Kom igång och börja spela Pokémon Go

Gillar du artikeln? Stöd sajten med en Swish om du vill.

Det senaste

Lägg till fler Favoriter i Finders sidofält i macOS

Från början är det en ganska liten skara källor som går att nå via sidofältet i Finder i macOS. Tack och lov går det snabbt att själva bestämma exakt vilka genvägar som ska synas och vilka som inte ska det.

Vill du börja spela superfenomenet Pokémon Go? Här går vi igenom grunderna för spelet, hur det fungerar och vad du bör tänka på!

Få kan väl ha undgått den jättesuccé mobilspelet Pokémon Go blivit över en natt. Även om spelet innehåller vissa instruktioner är det dock inte helt självklart hur du kommer igång. Här går vi därför igenom allt du behöver veta för att börja spela!

1. Vad är Pokémon Go?

Det första Pokémon-spelet lanserades år 1996 till Nintendos Game Boy. I originalspelet går spelaren runt i en stor värld bestående av städer och landsbygd. Spelvärlden befolkas av både människor samt av små djurliknande versaler vid namn Pokémon. Spelet går ut på att fånga så många olika Pokémon som möjligt, utveckla dem och ställa upp i mästerskap med dem där de slåss mot varandra. Det må låta otäckt, men slagsmålen och tävlingarna är relativt harmlösa även om de Pokémon som slåss kan behöva vila upp sig efter en match.

Pokémon Go har i stort sett samma upplägg som originalspelet, med skillnaden att den värld spelaren befinner sig i är det verkliga världen. Genom att använda den GPS-funktion som finns inbyggd i dagens mobiltelefoner behöver du som spelare röra dig runt utefter de faktiska vägar som finns där du befinner dig för att förflytta dig i spelet.

Pokemon Go - Karta - Natt och dag
Världen i Pokémon Go kan liknas vid en färgglad variant av valfri karttjänst.

Varför ska man förflytta sig då? Jo, för att här och var dyker det upp Pokémon i olika former. När du väl hittat en Pokémon gäller det att fånga den genom att kasta en så kallad Pokéboll på den. Med hjälp av dina insamlade Pokémon kan du sedan delta i tävlingar vid Pokémon Gym (PokéGyms). Du även kan fokusera på att få dina Pokémon att växa sig starkare och utvecklas till helt nya varianter av Pokémon.

Pokémon Go - Charmander - Bellsprout - Tidigt i spelet
Världen är full med Pokémon. På bilden syns en Charmander och en Bellsprout. Båda dyker upp relativt tidigt i spelet.

Pokémon Go är således en typ av utökad verklighet-spel (från engelskans augmented reality). Kort sagt ett slags fantasilager som placerar sig över den riktiga världen.

2. Börja spela Pokémon Go

Pokémon Go finns till både iPhone– och Android-telefoner. Spelet fungerar allra bäst på nyare telefoner då det är något tungdrivet. Spelet är gratis att ladda ner men innehåller så kallade In-App Purchases där du kan köpa föremål och annat som underlättar spelandet en aning. Detta är dock (enligt oss) inte alls nödvändigt för att ändå njuta fullt ut av spelet. Har du spelat något av de tidigare Pokémon-spelen är själva spelupplägget relativt bekant.

1. Det första som sker efter att du hämtat hem spelet till din telefon (från App Store eller Google Play) är att du måste logga in antingen genom att skapa ett konto eller genom att använda en redan existerande Gmail-adress. Genom att logga in eller skapa ett konto får du möjligheten att t.ex. fortsätta använda ditt konto och alla dina Pokémon om du byter telefon i framtiden.

2. Har du spelat de tidigare spelen i serien känner du förmodligen igen Professor Willow. I den korta introduktionen berättar han att världen är bebodd av varelser kallade Pokémon och att de kan hittas i princip överallt.

3. Du får därefter bestämma hur du ska se ut i spelet. Valmöjligheterna är inte jättestora. Det handlar mest om att välja färg på hår och kläder. Viktigt att tänka på är dock att du inte kan gå tillbaka och ändra dessa val senare. Utan din avatar i spelet kommer förbli som du gör den till en början. Uppdaterad 2016-07-31: I och med den senaste uppdateringen av spelet är det möjligt att ändra utseende och avatar i efterhand.

