Apple både kan och får radera filmer du köpt via iTunes

Visste du att de filmer du köper via iTunes bara är dina så länge Apple fortfarande har rättigheterna att distribuera dem? Därefter kan de försvinna spårlöst.

Jo, det är faktiskt sant. När du köper en film via Apples mediatjänst iTunes får du enligt avtalet behålla den så länge du vill. Så länge inte Apples rättigheter att distribuera filmen går ut eller av någon annan anledning dras in.

Apple har då rätt (eller snarare inte längre någon annan laglig möjlighet än) att helt enkelt plocka bort filmen från ditt online-bibliotek. Något som känns aningen snopet när man ändå betalt pengar för att köpa en kopia av filmen. Några pengar tillbaka är heller inte att räkna med.

Detta uppmärksammades nyligen av den kanadensiske användaren Anders G da Silva som plötsligt noterade att tre inköpa filmer rätt som det var saknades från hans iTunes-bibliotek. Efter en mejlkonversation med Apples kundsupport publicerade han en Twitter-post med svaret från Apple. Där framgår det att Apple endast agerar som en mellanhand (store front) när det gäller distribueringen av de filmer som säljs via iTunes och att de inte kan garantera att filmerna som säljs alltid kommer finnas tillgängliga.

Via det långa användaravtal alla iTunes-användare behöver godkänna friskriver Apple sig från denna typ av händelser. Samtidigt som det är allmänt känt att både film- och musikbranschens distribueringsregler är extremt snåriga känns det ändå lite trist i sammanhanget att det behöver vara på detta sätt. I relation gäller dock ofta liknande regler och bestämmelser för andra nedladdningstjänster. Så att faktiskt köpa filmer och att kallt räkna med att de alltid kommer finnas tillgängliga online känns tråkigt nog inte längre som någon bra idé.

Som plåster på såren har Anders G da Silva hittills fått fyra gratis hyrfilmer via iTunes. Något han (relativt förståeligt) inte verkar vara helt nöjd med.

Utvalda produkt- och återförsäljarlänkar i våra artiklar är affiliate-länkar. När ett köp, inom en viss tid, görs via en eller flera av dessa länkar erhåller vi ibland en mindre provisionsdel på köpesumman. Läs mer.

Summering

Ställ en fråga

Har du en teknisk fundering du går och grubblar på? Det låter ju onödigt.

Kommentera

Lämna ett svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Det senaste

Skicka bilder och film från iPhone till Chromecast

Företeelsen att visa något från telefonen på TV:n har blivit rejält förenklad under de senaste 10 åren. Om man bortser från att skicka bilder och filmer från iPhone till Chromecast.

Flytta tillbaka sökfältet högst upp i Safari på iOS 15 (iPhone)

Nya uppdateringar kan ju vara både bra och dåliga. Oftast vänjer man sig efter ett tag, men ibland känns det bara konstigt. Som när adressfältet flyttades längst ned i Safari efter uppgraderingen till iOS 15.

Så spelar du (det första) Minecraft helt gratis

Få spel har gjort ett så pass stort avtryck som Minecraft och trots att det lanserades för över 12 år sedan är det fortfarande omåttligt populärt.

Recension: Hoa till Nintendo Switch – Ett mindre stressigt alternativ

Kort, vackert och med tydliga influenser från Studio Ghibli både bildligt och ljudligt. Men är det värt att betala 150 kr för fem timmars speltid?

Äntligen stöd för Bluetooth-hörlurar på Nintendo Switch

En av de största frågetecknen kring Nintendo Switch har äntligen fått en lösning. Men varför tog det så lång tid?

Det senaste

Tester

Fråga »

Mer läsning

Sväng förbi på Instagram

Send this to a friend