Radera kantlinjer i Google Sheets / Kalkylark

Gillar du artikeln? Stöd sajten med en Swish om du vill.

Det senaste

Lägg till fler Favoriter i Finders sidofält i macOS

Från början är det en ganska liten skara källor som går att nå via sidofältet i Finder i macOS. Tack och lov går det snabbt att själva bestämma exakt vilka genvägar som ska synas och vilka som inte ska det.

Det låter ju som världens enklaste sak. Men att bli av med kantlinjerna man precis ritat dit i Google Sheets kräver faktiskt mer tankekraft än man först tror!

Googles uppsättning av dokumentverktyg är många gånger betydligt enklare att använda jämfört med exempelvis Microsofts Office-serie. Ibland blir det dock lite för logiskt, så pass logiskt att det blir ologiskt. Ett exempel på just detta är när man vill ta bort en eller flera kantlinjer, eller ramar som det egentligen heter, från sitt Google Sheets-dokument.

Det känns ju rent spontant som att det bara skulle vara att markera de celler för vilka man önskar ta bort ramarna på och därefter klicka på symbolen för ramar och välja den sida där man vill att ramarna ska försvinna från. Och det är nästan exakt så man gör. Men bara nästan.

Ta bort ramar i Google Sheets

För att radera oönskade ramar (kantlinjer) i Google Sheets (eller Google Kalkylark som det heter på svenska) gör du följande.

  1. Börja med att klicka på Ramar-knappen (1) och välj alternativet Kantfärg (2) följt av Ingen ram, längst ned (3).

Ta bort kantlinjer - ramar - i Google Docs - Sheets

  1. Vad du nu gjort är att du i princip valt kantfärgen vid namn ”Ingen ram”. Alltså ungefär en färg som ”målar” över ramen med färgen ”Ingen ram”.
  2. Markera nu de celler där ramen som ska tas bort finns. Klicka därefter på Ramar-knappen (1) och välj den sida som motsvarar sidan där ramen finns (2).

Ta bort ram - Google Kalkylark - Sheets

  1. Eftersom du nu använder ”färgen” vid namn ”Ingen ram” försvinner också ramen för de valda sidorna, i de markerade cellerna.

Ram borttagen - Google Kalkylark - Sheets

Lite sådär småknepigt minst sagt! Har du frågor eller funderingar är du som vanligt välkommen att skriva av dig i kommentarerna nedanför!

Utvalda produkt- och återförsäljarlänkar i vissa av artiklarna på enkelteknik.se är affiliate-länkar. När ett köp, inom en viss tid, görs via en eller flera av dessa länkar erhåller sajten en mindre provisionsdel på köpesumman. Läs mer.

3 kommentarer

  1. Tack. Jag använder Pages rätt ofta, så det vore intressant att testa, men den verkar bara finnas för Windows. Jag använder Apples iMac

    • Hej! Hela Google-sviten av kontorsprogram fungerar på i stort sett alla enheter och operativsystem. Det är webbaserat så körs direkt i webbläsaren :-)

Lämna ett svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Du kanske även gillar

Det senaste

Lägg till fler Favoriter i Finders sidofält i macOS

Från början är det en ganska liten skara källor som går att nå via sidofältet i Finder i macOS. Tack och lov går det snabbt att själva bestämma exakt vilka genvägar som ska synas och vilka som inte ska det.

Test: Netgear Orbi AX6000 (RBK863s) – Ett snabbt, men lite lustigt, syskon

Netgears Orbi-serie av nätverksprodukter har fått en hel del god feedback, framförallt gällande stabilitet och prestanda. Så vart passar nya RBK863s in? För helt lätt är det inte att navigera i djungeln av beteckningar.

Test: MSI Creator Z16 HX Studio – En bärbar dator med extra allt

Creator är en av MSI:s mest påkostade serier bärbara datorer avsedda i första hand för kreatörer av allehanda slag. Så vad kan man då göra med en laptop i toppsegmentet av serien, för närmare 40 000 kr?

Installera om och återställ Windows 11

Börjar datorn känns trött och seg? Eller vill du bara återställa Windows 11 av vilken anledning som helst? Här går jag igenom hur du gör exakt det. Direkt inifrån själva operativsystemet.