Did you know this World - Pokemon Go - Skapa karaktär
Professor Willow introducerar dig för spelet varpå du får bestämma hur din karaktär ska se ut.

4. Så snart du bestämt hur din spelare ska se ut dyker åter Professor Willow upp och berättar att det finns en Pokémon i närheten. Faktum är att det finns tre stycken. Willow ger dig även ett gäng så kallade Pokébollar för att du ska kunna fånga en av de Pokémon som precis uppenbarat sig.

5. Genom att klicka på en av de Pokémon som syns på skärmen får du frågan om du vill använda spelets inbyggda kamerafunktion som får det att (ungefär) se ut som den Pokémon du är i färd att fånga faktiskt befinner sig i den riktiga världen. Du kan ändra denna inställning i efterhand.

Tips! Vill du istället börja spelet med seriens maskot Pikachu som din allra första Pokémon. Läs här hur du går tillväga – Börja Pokémon Go med Pikachu!

Here are some Pokéballs - AR Kamera - På
Med dina första Pokébollar får du försöka fånga din första Pokémon. Genom att slå på kamera-funktionen ser det ut som de Pokémon du stöter på finns i den riktiga världen.

6. För att fånga den Pokémon som nu visar sig på skärmen håller du fingret på Pokébollen i skärmens nedre kant. När du gör detta ser du en (till en början) grön cirkel kring den Pokémon du försöker fånga. Cirkeln krymper och utvidgas. Desto mindre cirkeln är när du kastar iväg Pokébollen, desto större chans att du fångar en Pokémon.

7. För att kasta Pokébollen sveper du snabbt uppåt på skärmen och försöker träffa den Pokémon du har framför dig. Det är inte alltid man lyckas och ibland får man kasta några bollar innan en av dem faktiskt träffar. Beroende på hur pass stark den Pokémon du försöker fånga är kan det också vara olika svårt att fånga dem. De kan t.ex. bryta sig ut ur bollar. Ett tips är att använda pekfingret istället för tummen när du kastar Pokébollar.

Pokemon Go - Fånga din första Pokemon
Kasta Pokébollen mot den Pokémon som dyker upp (på bilden ser vi Charmander). Svep iväg bollen när den färgade cirkeln är som minst.

8. När du så fångat din första Pokémon behöver du också fylla i ett smeknamn för din spelare. Detta är det namn alla andra spelare kommer se så ge namnet lite extra eftertanke. Sedan är det bara börja utforska världen runt om kring dig. Pokémon finns som sagt överallt och att bara sitta still kanske ger dig någon enstaka Pokémon, men för att fånga flera måste du ge dig ut och leta!

3. Vad stöter du på i världen?

Det finns en hel del olika platser och föremål i Pokémon-universumet. Här går vi igenom de vanligaste och viktigaste av dem.

3.1 Pokémon!

Först och främst kommer du trilla över en rackarns massa Pokémon både här och där. Om du har appen öppen kommer telefonen (som standard) vibrera när en Pokémon är i närheten. Fånga Pokémon gör du som sagt genom att kasta Pokébollar mot dem. Lägg märke till färgen på den cirkel som uppenbarar sig kring en Pokémon när du håller fingret tryckt mot Pokébollen. Gröna cirklar betyder lättfångade Pokémon. Orange/gula är svårare och röda är riktigt svåra.

När du är ute och vandrar kan du även se om det finns gömda Pokémon i närheten genom att leta efter små löv som virvlar upp här och där. Tänk också på att olika Pokémon är lättare att hitta i deras naturliga miljöer. Gräs-Pokémon finns till exempel nära gräsytor, vatten-Pokémon nära vatten och spök-Pokémon dyker endast upp nattetid. Ta även en titt på den lilla ikonen längst ned till höger på skärmen. Här ser du vilka typer av Pokémon som för tillfället finns i närheten.

Pokemon Go - Se vilka Pokemon som finns i närheten
Genom att klicka på ikonen längst ned till höger på skärmen ser du vilka Pokémon som finns i närheten just nu. På bilden började vi precis spela och har knappt stött på någon Pokémon, därför visas just nu alla Pokémon i närheten endast som skuggor.

