Recension: Dreame Z10 Station – Dags att se upp, Dyson

Gillar du artikeln? Stöd sajten med en Swish om du vill.

Det senaste

Roborock lanserar robotdammsugare med arm och gripklo

När nyheterna hos robotdammsugare så börjat koncentreras till upprepanden av ökad sugkraft och bättre mopprengöring vände Roborock precis uppochned på alltsammans med nya Saros Z70 - som kan plocka upp saker helt på egen hand.

En av de tråkigaste sakerna med Dysons populära skaftdammsugare är att de många gånger skapar ett litet rökmoln när man tömmer dem. Något sådant är det inte tal om med Dreames Z10 Station.

Vad Z10 Station handlar om är egentligen inte knepigare än en skaftdammsugare som i de flesta avseenden påminner extremt mycket om Dysons klassiska modeller och nu senast V12 (recension) och V15. Den stora skillnaden, rent funktionsmässigt, är att Z10 Station töms automatiskt i den medföljande bas- och laddningsstationen. Medan Dysons modeller istället behöver ”skakas” ut i närmaste sopkorg.

Igenkänningsbar grundfunktionalitet

Har man sett en skaftdammsugare har man sett alla. Åtminstone på ett ungefär. Designmässigt är det inget nytt under solen när det kommer till själva dammsugardelen hos Z10 Station. Som består av en handhållen motordel, ett skaft för att nå ner till golvet samt ett antal munstycken att knäppa fast antingen på skaftet eller direkt på motordelen.

Dreame Z10 Station - Handenhet
En ganska klassisk handdammsugare-design.

Munstyckena som totalt är fem till antalet består av två fullstora sådana för golv och mattor samt tre mindre varianter för att dammsuga allt från lister och fönsterbrädor till soffkuddar och andra mer svåråtkomliga ställen. Huvudmunstycket, som fungerar till både golv och mattor, har – precis som Dysons dito – inbyggd belysning för att lättare kunna se damm och smuts. Det blå ljuset som används hos Z10 Station är inte alls lika extremt (i positiv bemärkelse) som det gröna, laserbaserade ljuset hos Dysons dammsugare. Men gör ändå ett godkänt jobb att visa hur äcklig man egentligen är.

Dreame Z10 Station - Tillbehör
En alldeles lagom uppsättning tillbehör.

Samtliga munstycken rullar smidigt på golv och mattor men lika lättstyrda som lasermunstycket hos Dyson är de inte.

God byggkvalitet rakt igenom

Jag måste säga att jag hade mina tvivel gällande bygg- och materialkvaliteten hos Z10 Station. Framförallt hos basstationen som lätt hade kunnat varit både plastig och ranglig. Tack och lov är detta inte riktigt fallet. Nog för att hela paketet innehåller en hel del plast. Men till min förvåning står basstationen ganska stadigt på golvet och känns varken ranglig eller plastig. Den tar visserligen upp en del plats, men är ändå förhållandevis trevlig att titta på – för att vara en laddning- och tömningsstation till en skaftdammsugare.

Dreame Z10 Station - Dammsugare
Laddning- och tömningsstationen är förvånansvärt okej sett till design och material.

Gällande motordelen och de medföljande tillbehören har dessa en lite mer gummiaktig finish. Något som gör att användarupplevelsen faktiskt är snäppet trevligare än den mer hårdplastiga känslan hos Dysons produkter.

Nu har jag bara Dysons V12 Detect Slim att jämföra med. Men jag upplever även att fästningskonstruktionen mellan motorenheten, skaftet och tillbehören hos Z10 Station är mindre ranglig än den är hos just V12. Något som också det bidrar till att hela paketet känns väldigt gediget och ordentligt.

Att använda Dreame Z10 Station

Så, designen är bra. Kvalitén är god. Men blir det rent då? Utan tvekan ja. Effektlägena är tre till antalet och för ett gott resultat skulle jag säga att medelläget behöver användas. Att växla mellan de olika lägena görs snabbt och smidigt via en liten knapp på ovansidan av motorenheten.

Dreame Z10 Station - Dammsuger
Att suga upp havregryn fixar Z10 Station utmärkt. För den som undrade.

Något som dock saknas är ett autoläge där dammsugaren själv bestämmer sugkraft baserat på underlag och mängd av smuts som tas upp. En funktion som återfinns hos Dysons senare modeller och är ganska trevlig. Men det är inget jag saknar extremt mycket och städresultatet både på golv och mattor är överlag riktigt bra. Z10 Station klarar även av att kanalisera tillräckligt med luftflöde för de mindre tillbehörna, vilket gör att rengöring av mindre ytor här faktiskt fungerar utan större problem.

Dreame Z10 Station - Soffa
Till och med de mindre tillbehören fungerar bra.

Dammsugaren startas och stoppas genom att hålla in en avtryckarknapp på motordelen och det går även att ställa in så det räcker med ett tryck på nämnda knapp för att starta dammsugaren, om man inte vill gå och hålla in avtryckarknappen hela tiden. En lösning som fungerar bra.

Dreame Z10 Station - Ljus
Det blå ljuset är inte lika effektivt som det gröna hos Dyson V12, men fungerar ändå godkänt.

