Få din Android-telefon att sluta vända selfies åt ”rätt håll”

Gillar du artikeln? Stöd sajten med en Swish om du vill.

Det senaste

Varför har Instagram helt plötsligt svart bakgrund?

Insåg du precis att Instagram av någon anledning är bra mycket mörkare än vad det brukar vara? Här är anledningen och hur du ändrar tillbaka till det ljusare läget.

Spotify stannar i slutet av nästan varje låt

Här är min lösning på problemet med att Spotify då och då inte vill hoppa vidare till nästa låt, utan istället bara stoppar uppspelningen. Även om det ser ut som att den är igång.

Som standard spegelvänder många (men inte alla) Android-telefoner bilder som tas med den främre kameran jämfört med det man själv ser på skärmen när bilden tas. Så ändrar du inställningen!

Många gånger är det ganska smidigt att ens selfie-bilder eller filmer automatiskt vänds åt motsatt håll jämfört med vad man ser på skärmen under tiden man tar bilden eller filmen. Framförallt resulterar detta att text blir läsbar och inte spegelvänd på den färdiga bilden eller filmen samtidigt som det ger ett lite mer naturligt resultat (ungefär som att någon filmade en).

De gånger detta däremot inte är särskilt bra är exempelvis då man ansträngt sig för att försöka få till en riktigt bra bild eller film, positionerad åt ett visst håll, varpå hela bilden eller filmen sedan automatist vänds åt fel håll. Smidigt nog låter de flesta Android-telefoner, oavsett märke, dig ändra detta så bilder och filmer tagna med den främre kameran sparas precis så som de ser ut när de tas eller spelas in.

Låt selfie-bilderna vara spegelvända på Android

Nedanstående bilder är från en Samsung-telefon med Android 11. Menyalternativen och namnen på de olika inställningarna samt var de finns någonstans kan skilja sig något mellan olika tillverkare och telefoner.

  1. Börja med att öppna Kamera-appen och peka på Inställningar (Kugghjulet). På vissa Android-telefoner behöver du dra inåt från skärmens ena kant (oftast den vänstra) för att få fram menyalternativen.
  2. Scrolla därefter en liten bit nedåt i kamerainställningarna och leta efter inställningen Spara selfier förhandsgranskade. Inställningen kan även ha namn i stil med ”Spegelvända foton”. Aktivera inställningen för att låta bilder och filmer tagna med den främre kameran sparas exakt såsom de ser ut när de tas. Alternativt kan du stänga av inställningen för att låta telefonen automatiskt spegelvända färdiga bilder och filmer.
Spara selfie-bilder som de ser ut i kameran - Android - Samsung
Observera att oavsett om inställningen är av eller på kommer allt du ser i den främre kameran vara spegelvänt. Inställningen påverkar vad som sker när bilden eller filmen faktiskt är färdig.

Spegelvänd en redan tagen bild på Android

Har du redan ett gäng bilder som, av någon anledning inte är åt rätt håll, går det självfallet att vända dem rätt direkt i fotoredigeraren i Android. Nedanstående fungerar för vilka bilder som helst, oavsett vilken kamera de är tagna med.

Tyvärr går det inte att spegelvända filmer, utan endast rotera dem. Det finns dock en mängd appar som gör det möjligt att spegelvända även filmer, en av de mer populära (som dessutom är gratis) är VideoFlip.

  1. Börja med att öppna Galleri-appen och navigera till den bild du vill spegelvända.
  2. Peka på den lilla pennan, längst ned på skärmen för att starta redigeringsläget. För att spegelvända bilden pekar du på den lilla symbolen med två pilar, precis under själva bilden.

Vänd håll på bild eller film - Android-telefon - Samsung

  1. Spara ändringen genom att välja Spara, högst upp. Klart!

Har du andra frågor eller stötte du på något problem med just din telefon? Skriv av dig i kommentarerna så försöker vi lösa funderingarna!

Utvalda produkt- och återförsäljarlänkar i vissa av artiklarna på enkelteknik.se är affiliate-länkar. När ett köp, inom en viss tid, görs via en eller flera av dessa länkar erhåller sajten en mindre provisionsdel på köpesumman. Läs mer.

Lämna ett svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Det senaste

Varför har Instagram helt plötsligt svart bakgrund?

Insåg du precis att Instagram av någon anledning är bra mycket mörkare än vad det brukar vara? Här är anledningen och hur du ändrar tillbaka till det ljusare läget.

Börja en WordPress-lista med ett annat nummer än ett

Numrerade listor har alltid skapat lite extra huvudbry hos mig. Så tar du kontroll över vilket nummer som visas var när det kommer till listor i populära WordPress!

Spotify stannar i slutet av nästan varje låt

Här är min lösning på problemet med att Spotify då och då inte vill hoppa vidare till nästa låt, utan istället bara stoppar uppspelningen. Även om det ser ut som att den är igång.

Test: Moccamaster Automatic – Fortfarande bäst?

När det kommer till kaffebryggare står Technivorms Moccamaster-serie ut som en av de verkliga långkörarna. Är det fortfarande en sådan man "ska" ha år 2022?

Google-ingenjör menar att AI:n LaMDA utvecklat medvetande

Att stänga av medarbetare för att de går utanför sina arbetsramar är inte helt ovanligt. Men när ramarna involverar påståenden om att Googles AI kan ha skapat sig ett eget medvetande blir det lite extra spännande.

Test: MiniFinder Pico 4G – Spårar det mesta

Hur precis och smidig är egentligen en dedikerad GPS-tracker år 2022? Det tänkte jag ta reda på i detta test av Pico 4G från Växjö-baserade MiniFinder.

Så visar du ett rutnät i kameran på iPhone

Ser fotona du tar med din iPhone ut som att du är på väg att ramla samtidigt som du knäpper dem? Så rätar du upp tillvaron genom att visa ett rutnät på skärmen i kamera-appen!
Send this to a friend