3.2 PokeStops och Lures

Här och var i världen finns så kallade PokéStops. De indikeras på kartan med blå fyrkantssymboler och är alltid lokaliserade där det finns någon typ av landmärke. En staty, ett konstverk eller liknande. Genom att gå till ett PokéStop och klicka på det får du därefter möjlighet att snurra bilden som dyker upp på skärmen. Detta ger dig i sin tur olika föremål såsom nya Pokébollar, Pokémon-ägg, Potions och mycket annat.

Ibland kan du se att ett PokéStop sprudlar av konfettiliknande gnistor. Det betyder att någon har placerat en så kallad Lure Module vid platsen. En Lure Module gör att fler Pokémon dras till platsen. Du kan själv köpa Lure Modules i spelets affär för antingen riktiga pengar eller pengar du vinner i spelets Gym.

PokeStop - Lure Module
Detta PokéStop har en Lure Module placerad vid sig, vilket gör att den både lyser upp lite extra samt drar till sig fler Pokémon än vanligt!

3.3 PokéGyms och val av Team

När du nått nivå fem (level 5) i spelet öppnar sig möjligheten att gå till något av de många Gym som finns utspridda i världen. I dessa Gym kan spelare utmana varandra och tävla med sina Pokémon för att avgöra vem som är starkast. När du kommer till ditt första Gym (och är nivå fem) får du möjlighet att välja något av de tre lag (teams) som finns i spelet.

De tre lagen Team Instinct (gul), Team Mystic (blå) och Team Valor (röd) tycker lite olika om vilka kvalitéer som är viktiga hos Pokémon, men utöver detta spelar det egentligen inte roll vilket team du väljer. Viktigare är i detta fall att du väljer samma team som dina kompisar som också spelar spelet. Detta eftersom ni då tillsammans kan hjälpas åt att slåss för att ta över ett Gym.

3.4 Razz Berrys, Incubators, Eggs, Potions med mera

När du snurrar på PokéStops, ökar i level eller vinner Gym-matcher med mera belönas du med många olika typer av föremål. Här går vi igenom några av de vanligaste.

Pokemon Go - Items - Pokeball - Ägg - Incense
Genom att klicka på Pokébollen längst ned i mitten kommer du till huvudmenyn. Klickar du här på Items ser du alla prylar du har med dig i jakten på fler Pokémon.

Razz Berrys kan ges till Pokémon som är väldigt svårfångade. När de har fått i sig ett av dessa hallonliknande bär blir de oftast mycket lättare att fånga.

Incubators och Ägg (Eggs) används i kombination med varandra. I varje ägg du får finns en (oftast lite ovanligare) Pokémon. Beroende på hur ovanlig eller stark den Pokémon som finns i ägget är krävs det att du går en viss sträcka (i kilometer) för att ägget ska kläckas. Innan du börjar gå måste dock ägget placeras i en inkubator (Incubator) som håller ägget i lagom temperatur.

Potions och Revive används båda för att återställa dina Pokémons hälsa när de varit i slagsmål. En Potion återställer 20 HP (Health Points) av en Pokémons hälsa. En Revive-medicin väcker en avsvimmad Pokémon och återställer dess hälsa till hälften.

4. Utveckla och träna dina Pokémon

Vad ska du då göra med alla Pokémon du fångar? Det är givetvis upp till en själv, men ett av spelets stora mål är att utveckla Pokémon, få dem att bli starkare och lära sig nya tekniker att använda i spelets Gym. Främst är det valen Power Up och Evolve som används för detta.

Att genomföra en Evolve (utveckling) kostar godis. Medan Power Ups (gör starkare) kostar både godis och så kallad Stardust. Godis får du genom att fånga Pokémon av samma typ du vill utveckla och därefter ge bort dem till Professor Willow genom att använda Transfer-knappen (från alternativmenyn längst ned under varje Pokémons meny). Stardust får du främst när du fångar Pokémon.

Pokemon Go - Uppgrader - Power Up - Evolve - Transfer
Utveckla eller stärk dina Pokémon genom att använda knapparna Power Up och Evolve. För att få Jigglypuff att utvecklas (Evolve) behövs t.ex. 50 stycken Jigglypyff Candy (godisar). För att istället ge bort en Pokémon använder du Transfer-knappen som hittas i alternativmenyn nere till höger under varje Pokémons detaljsida.

