Få din Android-telefon att sluta vända selfies åt ”rätt håll”

Vettig funktion. Som oftast går att justera efter tycke och smak.

Som standard spegelvänder många (men inte alla) Android-telefoner bilder som tas med den främre kameran jämfört med det man själv ser på skärmen när bilden tas. Så ändrar du inställningen!

Många gånger är det ganska smidigt att ens selfie-bilder eller filmer automatiskt vänds åt motsatt håll jämfört med vad man ser på skärmen under tiden man tar bilden eller filmen. Framförallt resulterar detta att text blir läsbar och inte spegelvänd på den färdiga bilden eller filmen samtidigt som det ger ett lite mer naturligt resultat (ungefär som att någon filmade en).

De gånger detta däremot inte är särskilt bra är exempelvis då man ansträngt sig för att försöka få till en riktigt bra bild eller film, positionerad åt ett visst håll, varpå hela bilden eller filmen sedan automatist vänds åt fel håll. Smidigt nog låter de flesta Android-telefoner, oavsett märke, dig ändra detta så bilder och filmer tagna med den främre kameran sparas precis så som de ser ut när de tas eller spelas in.

Låt selfie-bilderna vara spegelvända på Android

Nedanstående bilder är från en Samsung-telefon med Android 11. Menyalternativen och namnen på de olika inställningarna samt var de finns någonstans kan skilja sig något mellan olika tillverkare och telefoner.

  1. Börja med att öppna Kamera-appen och peka på Inställningar (Kugghjulet). På vissa Android-telefoner behöver du dra inåt från skärmens ena kant (oftast den vänstra) för att få fram menyalternativen.
  2. Scrolla därefter en liten bit nedåt i kamerainställningarna och leta efter inställningen Spara selfier förhandsgranskade. Inställningen kan även ha namn i stil med ”Spegelvända foton”. Aktivera inställningen för att låta bilder och filmer tagna med den främre kameran sparas exakt såsom de ser ut när de tas. Alternativt kan du stänga av inställningen för att låta telefonen automatiskt spegelvända färdiga bilder och filmer.
Spara selfie-bilder som de ser ut i kameran - Android - Samsung
Observera att oavsett om inställningen är av eller på kommer allt du ser i den främre kameran vara spegelvänt. Inställningen påverkar vad som sker när bilden eller filmen faktiskt är färdig.

Spegelvänd en redan tagen bild på Android

Har du redan ett gäng bilder som, av någon anledning inte är åt rätt håll, går det självfallet att vända dem rätt direkt i fotoredigeraren i Android. Nedanstående fungerar för vilka bilder som helst, oavsett vilken kamera de är tagna med.

Tyvärr går det inte att spegelvända filmer, utan endast rotera dem. Det finns dock en mängd appar som gör det möjligt att spegelvända även filmer, en av de mer populära (som dessutom är gratis) är VideoFlip.

  1. Börja med att öppna Galleri-appen och navigera till den bild du vill spegelvända.
  2. Peka på den lilla pennan, längst ned på skärmen för att starta redigeringsläget. För att spegelvända bilden pekar du på den lilla symbolen med två pilar, precis under själva bilden.

Vänd håll på bild eller film - Android-telefon - Samsung

  1. Spara ändringen genom att välja Spara, högst upp. Klart!

Har du andra frågor eller stötte du på något problem med just din telefon? Skriv av dig i kommentarerna så försöker vi lösa funderingarna!

Utvalda produkt- och återförsäljarlänkar i våra artiklar är affiliate-länkar. När ett köp, inom en viss tid, görs via en eller flera av dessa länkar erhåller vi ibland en mindre provisionsdel på köpesumman. Läs mer.

Summering

Ställ en fråga

Har du en teknisk fundering du går och grubblar på? Det låter ju onödigt.

Kommentera

Lämna ett svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Det senaste

Varför står det att mottagaren ”har tystat notiser” (iPhone)?

Som från ingenstans har texten att mottagaren tystat notiser börjat dyka upp längst ned i iMessage-konversationer på iPhone. Men varför? Och hur blir man av med den?

Sonos soundbars fixar äntligen DTS-ljud

En funktion som varit efterfrågad av Sonos-användare i årtionden har äntligen lanserats. Stöd för DTS-ljud. Bättre sent än aldrig antar jag.

Så mäter du avstånd med Google Maps

Visste du att det går att mäta avståndet mellan två valfria punkter i Google Maps? Så använder du din PC, Mac, iPhone eller Android för att se hur lång en viss sträcka är.

Skicka bilder och film från iPhone till Chromecast

Företeelsen att visa något från telefonen på TV:n har blivit rejält förenklad under de senaste 10 åren. Om man bortser från att skicka bilder och filmer från iPhone till Chromecast.

Flytta tillbaka sökfältet högst upp i Safari på iOS 15 (iPhone)

Nya uppdateringar kan ju vara både bra och dåliga. Oftast vänjer man sig efter ett tag, men ibland känns det bara konstigt. Som när adressfältet flyttades längst ned i Safari efter uppgraderingen till iOS 15.

Det senaste

Tester

Fråga »

Mer läsning

Sväng förbi på Instagram

Send this to a friend