Koppla en Android-telefon till datorn via USB (Windows)

Gillar du artikeln? Stöd sajten med en Swish om du vill.

Det senaste

Lägg till fler Favoriter i Finders sidofält i macOS

Från början är det en ganska liten skara källor som går att nå via sidofältet i Finder i macOS. Tack och lov går det snabbt att själva bestämma exakt vilka genvägar som ska synas och vilka som inte ska det.
Uppdaterad: 2019-01-21 | Först publicerad: 2017-05-04

Vill du koppla ihop din Android-telefon med datorn via USB för att skicka över filmer, bilder eller andra filer? Får du det inte att fungera? Så gör du!

Att flytta filer mellan en Android-telefon och datorn borde egentligen inte vara knepigare än att plugga in en USB-kabel mellan de båda enheterna och föra över informationen. Faktum är att det också är ungefär så det fungerar. Dock gäller det att du väljer rätt inställning i telefonen för att datorn ska kunna hitta några filer på den.

Vill du istället föra över filmer eller bilder trådlöst från din telefon till datorn via Wi-Fi har vi en guide för just det, du hittar den här: Skicka filer trådlöst via Wi-Fi från en Android-telefon.

För över filer, bilder och filmer mellan en Android-telefon och en PC-dator

1. Börja med att använda din telefons medföljande USB-kabel för att koppla enheten till en ledig USB-port på din dator. Givetvis behöver du inte använda originalkabeln. Så länge kontakterna stämmer överens med datorn och telefonen går vilken kabel som helst lika bra.

2. Beroende på hur din dator behandlar nya enheter kan du i vissa fall få en fråga om vad du vill göra med den inkopplade telefonen, t.ex. Välj vad som ska hända med den här enheten. Välj i detta fall Utforskaren och Öppna enheten och visa filer. Du kan även klicka på Den här datorn varpå du bör se telefonen under fliken Enheter.

Android-mobil - Koppla - Dator - Välj Den här datorn

3. Om du nu dubbelklickar på telefonen är det troligt att allt du ser är en blank vy utan varken filer eller mappar. Detta är en säkerhetsbegränsning som kräver både att telefonens skärmlås är upplåst, samt att du gjort ett aktivt val i telefonens meny kring vad datorn faktiskt ska få se av enhetens innehåll.

Android-mobil - Dator - USB - Mappen är tom

4. Fortsätt genom att först låsa upp din telefon. Antingen genom att ange din PIN-kod, annan låskod eller bara genom att låsa upp skärmen. Beroende på vilken telefon du har samt vilken version av Android enheten använder kan du här direkt få upp frågan Använd USB för. För att låta datorn komma åt telefonens innehåll och börja föra över filer väljer du alternativet Överför filer. Beroende på telefonmodell kan alternativet även kallas  Överföring av filer MTP eller liknande.

Android - Dator - Koppla och överför filer - MTP - PTP - USB

5. Skulle du inte få upp frågan för hur du vill använda USB-kopplingen kan du nå inställningen genom att peka högst upp på skärmen och dra nedåt för att få fram snabbmenyn. I menyn pekar du på USB för överföring av filer för att få upp alternativet för hur USB-kopplingen ska hanteras.

Android - PC - USB - Dra nedåt - Överför filer

6. Om du nu återigen öppnar Den här datorn följt av din telefon bör du se nedanstående vy (eller en liknande beroende på vilken telefon du använder). Delat internt lagringsutrymme (Internlagring) är kortfattat telefonens interna lagringsminne. Har du ett microSD-kort i telefonen bör även det synas här med benämningen SD-kort eller liknande.

Android - Telefon - Dator - USB - Internt lagringsutrymme

7. Beroende på om de filer, filmer eller bilder du vill åt är sparade på minneskortet eller på telefonens interna lagringsutrymme klickar du på respektive mapp. Bilder och filmer inspelade med telefonens kamera finns vanligtvis sparade i mappen DCIM.