När du Evovlar (utvecklar) en Pokémon ökar både dess HP (Health Points) och dess CP (Combat Points). Detta är även fallet när du använder Power Up. Skillnaden är att en Evolve också gör att din Pokémon helt byter utseende samt lär sig nya attacker och förmågor. En Pokémon blir dock lika stark om du först använder Power Up många gånger och sedan Evolve, som om du skulle börja med Evolve och sedan använda lika många Power Up.

5. Menyerna och dina Pokémons

Instruktionerna kring vad spelets menyer faktiskt innehåller är relativt knapphändig. Här går vi därför igenom de vanligaste menyikonerna och vad de har för funktioner.

Pokemon Go - Meny - Alternativ1. Kompassen – Klicka på denna för att centrera kartan bakom dig och tvinga den att ändra sig automatiskt beroende på åt vilket håll du rör dig. Klicka en gång till för att kunna snurra kartan som du själv vill.

2. Laddningssymbolen – När denna symbol dyker upp betyder det att spelet laddar in data.

3. Din Avatar – Här ser du alla inställningar för ditt eget Pokémon Go-konto, din profil. Du kan se vilka utmärkelser du fått, vilket lag/team du tillhör och vad du gjort i spelet den senaste tiden.

4. Pokébollen – Detta är spelets huvudmeny. Här kan du se bland annat vilka Pokémon du fångat samt ändra spelets inställningar. Du kan också se vilka prylar (items) du bär med dig samt gå till spelets affär (shop). I affären kan du, för antingen riktiga pengar eller för pengar vunna i Gym-matcher, köpa i princip allt du annars kan hitta via letande i spelet.

5. I närheten – Här ser du vilka Pokémon som just nu finns i din närhet. Har du stött på dem tidigare ser du exakt vilken Pokémon det handlar om. Är det en ny Pokémon ser du istället bara skuggan av den.

6. Spara batteri

Någon timme in i Pokémon Go kommer du märka att spelet fullkomligt äter batteri. Många spelare har sina telefoner kopplade till så kallade nödladdare/powerbanks under tiden de är ute och jagar Pokémon – för att inte deras telefoner ska få slut på batteri. Detta är givetvis en lösning på problemet. Dock har spelet också ett par valbara inställningar för att det ska förbruka lite mindre av telefonens batteri.

6.1 Aktivera strömsparfunktionen

Under spelets inställningsmeny (Pokébollen) hittar du menyn Settings. Här kan du för att spara batteri stänga av både musiken (Music), ljudeffekterna (Sound Effects) och vibrationen (Vibration). Den kanske största vinsten för batteritiden är dock inställningen Battery Saver.

Pokemon Go- Settings - Spara batteri (Battery Saver)
Spara batteri genom att aktivera funktionen Battery Saver i spelets inställningar. Passa även på att stänga av musiken.

När denna inställning är aktiverad och du har appen på stängs skärmen av så fort telefonen hålls upp och ned. Genom att låta inställningen vara på och även låta vibrationsfunktionen vara påslagen går du inte miste om en enda Pokémon när du vandrar runt.

6.2 Stäng av AR-funktionen (kameran)

När du stöter på en Pokémon startas som standard din telefons kamera för att du ska få intrycket av att varelsen befinner sig i den riktiga världen. Detta är hur läckert som helst. Men kameran drar en hel del batteri. Du kan lätt stänga av denna funktion och istället få en vanlig bakgrund när du stöter på en Pokémon. Detta gör du genom att klicka på den lilla ikonen för AR, högst upp till höger. Det är också mycket lättare att fånga Pokémon när kameran är avstängd eftersom de Pokémon du hittar stannar i mitten av bilden och inte hoppar runt lika mycket.

Pokemon Go - Kamera AR - Av och på
Till vänster är kamerafunktionen i spelet aktiverad. Till höger är den avstängd – vilket spar både batteri samt gör det lite enklare att träffa med Pokébollarna.

Då var det bara att köra igång! Ta dock varningen som dyker upp när du startar spelet på allvar och tänk på att inte stirra ner i telefonen när du går runt och letar efter Pokémon. Har du frågor, roliga Pokémon-historier eller något annat Pokémon-relaterat du vill dela med dig av är det bara skriva på i kommentarerna!

