Spara bilder och foton som JPEG istället för HEIC på iPhone

Det senaste

Varför finns det två kontrollpaneler i Windows 10?

I persondatorbegynnelsens tid (typ 1985) fanns det endast en samlingsplats för Windows inställningar, kallad Kontrollpanelen. Så är det inte längre. Men varför?

Test: MSI Modern 15 – En prisvärd mellan-laptop

MSI Modern 15 är en ganska mittemellan laptop sett till både specifikationer och pris. Hur står den sig i djungeln av bärbara datorer och vad för man för strax över 8000 kr?

Vad är skillnaden mellan strömsparläge och viloläge i Windows 10?

Vad skiljer egentligen mellan strömsparläget och viloläget i Windows 10? Och varför startar datorn ibland upp av sig själv när den vilar? Det tänkte jag reda ut här!

Test: Netgear Nighthawk AX12 RAX200 – Bästa Wi-Fi 6 routern?

Är det värt att betala nästan femtusen kronor för Netgears just nu dyraste, ensamma router? Och hur stor skillnad gör egentligen Wi-Fi 6? Det tänkte jag försöka svara på här.

Apple gillar att introducera nya saker. Från och med iOS 11 sparas därför iPhone-foton i formatet HEIC istället för JPEG. Du kan dock själv välja vilket bildformat du vill använda. Så gör du!

Från och med iOS 11 sparar nyare iPhones inte längre bilder i det klassiska JPEG/JPG-formatet. Istället används automatiskt det nyare bildformatet HEIC. HEIC erbjuder tillsammans med en del andra fördelar framförallt bättre komprimeringsmöjligheter än JPEG. Vilket gör att sparade bilder tar upp mindre plats på din telefon.

Ska man vara riktigt noga är HIEC dock inte något bildformat, utan en så kallad behållare (container) för olika typer av filer. Det faktiska filformatet i fråga kallas HEIF (High Efficiency Image Format) och är skapat med utgångspunkten att, så småningom, ersätta JPEG-formatet.

Än är vi dock inte riktigt där och det är långt ifrån alla programvaror som ens klarar av att visa HEIC-filer. Faktum är att inte ens Windows 10 kan öppna HEIC-filer utan hjälp av extra program. Sitter du framför en Apple-dator är det i nuläget endast macOS High Sierra som fixar att visa HEIC-filer utan extra hjälp.

HEIC konverteras automatiskt vid SMS och mejl

När du skickar en bild från din iPhone till någon via SMS, iMessage eller e-post konverterar telefonen automatiskt bilden till JPEG innan den skickas. Detta är dock inte fallet om du för över bilder från din iPhone till exempelvis en dator. Då bibehålls istället HEIC-formatet, vilket kort sagt kan ställa till det en del.

Apple har däremot bakat in en inställning i iOS vilken gör möjligt för HEIC-bilder att automatiskt konverteras även när de skickas till en dator. Du hittar denna inställning genom att navigera till Inställningar och välja Bilder. Längst ned finns sedan alternativet Överför till Mac eller PC. Välj Automatisk för att låta din telefon själv försöka känna av vilka bildformat som stöds av datorn de skickas till. Detta fungerar endast om bilder skickas via USB. Skickar du t.ex. bilderna trådlöst bibehålls HEIC-formatet och bilderna behöver då konverteras i efterhand (fortsätt läsa!).

Överför till PC eller Mac - iPhone - HEIC - JPEG

Spara foton som JPEG istället för HEIC på iPhone

Det går även att ställa in så iPhone automatiskt sparar bilder i det klassiska JPEG-formatet istället för HEIC. Dessvärre konverteras inte de bilder som redan är tagna och sparade i HEIC-formatet. Dessa bilder behöver istället konverteras efter att de förts över till en dator. Vi går igenom hur du gör detta i nästa steg. För att ändra inställningen för vilket format nya foton sparas i gör du följande.

1. Navigera till Inställningar och välj Kamera.

2. Peka på Format (1). Ändra inställningen Kameraavbildning från Högeffektiv till Mest kompatibel (2).

iPhone - Kamera - Format - Mest kompatibel - HEIC - JPEG

3. De bilder som tas från och med nu kommer sparas i JPEG-formatet istället för HEIC.

Konvertera HEIC-foton och bilder till JPEG

Att konvertera (göra om) bilder från HEIC till JPEG när de väl befinner sig på din dator är tack och lov ganska enkelt. Det finns en uppsjö smidiga och helt gratis program för ändamålet. Vi kommer här använda oss av programmet iMazing HEIC Converter. Programmet är helt gratis att använda och finns för både PC och Mac-datorer.

