Dreame L10 Ultra är en snäppet nedbantad version av fjolårets maxade och väl mottagna L10s Ultra. Både pris- och funktionsmässigt. Så, hur är L10 Ultra att använda och – viktigast av allt – blir det rent?
Kinesiska Dreame Technology må vara ett relativt okänt namn för gemenman här i Sverige. Åtminstone har det varit så fram till senare år då företaget tog steget in på den nordiska marknaden med fokus på prismässigt konkurrenskraftiga sanitetsprodukter såsom handdammsugare och – i fallet med L10 Ultra – robotdammsugare.
Skillnader mot L10s Ultra
Dreame L10 Ultra är, prisvärdheten till trots, en robotdammsugare i de övre klasserna. Med i paketet, som går loss på 9 990 kr, följer förutom själva robotdammsugaren en ordentligt tilltagen basstation som bortsett från laddning av robotenheten också fixar automatisk tömning av damm, påfyllning och tömning av vatten till moppningsfunktionen samt rengöring av mopphuvudena. Kort sagt de mesta man kan önska för en ganska automatisk dammsugningsprocess.
Storebror L10s Ultra klarar även den allt ovanstående men har några ytterligare detaljer som gör att priset sticker upp till 11 990 kr. De mest uppenbara skillnaderna är att L10s Ultra har ett par extra hjälpfunktioner för att navigera så korrekt och smidigt som möjligt samt att den har en kamera inbyggd längst fram. Något som exempelvis gör det möjligt att fjärrstyra roboten och se exakt vad den ser. Denna kamerafunktion finns alltså inte hos L10 Ultra. Vilket nog kan vara både bra och dåligt beroende på vem man frågar (att bara styra L10 Ultra direkt från telefonen som en radiostyrd bil går dock att göra!).
Övriga skillnader är t.ex. att basstationen hos L10 Ultra saknar en automatisk avkänning för när dammsugarpåsen i är full, så här får man själv hålla lite koll när det är dags att byta den. Ser vi till appen har L10 Ultra också ”bara” stöd för tre våningar när det kommer till multivåningskartor, medan L10s har stöd för fyra våningar.
Annars är själva dammsugaregenskaperna desamma hos båda modellerna och även sugkraften på 5 300 Pa (0,053 bar) står sig lika. Vilket är både trevligt och förövrigt ganska imponerande.
Uppackning och installation
Att komma igång med L10 Ultra är förvånansvärt enkelt. Efter att ha packat upp allt från den hyfsat bastanta kartongen är det bara att klicka fast den lilla dammvippan och de båda mopphuvudena på undersidan av damsugarenheten, ladda ned Dreamhome-appen (som användas för att sköta dammsugaren) och plugga in strömkabeln i laddningsstationen.
Efter att inte alls följt instruktionerna och placerat basstationen på ett, enligt manualen, alldeles för trångt utrymme med roboten framför lyckas den vid en första uppstart ändå navigera till sitt nya hem helt utan problem. Efter att ha fyllt på den ena av de två behållarna under topplocket på basstationen med rent vatten är det därefter dags att låta L10 Ultra ta över städningen ett par veckor. En oförskämt enkel start skulle jag vilja säga. Låt oss hoppas att det fortsätter på samma spår.
Att städa via app
I stort sett allt gällande L10 Ultra sköts via Dreamhome-appen. Sett till funktioner finns det en rejäl mängd att utforska och justera. Upplägget i appen är förhållandevis logiskt och lättanvänt även om det absolut finns en viss inlärningskurva om man inte använt en robotdammsugare tidigare. Den svenska översättningen är däremot inte något att hänga i granen och fick mig tillslut att ändra språk till engelska. Men det är någonstans ändå trevligt att språkalternativet finns och förhoppningsvis blir översättningarna bättre framöver.
Det första roboten önskar göra är att ta en tur i lägenheten och rita upp en karta över denna för att bättre kunna planera sin städningsrunda. En process som inte tar särskilt lång tid och trots en del småhinder i form av stolar, sängben och gardiner tar sig L10 Ultra runt utan större problem.
Själva kartan som genereras uppdateras även vid framtida städningar och skulle roboten missat något hörn vid den första körningen är det bara justera möblemanget så den kommer runt till alla ställen man önskar i fortsättningen. Vilket givetvis också syns på den då uppdaterade kartan.
Via appen går det sedan att själv lägga till både no-go-zoner dit roboten inte är välkommen (t.ex. badrummen i mitt fall) samt blockera av en rum helt och hållet (t.ex. balkongen i fallet att dörren skulle stå öppen under en städning). Det tar som sagt ett litet tag att helt bli vän med appen och karthanteringen, men efter lite pillande går det att få till en riktigt bra städkarta att låta roboten utgå från.