Utvalda produkt- och återförsäljarlänkar i vissa av artiklarna på enkelteknik.se är affiliate-länkar. När ett köp, inom en viss tid, görs via en eller flera av dessa länkar erhåller sajten en mindre provisionsdel på köpesumman. Läs mer.

23 kommentarer

  • Hej! Fungerar det inte alls, alltså att appen inte ens går att installera? Eller startar det bara inte? Oavsett vilket, dubbelkolla så du har den senaste versionen av Android installerad (Inställningar > Om telefonen > Systemuppdateringar). Testa annars att installera om appen om du inte redan testat det. Prova också att navigera till Inställningar > Appar/Apphanterare och se om du kan återställa inställningarna för Pokémon Go-appen.

   // Christoffer, enkelteknik.se

 1. Hej! Jag försöker hjälpa sonen att logga in med Pokemon Go på sin telefon, men lyckas inte.
  Han har tidigare spelat på min telefon, men nu har han en egen telefon att spela på men vi vet inte hur vi skall logga in där?

  På min telefon brukar vi logga in med Google Play, men när vi försöker logga in på has telefon så får vi det inte att fungera?

  Vore mycket tacksam för típs och hjälp!

  //Henrik

  • Hej! Vad exakt händer när ni försöker logga in? Det ska ju inte vara knepigare än att bara ange samma inloggningsuppgifter som han använt tidigare (gissningsvis den inloggning/e-post-adress du använder för din Google Play). Har ni testat att i värsta fall också skapa en ny inloggning?

   // Christoffer, enkelteknik.se

 2. När vi började spela skapade jag kontot med mitt gogglekonto, nu har inte bara sonen fastnat för spelet utan även jag vill ha ett eget konto. Går det bra att byta mailadress som kontot är kopplat till så det som vi spelat nu kan bli kopplat till sonen mail så jag kan starta upp en ny inloggning till min mail?

  • Hej! Så vitt jag vet (och kan läsa mig till) går det tyvärr inte att byta ut den Gmail-adress som ett visst konto är skapat med. Alternativet verkar istället vara att sonen fortsätter att spela med ditt konto och att du använder en annan e-post-adress för ditt nya konto (t.ex. skapar en helt ny Gmail-adress bara för Pokémon Go). Det finns ju också möjligheten att skapa ett Pokémon Trainer Club-konto hos Nintendo. Där har du sedan möjlighet att associera vilken e-post-adress du vill med kontot.

   // Christoffer, enkelteknik.se

 3. Då sonen nu ska få en telefon att spela på istället för plattan har jag försökt att öppna upp spelet på den nya telefonen. När jag ska logga in så säger den att den inte hittar emailadressen vi anger fast det är exakt den vi har på plattan. Vi har googleinloggning. Har det betydelse? Jag kan bara få fram trainers inloggning på telefonen. Kan man på något sätt byta lösen? Kan inte se att vi har något lösen på plattan,den efterfrågar inte lösen när man loggar in genom google…

  • Hej! Skumt. Det ska bara vara att göra som ni gör och ange Google-kontot när man loggar in. Testa att öppna en webbläsare (på den nya telefonen) och logga in med Google-kontot på t.ex. Gmail. (gmail.com). Prova därefter att öppna Pokémon Go-appen och se om det fungerar. Förmodligen känner appen nu av att ni redan är inloggade på Google-kontot i fråga.

   Annars kanske det kan ha något med rättigheter att göra. Kolla under Inställningar > Appar/Apphanteraren och sedan under Behörigheter för Pokémon Go-appen. Se till så appen har tillåtelse att komma åt t.ex. Internet för att logga in på kontot.

   // Christoffer, enkelteknik.se

   • Tackar för hjälpen. Nu har jag fått in appen och kan trycka på googelinloggning men han laddar bara en lång stund för att sedan säga att det misslyckades. GPS hittar han inte heller trots att den är på och pokemon har tillgång. Fler tips?

    • Så ni får alltså inte någon möjlighet alls att skriva in användarnamn och lösenord? Antar att telefonen är uppdaterad till senast versionen av Android (om det är en Android-telefon)? Det enda jag lyckas hitta är att det kan vara problem just med rättigheterna (Inställningar > Appar > Pokémon Go > Behörigheter) – För en Android-telefon. Om allt är aktiverat där vet jag tyvärr inte vad det kan vara som strular. Ni har säkert redan gjort det flera gånger, men om inte, testa också att bara starta om telefonen för att se om det gör någon skillnad.

