Se vilken version av Windows 10 du använder

Gillar du artikeln? Stöd sajten med en Swish om du vill.

Det senaste

Test: MSI Creator Z16 HX Studio – En bärbar dator med extra allt

Creator är en av MSI:s mest påkostade serier bärbara datorer avsedda i första hand för kreatörer av allehanda slag. Så vad kan man då göra med en laptop i toppsegmentet av serien, för närmare 40 000 kr?

Installera om och återställ Windows 11

Börjar datorn känns trött och seg? Eller vill du bara återställa Windows 11 av vilken anledning som helst? Här går jag igenom hur du gör exakt det. Direkt inifrån själva operativsystemet.

Nyfiken på vilken version av Windows 10 du faktiskt har installerad på datorn? Inga problem! Här går vi igenom var och hur du hittar informationen!

Tidigare var det ganska enkelt att alltid ha i bakhuvudet om det var exempelvis Windows XP, Windows 7 eller Windows 8 man hade installerat på sin dator. När Microsoft år 2015 så lanserade Windows 10 berättade de i samband med detta även att det inte skulle lanseras några fler versioner av Windows framöver, åtminstone inte under en lång tid. Istället skulle Windows 10 uppdateras med nya funktioner och utseendeförändringar allteftersom. Något som mycket riktigt stämde och har fortlöpt sedan dess.

De större uppdateringarna, som i tidigare Windows-versioner kallades för Service Packs, har i Windows 10 ersatts av versionsnummer samt blivit uppdelade i OS-versioner (OS Builds). Denna information är däremot inget som skyltas särskilt mycket med, vilket även är lite av Microsofts plan med Windows 10. Att du som användare inte ska behöva tänka på versionsnummer och annat tråkigt.

Istället ska de flesta uppdateringsprocesser ske i bakgrunden och automatiskt hålla Windows 10 så uppdaterat som möjligt. Vilket givetvis både är bra och dåligt. Ibland är det oavsett önskvärt att få lite mer koll på exakt vilken Windows-version som rullar inuti datorn. Framförallt när det handlar om felsökning när något inte fungerar som det bör.

Se vilken Windows 10-version du har installerad på din dator

1. Börja med att klicka på Start-menyn och välj Inställningar (kugghjulet). Du kan även trycka på Windows-tangenten + I för att komma direkt till Inställningar. Väl i inställningsmenyn klickar du på System.

Se Windows-version - System - Win + I

2. Längst ned i menyn till vänster finns alternativet Om, välj detta. Här uppenbarar sig en mängd information om datorn i fråga. Bland annat vilken processor som används, hur mycket minne som är installerat med mera. För just Windows kan vi här se att vår dator använder ett 64-bitars operativsystem tillsammans med en 64-bitars processor. Detta berättar för oss att det är just 64-bitars-versionen av Windows 10 som används. Den andra varianten kallas för 32-bitars (och ibland lite förvirrande för x86). Kortfattat berättar 64- respektive 32-bitar för oss på vilket sätt datorns processor skickar och tar emot instruktioner.

Windows 10 - systemtyp - 64-bitars - x64

3. Precis under informationen om datorns komponenter finns den information om operativsystemet vi vill åt, kallad Windows-specifikationer. Informationen och alla siffror kan vara något förvirrande. Därför går vi igenom de olika raderna en och en.

Windows-specifikationer - Version - OS-version - Build

Utgåva: Berättar vilken utgåva av Windows som används. I fallet ovan är det Windows 10 Home, vilket också är den tveklöst vanligaste utgåvan för vanliga användare. Övriga utgåvor är Windows 10 S, Windows 10 Professional, Windows 10 Enterprise och Windows 10 Education. De olika utgåvorna inkluderar olika extrafunktioner baserade på vad de är skapade att användas till. Professional fokuserar på företagsanvändare och lägger till fler funktioner för bland annat fjärrstyrning och kryptering. Enterprise inkluderar allt som finns i Professional men är avsedd för större IT-organisationer och anpassad därefter. Education är anpassad för skolor och utbildningsväsendet och 10 S är en avskalad, mer lättdriven utgåva av Windows 10 som saknar möjligheter att köra många vanliga program.

Version: Det är ofta denna man refererar till när man talar om vilken version av Windows 10 som används. Numret är skapat utifrån året och månaden uppdateringen lanserades. I fallet ovan släpptes uppdateringen år 2019 (19) i mars månad (03). Denna versionssiffra kan i mångt och mycket likställas med Service Pack-uppdateringarna för tidigare versioner av Windows. Versions-uppdateringarna är alltså större uppdateringar av Windows 10.

Installerad: Talar om när den senaste uppdateringen är installerad. Här är det dock inte versionen som avses, utan OS-versionen nedanför. Dvs. datumet när den senaste (mindre eller större) uppdateringen av operativsystemet gjordes.

OS-version: Om versionsnumret avser de större uppdateringarna är OS-version (eller OS Build) istället de mindre uppdateringarna som görs mellan de större versionsuppdateringarna. För bilden ovanför betyder detta att datorn använder uppdateringen 18362.295 av version 1903 av Windows 10. Oftast är det som sagt dock versionsnumret man talar om när man ska ange vilken variant av Windows som används (i detta fall 1903). Microsoft listar även alla uppdateringar mer i detalj här.

Skulle du vara intresserad av att se ännu mer detaljer kring vilka komponenter som sitter inuti din dator – utan att för den delen öppna datorn och se efter? Ta då en titt på vår guide för just detta. Du hittar den här!

Har du andra frågor eller funderingar kring Windows 10 och versionsnummer är du som alltid välkommen att dela med dig av dina tankar i kommentarerna!

Utvalda produkt- och återförsäljarlänkar i vissa av artiklarna på enkelteknik.se är affiliate-länkar. När ett köp, inom en viss tid, görs via en eller flera av dessa länkar erhåller sajten en mindre provisionsdel på köpesumman. Läs mer.

Lämna ett svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Du kanske även gillar

Det senaste

Test: MSI Creator Z16 HX Studio – En bärbar dator med extra allt

Creator är en av MSI:s mest påkostade serier bärbara datorer avsedda i första hand för kreatörer av allehanda slag. Så vad kan man då göra med en laptop i toppsegmentet av serien, för närmare 40 000 kr?

Installera om och återställ Windows 11

Börjar datorn känns trött och seg? Eller vill du bara återställa Windows 11 av vilken anledning som helst? Här går jag igenom hur du gör exakt det. Direkt inifrån själva operativsystemet.

Installera Windows 11 utan en nätverksuppkoppling

En av de sämre sakerna med Windows 11 är att det krävs en nätversuppkoppling för att ens kunna installera det. Fast som med det mesta går detta krav att komma runt, om man vet hur man gör.

Sonos Roam startar inte alls – Så fixar du det!

Sonos Roam är en hyfsat trevlig, liten högtalare. När den fungerar som den ska. Om den däremot inte gör det och inte vill starta överhuvud taget kan du testa följande för att förhoppningsvis kunna använda den igen.

Test: JBL Live 770NC – Vettiga over-ear-hörlurar för vardagen

Räcker det med ungefär 2000 kr för att få sig ett par vettiga over-ear-hörlurar med okej brusreducering och bra batteritid? Jo, men typ. Men det varierar definitivt med vilka krav du har på ljudet.

Fixa en Joy-Con-knapp som inte fungerar ordentligt

Behöver du trycka ned någon av knapparna på dina Joy-Con-kontroller hela vägen till botten för att knappen överhuvudtaget ska reagera? Irriterande, men förhoppningsvis lätt fixat!