1. Börja med att öppna valfri webbläsare och knappa in imazing.com/heic/download. Klicka på Download for Mac om du använder en Apple-dator alternativt Download for PC om du använder Windows. Spara installationsfilen och installera programmet utan att ändra några alternativ under installationen. Starta därefter iMazing HEIC Converter.

2. När programmet startat behöver du lägga till de filer som ska konverteras. Detta görs enklast genom att helt enkelt markera bilderna och dra dem till iMazing HEIC Converters programfönster.

Konvertera - Gör om HEIC till JPEG - iPhone

3. Efter att bilderna lagts till i programmet finns möjlighet att göra diverse inställningar för kvalitet samt bestämma om bildernas metadata (datum när bilden är tagen etc.) ska följa med vid konverteringen. Vi rekommenderar att låta inställningarna vara såsom de är från början där Quality är inställd på 100 och Keep EXIF data är ikryssad. Klicka sedan på Convert.

iMazing HEIC Converter till JPEG - JPG

4. Innan konverteringen startar får du välja vart de konverterade bilderna ska sparas. Det är självfallet helt valfritt vart du vill spara dina konverterade bilder. Det går även att spara dem i samma mapp HEIC-bilderna för tillfället är placerade i. HEIC-originalen kommer inte tas bort under konverteringen, utan finns kvar när processen är slutförd. Själva konverteringen tar sedan endast någon sekund per bild att slutföra.

Konverterar HEIC till JPEG - iPhone - Apple

5. När alla bilder är konverterade klickar du på Show Files för att direkt öppna mappen i vilken du valde att spara din konverterade filer.

Gör om HEIC till JPEG - Hur

6. En kopia av respektive HEIC-bild har nu skapats i det vanliga JPEG-formatet som direkt kan öppnas av både samtliga versioner av Windows och MacOS.

HEIC - Konvertera - Göra om - till JPEG - iPhone - Apple - Klart

Läs HEIC- och HEIF-filer direkt i Windows

Microsoft har även lanserat ett tillägg till Windows 10 som gör att operativsystemet direkt känner igen och kan visa HEIC och HEIF-filer. Tillägget hämtas kostnadsfritt via denna länk. [Tack till Waneleha för tipset!]

Har du frågor eller funderingar kring guiden eller är det någon del som inte fungerar som den ska? Dela med dig av dina tankar i kommentarerna så ska vi försöka hjälpa till!

Christoffer
Administratör och grundare av enkelteknik.se. Modererar och författar det mesta på sajten.

Dela gärna artikeln om du gillar den.

Frågor

Hjälpte texten dig?

Allt innehåll på enkelteknik.se är gratis och finansieras genom annonsering, samarbeten och donationer. Alla bidrag, oavsett summa, tas tacksamt emot på nedanstående Swish-nummer.

Swish-nummer: 123 404 34 36

Skicka gärna med din e-post-adress om du väljer att stödja oss, så vi får möjlighet att återkomma med ett personligt tack!

27 kommentarer

  • Hej! Stort tack för feedbacken och jättekul att guiden kom till nytta :-)

   // Christoffer, enkelteknik.se

 1. Hej Christoffer!
  STORT TACK till din enkla, lättförståeliga och tydliga beskrivning där till och med jag som har tummen i hålfoten gällande datorer och hur de fungerar förstod precis hur jag skulle göra. Jag kom dock till punkt 5 där det istället för Conversion Successfull kommer upp en ruta där det står ”Conversion Failed Ett undantagsfel har inträffat i en extern komponent” Så vad gör jag nu?

  • Hej! Tack för den fina feedbacken, dock irriterande att det inte fungerar! Jag hittar tyvärr inte så mycket information kring vad som skulle kunna vara orsaken till strulet. Däremot skulle jag kunna tänka mig att programmet möjligen är känsligt för vart bilderna finns och vart de sparas till. Om du har möjlighet, testa att först kopiera bilderna till datorns vanliga hårddisk och kör konverteringen därifrån, istället för att konvertera dem när de fortfarande finns lagrade i telefonen.

   Åtminstone värt ett försök. Återkom gärna om det fortfarande inte fungerar så får jag forska vidare!

   // Christoffer, enkelteknik.se

 2. Hej. Jag hade mina bilder liggande i ett delat album på Google foto. Både jag och sonen hade lagt in bilder där, Båda har bilder från Iphone och vi man kunde se på bilderna i Windows foto-visare (knöligt program) Klickade på ladda ner alla till en mapp i datorn, men då blev de .heick istället. Gjorde som beskrivits i iMaziningHEICK och fick på .jpeg istället, men lagrade mellan varannan heick -fil. Trist. Det går ju inte att köra bildspel där varannan fil inte kan öppnas. Nu har jag raderat heick-filerna och fått endast jpeg-filer kvar. Varför finns dessa omvägar via heick? Vem gagnar detta? Detta var min första Iphone, har haft den i 2 år men nästa gång köper jag nog en Samsung igen.

