- Annons -
- Annons -

Det senaste

Recension: The Legend of Zelda: Link’s Awakening – Var det bättre förr?

Att skrämma liv i gamla spel är nog ingen bättre på än Nintendo. Hur går det då när de bestämmer sig för att göra en ordentlig remake av ett 26 år gammalt spel?

Årets julklapp 2019 är en låda att gömma mobilen i

För trettioandra året i rad har nu HUI Research utsett årets julklapp. Detta år följer klappen trenden om att lägga ifrån sig sina mobila skärmar och fokusera på något annat en stund.

Gratisversionen av Spotify fungerar nu på Sonos högtalare

Spotifys reklamfinansierade gratistjänst har tidigare inte gått att använda på Sonos-högtalare. Detta ändras nu när Sonos öppnar upp för Spotify Free på samtliga av sina högtalare.

Var finns egentligen skärmsläckaren i Windows 10?

Förr i tiden kunde man högerklicka på Skrivbordet och välja skärmsläckare. Det kan man inte längre. Skärmsläckaren finns däremot fortfarande kvar i Windows 10. Här hittar du den!

Våra 7 bästa teknik-julklapp-tips för 2015!

Letar du efter den ultimata presenten för den tekniktokiga? Låt dig inspireras av våra personliga favorit-teknik-julklappar för år 2015!

På gott och ont finns det nästan lite för mycket ny, spännande elektronik där ute! Följande prylar och tips är på inget sätt rangordnade. De är istället avsedda att vara en lista med tips och inspiration för dig som är på jakt efter den perfekta teknik-klappen.

1. VR-headset / VR-glasögon

Glasögon eller headset för virtuell verklighet (VR) är enligt oss något av det mest spännande som hänt teknikutvecklingen på år och dag. Kortfattat är VR-glasögon en headset-liknande anordning du spänner fast på huvudet. Framför ögonen har du sedan en inbyggd skärm. Istället för att använda skärmen som en vanlig datorskärm och röra dig runt i spel eller andra världar med hjälp av en mus och ett tangentbord finns istället gyron och sensorer inbyggda i glasögonen. Detta gör att du kontrollerar dina rörelser i spelet genom att endast vrida på huvudet. För att se vad som finns bakom dig behöver du helt enkelt vända på dig – fysiskt. Hur coolt som helst!

De riktigt avancerade typerna av VR-glasögon har dessvärre ännu inte lanserats för allmänheten. Dock finns redan en hel uppsjö spännande, enklare VR-glasögon där du använder din vanliga mobiltelefon (Android eller iPhone) som skärm till glasögonen. Dagens smartphones har redan från början inbyggda sensorer för rörelse som fungerar riktigt bra som en introduktion till VR-världen. I samtliga enklare VR-glasögon/headset sitter två linser monterade som tillsammans med VR-appar från antingen Google Play eller App Store bidrar till att allt du ser även visas i 3D.

Det finns som sagt en mängd olika enklare VR-glasögon. En av de första var Google Cardboard, som finns att köpa i flertalet butiker. Det finns även många andra varianter av VR-headset som använder telefonen som skärm. Det som skiljer dem åt är oftast att linserna är bättre/sämre/justerbara och att utseende och passform på själva headsetet är annorlunda. Se Google för fler tips.

Google Cardboard VR Headset - VR Glasögon - Julklapp
Billiga VR-headset finns det gott om. Här är Googles egen variant, Cardboard. Headsetet består – precis som det låter – mestadels av vanlig papp!

Pris: 100kr och uppåt beroende på modell och egenskaper/utseende.

2. Portabelt Batteri / Powerbank

Dagens mobiltelefoner innehåller fler och fler funktioner. I och med det drar de också mer och mer ström En så kallad Powerbank är faktiskt inte mer avancerat än ett portabelt extrabatteri med en USB-kontakt. Du laddar upp Powerbanken som vilket batteri som helst. Antingen från en USB-kontakt på din dator. Eller via en vanlig USB-väggadapter. När du sedan vill ladda din telefon tar du bara fram din fulladdade Powerbank, pluggar in telefonens USB-kabel och laddar telefonen direkt från Powerbanken. Helt utan behov av ett vägguttag.

Powerbanks finns i en mängd olika varianter från olika tillverkare och kan numera köpas i de flesta elektronikbutiker. Ju högre milli-amperetal Powerbanken har, desto mer ström kan den innehålla och desto högre pris har den i regel.

En vanlig Googling eller ett besök på din närmaste elektronikaffär är oftast det bästa tillvägagångssättet att söka upp olika typer av Powerbanks.

GP Powerbank - Julklapp - Teknik - 2015
En smidig och enkel Powerbank från tillverkaren GP.

Pris: Från 50kr och uppåt beroende på modell och tillverkare.

