Så surfar du privat på iPhone & iPad

Visste du att du kan surfa privat på din iPhone och iPad utan att varken webbhistorik eller sökningar sparas? Ingen annan som använder din telefon eller surfplatta kommer alltså se vad du haft för dig på nätet. Så här gör du!

Att surfa hemligt utan att någon av din webbhistorik sparas kan göras i de flesta webbläsar-appar till iPhone och iPad. Vi kommer här gå igenom hur du surfar utan att lämna spår både i den inbyggda webbläsaren Safari samt i den allt mer populära Chrome.

Surfa privat i Safari

1. Öppna Safari och tryck på symbolen med de två fyrkanterna längst ned till höger. Tryck därefter på Privat.

iPhone - Surfa privat 1

2. Du befinner dig nu i Privat surfningsläge. Tryck på + för att öppna en ny, hemlig flik. Surfa sedan precis som vanligt. Att du surfar privat syns genom att Safari har en mörkare färg än den vanliga gråvita. Ingenting du besöker kommer att sparas i telefonen eller surfplattan.

iPhone - Surfa privat 2

Stäng av privat läge i Safari

1. När du inte vill surfa privat längre trycker du åter på symbolen med de två fyrkanterna längst ned till höger. Stäng därefter de flikar du öppnat antingen med krysset uppe till vänster, eller genom att dra dem åt vänster ut ur bild. Om du inte stänger flikarna kommer de fortfarande finnas kvar under Privat nästa gång läget startas.

iPhone - Surfa privat 3

2. Tryck därefter åter på Privat längst ned till vänster för att stänga av det privata läget.

iPhone - Surfa privat 4

Surfa privat i Chrome

1. Börja med att starta Chrome. Peka sedan på inställningsikonen (de tre prickarna) högst upp till höger. Här väljer du Ny inkognitoflik*.

iPhone Chrome Surfa Privat 1

2. Surfa nu precis som vanligt genom att ange den webbsida du vill besöka i adressfältet högst upp. Att du surfar privat syns genom att Chrome har en mörkare färg än den vanliga vita. Ingenting du besöker kommer att sparas i telefonen eller surfplattan.

iPhone Chrome Surfa Privat 2

Stäng av privat/inkognito-läge i Chrome

1. Klicka på symbolen med ett nummer bredvid adressfältet för att få upp alla dina flikar. Stäng sedan alla inkognitoflikar (de med mörkgrå ram) genom att trycka på krysset i flikens högra hörn. Tänk på att webbhistoriken inte raderas förrän samtliga inkognitoflikar är stängda.

2. Återvänd till vanliga Chrome genom att klicka på en vanlig flik (med ljusgrå ram), alternativt plus-tecknet längst upp till vänster i webbläsaren.

iPhone Chrome Surfa Privat 4

Känner du någon som absolut behöver läsa igenom den här guiden? Tagga personen och dela guiden med knapparna här nedanför!

Utvalda produkt- och återförsäljarlänkar i våra artiklar är affiliate-länkar. När ett köp, inom en viss tid, görs via en eller flera av dessa länkar erhåller vi ibland en mindre provisionsdel på köpesumman. Läs mer.

Summering

Ställ en fråga

Har du en teknisk fundering du går och grubblar på? Det låter ju onödigt.

Kommentera

Lämna ett svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Det senaste

Recension: Hoa till Nintendo Switch – Ett mindre stressigt alternativ

Kort, vackert och med tydliga influenser från Studio Ghibli både bildligt och ljudligt. Men är det värt att betala 150 kr för fem timmars speltid?

Äntligen stöd för Bluetooth-hörlurar på Nintendo Switch

En av de största frågetecknen kring Nintendo Switch har äntligen fått en lösning. Men varför tog det så lång tid?

Sonos lanserar uppdaterad Beam med stöd för Dolby Atmos

Sonos snyggaste soundbar får i dagarna en uppgradering innehållandes både ny hårdvara, fler högtalare och bättre stöd för nya ljudformat.

Starta macOS Recovery i Mac-datorer med M1-chippet

Apples M1-chip fungerar ganska annorlunda jämfört med de tidigare Intel-baserade Mac-datorerna. Så pass olika att till och med proceduren för att ta sig in i macOS Recovery skiljer sig åt.

Radera bara en siffra i miniräknaren på iPhone

Visst är det irriterande när man efter en lång uträkning knappar in en siffra fel i Kalkylatorn på iPhone och behöver börja om från början? Åtminstone var det irriterande innan du läste det här.

Det senaste

Tester

Fråga »

Mer läsning

Sväng förbi på Instagram

Send this to a friend