- Annons -
  • Hem
  • Nätverk
  • Fråga

Det senaste

Test: IKEA Symfonisk Ljudkontroll – För både Sonos och Symfonisk

Symfonisk-högtalarna var de första produkterna att utmynna från Sonos och IKEAs samarbete. Nu har en liten fjärrkontroll dykt upp till nämnda högtalare. En fjärrkontroll som även fungerar med Sonos eget sortiment!

Dela upp en klickbar bild i flera länkar med hjälp av en Image Map

Har du en bild på din webbsida du vill dela upp i flera klickbara länkar? Här går vi igenom hur du åstadkommer just det med hjälp av en så kallad Image Map!

Recension: Sonos Move: En portabel Sonos-högtalare?

Det som kändes ganska osannolikt för bara några år sedan har nu blivit sanning. Sonos har lanserat en högtalare med både batteridrift och Bluetooth - här tar vi en närmare titt på Sonos Move.

Nu finns äntligen Google Assistent på svenska till Sonos högtalare

Nästan två år efter lanseringen av Sonos One släpper Sonos äntligen loss röststyrning via Google Assistent på svenska till sina smarta högtalare.

Lägg till SSL och ta din WordPress-sajt från http till HTTPS

Vad är egentligen SSL, TLS och HTTPS? Behöver man ha det på sin hemsida och hur ändrar man i sådant fall från HTTP till HTTPS? Många frågor, men ingen fara. Här visar vi exakt hur du går till väga!

Desto mer populärt något är. Desto mer utsätts det för sabotage och annat tvivelaktigt beteende. Så är även fallet för Internet. Olika former av nätkapningar, hacker-attacker och spionage efter personliga uppgifter är idag (tyvärr) vardagsmat på nätet.

Ett populärt sätt för en hackare att få fatt i någons inloggningsuppgifter är att koppla upp sig mellan användarens dator och sajten där personen loggar in. När den ont anande användaren skrivit in sitt lösenord och trycker på Logga in snappas inloggningsuppgifterna upp på vägen till sajten i fråga – och vips är de på vift i cybervärlden.

Vad är då SSL/TLS och HTTPS?

SSL (Secure Sockets Layer) och TLS (Transport Layer Security) är båda tekniker för att kryptera och osynliggöra den faktiska datatrafik som skickas från en användares dator till den sajt använder befinner sig på. Något som gör intrång som ovanstående mycket svårare att genomföra. Tekniken kallas numera egentligen för TLS, men det tidigare namnet SSL har fortsatt hänga med och är det som ännu används mest. Vi kommer använda SSL som benämning i denna guide.

För att SSL-tekniken ska fungera krävs det att webbsidan användaren besöker har ett så kallat SSL-certifikat installerat. Ett SSL-certifikat fungerar ungefär som ett pass och berättar huruvida en webbsida är den sajt den faktiskt utger sig vara. SSL-certifikat kan köpas hos de flesta webbhotell. Beroende på vilken typ av sajt det handlar om och hur säker kopplingen behöver vara finns det även många bra gratis SSL-certifikat.

Tekniken bakom SSL/TLS kan brytas ned i fyra huvudsteg (översatt från Robert Heaton – How does https actually work):

1. Hej – Det hela börjar med att användarens dator skickar ett hej till den webbsida användaren vill besöka. Webbsidan, eller närmare bestämt servern webbsidan befinner sig på, svarar hej samt delar med sig information om att den har ett SSL-certifikat. Servern föreslår även vilken typ av krypteringsmetod som ska användas för att skicka information mellan användarens dator och servern.

2. Går det att lita på dig? – Användarens webbläsare ber nu att få titta på serverns SSL-certifikat. Certifikatet innehåller uppgifter om sajtens namn, säkerhetsnycklar, en digital signatur samt uppgifter om hur länge certifikatet är giltigt. Användarens webbläsare behöver därefter avgöra om det går att lita på certifikatet. Detta avgörs av lite olika faktorer och tillvägagångssättet är relativt avancerat. I korthet handlar det om att användarens webbläsare jämför de digitala signaturerna i serverns SSL-certifikat dels med en lista över certifikat som alltid går att lita på. SSL-certifikatet dubbelkollas också i en kedja uppåt där det företag som licensierat certifikatet behöver vara godkänt av en högre instans i kedjan.

3. Då gör vi så här för att prata med varandra – När webbläsaren är helt säker på att webbsidan och servern är exakt dem de utger sig att vara utbyter de båda parterna en slumpmässigt skapad krypteringsnyckel. Denna nyckel gör det möjligt att använda den krypteringsmetod som bestämdes redan under det första steget.

4. Här får du informationen – Slutligen börjar servern och webbläsarens dator skicka information till varandra. All data som skickas mellan de båda parterna krypteras med hjälp av den nyligen bestämda krypteringsnyckeln. Så även om någon skulle se att data skickas mellan användarens dator och webbsidan är det omöjligt att se vad det faktiskt är för data.

Det gamla http-protokollet (Hypertext Transfer Protocol) för att skicka data över Internet klarar inte av den extra säkerhet SSL-erbjuder. Därför behöver istället den nya varianten https (Hypertext Transfer Protocol Secure) användas för hemsidor som vill utnyttja SSL. Detta innebär att du vid övergången till SSL kommer behöva uppdatera alla dina interna länkar från http://minhemsida.se till https://minhemsida.se. Men mer om detta senare! Faktum är att det är lättare än vad det låter – framför allt i WordPress!

Finns det nackdelar med SSL och HTTPS?

