Visste du att de filmer du köper via iTunes bara är dina så länge Apple fortfarande har rättigheterna att distribuera dem? Därefter kan de försvinna spårlöst.

Jo, det är faktiskt sant. När du köper en film via Apples mediatjänst iTunes får du enligt avtalet behålla den så länge du vill. Så länge inte Apples rättigheter att distribuera filmen går ut eller av någon annan anledning dras in.


Apple har då rätt (eller snarare inte längre någon annan laglig möjlighet än) att helt enkelt plocka bort filmen från ditt online-bibliotek. Något som känns aningen snopet när man ändå betalt pengar för att köpa en kopia av filmen. Några pengar tillbaka är heller inte att räkna med.

Detta uppmärksammades nyligen av den kanadensiske användaren Anders G da Silva som plötsligt noterade att tre inköpa filmer rätt som det var saknades från hans iTunes-bibliotek. Efter en mejlkonversation med Apples kundsupport publicerade han en Twitter-post med svaret från Apple. Där framgår det att Apple endast agerar som en mellanhand (store front) när det gäller distribueringen av de filmer som säljs via iTunes och att de inte kan garantera att filmerna som säljs alltid kommer finnas tillgängliga.

Via det långa användaravtal alla iTunes-användare behöver godkänna friskriver Apple sig från denna typ av händelser. Samtidigt som det är allmänt känt att både film- och musikbranschens distribueringsregler är extremt snåriga känns det ändå lite trist i sammanhanget att det behöver vara på detta sätt. I relation gäller dock ofta liknande regler och bestämmelser för andra nedladdningstjänster. Så att faktiskt köpa filmer och att kallt räkna med att de alltid kommer finnas tillgängliga online känns tråkigt nog inte längre som någon bra idé.

Som plåster på såren har Anders G da Silva hittills fått fyra gratis hyrfilmer via iTunes. Något han (relativt förståeligt) inte verkar vara helt nöjd med.

Relaterat innehåll

Lämna ett svar

Please enter your comment!
Please enter your name here