Våra 7 bästa teknik-julklapp-tips för 2015!

Gillar du artikeln? Stöd sajten med en Swish om du vill.

Det senaste

Letar du efter den ultimata presenten för den tekniktokiga? Låt dig inspireras av våra personliga favorit-teknik-julklappar för år 2015!

På gott och ont finns det nästan lite för mycket ny, spännande elektronik där ute! Följande prylar och tips är på inget sätt rangordnade. De är istället avsedda att vara en lista med tips och inspiration för dig som är på jakt efter den perfekta teknik-klappen.

1. VR-headset / VR-glasögon

Glasögon eller headset för virtuell verklighet (VR) är enligt oss något av det mest spännande som hänt teknikutvecklingen på år och dag. Kortfattat är VR-glasögon en headset-liknande anordning du spänner fast på huvudet. Framför ögonen har du sedan en inbyggd skärm. Istället för att använda skärmen som en vanlig datorskärm och röra dig runt i spel eller andra världar med hjälp av en mus och ett tangentbord finns istället gyron och sensorer inbyggda i glasögonen. Detta gör att du kontrollerar dina rörelser i spelet genom att endast vrida på huvudet. För att se vad som finns bakom dig behöver du helt enkelt vända på dig – fysiskt. Hur coolt som helst!

De riktigt avancerade typerna av VR-glasögon har dessvärre ännu inte lanserats för allmänheten. Dock finns redan en hel uppsjö spännande, enklare VR-glasögon där du använder din vanliga mobiltelefon (Android eller iPhone) som skärm till glasögonen. Dagens smartphones har redan från början inbyggda sensorer för rörelse som fungerar riktigt bra som en introduktion till VR-världen. I samtliga enklare VR-glasögon/headset sitter två linser monterade som tillsammans med VR-appar från antingen Google Play eller App Store bidrar till att allt du ser även visas i 3D.

Det finns som sagt en mängd olika enklare VR-glasögon. En av de första var Google Cardboard, som finns att köpa i flertalet butiker. Det finns även många andra varianter av VR-headset som använder telefonen som skärm. Det som skiljer dem åt är oftast att linserna är bättre/sämre/justerbara och att utseende och passform på själva headsetet är annorlunda. Se Google för fler tips.

Google Cardboard VR Headset - VR Glasögon - Julklapp
Billiga VR-headset finns det gott om. Här är Googles egen variant, Cardboard. Headsetet består – precis som det låter – mestadels av vanlig papp!

Pris: 100kr och uppåt beroende på modell och egenskaper/utseende.

2. Portabelt Batteri / Powerbank

Dagens mobiltelefoner innehåller fler och fler funktioner. I och med det drar de också mer och mer ström En så kallad Powerbank är faktiskt inte mer avancerat än ett portabelt extrabatteri med en USB-kontakt. Du laddar upp Powerbanken som vilket batteri som helst. Antingen från en USB-kontakt på din dator. Eller via en vanlig USB-väggadapter. När du sedan vill ladda din telefon tar du bara fram din fulladdade Powerbank, pluggar in telefonens USB-kabel och laddar telefonen direkt från Powerbanken. Helt utan behov av ett vägguttag.

Powerbanks finns i en mängd olika varianter från olika tillverkare och kan numera köpas i de flesta elektronikbutiker. Ju högre milli-amperetal Powerbanken har, desto mer ström kan den innehålla och desto högre pris har den i regel.

En vanlig Googling eller ett besök på din närmaste elektronikaffär är oftast det bästa tillvägagångssättet att söka upp olika typer av Powerbanks.

GP Powerbank - Julklapp - Teknik - 2015
En smidig och enkel Powerbank från tillverkaren GP.

Pris: Från 50kr och uppåt beroende på modell och tillverkare.

3. Touch-vantar / Touch-handskar

Ett måste för vinterns telefonanvändande! Med vanliga vantar kan dagens touch-skärmar inte användas alls. Men med ett par touch-vantar råder du bot på detta problem. Vantarnas fingertoppar är preparerade med ett speciellt material som låter dig använda din touch-telefon precis som vanligt. Hur kallt det än må vara ute i snön!

Touch-vantar finns i en mängd olika varianter.

Touchvantar - Touchgloves - Julklapp - Teknik - 2015
Ett par Touch-vantar låter dig använda telefonen samtidigt som du håller fingrarna varma.

Pris: Från 50kr och uppåt.

4. Ståhjuling – Gyrowheel/Hovertrax

Tänk dig den numera gamla superprodukten Segway. Fast utan stången för styret. Lägg sedan till ett smidigare utförande, mindre hjul och krydda med en stor dos wow. Du lutar dig framåt eller bakåt för att åka åt respektive håll. Trycker du fötterna åt motsatt håll snurrar du istället åt det håll du önskar. Rolighetsfaktorn är helt otrolig. Visst, de flesta av modellerna kostar några tusenlappar. Men har du pengarna kan denna klapp inte slå fel.