  • Hej! Ledsen för ett långsamt svar. Din kommentar hade av någon anledning fastnat i skräppostfiltret.

   Du har helt rätt i att det blir dubbla filer när du konverterar dem enligt guiden. Detta för att originalfilen (HEIC-varianten) sparas samtidigt som en kopia görs i JPEG-formatet. Ett snabbt sätt att ta bort alla HEIC-bilder efter konverteringen är att högerklicka i mappen med bilderna och välja Sortera efter > Typ. Då sorteras bilderna efter just filändelsen istället för namnet. Vilket gör det smidigare att markera och ta bort HEIC-filerna.

   Varför HEIC över huvud taget finns är för att det klarar av att lagra bilder i bättre kvalitet men bättre komprimerade, de tar alltså mindre utrymme. Sen är formatet så pass nytt att stödet för det inte är så utbrett ännu. Det går som sagt även att ändra så att alla bilder som tas på telefonen automatiskt blir JPEG (som tidigare) (se under rubriken HEIC konverteras automtiskt vid SMS och mejl). Sen kan jag personligen tycka att inställningen skulle vara satt till JPEG från början och att man fick ändra till HEIC om man själv ville.

   // Christoffer, enkelteknik.se

 3. (Instämmer med föregående tack och beröm för klara och rediga förklaringar!)
  Min fråga handlar om att spara foton som JPEG (iPhone SE): Jag går Inställningar > Kamera… men där finns ingen rad Kameraavbildning för att välja Format? Är det kört?

  • Hej och tack! Det verkar som att ytterligare ett krav för att telefonen ska spara bilderna i HEIC (utöver minst iOS 11) är att telefonens processorchip är minst Apple A10. iPhone SE använder A9-processorn, vilket, så vitt jag förstår det, gör att bilderna automatiskt och endast sparas some JPEG redan :-) Rätta mig dock gärna om bilderna ändå blir HEIC, så får jag leta vidare efter mer information!

   // Christoffer, enkelteknik.se

 4. Hej. Tack för bra guide.
  Du som har koll..när jag nu formaterar om till jpg och sätter 100 så blir filstorleken 7865kB från HEIC som va 2604 kB. Avsevärd skillnad onekligen.
  Men samma fil som redan fanns konverterad till jpg, från exporteringen från iphonen antar jag, har en filstorlek på 4831kB.
  Sker inte direktkonverteringen på telefonen med max eller varför skiljer det så mycket?

  • Hej! Tack, och tack för en intressant fråga! HEIC är utvecklat med komprimering som en av de största fördelarna, av denna anledning blir bilderna så pass mycket större med den ändå ganska gamla JPEG-tekniken. Varför de båda JPEG-bilderna blir olika storlek gissar jag har att göra med att komprimeringen från som görs direkt på iPhone inte använder den maximala kvalitetsinställningen, utan närmare 80-90%. Vilket ger i stort sett liknande resultat, men med mindre filstorlek.

   // Christoffer, enkelteknik.se

 5. Hej
  Jag ändrade min inställning för bilder till automatiskt. När jag via USB kabel vill föra över HEIV bilder till pc blir de i alla fall HEIV fil. Jag har en iPhone 11.
  /mariann

  • Hej! Vad underligt. Det ska vara samma sak att överföra bilder via USB som via ett program (t.ex. såsom i texten). Kan det vara så att du uppdaterat mjukvaran i telefonen nyligen? Vid vissa uppdateringar verkar denna inställning (underligt nog) gå tillbaka till HEIC igen, även om man ändrat den tidigare.

 6. Hej Christoffer, vilken fantistisk bra guide. Det är första gången som jag kände mig mer uppdaterad än min datasupport. Denna gång fick jag berätta vad jag behövde :). JAg har nu lyckats att transformera mina bilder, men hur gör jag med filmerna som heter .mov. När jag laddar ner dessa på min Windows10-dator så hör jag ljudet, men kan fortfarande inte se dem. Mvh
  Camilla

  • Hej Camilla! Tack för den superfina feedbacken :-D Angående filmfilerna har detta förmodligen att göra med att Windows från början (troligen) saknar den rätta mjukvaran (så kallade codecs) för att spela upp filerna (om du använder exempelvis Windows Media Player för att spela upp dem).

