Djungeln av likvärdiga robotdammsugare tätnar med varje ny modell. Så var placerar vi generation två av värstingmodellen L10s Ultra från Dreame?
Det har gått lite över ett år sedan jag testade Dreame L10 Ultra, lillebror till den lite mer påkostade L10s Ultra. Några stora skillnader annat än snäppet bättre navigering hos den senare var det dock inte tal om. Denna gång har jag fått möjlighet att sätta tänderna i uppföljaren till den mer avancerade av de två nämnda, Dreame L10s Ultra Gen 2. Så, vad är nytt och är den något att ha?
Extremt likvärdig design
Utåt sett är det inga stora skillnader alls på L10s Ultra Gen 2 och dess föregångare. Samma design återfinns hos samtliga modeller där framförallt den ganska bastanta basstationen kräver sin plats, även om den tack och lov bygger mer på höjden än den gör på bredden.
Gällande själva dammsugarroboten är utseendet även här ordentligt likt samtliga tidigare modeller. Den största skillnaden, bortsett från färgdetaljer, är annars att en av de båda moppdynorna hos L10s Ultra Gen 2 nu kan svängas ut från själva roboten för att bättre kunna komma åt att göra rent närmare väggar och lister.
Kvalitetsmässigt håller alltsammans ungefär samma nivå som tidigare och även om både basstation och robot består mestadels av plast lämnar de ett förhållandevis kvalitativt intryckt.
Lätt att komma igång
Efter uppackning är det inte knepigare än att bara knäppa fast de båda mopphuvudena och den lilla dammvippan på undersidan av dammsugarroboten, fylla på med kallt vatten i den ena behållaren i basstationen och rengöringsmedel (som följer med) i den lilla lådan bredvid dammsugarpåsen bakom luckan på framsidan. Både installation och själva användandet sköts sedan via Dreamehome-appen (som finns tillgänglig för både iOS och Android).
Här startar allt upp som väntat och efter att roboten tagit ett varv i lägenheten och, med hjälp av LiDAR-sensorn i den lilla upphöjningen mitt på huvudet, skapat sig en uppfattning om layouten är det så dags att börja städa.
Städspecifikationer
När det kommer till funktionalitet är L10s Ultra Gen 2 kapabel att både dammsuga med en maximal sugkraft om 10 000 Pa och moppa (med kallt vatten och rengöringsvätska). Den fixar även att fylla på rent vatten från den 4,5 liter stora behållaren i dockningsstationen samt tömma smutsigt vatten i den andra behållaren.
Gällande dammtömningen sker denna i en 3,2 liter stor dammsugarpåse i dockningsstationen. Enligt dokumentationen ska en påse fixa åtminstone två månaders normal drift innan den behöver bytas. Vilket känns godkänt. Avslutningsvis klarar dammsugaren också av att automatiskt distribuera rengöringsmedel från behållaren i dockningsstationen samt lufttorka de båda mopphuvudena efter avslutad städning. En ganska komplett och hyfsat automatiserad städupplevelse alltså. Teoretiskt sett.
Faktisk städupplevelse
Precis som var fallet när jag testade L10 Ultra gör även L10s Ultra Gen 2 ett förhållandevis bra jobb gällande både dammsugning och moppande. För parkettgolv och andra hårda ytor har dammsugaren inga problem att få med sig damm och de märks att sugkraften ökats på. Däremot bidrar den snurrande lilla dammvippan fortfarande stundtals till att en del större smuts puttas iväg till en redan rengjord del av golvet och då blir liggandes där. Ett problem som dock finns hos många robotdammsugare.
För mattor gäller samma lösning som tidigare där roboten lyfter de båda mopphuvudena ett par millimeter för att undvika att de skrapar emot allt för mycket. En tillvägagångssätt jag ändå tycker fungerar bra. Sugkraften ökas även automatiskt när roboten befinner sig på en matta eller mjukare yta och i det stora hela lämnar L10S Ultra Gen 2 ett tillfredsställande resultat även för mattrengöringen.
