Så ser du vilket IMEI-nummer din telefon har

0
7075
Hur se vilket IMEI-nummer en telefon har
Våra artiklar innehåller annonslänkar [Varför?]

Behöver du ta reda på din telefons IMEI-nummer? Det går att göra på lite olika sätt. Här visar vi hur du går tillväga!

Ett IMEI-nummer är en typ av identifieringsnummer för alla enheter som kan koppla upp sig via mobilnätet (telefoner, modem etc.). IMEI-numret är unikt för varje enhet och används helt enkelt för att kunna identifiera varje mobil enhet för sig. Lite som nummerplåtar används på bilar. IMEI kommer från engelskan och står för International Mobile Equipment Identity.


Med hjälp av IMEI-numret går det att se bland annat vilken telefonmodell det handlar om, när enheten är producerad samt vilket serienummer den har. En enhets IMEI-nummer är bra att ha t.ex. för att anmäla en telefon som stulen. Din operatör kan då blockera IMEI-numret och på så sätt göra telefonen oförmögen att koppla upp sig mot något mobilnätverk. Det är även bra att kunna rapportera IMEI-numret på en stulen mobiltelefon då alla IMEI-nummer som sagt är unika. Något som gör det lätt för rättsväsendet att låta upphittade mobiler komma tillbaka till sin rätta ägare. Även om mobilen t.ex. dyker upp i något annat land.

Att se din enhets IMEI-nummer kan göras på några olika sätt. Vi börjar med det vanligaste och enklaste sättet och betar sedan av några ytterligare varianter!

1. Ta reda på IMEI-numret med en knappkombination

Det absolut enklaste sättet att få tag i en enhets IMEI-nummer är att öppna telefon-delen och trycka *#06#. IMEI-numret syns då direkt på skärmen. Detta tillvägagångssätt fungerar i regel på samtliga telefoner och modeller. Oavsett om du har en iPhone, Android eller annan telefon.

Se IMEI-nummer på telefonen - iPhone - Android - 06
Det utan tvekan snabbaste sättet att ta reda på en enhets IMEI-nummer är att slå *#06# i telefondelen.

2. Hitta IMEI-numret i telefonens inställningar

IMEI-numret finns i regel också sparat i enhetens inställningar. Sökvägen till platsen för IMEI-numret skiljer sig något beroende på om du har en iPhone– eller Android-telefon. Den kan även skilja sig något beroende på vilken systemversion du har av iOS eller Android. Du bör dock utan problem kunna hitta IMEI-numret genom att följa anvisningarna för respektive enhet här nedanför.

2.1 – Se IMEI-numret för en iPhone-telefon

För att se IMEI-numret på en iPhone navigerar du till Inställningar följt av Allmänt. Peka därefter på Om. En liten bit ned i listan hittar du sedan IMEI-numret.

iPhone - Se IMEI-nummer - Allmänt - Om - IMEI

2.2 – Se IMEI-numret för en Android-telefon

För att se IMEI-numret på en Android-telefon navigerar du till Inställningar och väljer Om mobilen (1). Peka därefter på Status (2) för att se både telefonens serie- och IMEI-nummer tillsammans med ännu mer information om enheten.

Se IMEI-nummer på Android-telefon - Sony - Samsung - Huawei

3. Se om IMEI-numret står utskrivet på telefonen

Skulle det vara så att din telefon eller annan uppkopplingsbar enhet inte går att starta eller saknar skärm (om det t.ex. är ett USB-modem) finns IMEI-numret i de flesta fall även utskrivet någonstans på själva enheten. Antingen under batteriet, om din enhet har en löstagbar baksida. Annars bakpå enheten. Något som är fallet för de flesta iPhone-modeller.

Som jämförelse gömmer t.ex. en Samsung Galaxy Trend sitt IMEI-numret under batteriet. Medan en Sony Xperia M4 Aqua inte visar något IMEI-nummer alls på utsidan. Istället finns numret på en liten utdragbar plastremsa precis ovanför Micro SD-kortplatsen. Placeringen av numret skiljer sig alltså en del mellan olika telefonmodeller och enheter.

Hitta IMEI-nummer - Samsung - Sony - Batteri - Micro SD
Samsungen till vänster har IMEI-numret under batteriet. Sony-telefonen till höger har det istället på en liten plastremsa i samma utrymme där Micro SD-kortet sitter.

4. Jag hittar inte IMEI-numret någonstans!

IMEI-nummer ska alltid gå att lokalisera på en enhet på något sätt. Skulle det vara så att du trots ovanstående steg inte fått fatt i numret rekommenderar vi att göra en Google-sökning på din telefons modellnamn följt av ”see IMEI number” för att få fram specifika instruktioner för just din modell. Är du osäker på exakt vilken telefonmodell du använder har vi givetvis en guide för att ta reda på detta. Du hittar den här.

Har du andra funderingar kring IMEI-nummer? Hojta till i kommentarerna!

- Annons -

Relaterat innehåll

Lämna ett svar

Please enter your comment!
Please enter your name here