Google Chrome märker snart HTTP-sajter som osäkra

Google har länge arbetat för att så många webbsidor som möjligt ska använda HTTPS istället för HTTP. Under 2018 väljer de därför att låta webbläsaren Chrome markera HTTP-sajter som osäkra.

Google har med sin webbläsare Chrome länge varit påtryckande när det gäller att så många sajter som möjligt bör släppa det gamla och osäkra HTTP-protokollet och istället anamma HTTPS. Vilket möjliggör en säkrare anslutning mellan webbsida och användare.

Google har till och med gått så långt att de i sin sökmotor premierar sajter som använder HTTPS framför sajter som inte gör det. Något som verkar ha givit resultat då nu 81 och världens 100 populäraste sajter gått över till HTTPS.

I och med version 64 av webbläsaren Chrome kommer Google också ta steget fullt och markera sajter som använder HTTP-protokollet som Inte säkra. Detta skriver Googlesin blogg. Inget innehåll kommer blockeras hos HTTP-sajter. Markeringen som kommer synas bredvid sökadressen till webbsidan ämnar istället göra användare uppmärksamma på att HTTP-sajter många gånger helt enkelt inte längre är säkra. Något som också stämmer, framförallt när det gäller sajter som innehåller någon form av datainsamling (såsom lösenord).

Google Chrome 68 - Markerar HTTP som osäkert - Juli
Exempel på hur webbsidor med HTTP ser ut idag (Chrome 64) jämfört med hur det kommer se ut i Chrome 68 i juli. Bilden lånad från Google.

Chrome 68 är tänkt att lanseras i början av juli månad detta år. Känner du dig träffad? Att gå från HTTP till HTTPS är inte gjort på två minuter. Däremot är det inte extremt krångligt, framförallt inte om du använder WordPress. Det kostar många gånger heller inte en endaste liten krona. Du hittar vår egen guide för att gå från just HTTP till HTTPS med WordPress här.

Utvalda produkt- och återförsäljarlänkar i våra artiklar är affiliate-länkar. När ett köp, inom en viss tid, görs via en eller flera av dessa länkar erhåller vi ibland en mindre provisionsdel på köpesumman. Läs mer.

Summering

Ställ en fråga

Har du en teknisk fundering du går och grubblar på? Det låter ju onödigt.

Kommentera

Lämna ett svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Det senaste

Recension: Hoa till Nintendo Switch – Ett mindre stressigt alternativ

Kort, vackert och med tydliga influenser från Studio Ghibli både bildligt och ljudligt. Men är det värt att betala 150 kr för fem timmars speltid?

Äntligen stöd för Bluetooth-hörlurar på Nintendo Switch

En av de största frågetecknen kring Nintendo Switch har äntligen fått en lösning. Men varför tog det så lång tid?

Sonos lanserar uppdaterad Beam med stöd för Dolby Atmos

Sonos snyggaste soundbar får i dagarna en uppgradering innehållandes både ny hårdvara, fler högtalare och bättre stöd för nya ljudformat.

Starta macOS Recovery i Mac-datorer med M1-chippet

Apples M1-chip fungerar ganska annorlunda jämfört med de tidigare Intel-baserade Mac-datorerna. Så pass olika att till och med proceduren för att ta sig in i macOS Recovery skiljer sig åt.

Radera bara en siffra i miniräknaren på iPhone

Visst är det irriterande när man efter en lång uträkning knappar in en siffra fel i Kalkylatorn på iPhone och behöver börja om från början? Åtminstone var det irriterande innan du läste det här.

Det senaste

Tester

Fråga »

Mer läsning

Sväng förbi på Instagram

Send this to a friend