Laddning- och tömningsstationen

Z10 Stations stora trumfkort då? Laddning- och tömningsstationen. Jo, även denna levererar i princip vad den säger sig göra. Efter ett avslutat städpass är det bara hänga på hela dammsugaren ovanpå stationen varpå laddningen startar automatiskt. Att tömma allt skräp är sedan inte svårare än att bara trycka på den lilla knappen, högst upp på dockningsstationen varpå den ryter till i cirka 10 sekunder och avlägsnar allt damm i motorenheten.

Dreame Z10 Station - Filter
Bortsett från dammsugarpåsen finns det även två utbytbara och tvättningsbara filter i basstationen.

I dockningsstationen finns sedan en (o)vanlig dammsugarpåse med en kapacitet av 2,5 liter som behöver bytas ut cirka var 90:e dag vid normal användning. Dessa säljs i 6-pack och kostar 299 kr. Så visst är det en liten driftskostnad inblandad. Personligen skulle jag dock säga att det lätt är värt det för att slippa den annars ganska dammiga, manuella tömningen de flesta andra skaft- och handdammsugare är belamrade med.

Sådär batteritid

Är det något jag har att anmärka på är att att den specificerade batteritiden på cirka 65 minuter är lite väl glad i hågen. Med effektläget satt till det lägsta är den längsta drifttid jag lyckats få ut ungefär 45 minuter. Jämfört med den utmärkta beräkningen av återstående tid hos Dyson V12 är det även lite intetsägande att skärmen hos Z10 Station bara visar hur många procents batteristyrka som finns kvar.

Dreame Z10 Station - Procent
Att byta effektläge är supersmidigt. Men procenträknaren är lite intetsägande.

Utvalda produkt- och återförsäljarlänkar i vissa av artiklarna på enkelteknik.se är affiliate-länkar. När ett köp, inom en viss tid, görs via en eller flera av dessa länkar erhåller sajten en mindre provisionsdel på köpesumman. Läs mer.

Omdöme

Bortsett från en något undermålig batteritid samt faktumet att hela ekipaget tar upp en del plats är jag faktiskt positivt överraskad hur smidig och effektiv Z10 Station är att använda. Tömningsfunktionen är fantastisk och byggkvaliteten är förvånansvärt god. Priset på bastanta 6 990 kr gör utan tvekan dammsugaren till mer av en lyxprodukt. Dock en väldigt kompetent sådan som faktiskt gör städningen bra mycket smidigare.

Specifikationer:
Testad produkt: Dreame Z10 Station
Pris: 6 990 kr (2024-06-19)
+
  • Fullgott städresultat både för golv, mattor och skrymslen
  • Tömningsstationen gör ett strålande jobb
  • Överlag riktigt trevlig design och byggkvalitet
  • Något undermålig batteritid
  • Procentindikatorn för batteritid säger egentligen inte så mycket
  • Saknar ett autoläge

Lämna ett svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Du kanske även gillar

Det senaste

Roborock lanserar robotdammsugare med arm och gripklo

När nyheterna hos robotdammsugare så börjat koncentreras till upprepanden av ökad sugkraft och bättre mopprengöring vände Roborock precis uppochned på alltsammans med nya Saros Z70 - som kan plocka upp saker helt på egen hand.

Vad gör de olika tangenterna på ett Chromebook-tangentbord?

Precis noterat att symbolerna på datorns tangentbord ser annorlunda ut på din Chromebook-dator jämfört med din tidigare Windows- eller Mac-variant? Här går vi igenom vad de olika knapparna har för funktion.
Bortsett från en något undermålig batteritid samt faktumet att hela ekipaget tar upp en del plats är jag faktiskt positivt överraskad hur smidig och effektiv <i>Z10 Station</i> är att använda. Tömningsfunktionen är fantastisk och byggkvaliteten är förvånansvärt god. Priset på bastanta 6 990 kr gör utan tvekan dammsugaren till mer av en lyxprodukt. Dock en väldigt kompetent sådan som faktiskt gör städningen bra mycket smidigare.<br/><br/> <b>Specifikationer:</b><br/> Testad produkt: <i>Dreame Z10 Station</i><br/> Pris: <i>6 990 kr (2024-06-19)</i><br/> <table class="rb-border rb-box"> <tr class="rb-border"> <td class="rb-pos-long"><center>+</center></td> </tr> <tr class="rb-border"> <td class="rb-border rb-text"> <ul class="rb-ul"> <li>Fullgott städresultat både för golv, mattor och skrymslen</li> <li>Tömningsstationen gör ett strålande jobb</li> <li>Överlag riktigt trevlig design och byggkvalitet</li> </ul> </td> </tr> <tr class="rb-border"> <td class="rb-neg-long"><center>−</center></td> </tr> <tr class="rb-border"> <td class="rb-border rb-text"> <ul class="rb-ul"> <li>Något undermålig batteritid</li> <li>Procentindikatorn för batteritid säger egentligen inte så mycket</li> <li>Saknar ett autoläge</li> </ul> </td> </tr> </table>Recension: Dreame Z10 Station - Dags att se upp, Dyson