Trött på att datorn sätter dina ansluta hårddiskar och andra USB-enheter i viloläge när du inte använt dem på ett tag? Så stänger du av funktionen!

Som standard försätter Windows anslutna USB-enheter såsom hörlurar och hårddiskar i strömsparläge (eller viloläge) när de inte använts under en viss tid. Detta görs framförallt för att spara ström. Funktionen fungerar i regel bra men kan ibland bli irriterande om du t.ex. arbetar med många externa hårddiskar eller andra enheter som kräver några sekunder för att komma igång från strömsparläget.


Om du upplever att USB-enheter såsom hörlurar, USB-minnen, mikrofoner eller ljudkort strular och beter sig konstigt kan det också vara ett bra felsökningsalternativ att stänga av just strömsparfunktionen för dessa enheter. Att stänga av USB-strömsparfunktionen kan ibland även lösa problem med USB-enheter som slutar fungera efter att hela datorn befunnit sig i strömspar– eller viloläge.

Stäng av strömsparfunktionen för USB-enheter i Windows

1. Börja med att klicka på Söksymbolen bredvid Start-menyn. Skriv in Energialternativ i sökfältet och tryck Enter för att öppna just Energialternativ. Du kan också klicka på Start-menyn följt av System > Energialternativ > Fler energiinställningar.

Windows 10 - Sök - Energialternativ2. Klicka nu på Ändra schemainställningar under ditt valda Energischema. Vanligtvis är det Balanserat som är det aktiva energischemat.

Windows 10 - Energialternativ - Ändra Schemainställningar

3. Klicka på Ändra avancerade inställningar.

Windows 10 - Energialternativ - Ändra avancerade inställningar

4. Scrolla nedåt och klicka på USB-inställningar följt av Inställning för valbar frånkoppling. Ändra Inställning till Inaktiverad istället för Aktiverad. Klicka på Verkställ följt av OK för att spara ändringen.

Windows - Energialternativ - USB-inställningar - Valbar frånkoppling

5. Så länge inställningen för valbar frånkoppling är ställd till Inaktiverad kommer Windows inte längre automatiskt stänga av några inkopplade USB-enheter för att spara ström. Önskar du framöver att Windows återigen ska använda strömsparfunktionerna för inkopplade USB-prylar ändrar du bara tillbaka inställningen till Aktiverad.

Stöter du på några problem eller har frågor? Berätta i kommentarerna så ska vi hjälpas åt att försöka svara på funderingarna!

Relaterat innehåll

Lämna ett svar

Please enter your comment!
Please enter your name here