Visa dolda filer och mappar på en Mac-dator

Gillar du artikeln? Stöd sajten med en Swish om du vill.

Det senaste

Lägg till fler Favoriter i Finders sidofält i macOS

Från början är det en ganska liten skara källor som går att nå via sidofältet i Finder i macOS. Tack och lov går det snabbt att själva bestämma exakt vilka genvägar som ska synas och vilka som inte ska det.

Att visa dolda filer på en Apple-dator är inte riktigt lika självklart som det är i Windows. Däremot är det hyfsat simpelt när man vet exakt hur man går tillväga.

En del filer och mappar, oavsett du använder en dator eller telefon, döljs som standard av enhetens operativsystem. Varför detta görs är oftast för att man som vanlig användare egentligen inte ska behöva komma åt dessa filer. Utan de är främst tänkta att användas av enhetens operativsystem och installerade program.

Verkligheten är däremot ofta en annan och många gånger behöver man komma åt både dolda filer och mappar för att kunna göra det man vill på datorn eller telefonen. Så hur gör man då för att se alla gömda mappar och filer på en Mac-dator?

Visa dolda filer och mappar i macOS

Innan macOS 10.12 Sierra fanns det inget riktigt smidigt sätt att visa dolda filer och mappar på en Apple-dator. Man var då tvungen att använda sig av en liten kodsnutt och systemfunktionen Terminalen för att aktivera och inaktivera visning av dolda filer och mappar. Idag ser det tack och lov lite annorlunda ut.

  1. Börja med att öppna valfri mapp i Finder.
  2. Tryck nu Command (CMD) + Shift + . (punkt) för att direkt visa alla dolda filer. Inte bara i den mapp du befinner dig, utan i alla mappar på datorn.

Command + Shift + punkt - Visa dolda filer macOS

  1. De dolda filerna visas lätt genomskinliga för att enkelt kunna urskiljas från de vanliga mapparna och filerna i datorn.

Visa dolda filer mac - Genomskinliga

  1. För att återigen dölja de dolda filerna behöver du bara trycka Command (CMD) + Shift + . (punkt) en gång till.

Visa dolda filer och mappar med hjälp av Terminalen

Det går fortfarande att använda den inbyggda systemfunktionen Terminal för att visa dolda filer. Detta sätt är mer avancerat, men ger samma resultat som kortkommandot ovanför.

  1. För att visa dolda filer och mappar via Terminalen klickar du på den lilla söksymbolen, högst upp till höger på skärmen, och skriver Terminal.
  2. Öppna programmet och klistra in nedanstående kodsnutt. Tryck sedan Enter.
defaults write -g AppleShowAllFiles -bool true
  1. Om du har mappar öppna i Finder behöver du stänga och öppna dem igen för att ändringarna och de dolda filerna ska visas.
  2. För att återigen dölja filer och mappar öppnar du Terminal igen. Kopierar in nedanstående kodsnutt och trycker Enter.
defaults write -g AppleShowAllFiles -bool false

Dumt nog finns det, som i Windows, inget vanligt menyalternativ för att visa eller dölja dolda filer och mappar i macOS. Åtminstone inte utan hjälp av extra program. Så om du vet med dig att du ofta behöver visa gömda filer och mappar är det som sagt kortkommandot Command (CMD) + Shift + . du behöver lägga på minnet.

Har du andra frågor eller funderingar kring dolda filer i macOS? Dela med dig av dina funderingar i kommentarerna här nedanför!

Utvalda produkt- och återförsäljarlänkar i vissa av artiklarna på enkelteknik.se är affiliate-länkar. När ett köp, inom en viss tid, görs via en eller flera av dessa länkar erhåller sajten en mindre provisionsdel på köpesumman. Läs mer.

Lämna ett svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Du kanske även gillar

Det senaste

Lägg till fler Favoriter i Finders sidofält i macOS

Från början är det en ganska liten skara källor som går att nå via sidofältet i Finder i macOS. Tack och lov går det snabbt att själva bestämma exakt vilka genvägar som ska synas och vilka som inte ska det.

Test: Netgear Orbi AX6000 (RBK863s) – Ett snabbt, men lite lustigt, syskon

Netgears Orbi-serie av nätverksprodukter har fått en hel del god feedback, framförallt gällande stabilitet och prestanda. Så vart passar nya RBK863s in? För helt lätt är det inte att navigera i djungeln av beteckningar.

Test: MSI Creator Z16 HX Studio – En bärbar dator med extra allt

Creator är en av MSI:s mest påkostade serier bärbara datorer avsedda i första hand för kreatörer av allehanda slag. Så vad kan man då göra med en laptop i toppsegmentet av serien, för närmare 40 000 kr?

Installera om och återställ Windows 11

Börjar datorn känns trött och seg? Eller vill du bara återställa Windows 11 av vilken anledning som helst? Här går jag igenom hur du gör exakt det. Direkt inifrån själva operativsystemet.