Vilken (modell av) telefon eller surfplatta har jag?

Gillar du artikeln? Stöd sajten med en Swish om du vill.

Det senaste

Test: MSI Creator Z16 HX Studio – En bärbar dator med extra allt

Creator är en av MSI:s mest påkostade serier bärbara datorer avsedda i första hand för kreatörer av allehanda slag. Så vad kan man då göra med en laptop i toppsegmentet av serien, för närmare 40 000 kr?

Installera om och återställ Windows 11

Börjar datorn känns trött och seg? Eller vill du bara återställa Windows 11 av vilken anledning som helst? Här går jag igenom hur du gör exakt det. Direkt inifrån själva operativsystemet.

(Uppdaterad: 2017-12-05) Osäker på vilken modell av iPhone, Samsung, Sony, Huawei, Lenovo eller annan smartphone du har? Så gör du för att ta reda på det!

En enhets specifika modellnamn är användbart att känna till då du till exempel ska handla ett fodral/skal till din enhet, om du behöver kontakta support eller om du ska sälja enheten och behöver skriva ut hela dess namn för att ge så korrekt information som möjligt.

Att ta reda på vilken modell av en telefon eller surfplatta du har framför dig skiljer sig lite åt beroende på vilket märke och årsmodell enheten är av. Många gånger är det tyvärr inte så enkelt som att vända på enheten och titta på baksidan för att se vilken modell du håller i handen.

Tittar du på baksidan av exempelvis en Samsung-telefon står det oftast just Samsung följt av exempelvis Galaxy. Tyvärr finns det mer än trettiotalet olika Samsung-telefoner i Galaxy-serien. Alla med väldigt varierande storlekar, egenskaper och specifikationer.

I regel finns det två huvudsakliga sätt att få reda på din enhets faktiska namn, antingen genom att läsa direkt på enheten eller genom att se efter i enhetens inställningar. Oftast får du dock endast fram enhetens så kallade modellnummer. Har du dock detta är det inga problem att även få fram dess faktiska namn. Därför börjar vi med att lista ut just modellnumret!

1. Se om modellnumret står skrivet på enheten

Även om det inte gäller för alla mobila enheter finns det ändå modeller där modellnumret står utskrivet direkt på enheten i fråga. Numret kan dock stå på lite olika ställen. Har din enhet en löstagbar baksida finns förmodligen modellnumret att finna under denna. Ibland behöver du även ta bort batteriet. På bilden nedan kan vi t.ex. läsa att vår Samsung-telefon har modellnumret GT-I8730.

Samsung modellnummer - Under batteri - Batterilucka

Skulle modellnumret inte stå under batteriet kan du även ta en titt på enhetens baksida för att se om numret finns utskrivet där. På bilden nedan ser vi exempelvis att vår iPhone har modellnumret A1723.

iPhone - Android - Telefon - Modellnummer - Se baksida

Så snart du fått fatt i modellnumret är det bara gå vidare till nästa steg för att luska fram det faktiska namnet på telefonen. Skulle det vara så att det inte står något modellnummer eller modellnamn varken på baksidan eller under en eventuell batterilucka är det bara läsa vidare!

2. Se modellnumret i enhetens inställningar

Modellnumret finns också alltid i enhetens inställningsmenyer. Här står många gånger också det faktiska namnet på telefonen eller surfplattan. Beroende på vilken enhet du använder ser tillvägagångssättet lite olika ut. När du fått tag i enhetens modellnummer går du vidare till nästa steg för att ta reda på vad enheten faktiskt heter.

2.1. Se vilken modell av iPhone eller iPad du använder

Börja med att peka på Inställningar följt av Allmänt. Välj därefter Om (1). En bit ned i listan syns modellnumret (i detta fall MLM72KS/A) (2).

iPhone SE - Modellnummer - Vilken modell av iPhone

2.2. Se vilken Android-modell du använder

Peka på Inställningar och scrolla nästan allra längst ned. Peka här på Om mobilen (eller bara Om) (1). En bit ned i listan över specifikationerna finns sedan enhetens modellnummer (2).

Android - Se modellnummer - Modell av telefon

3. Enhetens faktiska namn

När du nu har fått tag i enhetens modellnummer eller modellnamn är det enkelt att hitta dess faktiska namn. Enklast är att öppna valfri webbläsare och gå till google.se. Fyll därefter i ditt modellnummer och klicka på Sök.

I regel bör i princip samtliga sökresultat visa enhetens namn och i många fall även lite andra fakta som till exempel vilken mängd internminne och färg enheten har. På bilden har nedan har vi sökt på MLM72KS/A vilket visar oss att vi har en silverfärgad iPhone SE med 64 GB internminne.

Google - Sök efter modellnummer - Se faktiskt namn

Har du andra funderingar eller frågor kring benämningar för mobila enheter? Dela med dig av tankarna i kommentarerna!

Utvalda produkt- och återförsäljarlänkar i vissa av artiklarna på enkelteknik.se är affiliate-länkar. När ett köp, inom en viss tid, görs via en eller flera av dessa länkar erhåller sajten en mindre provisionsdel på köpesumman. Läs mer.

Lämna ett svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Du kanske även gillar

Det senaste

Test: MSI Creator Z16 HX Studio – En bärbar dator med extra allt

Creator är en av MSI:s mest påkostade serier bärbara datorer avsedda i första hand för kreatörer av allehanda slag. Så vad kan man då göra med en laptop i toppsegmentet av serien, för närmare 40 000 kr?

Installera om och återställ Windows 11

Börjar datorn känns trött och seg? Eller vill du bara återställa Windows 11 av vilken anledning som helst? Här går jag igenom hur du gör exakt det. Direkt inifrån själva operativsystemet.

Installera Windows 11 utan en nätverksuppkoppling

En av de sämre sakerna med Windows 11 är att det krävs en nätversuppkoppling för att ens kunna installera det. Fast som med det mesta går detta krav att komma runt, om man vet hur man gör.

Sonos Roam startar inte alls – Så fixar du det!

Sonos Roam är en hyfsat trevlig, liten högtalare. När den fungerar som den ska. Om den däremot inte gör det och inte vill starta överhuvud taget kan du testa följande för att förhoppningsvis kunna använda den igen.

Test: JBL Live 770NC – Vettiga over-ear-hörlurar för vardagen

Räcker det med ungefär 2000 kr för att få sig ett par vettiga over-ear-hörlurar med okej brusreducering och bra batteritid? Jo, men typ. Men det varierar definitivt med vilka krav du har på ljudet.

Fixa en Joy-Con-knapp som inte fungerar ordentligt

Behöver du trycka ned någon av knapparna på dina Joy-Con-kontroller hela vägen till botten för att knappen överhuvudtaget ska reagera? Irriterande, men förhoppningsvis lätt fixat!