detta på ett tag. Det låter ju även som att ljudet blir mer och mer osynkat desto längre inspelningen pågår, så det skulle inte göra någon skillnad att skifta inspelningstiden med extra program eller så heller. Har du testat att använda den inbyggda inspelningsfunktionen i iOS och därefter bara kopiera över videorna till datorn? Det är förmodligen lite smidigare! Har en guide för detta med här, som förhoppningsvis är lite mer up-to-date!

   // Christoffer, enkelteknik.se

 5. Hej! Jag vill skärmfilma en video på min dator, men ljudet kommer inte med om jag inte har mikrofonen på, men om jag har mikrofonen på blir ljudet alldeles skramligt och dåligt. Hur kan jag göra?

  • Hej! Quicktime är tyvärr lite begränsat när det kommer till att spela in ljud (bortsett från mikrofonljudet). Det går dock att lösa genom att installera ett litet extraprogram kallat Soundflower (https://soundflower.en.softonic.com/mac). När det väl är installerat ska ett nytt alternativ dyka upp under ljudinställningarna i QuickTime ”Soundflower(2ch)”. Genom att välja detta samt även ändra datorns interna ljudinställningar till samma alternativ kan QuickTime plocka upp det till inspelningen.

Lämna ett svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Du kanske även gillar

Det senaste

Lägg till fler Favoriter i Finders sidofält i macOS

Från början är det en ganska liten skara källor som går att nå via sidofältet i Finder i macOS. Tack och lov går det snabbt att själva bestämma exakt vilka genvägar som ska synas och vilka som inte ska det.

Test: Netgear Orbi AX6000 (RBK863s) – Ett snabbt, men lite lustigt, syskon

Netgears Orbi-serie av nätverksprodukter har fått en hel del god feedback, framförallt gällande stabilitet och prestanda. Så vart passar nya RBK863s in? För helt lätt är det inte att navigera i djungeln av beteckningar.