3. Touch-vantar / Touch-handskar

Ett måste för vinterns telefonanvändande! Med vanliga vantar kan dagens touch-skärmar inte användas alls. Men med ett par touch-vantar råder du bot på detta problem. Vantarnas fingertoppar är preparerade med ett speciellt material som låter dig använda din touch-telefon precis som vanligt. Hur kallt det än må vara ute i snön!

Touch-vantar finns i en mängd olika varianter.

Touchvantar - Touchgloves - Julklapp - Teknik - 2015
Ett par Touch-vantar låter dig använda telefonen samtidigt som du håller fingrarna varma.

Pris: Från 50kr och uppåt.

4. Ståhjuling – Gyrowheel/Hovertrax

Tänk dig den numera gamla superprodukten Segway. Fast utan stången för styret. Lägg sedan till ett smidigare utförande, mindre hjul och krydda med en stor dos wow. Du lutar dig framåt eller bakåt för att åka åt respektive håll. Trycker du fötterna åt motsatt håll snurrar du istället åt det håll du önskar. Rolighetsfaktorn är helt otrolig. Visst, de flesta av modellerna kostar några tusenlappar. Men har du pengarna kan denna klapp inte slå fel.

Produkten går under många namn: Ståhjuling, Gyrowheel, Hovertrax, Orb Wheel X4 m.fl. De kostar från runt 4.000kr, men oj vad roligt det är!

Ståhjuling - GyroWheel - Orb Wheel
En av de första ståhjulingarna – Hovertrax. Det existerar dock en mängd snarlika modeller med olika namn och i olika prisklasser.

Pris: Cirka 4.000kr och uppåt.

5. Wi-Fi-övervakningskamera / Nätverkskamera

Det som för kanske bara några år sedan kändes som ren science fiction är nu hur lätt som helst. Det enda du behöver är ett helt vanligt, trådlöst Wi-Fi-nätverk. I nästan samtliga elektronikaffärer finns sedan små kameror med inbyggd Wi-Fi-uppkoppling att köpa. Så snart kameran anslutits till nätverket behöver du bara installera en app på din smartphone för att få tillgång till precis det kameran ser.

Givetvis behöver du inte befinna dig inom Wi-Fi-nätverkets räckvidd. Så länge du har telefonen kopplad till Internet på något sätt (3G/4G eller via ett annat Wi-Fi-nätverk) kan du se precis vad som försiggår framför kameran – oavsett vart på jorden du befinner dig. Genialt!

Trådlösa Wi-Fi-kameror finns att köpa från några hundralappar och upp till flera tusen. Det som utmärker det dyrare modellerna är främst olika finesser såsom mörkerseende, högre bildupplösning och ljudupptagning. I regel fungerar även de billigare kamerorna riktigt bra!

D-link Webb Övervakningskamera - Julklapp - 2015 - Teknik
En vanlig trådlös nätverkskamera från D-Link. Wi-Fi-kameror som denna finns i en mängd modeller från lika många olika tillverkare.

Pris: Från cirka 350kr och uppåt beroende på modell och egenskaper.

6. Fjärrströmbrytare för ett Smartare hem

Att komma hem till en kolsvart bostad är aldrig trevligt. Bättre är det då att på vägen hem ta upp telefonen, öppna en app och klicka på on för att tända varenda liten lampa där hemma. Detta är numera helt möjligt och behöver absolut inte kosta skjortan.

En populär variant att styra allt från lampor och allehanda eluttag från vilken smartphone som helst är Tellstick. Tellstick finns i olika utföranden från cirka 400kr och uppåt beroende på hur mycket elektronik du vill kunna styra och på vilket sätt. Även andra företag som till exempel Belkin har egna lösningar för styrning av belysning och liknande.

Givetvis finns det också ännu enklare (och många gånger lite billigare) alternativ där du kontrollerar valda eluttag med en liten fjärrkontroll. Perfekt när du inte vill resa dig från soffan. Dessa kit finns oftast att köpa i de flesta elektronikaffärer.

Tellsick NET - Julklapp - Teknik - 2015
Tellstick är en av många lösningar för att göra hemmet lite mer smart.

Pris: Från 150kr och uppåt beroende på typ av styrningsenhet.

7. Trådlös högtalare (Blutetooth/Wi-Fi)

Vem avskyr inte sladdar? Trådlöst är utan tvekan framtiden! Allehanda trådlösa högtalare i olika storlekar och former finns det en uppsjö av. Allt från billiga 99-kronorsvarianter som du kopplar till telefonen via Bluetooth/Blåtand. Till avancerade flerrumssystem där du kan synkronisera musiken eller spela olika typer av musik i olika rum.

Se Prisjakt eller Google för mängder med alternativ. Trådlösa högtalare säljs numera även i varenda elektronikaffär.

Sonos - Play 1 - Trådlös högtalare - Julklapp 2015 - Teknik
En av våra personliga favoriter när det gäller trådlösa högtalare är Sonos-serien. Med dessa högtalare kan du spela samma musik i flera olika rum, eller låta varje högtalare spela sina egna toner.

