Är Swefilmer, Dreamfilm och Sweflix lagliga?

2
51406
Är det lagligt eller olagligt att använda Swefilmer, Dreamfilm eller Sweflix

Swefilm(er), Dreamfilm och Sweflix är tre omåttligt populära sajter för att se på gratis film över nätet. Men är det verkligen lagligt att titta?

- Annons -

Både Dreamfilm, Swefilm och Sweflix är sajter som låter besökaren titta på film och serier direkt i webbläsaren. Bortsett från en kopiös mängd annonser samt registreringskrav för att se vissa filmer och serier är respektive sajt helt gratis att använda. Den första versionen av Swefilmer stängdes ned i mitten av 2015 efter att misstankar om brott mot upphovsrättslagen och grovt penningbrott riktats mot dem. Detta öde drabbade även de första versionerna av Dreamfilm och Sweflix.

De båda sajterna har dock återuppstått i en mängd olika varianter (Dreamfilmhd, Swefilm, Swefilmer, Swefilmerhd, Sweflix.ws m.fl). Namnen och webbadresserna ändras även då och då och skulle en av domänerna (webbadresserna) bli nedstängda verkar det heller inte dröja länge innan en ny sajt dyker upp med ungefär samma innehåll.

Men då är det alltså inte lagliga tjänster?

Både jo och nej. Att utan upphovsmännens godkännande gratis dela med sig av filmer, serier och annan media till allmänheten är inte lagligt. Detta är fastställt i många domar och andra rättsliga processer (Pirate Bay-målet, artikel från DN.se, artikel från na.se). De personer som faktiskt delar ut filmer och serier begår alltså ett brott.

Att dock titta på de filmer och serier som erbjuds är en annan femma. Här befinner sig streaming-sajterna idag i något av en lagmässig gråzon. Det talas om att dessa kopior av filmer och serier faller under det som enligt lagen kallas framställning av tillfälliga exemplar (lagen.nu/1960:729#P11aS1). Du som tittar på filmen sparar inte en kopia av filmen på din dator, utan tittar endast på en tillfällig kopia av den. Här menas det att du som användare av en tjänst inte kan eller ska behöva avgöra om det material du tittar på är lagligt inköpt eller inte. Detta är istället den faktiska webbsajtens ansvar.

Jämför med att du går in i en butik som spelar musik från ett Spotify-konto. Du som kund tar del av musiken oavsett om butiksägaren betalar STIM-pengar eller inte för användandet av Spotify i butiken. Det är istället upp till butiken i fråga att se till att dessa regler följs.

Swefilm startsida den 160515
Startsidan på Swefilm.tv som den ser ut idag (160515).

Så det är lagligt att använda streaming-tjänster?

I dagsläget ja. Det finns ännu ingen lag som talar för att du som användare av streaming-tjänster såsom Dreamfilm och Swefilmer begår något brott när du använder dem. Givetvis finns det en moralisk aspekt att ta hänsyn till då det får anses allmänt känt att materialet som finns på dessa sajter förmodligen inte är inköpt från respektive filmbolag med rättigheter att låta alla ta del av det.

Det har dock skrivits en del om att filmbolag från USA har för avsikt att skicka ut fakturor till svenska användare av tjänsten Popcorn Time (artikel från idg.se). Popcorn Time är en app och ett program för Windows, Mac, iOS och Android som tillhandahåller visning av film och serier via direktuppspelning av Torrent-filer. Denna teknik skiljer sig en del från den streaming-teknik som används hos Swefilm, Dreamfilm och andra streaming-sajter. Dock har de båda teknikerna ungefär samma användarmålgrupp.