Hur är då själva städningen?
När det kommer till städresultatet måste jag säga att L10 Ultra överlag gör ett imponerande jobb. Dammupptagningsförmågan med den bakomliggande sugkraften på 5 300 Pa lyckas att fånga upp det mesta, både när det kommer till vanliga golv och även lite tjockare mattor. Här finns också en funktion (som kan stängas av om man önskar) där sugkraften automatisk ökar när dammsugaren upptäcker en matta under sig. Ett trevligt tillägg som fungerar bra! Ljudmässigt skulle jag säga att L10 Ultra på den lägsta nivån är supertyst. Medan mellanläget för lite mer liv, men absolut inte ens i närheten av en vanlig dammsugare. Maxläget låter dock lite mer, men då mellanläget ger ett så pass bra resultat har jag personligen inte sett någon egentlig vinning i att använda maxläget. Har du däremot pälsfällande husdjur kan jag tänka mig att det kan vara värt att låta sugkraften gå på max för att få med allt hår.
Moppfunktionen är vidare förvånansvärt trevlig. De båda roterande mopphuvudena på undersidan lämnar, trots användande av endast vatten, ett fint resultat bakom sig. Mopphuvudena lyfts även upp (7 mm) från golvet när dammsugaren kör över en matta. Något som fungerar förhållandevis bra, även om mopphuvudena visserligen fortfarande skrapar i något om roboten tar sig an en lite mer långfransig matta. Givetvis går det att ställa in huruvida dammsugaren både ska dammsuga och moppa eller bara dammsuga eller bara moppa under en städrunda.
De automatiska funktionerna när det kommer till tömning och påfyllning av vatten fungerar därtill riktigt bra och när roboten börjar få slut på vatten i sin egen tank åker den snällt tillbaka till basstationen och fyller på mer, samt tömmer ur det smutsiga vattnet. I mitt fall, med en lägenhet på cirka 90 kvm, resulterar detta i cirka 3-4 automatiska påfyllningar av dammsugarens egen vattentank för en komplett städning. Vilket känns okej. Bor du dock större är det värt att ta med i beaktningen att det blir en del åkande fram och tillbaka till basstationen i detta ärende.
Automatiken i övrigt är ganska imponerande och jag har under mina veckor med dammsugaren inte haft ett enda problem med att roboten t.ex. inte lyckats hitta åter till laddningsstationen. Även tömning av robotens egen dammbehållare till dammsugarpåsen i basstationen har fungerat perfekt. Likaså rengöring och torkning av de båda mopphuvudena som utförs automatiskt efter en avslutad moppsession. Batteritiden är specificerad till 160 minuter vid normal moppning och dammsugning i tyst-läget. Något som stämmer ganska bra. Att både dammsuga (normalläget) och moppa min cirka 90 kvm stora (lilla?) lägenhet har lämnat 40 procent av batteriladdningen efter avslutat program. Så väl godkänt även här.
De vanliga robotdammsugarfördelarna och problemen
Efter att ha levt med Dreame L10 Ultra i några veckor är det svårt att säga något annat än att städningen, framförallt i kombination med moppning, blivit bra mycket smidigare att utföra jämfört med en klassisk städsession utan robotkompanjon. För att nå ett så bra resultat som möjligt krävs det dock – precis som med alla andra robotdammsugare – att man gör en liten översyn av städytan och plockar bort lösa sladdar och andra saker som eventuellt kan vara i vägen innan man startar städningen.
Just sladdar (t.ex. de lite mer tunnare sådana till mobiltelefoner) som blivit kvarglömda på golvet har en tendens att snurras upp i mopphuvudena och göra att dammsugaren fastnar. Likaså är L10 Ultra inte superförtjust i lite lättare mattor med fransar på sidorna. Den tar sig utan problem över dem, men tenderar ibland att ta tag i fransarna och skapa veck i mattorna.
Vanligt damm och liknande småpartiklar har jag inte upplevt några problem med när det kommer till uppsugningsförmåga. Lite större skräp såsom någon torkad makaron eller popcorn har däremot ibland (men långt i från alltid) haft lite svårare att följa med upp. Nu har vi relativt låga trösklar i alla rum så dessa har heller inte inneburit några problem för L10 Ultra att ta sig över. Dock har den inte lyckats med konststycket att ta sig över tröskeln ut till balkongen. Vilket givetvis är tur, men också tråkigt om du har lite högre trösklar.