- Annons -
- Annons -

Det senaste

Recension: The Legend of Zelda: Link’s Awakening – Var det bättre förr?

Att skrämma liv i gamla spel är nog ingen bättre på än Nintendo. Hur går det då när de bestämmer sig för att göra en ordentlig remake av ett 26 år gammalt spel?

Årets julklapp 2019 är en låda att gömma mobilen i

För trettioandra året i rad har nu HUI Research utsett årets julklapp. Detta år följer klappen trenden om att lägga ifrån sig sina mobila skärmar och fokusera på något annat en stund.

Gratisversionen av Spotify fungerar nu på Sonos högtalare

Spotifys reklamfinansierade gratistjänst har tidigare inte gått att använda på Sonos-högtalare. Detta ändras nu när Sonos öppnar upp för Spotify Free på samtliga av sina högtalare.

Var finns egentligen skärmsläckaren i Windows 10?

Förr i tiden kunde man högerklicka på Skrivbordet och välja skärmsläckare. Det kan man inte längre. Skärmsläckaren finns däremot fortfarande kvar i Windows 10. Här hittar du den!

7 sätt att snabba upp en långsam PC-dator

Börjar datorn känns seg och trött? Här listar vi några av de vanligaste metoderna för att få din PC med Windows 10, 8 eller 7 att återfå sin forna glans!

Att en dator känns segare och segare med tiden kan bero på en mängd olika saker. Många gånger kan man dock själv faktiskt göra en hel del för att ens trotjänare både ska må, och prestera, lite bättre.

1. Stäng självstartande program för gott

I takt med att fler och fler program installeras på en dator får den givetvis fler och fler saker att hålla koll på. När programmen är avstängda påverkar de annat än att de tar upp utrymme på datorns hårddisk. Många program vill dock gärna starta sig själva så snart datorn startas. För att sedan ligga aktiva i bakgrunden och förbruka kraft som istället kan gå till viktigare saker.

För att ta reda på vilka program som startar samtidigt som datorn använder man sig smidigast av Aktivitetshanteraren i Windows 10 och 8/8.1. Aktivitetshanteraren startas enklast genom att trycka CTRL + ALT + Delete på datorns tangentbord och därefter välja Aktivitetshanteraren. För att få fram all information klickar du därefter på Mer information längst ned.

Använder du Windows 7 hittar du istället de autostartande programmen genom att gå till Start-menyn, skriva msconfig i Sök-rutan och klicka Enter.

Väl inne i Aktivitetshanteraren väljer du fliken Autostart. Här ser du vilka program som startar samtidigt som din dator. I vårt exempel ser vi till exempel att Internet Explorer och OneDrive startar automatiskt. För att stänga av autostarten är det bara att högerklicka på det eller de program du inte vill ska starta och välja Inaktivera.

Aktivitetshanteraren - Stäng av autostart-program - Windows 10

2. Stäng av de mest resurskrävande programmen

När vi ändå befinner oss i Aktivitetshanteraren är det inte dumt att även klicka på fliken Processer. Här visas alla program, appar och bakgrundsprocesser som för tillfället är startade. Genom att klicka på antingen CPU, Minne, eller Disk kan du sortera de olika processerna för att se vilken som tar upp mest systemresurser för tillfället.

Aktivitetshanteraren - Se vilken process (CPU, Minne, Disk) som tar mest kraft

Om någon av processerna konstant tar upp till exempel 100% av antingen minnet eller CPU (processorn) kan du testa att stänga av programmet genom att högerklicka på det och välja Avsluta aktivitet. Då namnen på många av processerna är minst sagt förvirrande kan det vara en god idé att göra en Google-sökning på processens namn innan du stänger av den. Så du inte av misstag avslutar en process datorn måste ha igång. Oroa dig dock inte om du ändå råkar göra det. Det värsta som händer är att du behöver starta om datorn för att få igång processen igen.

