Radera kantlinjer i Google Sheets / Kalkylark

Gillar du artikeln? Stöd sajten med en Swish om du vill.

Det låter ju som världens enklaste sak. Men att bli av med kantlinjerna man precis ritat dit i Google Sheets kräver faktiskt mer tankekraft än man först tror!

Googles uppsättning av dokumentverktyg är många gånger betydligt enklare att använda jämfört med exempelvis Microsofts Office-serie. Ibland blir det dock lite för logiskt, så pass logiskt att det blir ologiskt. Ett exempel på just detta är när man vill ta bort en eller flera kantlinjer, eller ramar som det egentligen heter, från sitt Google Sheets-dokument.

Det känns ju rent spontant som att det bara skulle vara att markera de celler för vilka man önskar ta bort ramarna på och därefter klicka på symbolen för ramar och välja den sida där man vill att ramarna ska försvinna från. Och det är nästan exakt så man gör. Men bara nästan.

Ta bort ramar i Google Sheets

För att radera oönskade ramar (kantlinjer) i Google Sheets (eller Google Kalkylark som det heter på svenska) gör du följande.

  1. Börja med att klicka på Ramar-knappen (1) och välj alternativet Kantfärg (2) följt av Ingen ram, längst ned (3).

Ta bort kantlinjer - ramar - i Google Docs - Sheets

  1. Vad du nu gjort är att du i princip valt kantfärgen vid namn ”Ingen ram”. Alltså ungefär en färg som ”målar” över ramen med färgen ”Ingen ram”.
  2. Markera nu de celler där ramen som ska tas bort finns. Klicka därefter på Ramar-knappen (1) och välj den sida som motsvarar sidan där ramen finns (2).

Ta bort ram - Google Kalkylark - Sheets

  1. Eftersom du nu använder ”färgen” vid namn ”Ingen ram” försvinner också ramen för de valda sidorna, i de markerade cellerna.

Ram borttagen - Google Kalkylark - Sheets

Lite sådär småknepigt minst sagt! Har du frågor eller funderingar är du som vanligt välkommen att skriva av dig i kommentarerna nedanför!

Utvalda produkt- och återförsäljarlänkar i vissa av artiklarna på enkelteknik.se är affiliate-länkar. När ett köp, inom en viss tid, görs via en eller flera av dessa länkar erhåller sajten en mindre provisionsdel på köpesumman. Läs mer.

3 kommentarer

  1. Tack. Jag använder Pages rätt ofta, så det vore intressant att testa, men den verkar bara finnas för Windows. Jag använder Apples iMac

    • Hej! Hela Google-sviten av kontorsprogram fungerar på i stort sett alla enheter och operativsystem. Det är webbaserat så körs direkt i webbläsaren :-)

Lämna ett svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ställ en fråga »

Det senaste

Du kanske också gillar

Starta om Finder i macOS

Ibland händer det att Finder-applikationen i Mac-datorer låser sig eller börjar fungera lite sådär halvbra. Första steget till en lösning är då att starta om Finder helt och hållet.

Visa dolda filer och mappar på en Mac-dator

Att visa dolda filer på en Apple-dator är inte riktigt lika självklart som det är i Windows. Däremot är det hyfsat simpelt när man vet exakt hur man går tillväga.

Byt namn på flera filer samtidigt på Mac

Ibland är allt bara rörigt och jobbigt. Då är det åtminstone lite skönt att det går att byta namn på flera filer direkt i macOS utan några extra program. Så gör du!
Send this to a friend