Android - telefon - Dator - Koppla USB- DCIM - Foton

8. Efter detta är det fritt fram att kopiera de filer du vill flytta till eller från telefonen på precis samma sätt du vanligen kopierar filer i Windows (Markera > Högerklicka > Välj Kopiera).

Har du andra frågor eller funderingar kring överföring av filer mellan Android och Windows? Dela med dig i kommentarerna så ska vi göra vad vi kan för att få tankarna att klarna!

Utvalda produkt- och återförsäljarlänkar i vissa av artiklarna på enkelteknik.se är affiliate-länkar. När ett köp, inom en viss tid, görs via en eller flera av dessa länkar erhåller sajten en mindre provisionsdel på köpesumman. Läs mer.

26 kommentarer

 1. Jag använder mina mobiler för MP3-filer och filmer. Det har jag gjort i många år. Ansluter telefonen och tar bort och lägger till med hjälp av Uforskaren i Windows 7. I telefonerna använder jag både internminne och SD-kort.
  Det jag sparar ner lägger jag i DCIM-katalogen. Det här har fungerat i många år. Men nu hittar inte Utforskaren DCIM-katalogen på SD-kortet. Andra kataloger hittas. Kortet är aktiverat och telefonens egen filhanterare hittar alla filer. Jag har bootat om telefonen utan något resultat. Finns det något skit som döljer DCIM på SD-kort?
  Internminnets DCIM syns tydligt.

  Med vänliga hälsningar
  Jan Eriksson

  • Hej! Knepigt! Kan det vara någon systemuppdatering som nyligen installerats och som ändrat standardkopplingsläget för USB > Dator till att endast dela ut vissa kataloger till datorn? (Om du nu kopplar telefonen via USB till datorn?) Nu har du kanske redan gjort detta, men dubbelkolla annars vilken typ av kopplingsläge som används när telefonen är ansluten till datorn genom att dra nedåt från toppen av skärmen (bild 5 i guiden). Testa här samtliga olika lägen om det finns flera. Blir det någon skillnad eller kvarstår problemet?

   // Christoffer, enkelteknik.se

 2. Telefonen visas inte under enheter i datorn (Win10). När jag drar ned snabbmenyn på telefonen kommer det inte fram något upp alternativ för hur USB-kopplingen ska hanteras. När jag trycker på laddningssymbolen visas ”laddas via USB” bl.a. Då kan jag trycka på ”FLER INSTÄLLNINGAR” men det visas inget alternativ för hur USB-kopplingen ska hanteras.
  Jag har Android 7.0 version NPP25.137-72
  Mvh
  Rolf Eriksson

  • Hej! Det kanske låter lite löjligt, men har du testat att trycka direkt på texten som säger ”Laddas via USB” och se om du får upp fler alternativ då (t.ex. MTP – Mobile Transfer Protocol) ? Har för mig att jag sett detta tillvägagångssätt på vissa telefoner. Gör det någon skillnad?

   // Christoffer, enkelteknik.se

   • Jag bytte USB-kabeln, då gick det att ändra USB-kopplingen under inställningar- ”Internetdelning och surfzon” och datorn hittade telefonen.

    • Tack för att du delade med dig av lösningen! Kan det möjligen vara så att den första kabeln du använde var av typen ”Charging Only”. Alltså att den endast går att använda för laddning och helt saknar kontakterna som krävs för filöverföring?

     // Christoffer, enkelteknik.se

  • Hej! Det beror lite på vilket typer av ljudfiler du vill överföra och åt vilket håll. För musikfiler (MP3-filer etc.) är det i regel mappen Music du ska använda. För t.ex. ljudinspelningar finns ibland även mappen Recordings. Olika inspelningsappar sparar dock sina filer på olika ställen på telefonen. Så använder du en app och vill föra över ljudfiler från den till datorn skulle jag nog göra en Google-sökning på appens namn följt av ”transfer files to pc” eller liknande.

