Så fixar du en Android-telefon som inte laddar

14
45863
Android-telefon - Sony - Samsung - LG - Huawei - Motorola - Google - Laddar inte - Tar inte laddning
Våra artiklar innehåller annonslänkar [Varför?]

Tar din Android-telefon inte laddning eller laddar den bara då och då? Här går vi igenom de vanligaste orsakerna (och lösningarna) för problem med laddning!

- Annons -

Att en mobiltelefon inte laddar eller uppför sig konstigt när det kommer till laddning är tyvärr inget ovanligt. Tack och lov finns det oftast en relativt enkel lösning på laddningsrelaterade problem. Nedanstående tips gäller för samtliga Android-telefoner, så det spelar ingen roll om telefonen är producerad av Samsung, Sony, Motorola, LG, Huawei, Google eller någon annan tillverkare.

Har du däremot en iPhone har vi en separat artikel för just denna telefon(serie). Den guiden hittar du här: iPhone och iPad laddar inte – Så löser du det!

1. Starta om telefonen

Det må låta som en löjlig lösning. Men i och med att telefoner är uppbyggda ungefär på samma sätt som datorer lider de även av ungefär samma problem. Processer kan låsa sig och funktioner kan sluta fungera. Tack och lov kan många problem lösas på samma sätt som en mängd datorproblem löses – genom att helt enkelt starta om enheten. Håll strömknappen intryckt tills du får upp alternativet att antingen stänga av eller starta om telefonen.

Android-telefon laddar inte - Stäng av telefonen - Starta om
Börja alltid med att stänga av och starta om telefonen när något strular.

2. Kolla om laddaren är hel och fungerar

En av de allra vanligaste anledningarna till att en telefon inte tar emot laddning är att något strular antingen med USB-kabeln eller nätadaptern (den lilla pluggen du sätter i väggen). Börja här givetvis med att kontrollera att alla kablar faktiskt är inpluggade ordentligt.

Nästa steg är helt enkelt att testa med en annan laddare av samma typ. Har du inte en laddare hemma finns det i regel möjlighet att gå till valfri teknikaffär och be att få testa en laddare innan du köper den, för att se om det faktiskt är laddaren som är problemet. Oftast är det själva kabeln som slutar fungera först. Nätadaptrarna utsätts sällan för lika mycket påfrestningar.

Android-telefon laddar inte - Sladd - Laddare trasig
Om din laddkabel ser ut så här är det möjligt att den inte riktigt fungerar som den ska. Trots att utsidan är hel kan den gått sönder under plasthöljet.

2.1 Testa även med en originalladdare

Om du inte använder en originalladdare och problem med laddningen av din telefon uppkommit efter en uppdatering av telefonens operativsystem (Android) kan det faktiskt bero på att uppdateringen gjort det svårare att använda icke-originalladdare.

Detta görs både av säkerhetsskäl av tillverkarna för att förebygga att dåliga kablar används. Något som i värsta fall kan orsaka skador på telefonen. Samtidigt finns (förmodligen) också ett ekonomiskt tänk bakom att blockera tredjepartskablar från att användas. Innan du helt utesluter att laddaren är problemet är vår rekommendation därför att du (om du har möjlighet) testar med en originalladdare. Med en originalladdare menar vi en laddare producerad av samma företag som tillverkat din telefon (Sony, Samsung, LG, Huawei etc.).

3. Rengör laddningskontakten

Eftersom telefoner spenderar en hel del tid i byxfickor och väskor samlar de även på sig en riklig mängd damm och annan smuts. Dammet smyger gärna in och lägger sig i laddning- och hörlursuttagen. Vilket med tiden kan resultera i att laddningskablar och andra tillbehör inte går att plugga in helt i telefonen (eftersom det finns ett lager damm i botten av kontakten). Damm och annan smuts kan också lägga sig på själva kontaktytorna inuti laddningsuttaget och där förhindra att laddningssladden får ordentlig kontakt med metallytorna i uttaget.

Android-telefon laddar inte - Sony - Damm i ladduttaget - Göra rent
Det är inte ovanligt att laddningsuttag och kontakter samlar på sig en hel del damm.

För att göra rent laddningsuttaget rekommenderar vi att använda ett spetsigt, litet föremål som ändå inte är för vasst (t.ex. en tandpetare). Skrapa sedan försiktigt i botten och längs insidorna av laddningsuttaget på telefonen för att få bort eventuellt damm som tryckts ihop inuti uttaget. Blås då och då i uttaget för att damm som du lyckas få loss ska avlägsnas från kontakten. Har du tillgång till tryckluft på burk kan du med fördel använda detta. Tänk dock på att inte hålla burkens utblås för nära laddningsuttaget då det kan skapa kondens på kontakten. Något som i värsta fall man skada telefonen.

