Test: Dyson V12 Detect Slim Absolute – Smidig städning i ett (dyrt) nötskal

Gillar du artikeln? Stöd sajten med en Swish om du vill.

Det senaste

Trots ett gäng försök har jag aldrig hittat en sladdlös skaftdammsugare jag varit helt nöjd med. Tills nu. Men då har jag heller inga pengar kvar.

Englandsbaserade Dyson har över åren lyckats etablera sig som en sorts Rolls-Royce inom städning och då kanske framförallt inom segmentet sladdlösa skaftdammsugare. Efter att ha gått igenom ett gäng både billigare och dyrare alternativ från andra tillverkare bet jag slutligen i det – riktigt dyra – äpplet och slog till på en av företagets varianter. Det var nog både värt och inte värt det. Beroende på hur man vrider på det.

En djungel av hyfsat likvärdiga städmaskiner

Först och främst ska det väl benas ut vart i Dysons produktröra V12 Detect Slim befinner sig. Kort sagt är det den näst nyaste modellen som är av en lite mindre storlek. Storebror V15 Detect har i relation en mer kraftfull motor samt en större dammbehållare för längre städsessioner. V15 har också den klassiska avtryckarknappen som behöver hållas intryckt för att dammsugaren ska fungera. Medan V12 begåvats med Dysons nya (hur det nu kan vara nytt) på/av-knapp uppepå själva dammsugaren – som inte behöver hållas konstant intryckt. I övrigt är de båda modellpaketen snarlika när det kommer till tillbehör och funktionalitet. V12-modellen kostar just nu bastanta 8090 kr om den köps direkt från Dyson. Men den går ofta att hitta några tusenlappar nedåt under kampanjer och hos andra försäljare.

I juni 2023 lanserades även Gen5detect Absolute som är den nya värstingen och ersättaren till V15. Därtill introducerades i samma veva också V15s och V12s Detect Submarine som i princip är vanliga V15 och V12 men med ett ytterligare munstycke för moppning. Tråkigt nog går det extra munstycket för just mopping inte att använda med vanliga V15 eller V12. Rörigt, minst sagt. Tillbaka till V12 Detect Slim.

Mångsidig dammsugarlösning

För att krångla till det lite ytterligare finns det vidare ett gäng olika ”paket” av just Dyson V12 där framförallt de medföljande tillbehören skiljer sig åt. Absolute-varianten har de flesta av dem. Bortsett från själva dammsugarenheten och distansröret för att nå ner till golvet utan att knäcka ryggen finns för det första två större munstycken. Dels det klassiska motordrivna munstycket för mattor och hårda golv. Dels det härligt namngivna ”Fluffy Optic-munstycket” som också är primärt för golvytor (mer om detta snart).

Dyson V12 Detect Slim Absolute - Test - Tillbehör
Tillbehören är många. Användningsområdena likaså.

Det medföljer också ett lite mindre, motordrivet munstycke vid namn ”Hair Screw”. Som namnet antyder används detta primärt för att bli av med hår från mindre ytor såsom soffor och andra mjukare ytor. För att kunna nå trängre utrymmen, t.ex. mellan soffkuddar och samt göra rent mindre ytor (fönsterbrädor etc.) medföljer också ett kombinationsmunstycke, ett snedställt mindre munstycke samt ett avlångt fogmunstycke. Avslutningsvis medföljer två vinklingsbara adaptrar för att lättare kunna komma åt i trånga utrymmen samt en väggdocka och en laddare. Pjuh!

Dyson V12 Detect Slim Absolute - Väggfäste - Laddar
Att väggmontera dammsugaren skulle jag säga är ett måste får att få till den där riktigt smidiga städningsupplevelsen.

Alla paket innehåller som sagt inte samtliga tillbehör och här beror det givetvis på vad man faktiskt vill rengöra när det kommer till vilka tillbehör som faktiskt behövs. Personligen har dock samtliga tillbehör kommit till användning. Även om vissa definitivt använts mer frekvent än andra.

Nu städar vi

Trots att i stort sett samtliga delar och tillbehör är av plast är ändå det första intrycket av V12 Detect Slim riktigt bra. Jag kan tänka mig att man antingen hatar eller älskar utseendet. Men ja, det syns ju att det är en Dyson.