Pris: Från cirka 100kr och upp till många tusen för de riktigt avancerade och välljudande systemen.

Har du andra kul förslag på riktigt nördiga julklappar eller presenter? Tipsa gärna i kommentarerna nedanför!

Christoffer
Administratör och grundare av enkelteknik.se. Modererar och författar det mesta på sajten.

Relaterat innehåll

Lämna ett svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Det senaste

Recension: The Legend of Zelda: Link’s Awakening – Var det bättre förr?

Att skrämma liv i gamla spel är nog ingen bättre på än Nintendo. Hur går det då när de bestämmer sig för att göra en ordentlig remake av ett 26 år gammalt spel?

Årets julklapp 2019 är en låda att gömma mobilen i

För trettioandra året i rad har nu HUI Research utsett årets julklapp. Detta år följer klappen trenden om att lägga ifrån sig sina mobila skärmar och fokusera på något annat en stund.

Gratisversionen av Spotify fungerar nu på Sonos högtalare

Spotifys reklamfinansierade gratistjänst har tidigare inte gått att använda på Sonos-högtalare. Detta ändras nu när Sonos öppnar upp för Spotify Free på samtliga av sina högtalare.

Var finns egentligen skärmsläckaren i Windows 10?

Förr i tiden kunde man högerklicka på Skrivbordet och välja skärmsläckare. Det kan man inte längre. Skärmsläckaren finns däremot fortfarande kvar i Windows 10. Här hittar du den!

Vad betyder den röda pricken på Apple Watch?

Har du noterat en liten, röd prick högst uppe i mitten av skärmen på din Apple Watch och undrar vad den ska vara bra för? Det går vi igenom här - plus hur du blir av med den.

Ta en skärmbild (Print Screen) av din Apple Watch

Visste du att det - precis som med de flesta mobiltelefoner - går att ta en skärmdump även på Apple Watch? Här går vi igenom hur du gör!

Tester

Recension: The Legend of Zelda: Link’s Awakening – Var det bättre förr?

Att skrämma liv i gamla spel är nog ingen bättre på än Nintendo. Hur går det då när de bestämmer sig för att göra en ordentlig remake av ett 26 år gammalt spel?

Test: Apple Watch Series 5 – Fortfarande den bästa smartklockan?

Så trillade den nya Apple Watch ned. Är nyheterna tillräckliga för att uppgradera från fyran eller är det bättre att avvakta något år till? Här tar vi en titt på Apples senaste smartwatch.

Populärt just nu

Formatera, installera om och återställ en Mac-dator

Ska du sälja din Mac-dator eller vill installera om och återställa OS X/macOS av någon annan anledning? Här guidar vi dig genom hela processen!

Vad har jag för telefonnummer?

Osäker vilket telefonnummer du har? Så gör du för att se ditt eget nummer på både iPhone, Samsung, Sony och flera andra telefonmodeller.

Gör en skärmdump (Print Screen) på iPhone X och XS

Precis köpt en ny iPhone och insett att den saknar en hemknapp för att kunna göra skärmdumpar? Ingen fara! Funktionen finns givetvis fortfarande och är lika enkel att använda som tidigare!

Ta bort, lägg till eller ändra en SIM-pinkod på iPhone

Vill du ta bort SIM-PIN-koden på din iPhone eller möjligen lägga till en ny för lite extra säkerhet? Inga problem. Här går vi igenom hur du gör!

Så fixar du en Android-telefon som inte laddar

Tar din Android-telefon inte laddning eller laddar den bara då och då? Här går vi igenom de vanligaste orsakerna (och lösningarna) för problem med laddning!

Installera Windows 10 från ett USB-minne

Ska du installera Windows 10? Här går vi igenom hur du installerar en helt ren kopia av operativsystemet. Antingen från ett USB-minne eller en DVD-skiva.

Mer läsning

Recension: SYMFONISK lamphögtalare från Sonos och IKEA

I slutet av 2017 annonserade Sonos och IKEA att de skulle utveckla ett antal produkter tillsammans. Nästan tre år senare är resultatet i form av två högtalare slutligen här. Här tar vi en titt på den lite mer obskyra av de två!

Vad funderar du på (och ska telefonen verkligen lukta bränt)?

Då har vi varit live ganska precis en hel månad. April bjöd på fem stycken nya guider där idéer till ett par av frågeställningarna...

Apple lanserar iMac Pro med upp till 18 processor-kärnor

Apple lanserade idag sin mest kraftfulla dator någonsin. iMac Pro med 5K-skärm, AMD Vega-grafikkort och en prislapp som förmodligen inte är för alla.

Återskapa Word-dokument som inte sparats

Stängdes Word av innan du hann spara? Ingen fara! Som standard sparar Word automatiskt ditt arbete då och då. Så får du tillbaka dina...