Vad är skillnaden mellan strömsparläge och viloläge i Windows 10?

Vad skiljer egentligen mellan strömsparläget och viloläget i Windows 10? Och varför startar datorn ibland upp av sig själv när den vilar? Det tänkte jag reda ut här!

Både strömsparläget, viloläget och hybridströmsparläget är alla olika sätt att få sin dator att förbruka mindre ström än vad den gör när den är igång. Men även om den gemensamma nämnaren för alla tre lägena är att spara energi skiljer sig sättet det åstadkommer detta på en del. Något som också resulterar i att det ena läget ibland är bättre att välja framför det andra.

Vilka olika energisparlägen som finns att välja på skiljer sig åt mellan olika datorer och olika utgåvor av Windows. Framförallt skiljer sig alternativen i regel mellan bärbara datorer och stationära, även om det finns en del undantag.

Olika typer av energisparlägen i Windows 10

Bortsett från Stäng av (vilket oftast inte – men faktiskt inte alltid – drar någon ström) finns det tre olika typer av energisparlägen i Windows 10.

Strömsparläge (Sleep)

Det kanske allra vanligast förekommande alternativet är förmodligen strömsparläget. När en dator försätts i strömsparläge sparar den snabbt ned alla öppna filer och program till internminnet (inte hårddisken). Därefter pausas all aktivitet, datorn stänger av de flesta interna komponenter och slutar att skicka ut bild-, ljud-, och nätverkssignaler tills dess att den väcks. Strömsparläget finns i regel både på bärbara och stationära datorer och är även det energisparläge som går snabbast att avbryta och komma igång med sitt arbete igen ifrån.

I och med att alla filer och program sparas i datorns internminne betyder detta dock att om datorn plötsligt stängs av när den befinner sig i strömsparläge kommer också all information som inte sparats i respektive program gå förlorad. Datorns internminne tappar nämligen all information så fort det blir strömlöst. Strömsparläget ska därför endast användas om du inte arbetar med viktiga dokument eller filer som du vet sparats. Jag skulle nog till och med gå så långt att säga att det alltid är rekommenderat att spara sitt arbete oavsett vilket av energisparlägena man försätter datorn i. För att vara på den säkra sidan.

Viloläge (Hibernate)

Viloläget, som är utvecklat främst för bärbara datorer, är det energisparläge som förbrukar allra minst ström och grundtanken är ungefär densamma som hos strömsparläget. Skillnaden är dock att viloläget sparar alla öppna filer och program direkt på datorns hårddisk istället för att använda internminnet (vilket som sagt förlorar all information när datorn blir strömlös). Något som gör att även om datorn stängs av eller inte får någon ström i viloläget kommer ändå ens öppna dokument och filer att finnas kvar när datorn väl startas. Faktum är att viloläget i princip (men lite beroende av inställningar) drar lika lite ström som när datorn stängs av helt och hållet.

Det negativa med viloläget gentemot strömsparläget är att uppstartstiden är betydligt längre eftersom datorn behöver läsa in alla filer (även Windows systemfiler) från hårddisken. Så vet du med dig att du gärna vill kunna fortsätta exakt där du lämnade datorn oavsett om strömmen bryts eller inte är det viloläget (alternativt hybridströmsparläget) som gäller.

Hybridströmsparläge (Hybrid)

Hybridströmsparläget är som namnet skvallrar om en kombination av strömsparläget och viloläget. Hybridströmsparläget är vanligast på stationära datorer, men dyker ibland även upp på laptops. I hybridströmsparläget sparas en kopia av alla öppna filer och program både på datorns internminne och på hårddisken. Detta resulterar i att det snabbt går att komma igång med sitt arbete när datorn väcks samt att alla öppna filer ändå är i säkert förvar på hårddisken om strömmen skulle brytas. En extra säkerhet helt enkelt.

För att aktivera Hybridströmsparläget som då automatiskt används när datorns försätts i strömsparläge navigerar du till Start-menyn > Inställningar > System > Energialternativ och klickar på Fler energiinställningar. Under Önskade scheman klickar du på Ändra schemainställningar följt av Ändra avancerade inställningar. Klicka på plustecknet vid Strömsparläge och sätt Tillåt hybridströmsparläge till . Avsluta genom att klicka Verkställ följt av OK.

