Kom åt tidigare versioner av en webbsida som ligger nere

Gillar du artikeln? Stöd sajten med en Swish om du vill.

Det senaste

Test: MSI Creator Z16 HX Studio – En bärbar dator med extra allt

Creator är en av MSI:s mest påkostade serier bärbara datorer avsedda i första hand för kreatörer av allehanda slag. Så vad kan man då göra med en laptop i toppsegmentet av serien, för närmare 40 000 kr?

Installera om och återställ Windows 11

Börjar datorn känns trött och seg? Eller vill du bara återställa Windows 11 av vilken anledning som helst? Här går jag igenom hur du gör exakt det. Direkt inifrån själva operativsystemet.

Att en hemsida ligger nere betyder faktiskt inte att du inte kan ta del av innehållet på den. Kopior av webbsidor sparas hela tiden! Så hittar du dem!

Att en sajt inte går att komma åt för tillfället kan bero på en mängd saker. Kanske uppdateras webbplatsen? Kanske är den utsatt för en hackerattack och har gått ned på grund av överbelastning? Kanske servern den befinner sig på har problem för tillfället? Oavsett vad finns det en hel del tjänster på Internet som är riktigt duktiga på att kontinuerligt spara ned kopior av mängder av sajter. Google är en sådan tjänst. Wayback Machine är en annan.

Innan vi går igenom hur du tar del av sparade kopior av webbsidor ska det klargöras att det är just kopior det handlar om. Om en webbsida inte går att komma åt går den givetvis inte att nå i det faktiska skick den befinner sig i just för stunden. Därav kommer du inte kunna t.ex. boka tåg- eller biobiljetter på en kopia av en webbsida. Däremot går det alldeles utmärkt att se webbsidan för att ta del av information (t.ex. som från enkelteknik.se).

Tänk på de sparade webbsidorna som ett foto av den faktiska webbsidan. Du kan se exakt vilken information som fanns när fotot togs. Men du kan inte komma åt någon av de bakomliggande funktionerna hos webbsidan och inte lägga till något nytt innehåll på den (t.ex. kommentera).

Webbplatsen kan inte nås - Se gammal - tidigare - version av hemsida - sajt
Man blir allt bra nedstämd när detta (och liknande) felmeddelanden dyker upp på nätet.

Alternativ 1: Se en (kopia av en) hemsida som ligger nere med hjälp av Google Cache

Google sparar konstant ned kopior av webbsidor från hela Internet i sitt eget så kallade cache-minne (ungefär som ett gömställe för tillfälliga kopior av saker). Att nå en kopia av en webbsida lagrad hos Google är hur enkelt som helst.

1. Börja med att öppna valfri webbläsare och gå till google.se.

2. Sök nu efter den sajt du vill komma åt (t.ex. enkelteknik).

3. Till höger om sajtens adress (www.enkelteknik.se) finns en liten pil (1). Klicka på denna och välj alternativet Cachad (2).

Google Cache Cachad webbsida - Hemsida

4. Den senaste sparade kopian av webbplatsen visas nu direkt. Högst upp ser du vilket datum kopian är ifrån. Skulle det vara så att sidan inte laddas in korrekt kan du testa att klicka på Version med endast text för att istället ladda in just en textbaserad variant av den sparade sidan.

Se hemsida som ligger nere - Google - Cachad - Cache

Alternativ 2: Se äldre versioner av en hemsida med Wayback Machine

Tjänsten Wayback Machine gör precis som Google och sparar kopior av webbsidor med jämna mellanrum. Skillnaden är att samtliga av dessa kopior sparas för jämnan. Detta möjliggör att du inte bara kan se den allra senaste kopian av en sajt. Du kan även ta en titt på hur den såg ut för tio år sedan. Att ta ett kliv bakåt i Internet-historien är en riktigt spännande upplevelse vi verkligen rekommenderar!

1. För att komma åt Wayback Machine öppnar du valfri webbläsare och går till archive.org/web. Sajten kan vara lite långsamt. Men till sitt försvar innehåller den nästan 300 biljoner webbsidor.

2. Skriv nu in adressen till den webbsida du vill se en tidigare version av i sökfönstret och klicka på Browse History.

Wayback Machine - Se äldre version av webbsida - hemsida

3. Du kan välja att antingen ta en titt på den senast sparade kopian av webbsidan i fråga (1). Alternativt kan du klicka på ett tidigare år (eller en tidigare månad) för att komma åt någon av de äldre kopiorna av sajten (2).

Se gammal version av hemsida - sajt - webbsida

4. Väl inne under det år du vill ta en titt på klickar du på ett datum för att få upp kopiorna som sparades ned för just det datumet. Nedan ser vi t.ex. att det finns en kopia av google.se sparad den 19:e mars 2014. Kopian gjordes klockan 16:15. Klicka på tidsangivelsen för att komma åt den sparade kopian.

Se gammal version av sajt - Välj datum

5. Så här såg Google ut för lite över tio år sedan. Nog har det hänt en del sedan dess!

Se gammal version - hemsida - webbsida - sajt - Google 2014

Har du andra smarta tips för att se cachade webbsidor eller kopior av hela sajter? Dela gärna med dig i kommentarerna!

Utvalda produkt- och återförsäljarlänkar i vissa av artiklarna på enkelteknik.se är affiliate-länkar. När ett köp, inom en viss tid, görs via en eller flera av dessa länkar erhåller sajten en mindre provisionsdel på köpesumman. Läs mer.

Lämna ett svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Du kanske även gillar

Det senaste

Test: MSI Creator Z16 HX Studio – En bärbar dator med extra allt

Creator är en av MSI:s mest påkostade serier bärbara datorer avsedda i första hand för kreatörer av allehanda slag. Så vad kan man då göra med en laptop i toppsegmentet av serien, för närmare 40 000 kr?

Installera om och återställ Windows 11

Börjar datorn känns trött och seg? Eller vill du bara återställa Windows 11 av vilken anledning som helst? Här går jag igenom hur du gör exakt det. Direkt inifrån själva operativsystemet.

Installera Windows 11 utan en nätverksuppkoppling

En av de sämre sakerna med Windows 11 är att det krävs en nätversuppkoppling för att ens kunna installera det. Fast som med det mesta går detta krav att komma runt, om man vet hur man gör.

Sonos Roam startar inte alls – Så fixar du det!

Sonos Roam är en hyfsat trevlig, liten högtalare. När den fungerar som den ska. Om den däremot inte gör det och inte vill starta överhuvud taget kan du testa följande för att förhoppningsvis kunna använda den igen.

Test: JBL Live 770NC – Vettiga over-ear-hörlurar för vardagen

Räcker det med ungefär 2000 kr för att få sig ett par vettiga over-ear-hörlurar med okej brusreducering och bra batteritid? Jo, men typ. Men det varierar definitivt med vilka krav du har på ljudet.

Fixa en Joy-Con-knapp som inte fungerar ordentligt

Behöver du trycka ned någon av knapparna på dina Joy-Con-kontroller hela vägen till botten för att knappen överhuvudtaget ska reagera? Irriterande, men förhoppningsvis lätt fixat!