Så ser du vilket IMEI-nummer din telefon har

Gillar du artikeln? Stöd sajten med en Swish om du vill.

Det senaste

Varför har Instagram helt plötsligt svart bakgrund?

Insåg du precis att Instagram av någon anledning är bra mycket mörkare än vad det brukar vara? Här är anledningen och hur du ändrar tillbaka till det ljusare läget.

Spotify stannar i slutet av nästan varje låt

Här är min lösning på problemet med att Spotify då och då inte vill hoppa vidare till nästa låt, utan istället bara stoppar uppspelningen. Även om det ser ut som att den är igång.

Behöver du ta reda på din telefons IMEI-nummer? Det går att göra på lite olika sätt. Här visar vi hur du går tillväga!

Ett IMEI-nummer är en typ av identifieringsnummer för alla enheter som kan koppla upp sig via mobilnätet (telefoner, modem etc.). IMEI-numret är unikt för varje enhet och används helt enkelt för att kunna identifiera varje mobil enhet för sig. Lite som nummerplåtar används på bilar. IMEI kommer från engelskan och står för International Mobile Equipment Identity.

Med hjälp av IMEI-numret går det att se bland annat vilken telefonmodell det handlar om, när enheten är producerad samt vilket serienummer den har. En enhets IMEI-nummer är bra att ha t.ex. för att anmäla en telefon som stulen. Din operatör kan då blockera IMEI-numret och på så sätt göra telefonen oförmögen att koppla upp sig mot något mobilnätverk. Det är även bra att kunna rapportera IMEI-numret på en stulen mobiltelefon då alla IMEI-nummer som sagt är unika. Något som gör det lätt för rättsväsendet att låta upphittade mobiler komma tillbaka till sin rätta ägare. Även om mobilen t.ex. dyker upp i något annat land.

Att se din enhets IMEI-nummer kan göras på några olika sätt. Vi börjar med det vanligaste och enklaste sättet och betar sedan av några ytterligare varianter!

1. Ta reda på IMEI-numret med en knappkombination

Det absolut enklaste sättet att få tag i en enhets IMEI-nummer är att öppna telefon-delen och trycka *#06#. IMEI-numret syns då direkt på skärmen. Detta tillvägagångssätt fungerar i regel på samtliga telefoner och modeller. Oavsett om du har en iPhone, Android eller annan telefon.

Se IMEI-nummer på telefonen - iPhone - Android - 06
Det utan tvekan snabbaste sättet att ta reda på en enhets IMEI-nummer är att slå *#06# i telefondelen.

2. Hitta IMEI-numret i telefonens inställningar

IMEI-numret finns i regel också sparat i enhetens inställningar. Sökvägen till platsen för IMEI-numret skiljer sig något beroende på om du har en iPhone– eller Android-telefon. Den kan även skilja sig något beroende på vilken systemversion du har av iOS eller Android. Du bör dock utan problem kunna hitta IMEI-numret genom att följa anvisningarna för respektive enhet här nedanför.

2.1 – Se IMEI-numret för en iPhone-telefon

För att se IMEI-numret på en iPhone navigerar du till Inställningar följt av Allmänt. Peka därefter på Om. En liten bit ned i listan hittar du sedan IMEI-numret.

iPhone - Se IMEI-nummer - Allmänt - Om - IMEI

2.2 – Se IMEI-numret för en Android-telefon

För att se IMEI-numret på en Android-telefon navigerar du till Inställningar och väljer Om mobilen (1). Peka därefter på Status (2) för att se både telefonens serie- och IMEI-nummer tillsammans med ännu mer information om enheten.

Se IMEI-nummer på Android-telefon - Sony - Samsung - Huawei

3. Se om IMEI-numret står utskrivet på telefonen

Skulle det vara så att din telefon eller annan uppkopplingsbar enhet inte går att starta eller saknar skärm (om det t.ex. är ett USB-modem) finns IMEI-numret i de flesta fall även utskrivet någonstans på själva enheten. Antingen under batteriet, om din enhet har en löstagbar baksida. Annars bakpå enheten. Något som är fallet för de flesta iPhone-modeller.