Windows 10 - Aktivera hybridströmsparläge

Bestäm vilket strömsparläge som ska användas

Bortsett från avstängningsknappen i Start-menyn går det också att kontrollera vilket typ av energisparläge som ska användas när du exempelvis stänger locket på din laptop eller trycker på strömknappen på din stationära dator.

1. Börja med att navigera till Start-menyn > Inställningar > System > Energialternativ och klicka på Fler energiinställningar.

2. Välj alternativet Ange hur strömbrytarna ska fungera. Har du en laptop bör du även se alternativet Ange vad som händer när datorns lock stängs.

Windows 10 - Energialternativ - Ange hur strömbrytarna ska fungera

3. Under respektive av ovanstående två alternativ kan du sedan bestämma mer i detalj vilket energisparläge som ska aktiveras när du trycker på respektive fysisk knapp på datorn. Alternativt vilket läge som ska aktiveras när du stänger locket på din laptop.

Windows 10 - Inställningar för strömbrytare

Varför startar min dator ibland av sig själv när den är i strömsparläge?

Ett ganska vanligt förekommande problem med både strömsparläget och ibland även viloläget är att det är något känsligt för aktivitet som gör att datorn startar upp automatiskt. Detta kan vara allt från ett program som av någon anledning vill kolla efter nya uppdateringar, Windows som vill göra en virusscanning eller till och med inkommande data över nätverket.

Skulle det vara så att din dator efter x antal minuter eller timmar plötsligt startar upp av sig själv, eller om den är på igen morgonen efter att du försatte den i strömsparläge, kan det vara värt att testa följande steg för att ta reda på vad som orsakar detta.

Alternativ 1: Se om ett program orsakar uppstarten

Det vanligaste (enligt min utsago) är att ett program på något sätt får datorn att starta upp ur strömsparläget. Ett smidigt sätt att se vilket program det i sådant fall skulle kunna vara är att göra följande.

1. Klicka på Sök-symbolen bredvid Start-menyn. Skriv in cmd i sökfältet och högerklicka på Kommandotolken. Välj Kör som administratör och klicka Ja på varningen som dyker upp.

2. Klistra därefter in följande kodsnutt i Kommandotolken och tryck Enter. Vad koden gör är att lista datorns senaste ”uppvaknande” samt ge lite information kring vad detta berodde på.

powercfg.exe -lastwake

Windows 10 - lastwake - Strömsparläge

I detta fall ser vi t.ex. att det var programmet SUPERAntiSpyware som ville göra en scanning av datorn och därför startade den.

3. Skulle inte ovanstående kodsnutt ge något resultat av värde kan du även testa att använda nedanstående kod:

powercfg.exe -waketimers

Koden -waketimers listar de schemalagda processerna som startar vid vissa tidpunkter. Här kan vi se att det förutom antivirusprogrammet ovan också är en Windows-process kallad StartMenuExperienceHost som är inställd att starta automatiskt.

Windows 10 - waketimers - Strömsparläge

Just denna process har att göra med datorns energisparinställningar och om du råkar ut för att den startar datorn automatiskt gör du följande för att stänga av den:

Gå till Start-menyn > Inställningar och välj System. Klicka på Energialternativ följt av Fler energiinställningar. Välj Ändra schemainställningar bredvid ditt valda schema under Önskade scheman. Klicka på Ändra avancerade inställningar. Leta här rätt på alternativet Strömsparläge och Tillåt väckningstimers. Sätt detta till Inaktivera.

Tillåt väckningstimers - Strömsparläge - Windows 10

Alternativ 2: Stäng av Wake-on-Lan (WoL)

En annan vanlig orsak till att en dator vaknar från strömspar– eller viloläget är att den tar emot information via nätverket. Beroende av vilka inställningar Windows 10 och din dators så kallade BIOS/EUFI har kan detta resultera i att datorn startar vid minsta lilla fil som försöker nå den. Jag rekommenderar att börja med att stänga av Wake-on-Lan-inställningen i Windows. Gör det ingen skillnad brukar det hjälpa att stänga av den i datorns BIOS/UEFI (vilket är det lilla operativsystem som startas innan Windows).

