Vilken (modell av) telefon eller surfplatta har jag?

Det senaste

(Uppdaterad: 2017-12-05) Osäker på vilken modell av iPhone, Samsung, Sony, Huawei, Lenovo eller annan smartphone du har? Så gör du för att ta reda på det!

En enhets specifika modellnamn är användbart att känna till då du till exempel ska handla ett fodral/skal till din enhet, om du behöver kontakta support eller om du ska sälja enheten och behöver skriva ut hela dess namn för att ge så korrekt information som möjligt.

Att ta reda på vilken modell av en telefon eller surfplatta du har framför dig skiljer sig lite åt beroende på vilket märke och årsmodell enheten är av. Många gånger är det tyvärr inte så enkelt som att vända på enheten och titta på baksidan för att se vilken modell du håller i handen.

Tittar du på baksidan av exempelvis en Samsung-telefon står det oftast just Samsung följt av exempelvis Galaxy. Tyvärr finns det mer än trettiotalet olika Samsung-telefoner i Galaxy-serien. Alla med väldigt varierande storlekar, egenskaper och specifikationer.

I regel finns det två huvudsakliga sätt att få reda på din enhets faktiska namn, antingen genom att läsa direkt på enheten eller genom att se efter i enhetens inställningar. Oftast får du dock endast fram enhetens så kallade modellnummer. Har du dock detta är det inga problem att även få fram dess faktiska namn. Därför börjar vi med att lista ut just modellnumret!

1. Se om modellnumret står skrivet på enheten

Även om det inte gäller för alla mobila enheter finns det ändå modeller där modellnumret står utskrivet direkt på enheten i fråga. Numret kan dock stå på lite olika ställen. Har din enhet en löstagbar baksida finns förmodligen modellnumret att finna under denna. Ibland behöver du även ta bort batteriet. På bilden nedan kan vi t.ex. läsa att vår Samsung-telefon har modellnumret GT-I8730.

Samsung modellnummer - Under batteri - Batterilucka

Skulle modellnumret inte stå under batteriet kan du även ta en titt på enhetens baksida för att se om numret finns utskrivet där. På bilden nedan ser vi exempelvis att vår iPhone har modellnumret A1723.

iPhone - Android - Telefon - Modellnummer - Se baksida

Så snart du fått fatt i modellnumret är det bara gå vidare till nästa steg för att luska fram det faktiska namnet på telefonen. Skulle det vara så att det inte står något modellnummer eller modellnamn varken på baksidan eller under en eventuell batterilucka är det bara läsa vidare!

2. Se modellnumret i enhetens inställningar

Modellnumret finns också alltid i enhetens inställningsmenyer. Här står många gånger också det faktiska namnet på telefonen eller surfplattan. Beroende på vilken enhet du använder ser tillvägagångssättet lite olika ut. När du fått tag i enhetens modellnummer går du vidare till nästa steg för att ta reda på vad enheten faktiskt heter.

2.1. Se vilken modell av iPhone eller iPad du använder

Börja med att peka på Inställningar följt av Allmänt. Välj därefter Om (1). En bit ned i listan syns modellnumret (i detta fall MLM72KS/A) (2).

iPhone SE - Modellnummer - Vilken modell av iPhone

2.2. Se vilken Android-modell du använder

Peka på Inställningar och scrolla nästan allra längst ned. Peka här på Om mobilen (eller bara Om) (1). En bit ned i listan över specifikationerna finns sedan enhetens modellnummer (2).

Android - Se modellnummer - Modell av telefon

3. Enhetens faktiska namn

När du nu har fått tag i enhetens modellnummer eller modellnamn är det enkelt att hitta dess faktiska namn. Enklast är att öppna valfri webbläsare och gå till google.se. Fyll därefter i ditt modellnummer och klicka på Sök.

I regel bör i princip samtliga sökresultat visa enhetens namn och i många fall även lite andra fakta som till exempel vilken mängd internminne och färg enheten har. På bilden har nedan har vi sökt på MLM72KS/A vilket visar oss att vi har en silverfärgad iPhone SE med 64 GB internminne.

Google - Sök efter modellnummer - Se faktiskt namn

Har du andra funderingar eller frågor kring benämningar för mobila enheter? Dela med dig av tankarna i kommentarerna!

Christoffer
Administratör och grundare av enkelteknik.se. Modererar och författar det mesta på sajten.

Dela gärna artikeln om du gillar den.

Frågor

Hjälpte texten dig?

Allt innehåll på enkelteknik.se är gratis och finansieras genom annonsering, samarbeten och donationer. Alla bidrag, oavsett summa, tas tacksamt emot på nedanstående Swish-nummer.

Swish-nummer: 123 404 34 36

Skicka gärna med din e-post-adress om du väljer att stödja oss, så vi får möjlighet att återkomma med ett personligt tack!

Lämna ett svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Det senaste

Ta en skärmbild (print screen) på iPhone 12 (+ Pro och mini)

Nytt år, ny iPhone (som visserligen släpptes 2020) och ett nytt sätt att ta skärmbilder, eller? Nej, precis som iPhone 12 i övrigt är allt faktiskt väldigt sig likt även här.

Test: Nokia 6300 4G & Nokia 8000 4G – Är mindre mer?

Klassiskt Nokia-utseende, knappsats, bra batteritid och stöd för både Google Maps, Facebook och andra moderna appar? Det låter ändå ganska bra.

Varför drar en telefon mer batteri när det är kallt?

Att vara utomhus i minusgrader kan ha en stor inverkan på din telefons batteritid. Här tänkte jag försöka reda ut varför det är så och vad man kan göra åt det.

Test: Marshall Major III Bluetooth – Prisvärda eller överskattade?

Marshall har på senare år gjort sig ett ordentligt namn inom hörlurar- och högtalare i de lite vettigare prissegmenten. Hur är det då att använda en av deras långkörare, Major III Bluetooth?

Test: Brother HL-L2350DW – En enkel, monokrom och pålitlig laserskrivare

Om man är ute efter en trådlös laserskrivare med vettiga driftskostnader och utskrifter i svartvitt, kan då Brothers HL-L2350DW vara ett alternativ?

Se gamla och missade notiser på iPhone

Råkade du låsa upp telefonen och missade att hinna läsa vad som stod i den senaste notifikationen? Ingen fara, så ser du samtliga olästa notifikationer igen!

Relaterat innehåll

Send this to a friend