     // Christoffer, enkelteknik.se

     • Tack! Nu har jag äntligen fått igång det :) Nu är det bara gps som ska bli lite stadigare så ska det nog funka fint….

     • Härligt att det löste sig! Se till att ha Wi-Fi påslaget också, just för positioneringen. Det kan i många fall hjälpa till att lokalisera vart telefonen befinner sig även om ni inte är uppkopplade mot ett Wi-Fi-nätverk :-)

      // Christoffer, enkelteknik.se

 4. Har läst att just samsung s4 kan ha lite svårare med gpsen men hoppas inte det…. ;)

 5. Hej har glömt både användarnamn och lösenord, plus årtal. Är det helt kört att komma åt kontot då? Har kontot öppet på min telefon men min pojke vill ha samma spel på sin telefon. Hur kan jag göra? /Anneli

  • Hej! Om du är inloggad på kontot och Pokémon Go är igång ser du användarnamnet längst ned till vänster på skärmen. Om du klickar på Pokébollen i mitten följt av Settings högst upp till höger och sedan scrollar längst ned bör du även se vilken e-post-adress du är inloggad med.

   Om du skapade kontot som ett Pokémon Trainer Club-konto (och inte använde din gmail-adress) bör du kunna använda användarnamnet på denna sida för att få tag i lösenordet. Hoppas det löser sig!

   // Christoffer, enkelteknik.se

  • Hej! För att se vilken e-post-adress du är inloggad med i Pokémon-appen klickar du på Pokébollen (i mitten längst ned). Välj sedan Settings (högst upp till höger) och scrolla längst ned. Under Sign Out ser du vilken adress du är inloggad med.

   // Christoffer, enkelteknik.se

 6. Hej! Jag vill öppna ett Pokemon go konto så att min son ska kunna spela. Jag har upprättat konto, inkl konto för barn på deras websida, och laddat hem appen till telefonen. Hittills har jag dock inte lyckats logga in en enda gång på telefonen, då den säger att lösenordet /eller användarnamnet är fel. Har provat att starta om telefonen, byta lösenord etc, men lyckas inte. Några tips?

  • Hej! Jag hade själv ett problem liknande detta. Testa att (via en datorwebbläsare) logga ut från ditt konto (om du redan är inloggad). Logga sedan in igen. Du ska nu se någon form av godkännande-knapp för att aktivera kontot för ditt barn och de regler som gäller för kontot. Efter detta ska det gå att använda det nya kontot som vanligt.

   Godkännande-inställningarna bör även finnas under inställningarna (PGL Settings) hos både ditt konto och ditt barns (tror det måste godkännas på båda kontona). Minns som sagt att det var lite knepigt att hitta godkännande-knappen, men det är förmodligen det som strular! Hoppas du får ordning på det!

   // Christoffer, enkelteknik.se

Lämna ett svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Du kanske även gillar

Det senaste

Lägg till fler Favoriter i Finders sidofält i macOS

Från början är det en ganska liten skara källor som går att nå via sidofältet i Finder i macOS. Tack och lov går det snabbt att själva bestämma exakt vilka genvägar som ska synas och vilka som inte ska det.

Test: Netgear Orbi AX6000 (RBK863s) – Ett snabbt, men lite lustigt, syskon

Netgears Orbi-serie av nätverksprodukter har fått en hel del god feedback, framförallt gällande stabilitet och prestanda. Så vart passar nya RBK863s in? För helt lätt är det inte att navigera i djungeln av beteckningar.

Test: MSI Creator Z16 HX Studio – En bärbar dator med extra allt

Creator är en av MSI:s mest påkostade serier bärbara datorer avsedda i första hand för kreatörer av allehanda slag. Så vad kan man då göra med en laptop i toppsegmentet av serien, för närmare 40 000 kr?

Installera om och återställ Windows 11

Börjar datorn känns trött och seg? Eller vill du bara återställa Windows 11 av vilken anledning som helst? Här går jag igenom hur du gör exakt det. Direkt inifrån själva operativsystemet.