2.1 – Stäng av Wake-on-Lan i Windows 10

För att stänga av Wake-on-Lan i Windows 10 navigerar du till Start-menyn och söker efter Enhetshanteraren. Starta denna och klicka på pilen vid Nätverkskort. Här listas samtliga nätverksrelaterade produkter och mjukvaruvarianter. Högerklicka på ditt nätverkskort och välj Egenskaper. Nätverkskortet heter oftast något i stil med Intel(R) Ethernet Connection för anslutningar via kabel eller Intel(R) Dual Band Wireless-AC för Wi-Fi-kort. Namnen skiljer sig dock beroende på tillverkare och produkt.

Väl inne på nätverkskortets egenskaper väljer du fliken Energisparfunktioner och kryssar ur Tillåt att den här enheten tar datorn ur vänteläge. Välj därefter fliken Avancerat och leta efter en inställning kallad Wake on Magic Packet (eller liknande). Ändra värdet på inställningen till Disabled. Klicka sedan på OK för att bekräfta inställningarna.

Windows 10 - Stäng av Wake-on-Lan

2.2 – Stäng av Wake-on-Lan i BIOS eller UEFI

Det går även att helt avaktivera möjligheten för datorns moderkort att tillåta uppväckning via nätverket. För att göra detta behöver du först stänga av din dator. Under uppstarten trycker du därefter kontinuerligt på antingen Delete-, F2-, F8- eller F9-tangenten. Vilken knapp som ska tryckas ned är lite olika från dator till dator. Oftast står det något i stil med ”Press F2 to enter Settings” längst ned på skärmen strax efter datorn startats. Annars är det tyvärr att testa sig fram som gäller.

Väl inne i BIOS eller UEFI (som är en nyare variant av BIOS) brukar inställningen för Wake-on-Lan finnas under Advanced eller Power (management). Ibland kallas den kort och gott för Wake-on-Lan men många gånger har den andra namn. På bilden nedanför inkluderas den t.ex. i alternativet Resume By PCI-E Device (vilket syns om man läser texten till höger på bilden). Andra gånger kan den heta t.ex. Resume by Onbard Intel Lan.

Ändra Wake-on-Lan-inställningen till Disabled och avsluta BIOS/UEFI genom att gå till Exit-menyn. Välj att spara ändringarna som gjorts. Datorn startar därefter om automatiskt.

UEFI - BIOS - Ändra Wake-on-Lan WoL

Förhoppningsvis har du nu lite mer koll på vad de olika energisparlägena gör och hur de fungerar. Har du frågor eller funderingar kring texten, Wake-on-Lan eller något relaterat är du varmt välkommen att ställa dem i kommentarerna här nedanför.


Bakgrundsbild credit: pikisuperstar – freepik.com

Utvalda produkt- och återförsäljarlänkar i våra artiklar är affiliate-länkar. När ett köp, inom en viss tid, görs via en eller flera av dessa länkar erhåller vi ibland en mindre provisionsdel på köpesumman. Läs mer.

Summering

Ställ en fråga

Har du en teknisk fundering du går och grubblar på? Det låter ju onödigt.

Kommentera

Lämna ett svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Mer läsning

Varför löser en omstart så många problem?

Som ohotat nummer-ett-förslag när det kommer till att lösa teknikproblem finns den klassiska "testa att starta om". Men varför löser en omstart egentligen några problem?

Ta bort formatering av kopierad text i Windows 10

Att kopiera och klistra in text är i regel inga konstigheter. Däremot är det ganska irriterande när textformatering följer med och förstör ett snyggt dokument.

Gör en Print Screen (skärmdump) i Windows 10

Hur gör man egentligen en Print Screen in Windows 10? Faktum är att det finns ett gäng olika sätt att åstadkomma detta på. Här går vi igenom de vanligaste!

Det senaste

Tester

Fråga »

Det senaste

Missa inget : Följ oss på Instagram

Send this to a friend