Bortsett från arbetet med att installera själva SSL-certifikatet och göra om din sajt till https finns det idag inga egentliga nackdelar med att använda en säker uppkoppling såsom SSL tillåter. Teoretiskt _kan_ övergången till SSL innebära en liten prestandaförlust sett till hur snabbt webbsidor laddas in. Detta då fler frågor och mer data utbyts mellan servern och användarens dator än vid en vanlig http-förfrågan.

Enligt oss är dock denna prestandaförlust extremt liten och i många fall inte ens existerande. För enkelteknik.se märktes ingen som helst prestandaförlust när vi gick över till SSL.

I övrigt vill vi mena att SSL och https endast erbjuder fördelar. Google har direkt sagt att deras sökrobotar värderar säkra sajter (med SSL/TLS-certifikat) högre i rankningar än vanliga http-hemsidor. Fler och fler webbläsare börjar även meddela att en sajt möjligen inte är helt säker om den saknar ett SSL-certifikat. Medan https-hemsidor istället får t.ex. ett grönt hänglås bredvid sin adress för att indikera att kopplingen är säker.

Innan du börjar

Innan du ger dig i kast med att göra om din sajt till https och installera ett SSL-certifikat vill vi påpeka att det, trots dessa instruktioner, inte är något som görs på 15 minuter. Ta dig därför tid att läsa igenom de olika stegen ordentligt och kolla noga upp exakt hur du ska genomföra de olika delmomenten. Förberedelse är extremt viktigt.

Något som också är väldigt viktigt är att göra en ordentlig backup av din sajt innan du börjar. För WordPress rekommenderar vi att använda det utmärkta verktyget Duplicator för att göra en exakt kopia av hela din webbsida. Denna guide kan givetvis användas också för sajter som inte kör WordPress. Var dock beredd på att du kan behöva ta till andra lösningar för vissa delar då fokus som sagt ligger på WordPress.

Slutligen tar vi inget ansvar för eventuella fel som kan uppstå när du följer denna guide. Allt är givetvis ordentligt testat och genomgånget för att i största möjliga mån undvika felaktigheter och tillvägagångssättet är detsamma vi använde för att aktivera SSL för enkelteknik.se. De verktyg, tillägg (plugins) och filer som används i guiden är dock kraftfulla och kan vid felaktigt användande orsaka att stora fel på en webbplats. Allt sker därför på egen risk.

Navigering

Steg 1: Introduktion
Steg 2: Installera och verifiera SSL-certifikatet
Steg 3: Ändra alla länkar från http till https (och felsök!)
Steg 4: Uppdatera till https i Google Search Console och Analytics

Christoffer
Administratör och grundare av enkelteknik.se. Modererar och författar det mesta på sajten.

Relaterat innehåll

Lämna ett svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Tester

Test: IKEA Symfonisk Ljudkontroll – För både Sonos och Symfonisk

Symfonisk-högtalarna var de första produkterna att utmynna från Sonos och IKEAs samarbete. Nu har en liten fjärrkontroll dykt upp till nämnda högtalare. En fjärrkontroll som även fungerar med Sonos eget sortiment!

Recension: Sonos Move: En portabel Sonos-högtalare?

Det som kändes ganska osannolikt för bara några år sedan har nu blivit sanning. Sonos har lanserat en högtalare med både batteridrift och Bluetooth - här tar vi en närmare titt på Sonos Move.

Populärt just nu

Formatera, installera om och återställ en Mac-dator

Ska du sälja din Mac-dator eller vill installera om och återställa OS X/macOS av någon annan anledning? Här guidar vi dig genom hela processen!

Vad har jag för telefonnummer?

Osäker vilket telefonnummer du har? Så gör du för att se ditt eget nummer på både iPhone, Samsung, Sony och flera andra telefonmodeller.

Så fixar du en Android-telefon som inte laddar

Tar din Android-telefon inte laddning eller laddar den bara då och då? Här går vi igenom de vanligaste orsakerna (och lösningarna) för problem med laddning!

Gör en skärmdump (Print Screen) på iPhone X och XS

Precis köpt en ny iPhone och insett att den saknar en hemknapp för att kunna göra skärmdumpar? Ingen fara! Funktionen finns givetvis fortfarande och är lika enkel att använda som tidigare!

Ta bort, lägg till eller ändra en SIM-pinkod på iPhone

Vill du ta bort SIM-PIN-koden på din iPhone eller möjligen lägga till en ny för lite extra säkerhet? Inga problem. Här går vi igenom hur du gör!

Är Swefilmer, Dreamfilm och Sweflix lagliga?

(Uppdaterad: 2017-04-29) Swefilm(er), Dreamfilm och Sweflix är tre omåttligt populära sajter för att se på gratis film över nätet. Men är det verkligen lagligt...

Mer läsning

Recension: SYMFONISK lamphögtalare från Sonos och IKEA

I slutet av 2017 annonserade Sonos och IKEA att de skulle utveckla ett antal produkter tillsammans. Nästan tre år senare är resultatet i form av två högtalare slutligen här. Här tar vi en titt på den lite mer obskyra av de två!

Visa hur många procent som är kvar av batteriet på iPhone

Tycker du den lilla batteriikonen på iPhone (och iPad) är i otydligaste laget? Att lägga till en procent-indikator för att visa den aktuella batterinivån tar bara ett par sekunder! Så gör du!

Måste man Mata ut ett USB-minne i Windows?

Behöver man använda Säker borttagning innan man drar ut ett USB-minne eller en hårddisk ur datorn och i sådant fall varför? Vi förklarar Mata...

Apple gör iPhones med dåliga batterier långsammare

Känns din iPhone plötsligt mycket långsammare än när du först startade den? Apple bekräftar nu att det mycket väl faktiskt kan vara fallet, av batteriskäl.