Vilken (modell av) telefon eller surfplatta har jag?

(Uppdaterad: 2017-12-05) Osäker på vilken modell av iPhone, Samsung, Sony, Huawei, Lenovo eller annan smartphone du har? Så gör du för att ta reda på det!

En enhets specifika modellnamn är användbart att känna till då du till exempel ska handla ett fodral/skal till din enhet, om du behöver kontakta support eller om du ska sälja enheten och behöver skriva ut hela dess namn för att ge så korrekt information som möjligt.

Att ta reda på vilken modell av en telefon eller surfplatta du har framför dig skiljer sig lite åt beroende på vilket märke och årsmodell enheten är av. Många gånger är det tyvärr inte så enkelt som att vända på enheten och titta på baksidan för att se vilken modell du håller i handen.

Tittar du på baksidan av exempelvis en Samsung-telefon står det oftast just Samsung följt av exempelvis Galaxy. Tyvärr finns det mer än trettiotalet olika Samsung-telefoner i Galaxy-serien. Alla med väldigt varierande storlekar, egenskaper och specifikationer.

I regel finns det två huvudsakliga sätt att få reda på din enhets faktiska namn, antingen genom att läsa direkt på enheten eller genom att se efter i enhetens inställningar. Oftast får du dock endast fram enhetens så kallade modellnummer. Har du dock detta är det inga problem att även få fram dess faktiska namn. Därför börjar vi med att lista ut just modellnumret!

1. Se om modellnumret står skrivet på enheten

Även om det inte gäller för alla mobila enheter finns det ändå modeller där modellnumret står utskrivet direkt på enheten i fråga. Numret kan dock stå på lite olika ställen. Har din enhet en löstagbar baksida finns förmodligen modellnumret att finna under denna. Ibland behöver du även ta bort batteriet. På bilden nedan kan vi t.ex. läsa att vår Samsung-telefon har modellnumret GT-I8730.

Samsung modellnummer - Under batteri - Batterilucka

Skulle modellnumret inte stå under batteriet kan du även ta en titt på enhetens baksida för att se om numret finns utskrivet där. På bilden nedan ser vi exempelvis att vår iPhone har modellnumret A1723.

iPhone - Android - Telefon - Modellnummer - Se baksida

Så snart du fått fatt i modellnumret är det bara gå vidare till nästa steg för att luska fram det faktiska namnet på telefonen. Skulle det vara så att det inte står något modellnummer eller modellnamn varken på baksidan eller under en eventuell batterilucka är det bara läsa vidare!

2. Se modellnumret i enhetens inställningar

Modellnumret finns också alltid i enhetens inställningsmenyer. Här står många gånger också det faktiska namnet på telefonen eller surfplattan. Beroende på vilken enhet du använder ser tillvägagångssättet lite olika ut. När du fått tag i enhetens modellnummer går du vidare till nästa steg för att ta reda på vad enheten faktiskt heter.

2.1. Se vilken modell av iPhone eller iPad du använder

Börja med att peka på Inställningar följt av Allmänt. Välj därefter Om (1). En bit ned i listan syns modellnumret (i detta fall MLM72KS/A) (2).

iPhone SE - Modellnummer - Vilken modell av iPhone

2.2. Se vilken Android-modell du använder

Peka på Inställningar och scrolla nästan allra längst ned. Peka här på Om mobilen (eller bara Om) (1). En bit ned i listan över specifikationerna finns sedan enhetens modellnummer (2).

Android - Se modellnummer - Modell av telefon

3. Enhetens faktiska namn

När du nu har fått tag i enhetens modellnummer eller modellnamn är det enkelt att hitta dess faktiska namn. Enklast är att öppna valfri webbläsare och gå till google.se. Fyll därefter i ditt modellnummer och klicka på Sök.

I regel bör i princip samtliga sökresultat visa enhetens namn och i många fall även lite andra fakta som till exempel vilken mängd internminne och färg enheten har. På bilden har nedan har vi sökt på MLM72KS/A vilket visar oss att vi har en silverfärgad iPhone SE med 64 GB internminne.

Google - Sök efter modellnummer - Se faktiskt namn

Har du andra funderingar eller frågor kring benämningar för mobila enheter? Dela med dig av tankarna i kommentarerna!

Utvalda produkt- och återförsäljarlänkar i våra artiklar är affiliate-länkar. När ett köp, inom en viss tid, görs via en eller flera av dessa länkar erhåller vi ibland en mindre provisionsdel på köpesumman. Läs mer.

Summering

Ställ en fråga

Har du en teknisk fundering du går och grubblar på? Det låter ju onödigt.

Kommentera

Lämna ett svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Det senaste

Recension: Hoa till Nintendo Switch – Ett mindre stressigt alternativ

Kort, vackert och med tydliga influenser från Studio Ghibli både bildligt och ljudligt. Men är det värt att betala 150 kr för fem timmars speltid?

Äntligen stöd för Bluetooth-hörlurar på Nintendo Switch

En av de största frågetecknen kring Nintendo Switch har äntligen fått en lösning. Men varför tog det så lång tid?

Sonos lanserar uppdaterad Beam med stöd för Dolby Atmos

Sonos snyggaste soundbar får i dagarna en uppgradering innehållandes både ny hårdvara, fler högtalare och bättre stöd för nya ljudformat.

Starta macOS Recovery i Mac-datorer med M1-chippet

Apples M1-chip fungerar ganska annorlunda jämfört med de tidigare Intel-baserade Mac-datorerna. Så pass olika att till och med proceduren för att ta sig in i macOS Recovery skiljer sig åt.

Radera bara en siffra i miniräknaren på iPhone

Visst är det irriterande när man efter en lång uträkning knappar in en siffra fel i Kalkylatorn på iPhone och behöver börja om från början? Åtminstone var det irriterande innan du läste det här.

Det senaste

Tester

Fråga »

Mer läsning

Sväng förbi på Instagram

Send this to a friend