Popcorn Time har däremot användandet av Torrent-tekniken mot sig när det gäller huruvida tittandet är lagligt eller inte. I grund och botten fungerar Torrent-tekniken så att när en fil laddas ned (i detta fall när du tittar på en film) skickas filen även vidare till andra användare. På detta sätt hjälps alla åt att hålla filmen vid liv och skicka runt den mellan tittarna. I detta fall blir det faktiskt (rent tekniskt) du som användare som delar ut filmen till andra användare. Något som inte är lagligt. Några fakturor verkar dock (ännu) inte skickats ut till svenska användare av Pocorn Time-tjänsten.

- Annons -

Att använda streaming-tjänster som Swefilm och Dreamfilm skapar inte detta problem då du som användare endast tar del av filmen och inte laddar upp den till någon annan. Utifrån detta resonemang är tjänsterna alltså lagligt helt okej att använda.

Det är även, än så länge, inte särskilt troligt att filmbolag lyckas få igenom en lagändring tillräcklig att kunna spåra enskilda användare som tittar på material via en webbsida. Framförallt då detta inkräktar på den personliga integriteten som skyddas enligt personuppgiftslagen (lagen.nu/1998:204).

Att tänka på när du använder streaming-sajter

Så trots att tjänster såsom Swefilm, Dreamfilm och Sweflix faktiskt är okej att använda (bortsett från en del moralfrågor) finns några saker att tänka på om du bestämmer dig för att nyttja dem.

Registrera dig med eftertanke

Många av streaming-sajterna vill gärna att du registrerar dig och skapar ett konto för att få tillgång till allt material. Själva registreringen och kontot är i regel gratis. Vad du däremot ger ut som ”betalning” är din e-postadress. Vi rekommenderar att du inte använder din vanliga e-postadress om du väljer att registrera ett konto på någon av dessa sajter. E-postadresserna blir många gånger föremål för omfattande reklamutskick och säljs förmodligen vidare till tredje part, vilket oftast slutar med ännu mer spam och reklam.

Ladda aldrig ner någon uppspelningsmjukvara

Mycket av den reklam som finns på nämnda sajter och liknande är utformad för att få dig att ladda ner uppspelningsprogram och så kallade codecs (filer som behövs för uppspelning av filmer). För att på så sätt kunna ta del av filmer och serier i högre kvalitet med mera. I regel är detta endast reklam avsedd att installera tvivelaktiga programvaror på din dator. Programvaror som sedan används för att infektera datorn med skadlig kod och spionprogram. De filmer och serier som finns tillgängliga på streaming-sajter ska kunna ses utan att hämta hem speciella program.

Akta dig för reklam och popupfönster

Reklamen som finns på streaming-sajter såsom de vi gått igenom här är ofta väldigt aggressiv och påträngande. Se till att du trycker på rätt länkar på sajten du använder. Många av reklamannonserna är utformade så att du av misstag lätt råkar trycka på dem i tron om att du startar uppspelningen av en film eller liknande. Var även väldigt uppmärksam kring att nya webbläsarfönster och popup-fönster dyker upp lite när som helst. Allt för att du ska klicka på dem.

Dreamfilm, Swefilmer - Reklam - Exempel
Ett exempel på reklam från Dreamfilmhd.bz. För en ouppmärksam användare är det relativt lätt att tro att de båda ljusblå knapparna i överkant startar uppspelningen av en film. Vilket inte är fallet.

Använder du själv Swefilmer, Dreamfilm, Sweflix eller någon annan streaming-tjänst idag och har andra tankar att dela med dig av kring dessa? Berätta gärna i kommentarerna!

Övriga källor och mer läsning i ämnet:
SvD – Svensk illegal streaming växer snabbt
SVT.se – Strömmande film ökar när nedladdning minskar
Wikipedia – Copyright aspects of downloading and streaming

- Annons -


Relaterat innehåll2 kommentarer

    1. Nu har rättegången mot personerna bakom hemsidan Swefilmer startat. Det är fängelsestraff och miljonbelopp i skadestånd som står på spel för de anklagade. Men Sveriges Radio direktrapporterar från rättegången för den som vill följa processen närmare.

    Lämna ett svar