3. Scanna datorn efter virus och otrevligheter

Virus, trojaner och andra digitala bus är experter på att förbruka en dators prestanda och göra Windows allmänt segt. Det finns en uppsjö program för att scanna efter och ta bort virus. Microsofts egna antivirusprogram, Security Essentials (som dessutom är gratis), är ett bra program att börja med. Dock är det långt ifrån perfekt och kommer väldigt sällan åt de mer avancerade virusprogrammen. Våra personliga favoritprogram när det gäller att få tag i de mer gömda virusprogrammen är: Malwarebytes Anti-Malware samt Spybot – Search & Destroy.

Malwarebytes - Scanna - Ta bort virus, malware - Windows 10

Båda programmen finns i gratisvarianter som fungerar alldeles utmärkt. För att få ett så bra resultat som möjligt rekommenderar vi faktiskt att ladda ner båda programmen (gratisversionerna). Gör därefter en genomsökning av datorn med ett program i taget.

4. Avinstallera onödiga program och frigör diskutrymme

Datorer blir konstant bättre och bättre på att använda hårddiskens utrymme på ett så optimalt sätt som möjligt. Trots detta mår dock de flesta datorer bra av att ändå ha lite ledigt utrymme på hårddisken att arbeta med, för att kunna skriva filer snabbare och enklare.

1. Vi rekommenderar att börja med att helt enkelt själv gå igenom alla bilder, filmer och andra filer som sparats ned under åren. Ta därefter bort allt du känner att du inte behöver. Det må låta som en simpel åtgärd. Men mängden onödiga filer som bara ligger och tar upp plats växer snabbt även med en relativt normal datoranvändning. Glöm inte att högerklicka på PapperskorgenSkrivbordet och välja Töm papperskorgen när du är klar. Gör du inte det kommer filerna fortfarande ta upp lika mycket utrymme på datorns hårddisk.

Windows - Töm papperskorgen för att frigöra diskutrymme
Glöm inte att tömma Papperskorgen för att ta bort filerna från hårddisken.

2. Gå därefter till Start-menyn och sök efter Kontrollpanelen. Välj här Avinstallera ett program under Program. Du får nu upp en lista över de program som är installerade på datorn. Gå igenom hela listan och välj att avinstallera de program du inte längre använder.

Windows - Avinstallera program

3. Klicka nu på Sökrutan vid Start-menyn och skriv in Diskrensning för att starta funktionen med samma namn. Windows letar nu igenom om det finns filer som skapats av systemet eller andra program som utan risk kan tas bort eftersom de inte längre används, eller används väldigt sällan. Markera de alternativ du vill rensa och klicka sedan på OK. Du får frågan om du verkligen vill ta bort dessa filer permanent. Klicka på Ta bort filer för att frigöra ännu lite mer utrymme på datorns hårddisk.

Windows - Diskrensning - Ta bort onödiga filer

5. Stäng av animationer och visuella effekter

Att fönster gradvis stängs med läckra animationer är såklart snyggt och trevligt. Dock tar det upp en del av datorns kraft. För en riktigt trött dator kan animationerna vara ganska krävande att driva. Tack och lov går de lätt att stänga av och på så sätt ge din dator ett lite lättare operativsystem att hantera.

Högerklicka på Start-meny-ikonen (längst nere till vänster) och välj System. Använder du Windows 7 högerklickar du istället på Den här datorn och väljer Egenskaper.

Klicka nu på Avancerade Systeminställningar och välj sedan Inställningar under avsnittet Prestanda. Kryssa för Justera för bästa prestanda istället för Välj automatiskt… (som förmodligen är markerat från början). Klicka därefter Verkställ för att spara inställningarna.

Windows - Justera för bästa prestenda - Animationer, Effekter

Du kan givetvis också själv gå igenom listan med visuella effekter och efter eget huvud stänga av de du önskar avaktivera.