4. Gör en återställning av telefonen

Om du fortfarande inte får laddningen att komma igång kan du testa att göra en så kallad fabriksåterställning av din telefon. När du gör en fabriksåterställning raderas allt på telefonen varpå den återställs till de inställningar den hade när du först packade upp den. Se därför till att ta en backup på telefonen och spara alla viktiga bilder, filmer och andra filer innan du fortsätter.

Om felet med att telefonen inte tar laddning på något sätt ligger i telefonens mjukvara finns en möjlighet att det repareras när telefonen återställs till sina ursprungliga mjukvaruinställningar.

- Annons -

1. För att starta en fabriksåterställning börjar du med att peka på Inställningar. Välj sedan Säkerhetskopiering & återställning.

Android-telefon laddar inte - Inställningar - Återställning - Fabriksåterställ

2. Längst ned under rubriken Återställ finns alternativet Återställ standardinställningar (1). Peka på detta och välj Återställ Mobilen (2). Notera varningen som visas högst upp som berättar att all data från telefonens interna lagringsutrymme raderas.

Android laddar inte - Återställ - Standardinställningar - Fabriksåterställ

3. Själva återställningen tar olika lång tid på olika Android-telefoner. Räkna med kring 15-30 minuter innan allt är återställt. Vissa modeller tar ännu lite längre tid på sig.

4. Så snart återställningen är slutförd och telefonen startat upp är det bara att göra ett nytt försök med att plugga in en laddare du vet fungerar för att se om något händer.

5. Testa med ett nytt batteri (om batteriet går att byta ut)

Problem med laddning behöver givetvis inte bero på varken laddaren eller telefonens mjukvara. Felet kan ibland ligga direkt i själva batteriet. Många av dagens nyare telefoner går dessvärre inte att öppna på ett enkelt sätt för att byta ut batteriet. Har du däremot en telefon där möjligheten finns att byta ut batteriet utan att skruva isär halva telefonen (och oftast bryta garantin i och med detta) är det definitivt något att testa innan du kastar in handduken.

Precis som med med laddaren är det inte omöjligt att du kan få möjlighet att i butik testa ett batteri innan du köper det, för att se om det faktiskt är batteriet som är problemet eller inte.

Android-telefon laddar inte - Ta ut batteriet - Prova nytt batteri
Om din telefon har ett löstagbart batteri kan det vara värt att testa med ett nytt för att se om det möjligen är batteriet som är boven i laddningsdramat.

6. Lämna in telefonen för reparation

Om inget av ovanstående steg lyckas avhjälpa problemen med att din telefon inte tar laddning kan det vara ett mer svårlöst bekymmer som uppstått. Vår rekommendation härifrån är att du först och främst vänder dig till den affär där du köpte telefonen. Beroende på om telefonen befinner sig inom garantitiden eller inte är det mycket möjligt att felet också går under just garantin.

I detta fall behöver telefonen förmodligen skickas iväg för undersökning och eventuell reparation. Var här noga med att fråga vilka eventuella kostnader som kan uppkomma om det visar sig att felet inte är ett garantifel (t.ex. om det kommit in vatten i laddningsuttaget etc.). Många gånger får du som kund i dessa fall betala returfrakt och en undersökningsavgift för att få tillbaka telefonen från verkstaden, oavsett om du vill ha felet reparerat mot en kostnad eller inte.

Befinner sig telefonen utanför garantitiden finns det istället många lokala och rikstäckande företag som reparerar mobiltelefoner. Är det ett enklare fel, såsom att laddningskontakten kanske släppt på insidan av telefonen och bara behöver lödas fast igen, är troligen en reparation inte överdrivet dyr. När det gäller val av affär/företag för felsökning av din telefon är vår rekommendation faktiskt att höra sig för med vänner och bekanta kring vilka företag i närheten de använt och haft en positiv upplevelse av. Självklart är det även bra att söka information om de närliggande företagen via Google för att se om de fått några recensioner eller liknande. Detta för att verifiera att företaget du funderar på att lämna telefonen till är välrenommerat och utför bra arbeten.

Har du andra tips eller tricks för att få en Android-telefon att ta laddning? Dela gärna mig dig i kommentarerna! Detsamma gäller såklart också om du har några frågor eller funderingar kring artikeln.

- Annons -

Relaterat innehåll

14 kommentarer

   • Hej! Om du inte redan testat det, prova med en annan laddare och se om det gör någon skillnad. En del laddare kan (tydligen) ha problem med att ge tillräckligt med ström för att ladda vissa telefoner när de är påslagna.