Byggkvalitén är det inget fel på. I stort sett allt känns gediget och ordentligt. Ska jag anmärka på något är det att kopplingsmekanismen mellan själva dammsugaren (motordelen) och valt tillbehör kunde suttit ännu lite hårdare än vad den gör. Det är på inget sätt så konstruktionens känns ranglig, men jag är lite fundersam kring om eventuellt slitage med tiden kommer göra att kopplingen blir lösare. Under de tre månader jag haft dammsugaren har något sådant däremot inte känns av.

Bortsett från ovanstående är dammsugaren en fröjd att använda. Till den grad att vår vanliga dammsugare förpassats till förrådet. Framförallt är det enkelheten som tilltalar. När väggfästet väl skruvats upp och det bara är att rycka åt sig dammsugaren, snabbt städa upp delarna av barnens frukost som landat på golvet istället för i magarna och sedan hänga undan dammsugaren igen mår man ganska bra.

Dyson V12 - Recension - Display
För den nördiga städaren berättar dammsugaren vilken storlek på damm den fångat upp. Till vänster syns antalet mikroskopiska dammpartiklar, varpå storleken på skräp sedan ökar åt höger.

Stor, liten städupplevelse

Nu är som sagt V12 Dysons minsta och lättaste dammsugare. Något som både påverkar sugkraften och dammbehållaren som med en volym på 0,35 liter är förhållandevis liten. Här beror det lite på vilken typ av boendesituation man har. Bor du stort och har djur samt mycket mattor kan det absolut vara värt att istället titta på storebror V15 som både har lite kraftfullare motor samt en större dammbehållare.

För mina cirka 90 kvm passar V12 däremot alldeles utmärkt. Sugkraften är fullgod för både golv, mattor och soffor samt annan ytstädning och även om dammbehållaren i regel är helt full efter att ha städat lägenheten ett varv är det snabbt gjort att tömma ut allt damm och hår direkt i sopkorgen. Själva tömningen fungerar oftast snabbt och smärtfritt. Tanken är att man inte ska behöva röra något damm med händerna, men ibland händer det ändå att hår och större dammtussar lyckas fastna i behållaren varpå man behöver dra ut skräpet för egen kraft. Vilket i ärlighetens namn varken är så farligt eller knepigt.

Dyson V12 - Tömma dammbehållaren
Dyson V12 har inga dammsugarpåsar. Utan dammbehållaren töms istället direkt efter avslutad städsession. Eller när den blivit full.

Batteritiden är specificerad till cirka 60 minuter i Eco-läget, vilket stämmer hyfsat väl. Smidigast är däremot Auto-läget där dammsugaren själv bestämmer sugkraft baserat på motstånd och underlag. Vill man ha maximal kraft finns även Boost-läget som visserligen drar i sig en hel massa damm men också all ström på knappa 6-7 minuter. För min del fixar dammsugaren lätt en hel städning av lägenheten på Auto-läget innan batteriet når noll. En full laddning tar sedan ungefär 4 timmar att uppnå. Manövreringen av själva dammsugaren under städning är därtill ohyggligt smidig och framförallt lasermunstycket tar sig lätt fram mellan stol- och bordsben.

Dyson V12 - Eco-läge - Knapp - Ändra
Att byta effektläge görs enkelt genom att trycka på den lilla knappen under displayen.

Grönt ljus och en startknapp

Sett till städresultat gör Dyson V12 i min mening ett strålande jobb. För mattor och soffor är de korkskruvsliknande munstyckena utmärkta och för andra ytor såsom fönsterbrädor är kombinationsmunstycket perfekt. Det allra häftigaste är dock ”lasermunstycket” (Fluffy Optic) som för det första får med sig i stort sett allt skräp från vanliga parkettgolv och andra hårdare underlag. För det andra är funktionen där ett grönt laseraktigt ljus lyser upp ytan framför munstycket, i syfte att se annars halvt osynligt damm, löjligt beroendeframkallande.

Dyson V12 - Laser-munstycke
Det ser lika illa ut till höger om det gröna ljuset. Men det vet man inte förrän man vrider på munstycket. Beroendet är ett faktum.