6. Gör rent datorn från damm

Båda stationära- och bärbara datorer (laptops) har oftast en eller flera fläktar som suger in kall luft i datorn för att kyla komponenter som blir varma då de arbetar. Tyvärr är det inte bara luft som följer med in i datorn. Damm och annan smuts har förmågan att följa med in och täppa till fläktar och insug. Detta resulterar i att komponenterna ibland inte får tillräcklig kylning och blir för varma. De börjar då prestera sämre och arbetar långsammare. Fläktarna får även jobba hårdare för att försöka hålla temperaturerna nere vilket leder till ökad ljudvolym på datorn.

Att göra rent en dator från damm är inte särskilt knepigt. Tänk dock på att många datortillverkare inte tillåter att man öppnar datorns chassi utan att då även förbruka garantin. Är du osäker på hur du öppnar ett datorchassi på bästa sätt rekommenderar vi att ta en titt på vår guide för just det ändamålet. Har du en laptop/bärbar dator rekommenderar vi dock att du inte öppnar datorn alls då det ofta är en komplicerad process. Här är det istället viktigare att fokusera på att göra rent luftintag och utblås från damm så gott det går.

Dammig dator - Dammsuga, Blåsa rent
När luftintagen på datorn börjar se ut så här är det dags att blåsa rent dem.

För att göra rent en dator rekommenderar vi att invändigt använda tryckluft på burk (kan köpas på de flesta elektronikaffärer). För utsidan och för att få bort damm som sitter fast i fläktgaller eller liknande kan det även vara smidigt att använda en vanlig dammsugare. Tänk dock på att undvika att få fläktar att snurra av luftdraget, då detta kan få dem att få sönder. Samt givetvis att du inte kommer åt interna komponenter med dammsugaren då detta lätt kan skada dem.

Försiktighet gäller även vid användning av tryckluft för insidan av datorn. Tänk på att inte blåsa för länge på samma ställe och håll inte munstycket för nära komponenterna då det riktade luftflödet kan skapa kondens som i värsta fall skadar komponenterna. En bra riktlinje är helt enkelt att ta det försiktigt och rengöra/blåsa bort damm i en lugn takt.

7. Återställ datorn till fabriksinställningar

Om datorn fortfarande känns som sirap efter att du testat alla ovanstående steg kan det faktiskt vara en bra idé att ominstallera hela operativsystemet. I och med en ominstallation (eller återställning) raderas alla program eller andra filer som skulle kunna vara orsaken till att datorn känns långsam.

Innan du börjar med en återställning eller ominstallation av datorns operativsystem är det alltid att rekommendera att spara privata filer (bilder, texter, foton osv.) på en extern hårddisk eller liknande, så de inte försvinner under återställningsprocessen.

Använder du Windows 10 eller 8/8.1 finns en alldeles utmärkt återställningsfunktion inbyggd direkt i operativsystemet. Du hittar den genom att gå till Start-menyn och välja Inställningar följt av Uppdatering och säkerhet. Klicka därefter på Återställning och följ anvisningarna för att återställa datorn till dess ursprungliga inställningar. Ta gärna hjälp av vår guide för just detta, du hittar den här!

Windows 10 - Återställ datorn till fabriksinställningar

Använder du Windows 7 är det inte riktigt lika enkelt att återställa datorn till dess fabriksinställningar. Många gånger behöver operativsystemet helt installeras om. Väljer du att ge dig på detta rekommenderar vi att använda vår guide för hur du just installerar om Windows 7, du hittar den här.

Har du några andra bra tips för hur man kan snabba upp en trött PC-dator? Dela gärna med dig i kommentarerna!

Priser från PriceRunner
Christoffer
Administratör och grundare av enkelteknik.se. Modererar och författar det mesta på sajten.

Relaterat innehåll

2 kommentarer

  1. Tack det hjälpte på min Windows xp dator. Jag använder den ej på internet. Jag kör linux på internet

    • Hej! Vad härligt att guiden kom till nytta :-) Tack för kommentaren!

      // Christoffer, enkelteknik.se

Lämna ett svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Det senaste

Recension: The Legend of Zelda: Link’s Awakening – Var det bättre förr?

Att skrämma liv i gamla spel är nog ingen bättre på än Nintendo. Hur går det då när de bestämmer sig för att göra en ordentlig remake av ett 26 år gammalt spel?

