Fabriksåterställ alla Sonos-högtalare

Gillar du artikeln? Stöd sajten med en Swish om du vill.

Det senaste

Test: MSI Creator Z16 HX Studio – En bärbar dator med extra allt

Creator är en av MSI:s mest påkostade serier bärbara datorer avsedda i första hand för kreatörer av allehanda slag. Så vad kan man då göra med en laptop i toppsegmentet av serien, för närmare 40 000 kr?

Installera om och återställ Windows 11

Börjar datorn känns trött och seg? Eller vill du bara återställa Windows 11 av vilken anledning som helst? Här går jag igenom hur du gör exakt det. Direkt inifrån själva operativsystemet.

Sonos högtalare och högtalartillbehör är enligt egen utsago en ganska trevlig serie produkter. Ibland är de dock bråkiga och behöver återställas. Så gör du!

Nedanstående steg kan med fördel även användas när det är dags att antingen sälja din gamla Sonos-högtalare alternativt om du precis köpt en Sonos-produkt som inte vill hittas eller starta upp korrekt. Tillvägagångssättet att återställa en Sonos produkt till fabriksinställningarna och radera alla sparade inställningar på enheten är relativt likartat för de flesta av företagets produkter. Det finns dock ett par undantag.

Fabriksåterställ alla Sonos-högtalare utom Roam, Roam SL och Move

Nedanstående instruktioner kan användas för att återställa;

 • Högtalare: Play:1, One, One SL, Play:3, Play:5, Five, Era 100 och Era 300
 • Sonos/IKEA: Symfonisk Bokhyllehögtalare, Symfonisk Högtalarlampa och Symfonisk Tavelram
 • Soundbars: Playbar, Playbase, Arc, Beam och Ray
 • Subwoofers: Sub och Sub Mini
 • Förstärkarenheter: Connect, Connect:Amp, Amp och Port
 • Nätverksenheter: Bridge, Boost

 1. Börja med att koppla ur strömmen från enheten. Antingen genom att plugga ut kabeln från väggen eller från själva enheten. Lämna den andra änden av strömkabeln inkopplad.
 2. Tryck nu ned antingen play/pause-knappen, anslutningsknappen eller ljud-av-knappen (beroende på vilken av knapparna din högtalare har). Håll knappen nedtryckt samtidigt som du ansluter strömkabeln till högtalaren. Fortsätt hålla knappen nedtryckt.
Sonos Play/Pause - Anslut - Mute - Bluetooth - Ikoner
Från vänster: Play/pause-knapp, anslutningsknapp (ny design), anslutningsknapp (gammal design), ljud av-knapp, Bluetooth-knapp.
 1. Den lilla lampan bredvid knappen börjar nu blinka alternativt lysa med ett vitt sken. Fortsätt att hålla knappen intryckt tills dess att lampan ändrar färg och börjar blinka orange. Släpp därefter knappen.
 2. Efter ytterligare 5-10 sekunder ändrar den blinkande lampan färg igen, denna gång till grön. Det är nu fritt fram att antingen koppla ur enheten om du ska sälja eller göra dig av med den. Vill du istället installera enheten öppnar du Sonos-appen och väljer Inställningar följt av System och Lägg till produkt för att komma igång.

Fabriksåterställ Sonos Move, Roam och Roam SL

Den största skillnaden mellan Move, Roam och Roam SL och övriga Sonos-enheter är att nämnda tre modeller tar sin ström från ett inbyggt batteri istället för att få den via en kabel från väggen. Av denna anledning ser återställningsprocessen lite annorlunda ut för dessa högtalare.

 1. Börja med att trycka ned strömknappen på baksidan av högtalaren i cirka fem sekunder för att den ska stänga av sig helt. Högtalaren ger ifrån sig ett litet ljud precis innan den stängs av.
 2. Tryck nu ned play/pause-knappen (Roam, Roam SL) eller anslutningsknappen (Move) och håll den intryckt samtidigt som du trycker ned och därefter släpper strömknappen på baksidan av högtalaren.
Sonos Roam - Roam SL - Move - Anslutningsknappar
Till vänster knappen för Roam och Roam SL. Till höger knappen för Move.
 1. Fortsätt att hålla play/pause– eller anslutningsknappen intryckt tills den lilla lampan på enheten börjar blinka orange. Du kan då släppa knappen.
 2. Efter ytterligare 5-10 sekunder ändrar den blinkande lampan färg igen, denna gång till grön. Det är nu fritt fram att antingen stänga av högtalaren om du ska sälja eller göra dig av med den. Vill du istället installera högtalaren öppnar du Sonos-appen och väljer Inställningar följt av System och Lägg till produkt för att komma igång.

Stöter du på några problem är du som vanligt mer än välkommen att dela med dig av tankarna i kommentarerna här nedanför. Så ska jag göra mitt bästa för att hjälpa till!

Utvalda produkt- och återförsäljarlänkar i vissa av artiklarna på enkelteknik.se är affiliate-länkar. När ett köp, inom en viss tid, görs via en eller flera av dessa länkar erhåller sajten en mindre provisionsdel på köpesumman. Läs mer.

Lämna ett svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Du kanske även gillar

Det senaste

Test: MSI Creator Z16 HX Studio – En bärbar dator med extra allt

Creator är en av MSI:s mest påkostade serier bärbara datorer avsedda i första hand för kreatörer av allehanda slag. Så vad kan man då göra med en laptop i toppsegmentet av serien, för närmare 40 000 kr?

Installera om och återställ Windows 11

Börjar datorn känns trött och seg? Eller vill du bara återställa Windows 11 av vilken anledning som helst? Här går jag igenom hur du gör exakt det. Direkt inifrån själva operativsystemet.

Installera Windows 11 utan en nätverksuppkoppling

En av de sämre sakerna med Windows 11 är att det krävs en nätversuppkoppling för att ens kunna installera det. Fast som med det mesta går detta krav att komma runt, om man vet hur man gör.

Sonos Roam startar inte alls – Så fixar du det!

Sonos Roam är en hyfsat trevlig, liten högtalare. När den fungerar som den ska. Om den däremot inte gör det och inte vill starta överhuvud taget kan du testa följande för att förhoppningsvis kunna använda den igen.

Test: JBL Live 770NC – Vettiga over-ear-hörlurar för vardagen

Räcker det med ungefär 2000 kr för att få sig ett par vettiga over-ear-hörlurar med okej brusreducering och bra batteritid? Jo, men typ. Men det varierar definitivt med vilka krav du har på ljudet.

Fixa en Joy-Con-knapp som inte fungerar ordentligt

Behöver du trycka ned någon av knapparna på dina Joy-Con-kontroller hela vägen till botten för att knappen överhuvudtaget ska reagera? Irriterande, men förhoppningsvis lätt fixat!