Inte bara det. I och med att man ser damm och smuts man annars garanterat hade missat med en vanlig dammsugare blir det verkligen renare. Vilken ändå lite känns som en vinst när det trots allt handlar om en dammsugare. Om inte Dyson patenterat tekniken alldeles för hårt kan jag tänka mig att denna teknik framöver är något som kommer bli standard på alla dammsugare i de lite dyrare klasserna.

Avslutningsvis ska även nytillskottet i form av en på/av-knapp uppepå själva motorenheten nämnas. Nu har jag inte använt de tidigare Dyson-dammsugarna, med en tryckknapp i själva handtaget som startar motorn när knappen hålls intryckt. Men jag kan tänka mig att det lätt kan bli lite krampaktigt att hålla knappen konstant nedtryckt och att den nya varianten (med en knapp inte behöver hållas nedtryckt hela tiden) är ett välkommet tillskott. Bra fungerar funktionen oavsett.

Utvalda produkt- och återförsäljarlänkar i vissa av artiklarna på enkelteknik.se är affiliate-länkar. När ett köp, inom en viss tid, görs via en eller flera av dessa länkar erhåller sajten en mindre provisionsdel på köpesumman. Läs mer.

Omdöme

Sett till städresultat presterar Dyson V12 Detect Slim i stort sett lika bra som min tidigare, bra mycket klumpigare och sladdburna Electrolux-dammsugare. Sett till smidighet vinner V12 med hästlängder. Vilket givetvis är hela grejen med en sladdlös dammsugare. Men både funktionalitet och hantering är så här pass bra blir det höga priset något mer försvarbart. Även om det fortfarande är lite högt för att säga att dammsugaren är prisvärd. Förbaskat bra är den däremot och det optiska munstycket är en game-changer när det kommer till städning.

Specifikationer:
Testad produkt: Dyson V12 Detect Slim Absolute
Pris: 6 900 kr (2023-10-17)
+
  • Lättanvänd och väldigt smidig
  • God sugförmåga sett till storleken
  • Tydliga rengöringsinstruktioner direkt på displayen
  • Hyfsat smidig tömning av damm och smuts
  • Löstagbart batteri
  • Lasermunstycket
  • Kopplingsmekanismen för tillbehör kunde varit mer tajt
  • Priset skaver

Lämna ett svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Du kanske även gillar

Det senaste

Varför är min Mac-dator så långsam?

Nyare Mac-datorer är i regel förbaskat snabba på det mesta. Men det finns framförallt en sak som gör att även den vassaste MacBook-datorn kan sega ihop totalt. Tack och lov är lösningen oftast extremt enkelt.
Sett till städresultat presterar <i>Dyson V12 Detect Slim</i> i stort sett lika bra som min tidigare, bra mycket klumpigare och sladdburna Electrolux-dammsugare. Sett till smidighet vinner <i>V12</i> med hästlängder. Vilket givetvis är hela grejen med en sladdlös dammsugare. Men både funktionalitet och hantering är så här pass bra blir det höga priset något mer försvarbart. Även om det fortfarande är lite högt för att säga att dammsugaren är prisvärd. Förbaskat bra är den däremot och det optiska munstycket är en game-changer när det kommer till städning. <br/><br/> <b>Specifikationer:</b><br/> Testad produkt: <i>Dyson V12 Detect Slim Absolute</i><br/> Pris: <i>6 900 kr (2023-10-17)</i><br/> <table class="rb-border rb-box"> <tr class="rb-border"> <td class="rb-pos-long"><center>+</center></td> </tr> <tr class="rb-border"> <td class="rb-border rb-text"> <ul class="rb-ul"> <li>Lättanvänd och väldigt smidig</li> <li>God sugförmåga sett till storleken</li> <li>Tydliga rengöringsinstruktioner direkt på displayen</li> <li>Hyfsat smidig tömning av damm och smuts</li> <li>Löstagbart batteri</li> <li>Lasermunstycket</li> </ul> </td> </tr> <tr class="rb-border"> <td class="rb-neg-long"><center>−</center></td> </tr> <tr class="rb-border"> <td class="rb-border rb-text"> <ul class="rb-ul"> <li>Kopplingsmekanismen för tillbehör kunde varit mer tajt</li> <li>Priset skaver</li> </ul> </td> </tr> </table>Test: Dyson V12 Detect Slim Absolute - Smidig städning i ett (dyrt) nötskal