Google Chrome märker snart HTTP-sajter som osäkra

0
968
Chrome märker snart HTTP som osäkert

Google har länge arbetat för att så många webbsidor som möjligt ska använda HTTPS istället för HTTP. Under 2018 väljer de därför att låta webbläsaren Chrome markera HTTP-sajter som osäkra.

Google har med sin webbläsare Chrome länge varit påtryckande när det gäller att så många sajter som möjligt bör släppa det gamla och osäkra HTTP-protokollet och istället anamma HTTPS. Vilket möjliggör en säkrare anslutning mellan webbsida och användare.

Google har till och med gått så långt att de i sin sökmotor premierar sajter som använder HTTPS framför sajter som inte gör det. Något som verkar ha givit resultat då nu 81 och världens 100 populäraste sajter gått över till HTTPS.

I och med version 64 av webbläsaren Chrome kommer Google också ta steget fullt och markera sajter som använder HTTP-protokollet som Inte säkra. Detta skriver Googlesin blogg. Inget innehåll kommer blockeras hos HTTP-sajter. Markeringen som kommer synas bredvid sökadressen till webbsidan ämnar istället göra användare uppmärksamma på att HTTP-sajter många gånger helt enkelt inte längre är säkra. Något som också stämmer, framförallt när det gäller sajter som innehåller någon form av datainsamling (såsom lösenord).

Google Chrome 68 - Markerar HTTP som osäkert - Juli
Exempel på hur webbsidor med HTTP ser ut idag (Chrome 64) jämfört med hur det kommer se ut i Chrome 68 i juli. Bilden lånad från Google.

Chrome 68 är tänkt att lanseras i början av juli månad detta år. Känner du dig träffad? Att gå från HTTP till HTTPS är inte gjort på två minuter. Däremot är det inte extremt krångligt, framförallt inte om du använder WordPress. Det kostar många gånger heller inte en endaste liten krona. Du hittar vår egen guide för att gå från just HTTP till HTTPS med WordPress här.

Relaterat innehåll

Lämna ett svar

Please enter your comment!
Please enter your name here