Få Windows att inte automatiskt stänga av USB-anslutna enheter

Trött på att datorn sätter dina ansluta hårddiskar och andra USB-enheter i viloläge när du inte använt dem på ett tag? Så stänger du av funktionen!

Som standard försätter Windows anslutna USB-enheter såsom hörlurar och hårddiskar i strömsparläge (eller viloläge) när de inte använts under en viss tid. Detta görs framförallt för att spara ström. Funktionen fungerar i regel bra men kan ibland bli irriterande om du t.ex. arbetar med många externa hårddiskar eller andra enheter som kräver några sekunder för att komma igång från strömsparläget.

Om du upplever att USB-enheter såsom hörlurar, USB-minnen, mikrofoner eller ljudkort strular och beter sig konstigt kan det också vara ett bra felsökningsalternativ att stänga av just strömsparfunktionen för dessa enheter. Att stänga av USB-strömsparfunktionen kan ibland även lösa problem med USB-enheter som slutar fungera efter att hela datorn befunnit sig i strömspar– eller viloläge.

Stäng av strömsparfunktionen för USB-enheter i Windows

1. Börja med att klicka på Söksymbolen bredvid Start-menyn. Skriv in Energialternativ i sökfältet och tryck Enter för att öppna just Energialternativ. Du kan också klicka på Start-menyn följt av System > Energialternativ > Fler energiinställningar.

Windows 10 - Sök - Energialternativ2. Klicka nu på Ändra schemainställningar under ditt valda Energischema. Vanligtvis är det Balanserat som är det aktiva energischemat.

Windows 10 - Energialternativ - Ändra Schemainställningar

3. Klicka på Ändra avancerade inställningar.

Windows 10 - Energialternativ - Ändra avancerade inställningar

4. Scrolla nedåt och klicka på USB-inställningar följt av Inställning för valbar frånkoppling. Ändra Inställning till Inaktiverad istället för Aktiverad. Klicka på Verkställ följt av OK för att spara ändringen.

Windows - Energialternativ - USB-inställningar - Valbar frånkoppling

5. Så länge inställningen för valbar frånkoppling är ställd till Inaktiverad kommer Windows inte längre automatiskt stänga av några inkopplade USB-enheter för att spara ström. Önskar du framöver att Windows återigen ska använda strömsparfunktionerna för inkopplade USB-prylar ändrar du bara tillbaka inställningen till Aktiverad.

Stöter du på några problem eller har frågor? Berätta i kommentarerna så ska vi hjälpas åt att försöka svara på funderingarna!

Utvalda produkt- och återförsäljarlänkar i våra artiklar är affiliate-länkar. När ett köp, inom en viss tid, görs via en eller flera av dessa länkar erhåller vi ibland en mindre provisionsdel på köpesumman. Läs mer.

Summering

Ställ en fråga

Har du en teknisk fundering du går och grubblar på? Det låter ju onödigt.

Kommentera

2 kommentarer

    • Hej! Det verkar, precis som du skriver, att alternativet plockats bort i senare uppdateringar av Windows 10. Så vitt jag lyckas hitta går det inte längre att återställa heller. Åtminstone inte på vissa datorer. Här är annars ett (ganska avancerat) sätt att få tillbaka alternativet (Method 3 under svaret från Shafeeq_Khan). Dock verkar denna registerpost (CsEnabled) tagits bort helt och hållet i senare versioner av Windows. Jag hittade den åtminstone inte på min dator.

      Det verkar som att Microsoft numera vill att man ska använda de förinställda energialternativen. Om du under Energialternativ klickar på Visa ytterligare scheman bör du få fram ”Hög prestanda”. Testa att aktivera detta och se om det blir någon skillnad. Det kan även vara värt att se om USB-inställningar-alternativet möjligen kan finnas med i ”Ändra schemainställningar” för ”Hög prestanda”-alternativet.

      // Christoffer, enkelteknik.se

Lämna ett svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Det senaste

Skicka bilder och film från iPhone till Chromecast

Företeelsen att visa något från telefonen på TV:n har blivit rejält förenklad under de senaste 10 åren. Om man bortser från att skicka bilder och filmer från iPhone till Chromecast.

Flytta tillbaka sökfältet högst upp i Safari på iOS 15 (iPhone)

Nya uppdateringar kan ju vara både bra och dåliga. Oftast vänjer man sig efter ett tag, men ibland känns det bara konstigt. Som när adressfältet flyttades längst ned i Safari efter uppgraderingen till iOS 15.

Så spelar du (det första) Minecraft helt gratis

Få spel har gjort ett så pass stort avtryck som Minecraft och trots att det lanserades för över 12 år sedan är det fortfarande omåttligt populärt.

Recension: Hoa till Nintendo Switch – Ett mindre stressigt alternativ

Kort, vackert och med tydliga influenser från Studio Ghibli både bildligt och ljudligt. Men är det värt att betala 150 kr för fem timmars speltid?

Äntligen stöd för Bluetooth-hörlurar på Nintendo Switch

En av de största frågetecknen kring Nintendo Switch har äntligen fått en lösning. Men varför tog det så lång tid?

Det senaste

Tester

Fråga »

Mer läsning

Sväng förbi på Instagram

Send this to a friend