Som jämförelse gömmer t.ex. en Samsung Galaxy Trend sitt IMEI-numret under batteriet. Medan en Sony Xperia M4 Aqua inte visar något IMEI-nummer alls på utsidan. Istället finns numret på en liten utdragbar plastremsa precis ovanför Micro SD-kortplatsen. Placeringen av numret skiljer sig alltså en del mellan olika telefonmodeller och enheter.

Hitta IMEI-nummer - Samsung - Sony - Batteri - Micro SD
Samsungen till vänster har IMEI-numret under batteriet. Sony-telefonen till höger har det istället på en liten plastremsa i samma utrymme där Micro SD-kortet sitter.

4. Jag hittar inte IMEI-numret någonstans!

IMEI-nummer ska alltid gå att lokalisera på en enhet på något sätt. Skulle det vara så att du trots ovanstående steg inte fått fatt i numret rekommenderar vi att göra en Google-sökning på din telefons modellnamn följt av ”see IMEI number” för att få fram specifika instruktioner för just din modell. Är du osäker på exakt vilken telefonmodell du använder har vi givetvis en guide för att ta reda på detta. Du hittar den här.

Har du andra funderingar kring IMEI-nummer? Hojta till i kommentarerna!

Utvalda produkt- och återförsäljarlänkar i vissa av artiklarna på enkelteknik.se är affiliate-länkar. När ett köp, inom en viss tid, görs via en eller flera av dessa länkar erhåller sajten en mindre provisionsdel på köpesumman. Läs mer.

6 kommentarer

 1. Om jag har ett mobilnummer, kan jag se vilken telefon (IMEI)-numret varit aktivit i? Kan ta reda vilket SIM-kort som sitter i den aktuella telefonen nu?

  • Hej! Så vitt jag vet går detta inte att göra. Telefonoperatörer har förmodligen tillgång till dessa uppgifter dock, däremot är de förmodligen sekretessbelagda och får inte lämnas ut. Någon får gärna rätta mig om jag har fel.

   // Christoffer, enkelteknik.se

 2. Hej

  Jag skulle anmäla min telefon borttappad/stulen och ska skriva mitt IMEI nr men kan verkligen inte hitta den någonstans. Boxen e borttappad, har jag missat något mer förutom ovanstående?

  • Hej! Vad tråkigt att höra att telefonen fått fötter på något sätt :-/ Testa de olika stegen här. Förhoppningsvis lyckas du få tag i IMEI-numret med hjälp av det första steget (att logga in via https://appleid.apple.com/).

   // Christoffer, enkelteknik.se

Lämna ett svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Det senaste

Varför har Instagram helt plötsligt svart bakgrund?

Insåg du precis att Instagram av någon anledning är bra mycket mörkare än vad det brukar vara? Här är anledningen och hur du ändrar tillbaka till det ljusare läget.

Börja en WordPress-lista med ett annat nummer än ett

Numrerade listor har alltid skapat lite extra huvudbry hos mig. Så tar du kontroll över vilket nummer som visas var när det kommer till listor i populära WordPress!

Spotify stannar i slutet av nästan varje låt

Här är min lösning på problemet med att Spotify då och då inte vill hoppa vidare till nästa låt, utan istället bara stoppar uppspelningen. Även om det ser ut som att den är igång.

Test: Moccamaster Automatic – Fortfarande bäst?

När det kommer till kaffebryggare står Technivorms Moccamaster-serie ut som en av de verkliga långkörarna. Är det fortfarande en sådan man "ska" ha år 2022?

Google-ingenjör menar att AI:n LaMDA utvecklat medvetande

Att stänga av medarbetare för att de går utanför sina arbetsramar är inte helt ovanligt. Men när ramarna involverar påståenden om att Googles AI kan ha skapat sig ett eget medvetande blir det lite extra spännande.

Test: MiniFinder Pico 4G – Spårar det mesta

Hur precis och smidig är egentligen en dedikerad GPS-tracker år 2022? Det tänkte jag ta reda på i detta test av Pico 4G från Växjö-baserade MiniFinder.

Så visar du ett rutnät i kameran på iPhone

Ser fotona du tar med din iPhone ut som att du är på väg att ramla samtidigt som du knäpper dem? Så rätar du upp tillvaron genom att visa ett rutnät på skärmen i kamera-appen!
Send this to a friend