Årets julklapp 2019 är en låda att gömma mobilen i

För trettioandra året i rad har nu HUI Research utsett årets julklapp. Detta år följer klappen trenden om att lägga ifrån sig sina mobila skärmar och fokusera på något annat en stund.

Gratisversionen av Spotify fungerar nu på Sonos högtalare

Spotifys reklamfinansierade gratistjänst har tidigare inte gått att använda på Sonos-högtalare. Detta ändras nu när Sonos öppnar upp för Spotify Free på samtliga av sina högtalare.

Var finns egentligen skärmsläckaren i Windows 10?

Förr i tiden kunde man högerklicka på Skrivbordet och välja skärmsläckare. Det kan man inte längre. Skärmsläckaren finns däremot fortfarande kvar i Windows 10. Här hittar du den!

Vad betyder den röda pricken på Apple Watch?

Har du noterat en liten, röd prick högst uppe i mitten av skärmen på din Apple Watch och undrar vad den ska vara bra för? Det går vi igenom här - plus hur du blir av med den.

Ta en skärmbild (Print Screen) av din Apple Watch

Visste du att det - precis som med de flesta mobiltelefoner - går att ta en skärmdump även på Apple Watch? Här går vi igenom hur du gör!

Tester

Recension: The Legend of Zelda: Link’s Awakening – Var det bättre förr?

Att skrämma liv i gamla spel är nog ingen bättre på än Nintendo. Hur går det då när de bestämmer sig för att göra en ordentlig remake av ett 26 år gammalt spel?

Test: Apple Watch Series 5 – Fortfarande den bästa smartklockan?

Så trillade den nya Apple Watch ned. Är nyheterna tillräckliga för att uppgradera från fyran eller är det bättre att avvakta något år till? Här tar vi en titt på Apples senaste smartwatch.

Populärt just nu

Formatera, installera om och återställ en Mac-dator

Ska du sälja din Mac-dator eller vill installera om och återställa OS X/macOS av någon annan anledning? Här guidar vi dig genom hela processen!

Vad har jag för telefonnummer?

Osäker vilket telefonnummer du har? Så gör du för att se ditt eget nummer på både iPhone, Samsung, Sony och flera andra telefonmodeller.

Gör en skärmdump (Print Screen) på iPhone X och XS

Precis köpt en ny iPhone och insett att den saknar en hemknapp för att kunna göra skärmdumpar? Ingen fara! Funktionen finns givetvis fortfarande och är lika enkel att använda som tidigare!

Ta bort, lägg till eller ändra en SIM-pinkod på iPhone

Vill du ta bort SIM-PIN-koden på din iPhone eller möjligen lägga till en ny för lite extra säkerhet? Inga problem. Här går vi igenom hur du gör!

Så fixar du en Android-telefon som inte laddar

Tar din Android-telefon inte laddning eller laddar den bara då och då? Här går vi igenom de vanligaste orsakerna (och lösningarna) för problem med laddning!

Installera Windows 10 från ett USB-minne

Ska du installera Windows 10? Här går vi igenom hur du installerar en helt ren kopia av operativsystemet. Antingen från ett USB-minne eller en DVD-skiva.

Mer läsning

Så ser du vilket IMEI-nummer din telefon har

Behöver du ta reda på din telefons IMEI-nummer? Det går att göra på lite olika sätt. Här visar vi hur du går tillväga!

Blockera alla webbsidor utom en eller några stycken

Vill du ställa in så bara en eller några få webbsidor går att komma åt via datorns webbläsare? Här går vi igenom ett relativt enkelt sätt att åstadkomma detta i Windows 10!

Börja Pokémon Go med Pikachu

Visste du att du kan få den klassiska Pikachu som din allra första Pokémon när du startar Pokémon Go? Så hittar du honom! När Pokémon...

Spara en YouTube-video som MP3-fil

Har du musik på YouTube du gärna skulle vilja lyssna på via t.ex. en MP3-spelare eller när du inte är online? Så enkelt sparar...