- Annons -
  • Hem
  • Tester & Tips
  • Fråga

Det senaste

Test: IKEA Symfonisk Ljudkontroll – För både Sonos och Symfonisk

Symfonisk-högtalarna var de första produkterna att utmynna från Sonos och IKEAs samarbete. Nu har en liten fjärrkontroll dykt upp till nämnda högtalare. En fjärrkontroll som även fungerar med Sonos eget sortiment!

Dela upp en klickbar bild i flera länkar med hjälp av en Image Map

Har du en bild på din webbsida du vill dela upp i flera klickbara länkar? Här går vi igenom hur du åstadkommer just det med hjälp av en så kallad Image Map!

Recension: Sonos Move: En portabel Sonos-högtalare?

Det som kändes ganska osannolikt för bara några år sedan har nu blivit sanning. Sonos har lanserat en högtalare med både batteridrift och Bluetooth - här tar vi en närmare titt på Sonos Move.

Nu finns äntligen Google Assistent på svenska till Sonos högtalare

Nästan två år efter lanseringen av Sonos One släpper Sonos äntligen loss röststyrning via Google Assistent på svenska till sina smarta högtalare.

Recension: Sonos Move: En portabel Sonos-högtalare?

Det är alltid spännande att trilla över en produkt man verkligen inte tror ska fylla någon ny funktion, men faktiskt visar sig göra just det.

Det som kändes ganska osannolikt för bara några år sedan har nu blivit sanning. Sonos har lanserat en högtalare med både batteridrift och Bluetooth – här tar vi en närmare titt på Sonos Move.

Som om det inte vore nog med att Sonos gått ihop med IKEA och lanserat SYMFONISK-högtalarna har plötsligt – och ganska förvånande – den snäva trenden med Wi-Fi som enda trådlösa överföringsteknik slutligen brutits. Sonos Move är ungefär som vilken annan av Sonos högtalare som helst, men med två fundamentala skillnader för Sonos-produkter: Bluetooth och batteridrift.

Design: En stor One

Till utseendet påminner Sonos Move en hel del om Sonos One. Fast utdragen åt alla håll. Något som också återspeglar sig i vikten på stadiga tre kilo. Jämfört med knappa två kilo för Sonos One. Materialvalet med en metallgrill som sträcker sig runt större delen av högtalaren samt touch-kontroller för uppspelning och volym på toppen härstammar även dem från Sonos One.

Sonos Move vs Sonos One - Storlek
Sonos Move till vänster är bra mycket större (och tyngre) än lillebror One.

Bakpå högtalaren syns däremot en del saker som skvallrar om att detta inte är någon vanlig Sonos-produkt. För det första har nätverksuttaget försvunnit. Vilket begränsar anslutningsmöjligheterna till uteslutande trådlösa varianter. En USB-C-kontakt samt en knapp omgiven av en Bluetooth– respektive Wi-Fi-symbol har också lagts till. Ett tryck på knappen växlar – inte helt förvånande – mellan Bluetooth och Wi-Fi. USB-C-kontakten i sin tur används för laddning av högtalaren när det inte finns möjlighet att använda den medföljande laddaren, eller strömbasen som Sonos kallar den.

Sonos Move - Baksida - Flyttbar
Baksidan på Sonos Move huserar ett inbyggt bärhandtag. Som till råga på allt är ganska smidigt att bära runt på högtalaren med hjälp av.

Strömbasen fungerar som en liten docka till Move som automatiskt börjar ladda så snart den placeras i den ringformade laddenheten. Två små kontaktytor på högtalarens baksida gör denna process riktigt smidig och det känns uppfriskande att slippa fysisk inkoppling av en kabel för att ladda högtalaren. Avslutningsvis stoltserar baksidan även med ett infällt och faktiskt riktigt smidigt bärhandtag för att kunna flytta runt på högtalaren.

Sonos Move - Laddställ - Utanför - test
Det räcker med att ställa högtalaren på den medföljande strömbasen för att laddningen ska starta. Smidigt!

Wi-Fi, Bluetooth och IP56

I övrigt är själva Sonos-upplevelsen exakt densamma som hos företagets övriga högtalare, åtminstone så länge Wi-Fi används. Installation, gruppering av högtalare och (om man vill) uppspelning av musik sköts via Sonos egen app och fungerar som vanligt utan några större problem. Det går även att skapa ett stereopar av två stycken Move-högtalare. Däremot går det inte att använda Move som bakhögtalare till exempelvis en Sonos Beam eller para ihop Move med Sonos SUB. Move är vidare kompatibel med Apple AirPlay 2 vilket möjliggör uppspelning direkt från valfri Apple-enhet.