Produkten går under många namn: Ståhjuling, Gyrowheel, Hovertrax, Orb Wheel X4 m.fl. De kostar från runt 4.000kr, men oj vad roligt det är!

Ståhjuling - GyroWheel - Orb Wheel
En av de första ståhjulingarna – Hovertrax. Det existerar dock en mängd snarlika modeller med olika namn och i olika prisklasser.

Pris: Cirka 4.000kr och uppåt.

5. Wi-Fi-övervakningskamera / Nätverkskamera

Det som för kanske bara några år sedan kändes som ren science fiction är nu hur lätt som helst. Det enda du behöver är ett helt vanligt, trådlöst Wi-Fi-nätverk. I nästan samtliga elektronikaffärer finns sedan små kameror med inbyggd Wi-Fi-uppkoppling att köpa. Så snart kameran anslutits till nätverket behöver du bara installera en app på din smartphone för att få tillgång till precis det kameran ser.

Givetvis behöver du inte befinna dig inom Wi-Fi-nätverkets räckvidd. Så länge du har telefonen kopplad till Internet på något sätt (3G/4G eller via ett annat Wi-Fi-nätverk) kan du se precis vad som försiggår framför kameran – oavsett vart på jorden du befinner dig. Genialt!

Trådlösa Wi-Fi-kameror finns att köpa från några hundralappar och upp till flera tusen. Det som utmärker det dyrare modellerna är främst olika finesser såsom mörkerseende, högre bildupplösning och ljudupptagning. I regel fungerar även de billigare kamerorna riktigt bra!

D-link Webb Övervakningskamera - Julklapp - 2015 - Teknik
En vanlig trådlös nätverkskamera från D-Link. Wi-Fi-kameror som denna finns i en mängd modeller från lika många olika tillverkare.

Pris: Från cirka 350kr och uppåt beroende på modell och egenskaper.

6. Fjärrströmbrytare för ett Smartare hem

Att komma hem till en kolsvart bostad är aldrig trevligt. Bättre är det då att på vägen hem ta upp telefonen, öppna en app och klicka på on för att tända varenda liten lampa där hemma. Detta är numera helt möjligt och behöver absolut inte kosta skjortan.

En populär variant att styra allt från lampor och allehanda eluttag från vilken smartphone som helst är Tellstick. Tellstick finns i olika utföranden från cirka 400kr och uppåt beroende på hur mycket elektronik du vill kunna styra och på vilket sätt. Även andra företag som till exempel Belkin har egna lösningar för styrning av belysning och liknande.

Givetvis finns det också ännu enklare (och många gånger lite billigare) alternativ där du kontrollerar valda eluttag med en liten fjärrkontroll. Perfekt när du inte vill resa dig från soffan. Dessa kit finns oftast att köpa i de flesta elektronikaffärer.

Tellsick NET - Julklapp - Teknik - 2015
Tellstick är en av många lösningar för att göra hemmet lite mer smart.

Pris: Från 150kr och uppåt beroende på typ av styrningsenhet.

7. Trådlös högtalare (Blutetooth/Wi-Fi)

Vem avskyr inte sladdar? Trådlöst är utan tvekan framtiden! Allehanda trådlösa högtalare i olika storlekar och former finns det en uppsjö av. Allt från billiga 99-kronorsvarianter som du kopplar till telefonen via Bluetooth/Blåtand. Till avancerade flerrumssystem där du kan synkronisera musiken eller spela olika typer av musik i olika rum.

Se Prisjakt eller Google för mängder med alternativ. Trådlösa högtalare säljs numera även i varenda elektronikaffär.

Sonos - Play 1 - Trådlös högtalare - Julklapp 2015 - Teknik
En av våra personliga favoriter när det gäller trådlösa högtalare är Sonos-serien. Med dessa högtalare kan du spela samma musik i flera olika rum, eller låta varje högtalare spela sina egna toner.

Pris: Från cirka 100kr och upp till många tusen för de riktigt avancerade och välljudande systemen.

Har du andra kul förslag på riktigt nördiga julklappar eller presenter? Tipsa gärna i kommentarerna nedanför!

Utvalda produkt- och återförsäljarlänkar i vissa av artiklarna på enkelteknik.se är affiliate-länkar. När ett köp, inom en viss tid, görs via en eller flera av dessa länkar erhåller sajten en mindre provisionsdel på köpesumman. Läs mer.

Lämna ett svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Du kanske även gillar

Det senaste

Varför är min Mac-dator så långsam?

Nyare Mac-datorer är i regel förbaskat snabba på det mesta. Men det finns framförallt en sak som gör att även den vassaste MacBook-datorn kan sega ihop totalt. Tack och lov är lösningen oftast extremt enkelt.