Lite trist här är dock att L10s Ultra Gen 2, av någon anledning, stundtals verkar ha svårt för lite högre mattor. Kraftmässigt orkar den upp utan några som helst problem. Snarare verkar det vara navigeringsfunktionaliteten som får roboten att inte ta i ordentligt när den försöker rulla upp på vissa mattor. Ibland traskar roboten dock upp helt utan några problem på samma matta den tidigare hade svårt med. Så här är jag lite osäker på vad som försiggår. Men som sagt verkar det mer handla om ett mjukvaruproblem, snarare än ett motormässigt sådant. Lite irriterande är det hurusom när en matta inte rengörs alls under en städning.
Bortsett från den ökade sugkraften är det som sagt den lilla mopparmen som är den största nyheten gentemot föregångarna och visst gör den skillnad! Medan t.ex. L10 Ultra alltid lämnade några centimeter omoppat golv närmast väggarna lyckas L10s Gen 2 ta sig hela vägen in till listerna. Något som absolut ger en ännu mer städad känsla.
Sett till själva rengöringen lyckas de båda mopphuvudena alldeles utmärkt med vanligt småspill (kaffe, vatten, tandkräm, lättare lerfläckar etc.) men har hopplöst svårt med mer ingrott kladd. Här krävs förmodligen, precis som tidigare, en ännu mer utvecklad mjukvara som faktiskt kan se att det finns en fläck på golvet och därefter ge den lite extra kärlek för att bli av med den. En funktionalitet jag gissar kommer komma i framtida modeller.
Inte perfekt, men fortfarande bra
Att kontrollera städningen görs som redan nämnt (och som tidigare) via Dreamehome-appen. Denna är hyfsat lätt att förstå sig på, men skulle må bra av ett ännu tydligare upplägg. Kanske framförallt för de användare som inte använt en robotdammsugare tidigare. Jag kan även känna att det vore bra med en liten ”är du okej med de här inställningarna”-notis innan man påbörjar en städning. Nu är det annars lätt att man t.ex. glömmer stänga av moppningsfunktionen om man bara vill låta roboten ta hand om damm en vända.
Ovanstående är dock inget jätteproblem och i det stora hela är jag nöjd med själva användarupplevelsen hos Dreame L10s Ultra Gen 2.
Annars är det som sagt den sporadiskt halvdana förmågan att ta sig upp på högre mattor jag ställer mig lite frågande till. Stundtals har jag också upplevt roboten som något mer förvirrad jämfört med t.ex. L10 Ultra, som jag testade tidigare. Initialt lyckades roboten t.ex. inte hitta tillbaka till sin laddningsstation och ibland har den stått och snurrat i flera minuter utan något egentligt syfte. Förhoppningsvis bättras detta beteende på i och med kommande mjukvaruuppdateringar. Men helt perfekt är den inbyggda AI:n inte just nu inte.
Jag saknar också ett ännu bättre objektundvikande. Att t.ex. råka lämna en laddningskabel till telefonen liggandes på golvet gör i regel att roboten försöker äta upp den varpå städningen avstannar och kräver ett manuellt ingripande för att kunna fortsätta. Här klarar sig L10s Ultra Gen 2 visserligen bättre än vad L10 Ultra gjorde (den körde bara rakt över laddningskablar), men helt perfekt är det inte.
Sen är det också fortfarande ett nödvändigt ont att både dammsugare och basstation behöver rengöras manuellt då och då för att få ett kontinuerligt bra städresultat. Men detta gäller i stort sett alla robotdammsugare och det går ändå hyfsat smidigt att t.ex. lyfta ut och rengöra bottenplattan hos basstationen eller dammbehållaren hos själva roboten.
Avslutningsvis är det som sagt en djungel när det kommer till robotdammsugare och skillnaderna i denna prisklass är på inget sett enorma mellan olika modeller och tillverkare. Däremot gillar jag verkligen den utskjutande moppdynan hos L10s Ultra Gen 2 som absolut hjälper till med rengöring längs väggar och lister. Bortsett från problemet med vissa mattor är själva städresultatet som sagt också tillfredställande, vilket får anses vara det viktigaste. Däremot känns det utan tvekan som att roboten skulle må bra av en mjukvaruuppdatering eller två för att råda bot på den stundtals något förvirrade navigeringen.