Precis som One har Move inbyggt stöd för röststyrning via Google Assistent alternativt Amazon Alexa. Något som passar bra då Sonos nyligen (och äntligen) släppt loss stödet för Google Assistent på svenska till sina högtalare. Funktionerna för röststyrning och kontroll via Sonos-appen går dock förlorade så snart ett tryck på knappen för att växla trådlös teknik från Wi-Fi till Bluetooth görs. Något som inte är särskilt förvånande då röststyrningen kräver en uppkoppling direkt mot Internet för att fungera och Sonos-appen är beroende av Wi-Fi.

Bluetooth-funktionaliteten är annars ganska grundläggande. Move stödjer endast att vara inkopplad till en enhet åt gången och erbjuder (ännu) inga möjligheter att länka samman flera högtalare. Personligen är ingen av dessa funktioner något jag saknar särskilt mycket, men för en inbiten blåtands-användare kan det säkerligen vara lite snopet.

Kvalitetsmässigt är ljudskillnaden mellan Bluetooth och Wi-Fi inte särskilt stor. Även om Bluetooth-ljudet möjligen känns något lite mer grötigt och urvattnat. Men några extrema skillnader är det inte tal om. På tal om vatten är däremot Sonos Move IP56-klassad. Vilket innebär att den tål regnstänk, fukt, damm, UV-strålning samt fixar att stå både i solen och i snön. Att simma med högtalaren går dock inte, så att ställa den nära poolkanten är inte att rekommendera.

Sonos Move - Top - Touch-kontroller - Mikrofon
Touch-kontrollerna för volym- och låtjustering gör sitt jobb alldeles utmärkt. Så länge inte högtalaren blir smutsig och behöver torkas av. Då kan nästan vad som helst hända.

Batteri, ljud och automatisk Trueplay (!)

Sonos Move har på pappret en batteritid på tio timmar. Något som sett till högtalare i samma prisklass och storlek är ganska blygsamt. Framförallt då många av konkurrenternas batteritid många gånger letar sig upp emot tjugotalet timmar per laddning. Ett litet plus i sammanhanget är att Move går in i strömsparläge vid 30 minuters inaktivitet. Något som gör det möjligt att låta högtalaren stå i standby i upp till fem dagar. Batteriet är klassat att fungera optimalt för tre års användning eller 900 fulla laddningscyklar och ska sedan enkelt gå att byta ut.

Så hur låter då Sonos Move och vad får man i ljudväg för cirka 4500 kr? Sett till ljudkvalitet kontra pris borde den ju ligga snäppet över One (cirka 2400 kr) men något under Play 5 (cirka 6000 kr). Något som faktiskt inte är särskilt långt från sanningen. Sonos ofta väldigt klara ljudbild har fått ge vika åt ett aningens mer mainstream-inriktat-ljud där fokusen på bas (med standardinställningarna) ligger något djupare än övriga högtalare i Sonos sortiment. Det betyder dock inte att ljudet är dåligt. Tvärtom har Move ett riktigt bra tryck tillsammans med en ovanligt varm ljudbild för att vara Sonos. Däremot får det detaljerade ljudet som sagt lida något.

Sonos Move - Högtalare - Bluetooth - Recension - Test
Plastdelarna på Sonos Move är av riktigt bra kvalitet. Synd är däremot att de älskar fingeravtryck.

Move har även utrustats med en ny funktion kallad Automatic Trueplay som, om man känner till Sonos sedan tidigare, är ganska självförklarande. Vad det handlar om är en teknik för att justera det ljud som spelas utefter vart högtalaren i fråga befinner sig. Tidigare krävde denna justering en extern mikrofon (i form av en iOS-enhet) för att läsa av ett rums dimensioner. Sonos Move gör detta automatiskt. Något som är mycket välkommet och faktiskt fungerar bra. Framförallt imponerar Automatic Trueplay-funktionen när det gäller att studsa ljudet mot väggar och andra ytor för att sprida det så långt som möjligt. Även vid ett test där högtalaren placeras riktad rakt emot en vägg lyckas Move trixa fram ljudet helt okej till det övriga rummet.

En ny typ av Sonos-högtalare

Vid en första anblick blev jag ganska förvånad över både storleken och framförallt tyngden hos Sonos Move och för att vara en portabel högtalare är den inte alls särskilt underhållande att gå runt med. Efter några dagar tillsammans stod det dock klart att Sonos Move inte är någon vanlig, portabel högtalare avsedd att placeras i cykelkorgen eller tas med på festivalen (även om det är fullt möjligt).

Move är istället något så häftigt som en ny högtalartyp i Sonos lineup av produkter. Den är lika lite en ultraportabel högtalare som den är en stationär dito. Utan befinner sig snarare någonstans däremellan. Även om Bluetooth-delen inte är lika funktionsrik som en del konkurrerande produkter, och för min del känns mer som en bonus, är det svårt att komma ifrån att användningen av Move ändå känns väldigt välplanerad. Den känns kort och gott som en färdig, robust och lustigt nog nyskapande produkt. Tre ord man sällan får använda i samma mening.