   // Christoffer, enkelteknik.se

 3. Hej!
  Jag har ett udda irriterande problem. Jag brukar föra över årets bilder och filmer till en extern hårddisk, via dator. Men de senaste tre åren fungerar det inte, iofs bytt telefon (S7) men det fungerade inte på den gamla heller. När jag går in i utforskaren på datorn till telefonens DCIM-mapp hittar den bara en del av bilderna. I telefonens Galleri hade jag 2992 bilder men i utforskaren på samma ställe fanns bara 332 bilder. Fört över de jag hittar men de andra finns inte. Jag har testat det mesta. Bytt kabel. Bytt dator. Bytt inställningar. Nu senast provade jag att dela in bilderna i mappar i telefonen, då fungerade det att flytta ytterligare en del av bilderna men ändå är det några hundra bilder som ”inte finns”, trots att jag ser dem i telefonens Galleri. Det går att föra över dem till Google Foto från telefonen men då kan jag inte föra över dem till min externa hårddisk eller till fotoprogram för att använda dem. I Google+ ser jag bara de senaste 100 bilderna.

  Sammanfattning: Jag har massa bilder på telefonen men bara en del av dem syns när jag ska föra över dem. Varför ser jag inte en del av bilderna?

  Detta börjar bli tröttsamt, tacksam hjälp
  Linda S

  • Hej! Knepigt. Jag antar att du redan dubbelkollat att du använder MTP-läge på telefonen (enligt guiden). Du verkar dock inte vara ensam om problemet. Hittar en del olika tips på lösningar när jag googlar. Ett alternativ verkar vara att skapa DCIM-mappen på nytt (såsom beskrivs i detta inlägg, på engelska)

   Ett annat alternativ verkar vara att radera Cache-datan för Medialagringsappen (via Inställningar > Appar), såsom beskrivs i det första svaren i denna tråd (också på engelska). Kan något av dessa alternativ hjälpa möjligen?

   // Christoffer, enkelteknik.se

 4. Hur ansluter man en DORO 8040 med USB för att surfa via den kabeln? P.g.a. el-överkänslighet vill jag helst ansluta allt med kabel. DOROn funkar alltså som modem via USB-kabeln
  Med en gammal SONY Aqua funkar det lätt.

  • Hej! Jag lyckas inte hitta någon information som säger huruvida det är möjligt eller inte att dela Internet-uppkopplingen via USB-kabel med just Doro 8040. Det bästa jag hittar är denna guide, dock handlar den ju om att dela ut anslutningen via Wi-Fi (vilket inte är vad du vill göra).

   Jag skulle dock testa att koppla in telefonen med USB-kabeln till datorn i fråga och därefter gå in under inställningarna för ”portabel hotspot” (Bild 6, 7 och 8) i guiden jag länkade. Kanske kan du hitta inställningen du söker där?

   // Christoffer, enkelteknik.se

   • Sorry, jag vill helst inte känna av wi-fi i knäna, därför kabeln.
    Låter knäppt, men allting är frekvenser och det kan slå på lederna. Jag har har varit med om en urladdning och det var långt ifrån kul.
    Men tack för försöket.
    Ha de…

    • Ledsen att jag inte kunde bidra med mer information. Hoppas du hittar en lösning ändå på något sätt!

     // Christoffer, enkelteknik.se

     • Jo, lösningen blev en XPERIA där det funkar hur enkelt som helst med USB.
      Elöverkänslighet är inte kul och nästan ingen som inte själv känt av det tror på det. Att sådant finns ser jag bl.a. på att bin, insekter, insektsätande fåglar saknas och tystnaden i skogen ju fler master som kommer har ett samband.

     • Hej igen! Skönt att det ordnade sig och vad kul att du kom tillbaka och berättade om det framförallt! Också en intressant diskussion med detta kring elöverkänslighet. Du är ju långt ifrån den enda som nämner det så någonting ligger det säkert bakom. Jag har dock väldigt lite information om det så vågar inte riktigt ge mig in i en diskussion om vara eller icke etc., utan får försöka ta till mig vad som sägs helt enkelt :-)

 5. Har Windows 10 på pc´n , när jag kopplar mobilen till datorn via USB så laddas den bara, den registrerar inte telefonen som enhet…vad göra?

