Sonos lanserar ultraportabla högtalaren Roam den 20 april

Ja, men det var väl ändå på tiden.

Det var nog mest en fråga om när, snarare än om, Sonos skulle lansera en riktigt portabel högtalare. Nu vet vi att svaret på den frågan är den 20:e april 2021.

Det har länge (riktigt länge till och med) spekulerats fram och tillbaka kring när Sonos skulle hoppa på tåget med mindre, portabla högtalare. Ett område som översvämmats av både bra och riktigt dåliga högtalare under åren. Sonos nosade ju som bekant på formatet för några år sedan med sin Move. Trots Bluetooth och batteridrift var och är Move däremot ganska långt ifrån en högtalare man tar med sig överallt. Framförallt på grund av storleken och tyngden.

Men nu har Sonos alltså bekräftat att de den 20 april släpper sin Roam, som högtalaren kallas. Grundtanken är enkelhet där allt från att komma igång till att flytta högtalaren mellan hemmets Wi-Fi-uppkoppling och telefonens Bluetooth ska fungera sömnlöst och utan störningsmoment.

Till detta adderar Sonos vattentäthet i form av IP67-klassning, 10 timmars batteritid och uppladdning via antingen USB-C eller via valfri Qi-laddare. En Sonos-producerad Qi-laddare specifikt avsedd för Roam finns att köpa som extra tillbehör.

Sonos Qi-laddare - Roam
Sonos lanserar i samband med Roam en egen Qi-laddare avsedd för högtalaren. Denna följer dock inte med vid köp av högtalaren, utan blir en extra investering.

Portsett från portabiliteten är det, föga förvånande, ljudet som står som största fokus hos Roam. Enligt Sonos själva verkar det ljudmässigt inte finnas många högtalare med liknande dimensioner som slår Roam på fingrarna. Något som ska bli väldigt spännande att sätta på prov framöver.

Fysiskt påminner Roam om en hoppressad One där vikten är specificerad till ganska bärbarsvänliga 0,43 kg tillsammans med ett yttermått på 168 x 62 x 60 mm. En kul detalj jämfört med Move är att också Roam blivit begåvad med Sonos automatiska TruePlay-teknik. Något som gör att högtalaren själv känner av området runtomkring sig och anpassar ljudet därefter för att låta så bra som möjligt. Givetvis är Roam också kompatibel med Sonos övriga högtalare och ekosortiment med allt vad det innebär.

En helt ny funktion som introduceras med Roam kallas för Swap. Denna syftar till att via en knapptryckning på högtalaren direkt skicka ljudet vidare till närmsta andra Sonos-högtalare.

Sonos Roam - Vattentät - Wi-Fi - Bluetooth
IP67-klassningen gör att Roam fixar att bada i 1 meter djupt vatten i 30 minuter. Kanske inget man ska utsätta den för dagligen. Men en trevlig detalj om olyckan trots allt skulle vara framme.

Sonos Roam släpps som sagt den 20:e april i år i en vit och en svart variant och med ett pris på 1999 kr. Ett test av högtalaren hittar du självfallet här så snart recensionsexemplaret trillat in. Testet av högtalaren hittar du här.

Utvalda produkt- och återförsäljarlänkar i våra artiklar är affiliate-länkar. När ett köp, inom en viss tid, görs via en eller flera av dessa länkar erhåller vi ibland en mindre provisionsdel på köpesumman. Läs mer.

Summering

Ställ en fråga

Har du en teknisk fundering du går och grubblar på? Det låter ju onödigt.

Kommentera

Lämna ett svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Det senaste

Recension: Hoa till Nintendo Switch – Ett mindre stressigt alternativ

Kort, vackert och med tydliga influenser från Studio Ghibli både bildligt och ljudligt. Men är det värt att betala 150 kr för fem timmars speltid?

Äntligen stöd för Bluetooth-hörlurar på Nintendo Switch

En av de största frågetecknen kring Nintendo Switch har äntligen fått en lösning. Men varför tog det så lång tid?

Sonos lanserar uppdaterad Beam med stöd för Dolby Atmos

Sonos snyggaste soundbar får i dagarna en uppgradering innehållandes både ny hårdvara, fler högtalare och bättre stöd för nya ljudformat.

Starta macOS Recovery i Mac-datorer med M1-chippet

Apples M1-chip fungerar ganska annorlunda jämfört med de tidigare Intel-baserade Mac-datorerna. Så pass olika att till och med proceduren för att ta sig in i macOS Recovery skiljer sig åt.

Radera bara en siffra i miniräknaren på iPhone

Visst är det irriterande när man efter en lång uträkning knappar in en siffra fel i Kalkylatorn på iPhone och behöver börja om från början? Åtminstone var det irriterande innan du läste det här.

Det senaste

Tester

Fråga »

Mer läsning

Sväng förbi på Instagram

Send this to a friend