Skicka bilder och film från iPhone till Chromecast

Gillar du artikeln? Stöd sajten med en Swish om du vill.

Det senaste

Test: MSI Creator Z16 HX Studio – En bärbar dator med extra allt

Creator är en av MSI:s mest påkostade serier bärbara datorer avsedda i första hand för kreatörer av allehanda slag. Så vad kan man då göra med en laptop i toppsegmentet av serien, för närmare 40 000 kr?

Installera om och återställ Windows 11

Börjar datorn känns trött och seg? Eller vill du bara återställa Windows 11 av vilken anledning som helst? Här går jag igenom hur du gör exakt det. Direkt inifrån själva operativsystemet.

Företeelsen att visa något från telefonen på TV:n har blivit rejält förenklad under de senaste 10 åren. Om man bortser från att skicka bilder och filmer från iPhone till Chromecast.

Både iPhone och Chromecast är ju som bekant riktigt trevliga apparater. Däremot produceras de båda enheterna av vilt konkurrerande företag (Apple och Google). Rent tekniskt finns det ingenting alls som hindrar Apple från att slänga in en Cast-ikon i Bilder-appen och göra det möjligt att, utan extra appar, visa alla bilder och filmer sparade på sin iPhone eller iPad via närmsta Chromecast.

Däremot finns det en ekonomisk aspekt som står i motsats till detta. Nämligen att Apple gärna vill att att vi iPhone-användare köper en Apple TV och visar bilder och filmer via istället. Tack och lov finns det givetvis ett gäng vägar runt denna begränsning. Vilka jag tänker försöka mig på att gå igenom här.

Inte utan extra appar, men åtminstone gratis

Hur gärna man än skulle önska att det inte var så ska det direkt sägas att det (tyvärr!) inte går att åstadkomma kopplingen Bilder-appen i iPhone/iPad till Chromecast utan att installera minst en extra app på sin enhet. Däremot går det åtminstone att lösa gratis.

Alternativ 1: Använd Google Foto-appen

Det kanske allra bästa alternativet är att använda sig av Googles app vid namn Google Foto. Appen är gratis och reklamfri men kräver ett Google-konto för att kunna användas. Givetvis kan du skapa ett gratis Google-konto om du inte redan har ett.

Under uppstarten vill Google Foto-appen också gärna att du använder den för att säkerhetskopiera alla bilder och filmer du har i din telefon. Något du absolut inte behöver göra. För att komma runt detta väljer du, precis efter att du loggat in med ditt Google-konto, bara ”Säkerhetskopiera inte” för att hoppa över säkerhetskopieringen.

iPhone till Chromecast - Bilder - Filmer - Google Foto
Om du inte vill att Google ska säkerhetskopiera dina bilder och filmer väljer du ”Säkerhetskopiera inte” under uppstarten av appen. För att casta valfri bild eller film öppnar du den i Google Foto-appen och trycker på Cast-symbolen, i skärmens övre, högra hörn.

Så snart dina bilder och filmer syns i appen är det bara välja en av dem och sedan peka på den lilla Cast-ikonen, högst uppe till höger. Välj sedan din Chromecast för att direkt visa bilden eller filmen på din TV.

Alternativ 2: Använd Photo Video Cast-appen

Ett annat alternativ, eller en annan app rättare sagt, är Photo Video Cast to Chromecast. Appen gör exakt samma sak som Google Foto-appen men du slipper använda ett Google-konto. Appen är helt gratis för visning av både bilder och film från iPhone till Chromecast men innehåller reklam i form av en liten logotyp som ständigt är synlig i ena hörnet av skärmen.

Chromecast till iPhone - Snabbt - Skicka
Koppla ihop appen med din Chromecast med hjälp av den lilla cast-ikonen. För att skifta till att visa filmer väljer du Videos, längst ned på skärmen i huvudmenyn.

I betalversionen av appen (30 kr) tas reklamlogotypen bort samt att du får möjlighet att visa högupplösta bilder och filmer (upp till 4K). Appen fungerar dock riktigt bra i sin gratisversion och ska du bara visa några semesterbilder eller -filmer då och då finns det absolut inget måste att köra betalvarianten (mer än att stödja utvecklaren då).

Har du tips på andra smarta sätt eller appar för att skicka bilder och filmer från iPhone och iPad till en Chromecast? Dela gärna med dig i kommentarerna här nedanför!

Utvalda produkt- och återförsäljarlänkar i vissa av artiklarna på enkelteknik.se är affiliate-länkar. När ett köp, inom en viss tid, görs via en eller flera av dessa länkar erhåller sajten en mindre provisionsdel på köpesumman. Läs mer.

Lämna ett svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Du kanske även gillar

Det senaste

Test: MSI Creator Z16 HX Studio – En bärbar dator med extra allt

Creator är en av MSI:s mest påkostade serier bärbara datorer avsedda i första hand för kreatörer av allehanda slag. Så vad kan man då göra med en laptop i toppsegmentet av serien, för närmare 40 000 kr?

Installera om och återställ Windows 11

Börjar datorn känns trött och seg? Eller vill du bara återställa Windows 11 av vilken anledning som helst? Här går jag igenom hur du gör exakt det. Direkt inifrån själva operativsystemet.

Installera Windows 11 utan en nätverksuppkoppling

En av de sämre sakerna med Windows 11 är att det krävs en nätversuppkoppling för att ens kunna installera det. Fast som med det mesta går detta krav att komma runt, om man vet hur man gör.

Sonos Roam startar inte alls – Så fixar du det!

Sonos Roam är en hyfsat trevlig, liten högtalare. När den fungerar som den ska. Om den däremot inte gör det och inte vill starta överhuvud taget kan du testa följande för att förhoppningsvis kunna använda den igen.

Test: JBL Live 770NC – Vettiga over-ear-hörlurar för vardagen

Räcker det med ungefär 2000 kr för att få sig ett par vettiga over-ear-hörlurar med okej brusreducering och bra batteritid? Jo, men typ. Men det varierar definitivt med vilka krav du har på ljudet.

Fixa en Joy-Con-knapp som inte fungerar ordentligt

Behöver du trycka ned någon av knapparna på dina Joy-Con-kontroller hela vägen till botten för att knappen överhuvudtaget ska reagera? Irriterande, men förhoppningsvis lätt fixat!