  • Hej! Det beror förmodligen på att USB-kabeln du använder endast fixar att ladda telefonen och helt enkelt inte är avsedd för att skicka data. De allra flesta kablar klarar av både att ladda och att skicka data, dock finns det en handfull kablar som bara är avsedda att ladda telefonen. Jag skulle därför rekommendera att börja med att testa en annan kabel! Har du ingen liggandes kan du garanterat få köpa en på öppet köp från närmaste elektronikaffär och testa :-)

   // Christoffer, enkelteknik.se

  • Det dumma är att det ofta inte ens går att se någon skillnad på en kabel som fixar och en som inte fixar dataöverföring. De ser många gånger exakt likadana ut. Ibland saknas det så kallade ”pins” på de kablar som inte har möjlighet att skicka data (jämför t.ex. med dessa bilder).

   För att dubbelkolla så inget har missats skulle jag följa denna video (på engelska) där de går igenom de flesta sakerna som skulle kunna vara fel inställningsmässigt. Testa framförallt tipset som börjar vid 1.20 in i videon!

   Om du gjort allt som går att testa skulle jag som sagt prova med en annan kabel på något sätt. Om du köper en bör de veta om kabeln de säljer klarar både dataöverföring och laddning :-)

   // Christoffer, enkelteknik.se

 6. Jag har en Samsung S8, 8.0.0 Jag kan utan problem kopiera bilder och filmer men under DCIM får jag inte upp alternativen Internlagring /SD-kort. Telefonen är inställd på Överför filer och är upplåst.
  Jag vill kopiera ”Kontakter” i telefonen till datorn som backup. Vad göra?

  • Hej! För att göra en backup på sina kontakter brukar man många gånger synkronisera de inlagda kontakterna med ett Google-konto. Kontakterna sparas då till Google-kontot och man kan därefter flytta dem vidare om man så önskar. Se t.ex. denna korta guide (Part 1) för att se hur man kan gå tillväga. Detta kräver att du har ett Google-konto (en Gmail-adress).

   Det går dock också att exportera samtliga kontakter till en så kallad VCF-fil (vCard-fil). För att göra detta kan du göra följa t.ex. denna guide (). Filen kan därefter föras över till datorn via den vanliga filkopieringen.

   // Christoffer, enkelteknik.se

 7. Hej!
  Min telefon, Samsung Galaxy S7 edge har en helt grön skärm och jag kommer inte åt någonting alls.
  Finns det någon chans att få över bilderna utan att godkänna från mobilen?
  Har provat med kabel, men det blir som du skriver ovan helt blankt.

  • Hej! Det är tyvärr inte helt enkelt att lösa detta då det är en inbyggd säkerhetsåtgärd att överföringen måste godkännas av användaren innan den kan starta :-/ Om det är viktiga bilder/filmer skulle jag däremot absolut rekommendera att ta med telefonen till en reparatör och höra vad det skulle kosta att föra över innehållet till ett USB-minne eller liknande. Förmodligen är det ingen jättekostnad! Hoppas det ordnar sig!

   // Christoffer, enkelteknik.se

Lämna ett svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Du kanske även gillar

Det senaste

Lägg till fler Favoriter i Finders sidofält i macOS

Från början är det en ganska liten skara källor som går att nå via sidofältet i Finder i macOS. Tack och lov går det snabbt att själva bestämma exakt vilka genvägar som ska synas och vilka som inte ska det.

Test: Netgear Orbi AX6000 (RBK863s) – Ett snabbt, men lite lustigt, syskon

Netgears Orbi-serie av nätverksprodukter har fått en hel del god feedback, framförallt gällande stabilitet och prestanda. Så vart passar nya RBK863s in? För helt lätt är det inte att navigera i djungeln av beteckningar.