Skicka filer trådlöst via Wi-Fi från en Android-telefon

Gillar du artikeln? Stöd sajten med en Swish om du vill.

Det senaste

Lägg till fler Favoriter i Finders sidofält i macOS

Från början är det en ganska liten skara källor som går att nå via sidofältet i Finder i macOS. Tack och lov går det snabbt att själva bestämma exakt vilka genvägar som ska synas och vilka som inte ska det.

Less på att behöva koppla in en USB-kabel för att föra över några bilder från telefonen till datorn? Så enkelt skickar du dem trådlöst via Wi-Fi istället!

Nog för att både Samsung, Sony, LG, Motorola, Huawei och alla andra tillverkare av Android-telefoner och surfplattor alla har sina egna lösningar för att föra över filer mellan respektive telefon och en dator. I ärlighetens namn tycker dock (åtminstone vi) det är rätt skönt att slippa låsa sig till alla förinstallerade appar.

Så är du också trött på att använda de stundtals långsamma och krångliga tillverkarspecifika lösningarna för att föra över bilder, filer eller filmer mellan din Android-telefon och datorn stavas lösningen en liten (gratis!) app vid namn WiFi File Transfer. Här går vi igenom hur du använder den för att få tillgång till i princip allt innehåll på din telefon – helt utan att koppla in några USB-kablar eller registrera några konton.

Vill du istället skicka filer trådlöst via Wi-Fi från din iPhone till din dator? Läs då vår guide för just detta. Du hittar den här!

Över filer trådlöst mellan en Android-telefon och en dator

1. Det enda kravet för att kunna använda appen WiFi File Transfer är att din telefon och den enhet du vill skicka filer till eller från befinner sig på samma Wi-Fi-nätverk. Så snart alla enheter befinner sig på samma nätverk är det bara läsa vidare.

2. Börja med att hämta appen WiFi File Transfer genom att klicka på Play Butik i din Android-telefon eller -surfplatta och söka efter WiFi File Transfer (högst upp). Installera appen genom att klicka på Installera.

WiFi File Transfer -Skicka foton och filer trådlöst - Android

3. När WiFi File Transfer hämtats och installerats startar du appen. Klicka därefter på Start för att direkt börja dela ut din telefons bilder och andra filer inom det egna Wi-Fi-nätverket.

WiFi File Transfer - Starta utdelning av filer - Android - Trådlöst - Wi-Fi
Klicka på Start för att börja dela ut telefonens innehåll på det egna Wi-Fi-nätverket. Vill du sätta ett lösenord för utdelningen klickar du på Settings innan du startar.

4. Precis som WiFi File Transfer berättar kan du nu starta en webbläsare i vilken dator (eller annan enhet) som helst som är ansluten till samma Wi-Fi-nätverk som din telefon. I webbläsarens adressfält knappar du sedan in den adress som visas i appen på telefonen (i vårt fall http://10.0.1.32:1234).

Skriv in Android-utdelat IP - Se filer foton direkt på datorn - Wi-Fi

5. Så fort du skrivit in adressen i din webbläsare får du direkt tillgång till det mesta i din telefon. Genom att klicka på de olika flikarna högst upp (Internal Storage, My Photos, My Pictures osv.) kan du lätt lokalisera dina bilder eller andra media-filer.

WiFi File Transfer - Skicka filer trådlöst - Välj typ av filer

6. Så snart du hittat rätt mapp med de filer eller bilder du vill åt är det bara klicka ute i vänsterkanten för att markera filerna du vill föra över dill datorn. Med bilderna/filerna markerade klickar du sedan på Download för att börja ladda ner dem till datorn från telefonen över Wi-Fi-nätverket.

WiFi File Transfer - Ladda ner filer från telefonen till datorn trådlöst

7. Innan nedladdningen startar får du frågan om du vill hämta och öppna de valda filerna en och en eller om alla ska samlas i en ZIP-fil. Här är det fritt fram att välja det som passar bäst för den aktuella situationen. Laddar du över många filer rekommenderar vi dock utan tvekan ZIP-arkiv-varianten då bilder annars öppnas hejvilt på datorn.

WiFi File Transfer - Android - Överför filer trådlöst - Hämta flera filer

8. När du är klar med överföringen klickar du på Stop i WiFi File Transfer-appen för att stänga av utdelningen av telefonens bilder och filer via Wi-Fi-nätverket.

Hur smidigt som helst eller hur? Har du frågor, funderingar eller kanske tips på andra bra appar att använda för detta ändamål? Berätta i kommentarerna!

Utvalda produkt- och återförsäljarlänkar i vissa av artiklarna på enkelteknik.se är affiliate-länkar. När ett köp, inom en viss tid, görs via en eller flera av dessa länkar erhåller sajten en mindre provisionsdel på köpesumman. Läs mer.

10 kommentarer

    • Kul att artikeln var till hjälp! Att rädda bilder med hjälp av detta sätt när kontakter och annat inte fungerar som de ska var ju en utmärkt idé! :-)

      // Christoffer, enkelteknik.se

  1. När jag klistrar in Url i webläsaren får jag ett felmeddelande:
    Webbplatsen kan inte nås Det gick inte att hitta IP-adressen till servern på…………

    • Hej, vad konstigt. Denna typ av felmeddelanden brukar bero på att adressen antingen är felskriven (t.ex. att man missat s:et i https) alternativt att man inte är uppkopplad mot Wi-Fi-nätverket. Annars vet jag tyvärr inte riktigt vad som kan vara fel är jag rädd :-/

      // Christoffer, enkelteknik.se

  2. ni glömmer beräta att man behöver betala för att föra över filer större än 5mb, vilket iaf inte går efter man betalat, skräpapp.

    • Hej! Tack för informationen. Nu har texten ett par år på nacken så det är definitivt dags att uppdatera den. Tror inte denna begränsning fanns när guiden publicerades. Lägger till guiden på listan över uppdateringar!

      // Christoffer, enkelteknik.se

Lämna ett svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Du kanske även gillar

Det senaste

Lägg till fler Favoriter i Finders sidofält i macOS

Från början är det en ganska liten skara källor som går att nå via sidofältet i Finder i macOS. Tack och lov går det snabbt att själva bestämma exakt vilka genvägar som ska synas och vilka som inte ska det.

Test: Netgear Orbi AX6000 (RBK863s) – Ett snabbt, men lite lustigt, syskon

Netgears Orbi-serie av nätverksprodukter har fått en hel del god feedback, framförallt gällande stabilitet och prestanda. Så vart passar nya RBK863s in? För helt lätt är det inte att navigera i djungeln av beteckningar.

Test: MSI Creator Z16 HX Studio – En bärbar dator med extra allt

Creator är en av MSI:s mest påkostade serier bärbara datorer avsedda i första hand för kreatörer av allehanda slag. Så vad kan man då göra med en laptop i toppsegmentet av serien, för närmare 40 000 kr?