    Det kan också vara så att själva laddningskontakten i telefonen blivit skadad, vilket gör att USB-kopplingen och laddning inte fungerar korrekt när telefonen är på. En del verkar löst problemet temporärt genom att först stänga av telefonen och därefter koppla in den i laddaren. När telefonen sedan börjat ladda startar de den medan laddaren fortfarande sitter i och då verkar den (ibland) kunna fortsätta ladda.

    Om inget fungerar skulle jag rekommendera att göra en fabriksåterställning av telefonen (tänk på att allt raderas om du gör detta). Om inte heller det fungerar och du testat med en ny laddare kan det kanske vara så illa att det blivit något fel med telefonen. Har du garanti kvar skulle jag då rekommendera att gå tillbaka med den till där den är köpt och höra vad de kan göra. Hoppas det ordnar sig!

    // Christoffer, enkelteknik.se

   • Hej! På vilket sätt kan du inte komma in på telefonen? Är den helt ”död” och vägrar starta eller är det något annat problem som spökar (skärmlås eller annat)?

    // Christoffer, enkelteknik.se

  1. Min samsung S6 har slut på batteri och tar inte laddning. Har provat flera olika sladdar, både original och andra. Tips?

   • Hej! Det låter dessvärre som att laddningsuttaget eller någon av funktionerna kopplad till laddningen är trasiga. En sak du kan göra är att försöka ladda upp batteriet med en universal batteriladdare för bl.a. mobilbatterier (t.ex denna). Det är ju givetvis extremt osmidigt att ta ut batteriet ur telefonen varje gång det behöver laddas. Men med fullt batteri kan du åtminstone kanske göra en återställning av telefonen för att se om det är någon mjukvaruinställning som gör att batteriet inte kan ta laddning.

    Kvarstår problemet efter en återställning, men batteriet ändå går att ladda via en extern laddare, är det förmodligen reparation av laddningsuttaget som är den enda utvägen. Testa givetvis också med ett helt nytt batteri för att se om telefonen startar ordentligt. Många elektronikaffärer brukar låta dig testa telefonen med ett batteri innan du köper det. Har du tur där kan du säkerligen också få testa om telefonen laddar med det nya batteriet!

    // Christoffer, enkelteknik.se

    • En trådlös laddare funkar ju också på S6:an så kan väl vara ett alternativ att testa med först om man vet någon som har.
     Min har samma problem men funkar med trådlösa så nu har jag bokat tid för att byta uttaget då jag vet att batteriet är ok i alla fall.

     //Robert

     • Hej! Grymt bra tips! Förhoppningsvis kan det hjälpa flera med samma problem :-)

      // Christoffer, enkelteknik.se

   • Hej! Är det med USB-sladden från den vanliga laddaren som det går att ladda via datorn? I sådant fall är det förmodligen USB-nätadaptern som strular. I annat fall skulle jag rekommendera att testa med en annan laddare helt enkelt. Det låter ju inte som det är hos telefonen felet ligger om det fungerar att ladda med USB vida datorn.

    // Christoffer, enkelteknik.se

  2. Min Samsung a3 (2016) la jag på laddNina igår kväll och den laddade men när jag nu vaknade så va den stendöd o tar heller inte laddning. Varför?

   • Hej! Svårt att gissa sig till exakt vad som kan vara fel :-/ Testa först (om du inte redan gjort det) med en ny laddare. Gissar att det inte är helt omöjligt att en felaktig laddare faktiskt kan göra så telefonens batteri dras ur istället för att laddas upp. I annat fall kan du försöka genomföra en så kallad hard reset (guide). Detta nollställer alla inställningar på telefonen och raderar dessvärre även allt innehåll. Men som en sista utväg kanske det kan vara värt att testa. Det kan även vara värt att be en reparatör kolla på telefonen för att se om batteriet helt enkelt kanske behöver bytas ut.

    // Christoffer, enkelteknik.se

  3. Hej!
   Min mobil (samsung 5) råkade trilla i golvet när den laddade den och batteriet trillade ut. Nu vägrar den starta eller ladda, vad kan va fel? Går det att fixa? Tacksam för hjälp <3

   • Hej! Jättesvårt att gissa sig till tyvärr. Durrar den till när du sätter i laddkabeln? I sådant fall kan det vara skärmen som fått sig en smäll och lagt av. Det kan ju också vara så att någon intern kontakt lossnat eller släppt, vilket gör att telefonen helt enkelt inte kan starta.

    Jag skulle höra med någon reparatör om de kan ta en titt på telefonen. Dubbelkolla bara vad de faktiskt ska ha betalt för en felsökning så det inte blir onödigt dyrt. Det kan som sagt vara ett lättfixat fel om du har lite tur!

    // Christoffer, enkelteknik.se

  Lämna ett svar

  Please enter your comment!
  Please enter your name here