   Jag skulle rekommendera att använda gratisprogrammet VLC som finns att hämta här. Det fixar de allra flesta filmfiler och är programmet jag själv använt i många år för att spela upp det mesta i Windows :-)

   // Christoffer, enkelteknik.se

 7. Hej, hur säkert är det att ladda upp bilderna såhär? Jag är alltid så rädd att någon annan ska få åtkomst till alla mina bilder.
  Tack för en bra beskrivning.

  /Emelie

  • Hej! Hänger inte riktigt med på hur du menar med ”ladda upp”. Om du menar att använda ett program för att konvertera bilderna skulle jag säga att just detta sätt är relativt säkert. Men visst, bilderna öppnas ju i programmet så i den värsta av scenarion finns det ju alltid en teoretisk chans att någon skulle kunna ta del av innehållet. Dock tror jag verkligen inte att så är fallet för iMazing HEIC Converter. Framförallt då programmet körs lokalt på en dator och inte som en online-tjänst eller liknande.

   Om du istället kom från artikeln från att överföra bilder trådlöst till en dator från iPhone får jag nog säga samma sak där. Det finns alltid en teoretisk chans att någon kan se det som skickas genom en app eller ett program, dock är det troligen en väldigt liten sannolikhet att så faktiskt är fallet.

   Men, vill man vara helt på den säkra sidan för överföringar är det förmodligen kabel som gäller. Dock öppnar det ju även upp en del andra frågor som om man bör vara ansluten till Internet eller ens använda Windows eller macOS att spara filerna i. I grund och botten handlar det nog mycket om vilka företag och programvaror man litar på eller inte :-)

   Ett lite rambligt svar kanske, men det är alltid en intressant frågeställning vad som är säkert och inte i den digitala världen :-) Tack för feedbacken också!

   // Christoffer, enkelteknik.se

 8. Tack för info. Det löste sig med inställningen i kameran. Har du nån aning om filer i tex pdf och word om de också kan sparas som heif och därmed inte laddas ner i annat program i detta faller ”Teams”.
  Tänkte att det kan vara liknande lösning att gå via inställning, format, filer men filer kommer inte upp i inställningar.
  Har du nån aning hur detta kan lösas?

  //Lena

  • Hej! Hm, nja, HEIC är ju endast ett filformat för bilddata. Har inte hört att varken PDF- eller Word-filer skulle få några andra format när de läses över från en iPhone.

   Så vitt jag kan läsa mig till stöds dock inte PDF eller Word-filer från början av Teams utan läses av andra program när de öppnas i Teams. T.ex. går det ju bra att använda Adobe Reader för att öppna PDF-filerna (om du använder en vanlig PC/Mac-dator).

   // Christoffer, enkelteknik.se

  • Hej! Filmfiler från en iPhone som överförs till en dator (eller bara ligger kvar på telefonen) sparas som .mov-filer. Dessa kan inte läsas med t.ex. Windows Media Player (utan extra tillägg). Däremot fixar de flesta andra mediaspelare formatet utan större problem. Jag använder t.ex. VLC för att spela upp .mov-filer (och de flesta andra filmfiler med) :-)

   // Christoffer, enkelteknik.se

Lämna ett svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Det senaste

Varför finns det två kontrollpaneler i Windows 10?

I persondatorbegynnelsens tid (typ 1985) fanns det endast en samlingsplats för Windows inställningar, kallad Kontrollpanelen. Så är det inte längre. Men varför?

Test: MSI Modern 15 – En prisvärd mellan-laptop

MSI Modern 15 är en ganska mittemellan laptop sett till både specifikationer och pris. Hur står den sig i djungeln av bärbara datorer och vad för man för strax över 8000 kr?

Vad är skillnaden mellan strömsparläge och viloläge i Windows 10?

Vad skiljer egentligen mellan strömsparläget och viloläget i Windows 10? Och varför startar datorn ibland upp av sig själv när den vilar? Det tänkte jag reda ut här!

Test: Netgear Nighthawk AX12 RAX200 – Bästa Wi-Fi 6 routern?

Är det värt att betala nästan femtusen kronor för Netgears just nu dyraste, ensamma router? Och hur stor skillnad gör egentligen Wi-Fi 6? Det tänkte jag försöka svara på här.

Test: Sonos Arc – Sonos tveklöst bästa soundbar

Sonos fokus på TV-ljud har ökat märkvärt de senaste åren. Nyast ut är soundbaren Sonos Arc som trots ett relativt högt pris är en av de bättre ljudlimporna på marknaden.

Test: ADATA SE800 – Snabb och tålig extern SSD-hårddisk

Det fullkomligt kryllar av externa hårddiskar på marknaden. ADATA SE800 lovar IP68-klassificiering och Gigabyte-hastigheter över USB-C för ett relativt överkomligt pris. Kan det vara något?

Relaterat innehåll

Send this to a friend