Sonos Move i laddställ - Test - Bärbar
Möjligheten att bara plocka med sig ljudet vart man än går i hemmet är faktiskt en riktigt trevlig upplevelse.

Att lyfta upp Move ur laddningsdockan (utan att dra ut några kablar), plocka med den ut på balkongen eller bara till ett annat rum och fortfarande ha tillgång till alla funktioner Sonos erbjuder är faktiskt något jag, utan att ha någon som helst aningen om det, saknat. Och det är nog precis därför jag gillar Move.

Summering

Bortsett från den något mediokra batteritiden är Sonos Move en riktigt trevlig produkt - framförallt för den som redan är Sonos-användare. För alla andra är den troligen inte en lika självklar investering. Men använder du Sonos i övrigt, har behov av och vill flytta med dig ljudet i (och någon enstaka gång utanför) hemmet samt är villig att tunna ut plånboken en del kan jag varmt rekommendera Move.

Prisuppgifter (2019-10-05)
Sonos Move: 4498 kronor

Specifikationer
Medföljande tillbehör: Laddningsdocka med inbyggd strömkabel
+
  • Ljudmässigt finns inte mycket att klaga på
  • Helt rätt väg att gå för en portabel Sonos-högtalare
  • Bluetooth-stöd
  • IP56-klassad för spill- och stänksäkerhet
  • Automatic Trueplay borde bli standard på Sonos-högtalare framöver
-
  • Batteritiden kunde varit bättre
  • Prismässigt i överkant
Priser från PriceRunner
Christoffer
Administratör och grundare av enkelteknik.se. Modererar och författar det mesta på sajten.

Relaterat innehåll

Lämna ett svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Tester

Test: IKEA Symfonisk Ljudkontroll – För både Sonos och Symfonisk

Symfonisk-högtalarna var de första produkterna att utmynna från Sonos och IKEAs samarbete. Nu har en liten fjärrkontroll dykt upp till nämnda högtalare. En fjärrkontroll som även fungerar med Sonos eget sortiment!

Recension: Sonos Move: En portabel Sonos-högtalare?

Det som kändes ganska osannolikt för bara några år sedan har nu blivit sanning. Sonos har lanserat en högtalare med både batteridrift och Bluetooth - här tar vi en närmare titt på Sonos Move.

Populärt just nu

Formatera, installera om och återställ en Mac-dator

Ska du sälja din Mac-dator eller vill installera om och återställa OS X/macOS av någon annan anledning? Här guidar vi dig genom hela processen!

Vad har jag för telefonnummer?

Osäker vilket telefonnummer du har? Så gör du för att se ditt eget nummer på både iPhone, Samsung, Sony och flera andra telefonmodeller.

Så fixar du en Android-telefon som inte laddar

Tar din Android-telefon inte laddning eller laddar den bara då och då? Här går vi igenom de vanligaste orsakerna (och lösningarna) för problem med laddning!

Gör en skärmdump (Print Screen) på iPhone X och XS

Precis köpt en ny iPhone och insett att den saknar en hemknapp för att kunna göra skärmdumpar? Ingen fara! Funktionen finns givetvis fortfarande och är lika enkel att använda som tidigare!

Ta bort, lägg till eller ändra en SIM-pinkod på iPhone

Vill du ta bort SIM-PIN-koden på din iPhone eller möjligen lägga till en ny för lite extra säkerhet? Inga problem. Här går vi igenom hur du gör!

Är Swefilmer, Dreamfilm och Sweflix lagliga?

(Uppdaterad: 2017-04-29) Swefilm(er), Dreamfilm och Sweflix är tre omåttligt populära sajter för att se på gratis film över nätet. Men är det verkligen lagligt...

Mer läsning

IKEA Place låter dig möblera med telefonen

IKEA expanderar utanför sina varuhus. Med appen IKEA Place låter de dig nu, via din telefon, direkt se hur möblerna passar in hemma -...

Vad är skillnaden mellan router och switch?

Om du någon gång försökt dig på att koppla in ett nätverk har du säkerligen stött på uttrycken switch och router och kanske även...

Invertera färgerna på skärmen på iPhone och iPad

Att läsa långa stycken på en iPhone eller iPad anstränger ögonen en hel del. Med inverterings-funktionen kan du minska påfrestningen på ögonen! När en färg...

Koppla en Android-telefon till datorn via USB (Windows)

Vill du koppla ihop din Android-telefon med datorn via USB för att skicka över filmer, bilder eller andra filer? Får du det inte att fungera? Så gör du!