Test: Mophie Snap – Bakåtkompatibel MagSafe-laddning

Gillar du artikeln? Stöd sajten med en Swish om du vill.

Det senaste

Tillsammans med Apples MagSafe-teknik för iPhone 12 har det som bekant lanserats en mängd olika tillbehör. Mophie Snap innefattar ett helt gäng produkter med syftet att göra montering och laddning via tekniken så bekväm som möjligt.

Mophie, som ägs av det Utah-baserade företaget Zagg (kanske mest kända för skärmskydden i InvisibleShield-serien), producerar mobiltillbehör i flertalet kategorier. Trådlösa laddare, powerbanks och skal för att nämna några. Snap är en serie produkter som inkluderar både trådlösa laddare för bord och bil (med tillhörande fästen) samt en powerbank-lösning speciellt anpassad för just MagSafe-tekniken, men som givetvis också laddar andra telefoner med stöd för trådlös laddning.

Det lite roliga med Snap-serien är att det med i stort sett varje tillbehör inkluderas en så kallad snap adapter. En liten magnetring som klistras bakpå valfri telefon (eller telefonskal). Så länge telefonen stödjer trådlös laddning fungerar den därefter som vilken MagSafe-enhet som helst. Snap-adaptrarna går även att köpa separat.

Testscenario

Jag har under en veckas resande tagit en titt på tillbehören specifikt för just laddning och montering i bil. Personligen använder jag en iPhone 11 Pro där jag alltså fått montera en snap adapter på baksidan av telefonens skal för att kunna använda MagSafe-magneterna i billaddaren. Med på resan var även sambons iPhone 12, som bekant har inbyggt stöd för MagSafe-tekniken.

Mophie Snap - Test - Recension - Billaddare - Laddare
Den huvudsakliga produkten för testet är givetvis den trådlösa billaddaren (Snap+ Wireless Vent Mount). Jag fick även möjlighet att testa Snap Vent Mount, som är ett Magsafe-fäste för bil, men utan laddningen. Till detta monterade jag Gear4-skalet Holborn på min iPhone 11 Pro samt Crystal Palace Snap på sambons iPhone 12. Precis som Mophie är också Gear4 ett Zagg-ägt varumärke.

Montering på telefon och i bil

Snap+ Wireless Vent Mount består av tre huvudsakliga delar. Ett ventilationsfäste för bil, en 12v-adapter med USB-C-kontakt samt själva laddningsplattan (som levererar upp till 15 watt för iPhone 12 och 7,5 watt för andra telefoner). Laddningsplattan knäpps fast i fästet varpå hela ekipaget trycks på plats i valfritt ventilationsgaller. Med i förpackningen följer som sagt även en snap adapter för att göra det möjligt att använda laddaren med icke MagSafe-kompatibla telefoner. Alltsammans är av vettig kvalitet och känns välbyggt.

Mopie - Snap+ Wireless Vent Mount
Värt att notera är att kabeln från laddplattan mynnar ut i en USB-C-kontakt. Något som ännu inte är standard i de flesta bilar.

Att klistra fast snap adapter-ringen är relativt simpelt med en medföljande måttguiden. Ringen sitter ordentligt men går utan större problem att ta bort om man skulle vilja göra det. Den går däremot inte att montera två gånger, så det gäller att få den korrekt på första försöket. Jag valde att montera ringen på Holborn-skalet, istället för direkt på min iPhone 11 Pro.

Har du en iPhone 12 behöver du som sagt inte bry dig om några adaptrar över huvud taget och det märks att det är just mot iPhone 12-serien Mophie Snap främst vänder sig. Kanske framförallt då det tråkigt nog inte existerar några skal (åtminstone från Zagg) med inbyggda MagSafe-magneter för andra telefoner än just iPhone 12. Jag hade gärna sett exempelvis ett Holborn-skal med inbyggt stöd för MagSafe-fästet. Precis så som är fallet med ovan nämnda Crystal Palace Snap för iPhone 12.

Faktisk användning

Överlag har upplevelsen varit positiv när det kommer till Mophie Snap. För iPhone 12 kunde användningen knappast vara smidigare. Plugga in allt i bilen och knäpp fast telefonen på magnetplattan varpå den laddar. I en vettig takt dessutom.

Mophie Snap - Ladda iPhone 12 - Recension - Test
Mophie Snap+ Wireless Vent Mount gör sig allra bäst med iPhone 12-serien av telefoner.

Samma sak gäller för telefoner utan inbyggt stöd för MagSafe. Så snart den extra ringen sitter på plats är det bara knäppa fast telefonen på laddningsplattan varpå laddningen startar direkt. Givetvis fäster allt precis lika bra också på varianten av ventilationsfästet utan laddning (snap vent mount).

Nu kör jag en halvgammal Saab 9-5 och just i den är gripmekanismen hos Mophie-fästet snäppet tajt för ventilationsgallret bredvid ratten. Tillsammans med den ökade distansen utåt när man använder både skal och snap adapter-ringen bidrar det till att fästet känns lite åt det lösare hållet. Jag har däremot inte haft några problem med att fästet lossnat eller faktiskt suttit ordentligt löst, men kniper sig fast riktigt lika hårt som min tidigare variant från Kenu gör det inte. Ovanstående är givetvis också extremt stort avhängt vilken bil du kör och jag är övertygad att Mophie Snap-fästet sitter helt perfekt i många andra bilar.

Mophie Snap - Biladapter - Test - Recension
Ett extra skal tillsammans med magnet-adaptern bygger en hel del utåt. Även om alltsammans känns lite mer svajigt jämfört med en telefon utan adaptern sitter fästet ändå bra.

Efter en veckas resande

Efter att ha använd Mophies Snap-lösning under en veckas intensivt bilresande med skrikande barn och hela köret är det trots allt en smidig laddningshjälp. Däremot är jag personligen inte något fan av snap adaptern som både är ganska vass i kanterna och samtidigt gör telefonen otrevligt tjock. Jag irriterade mig också lite på att telefonen, på grund av adaptern, inte längre låg plant mot underlaget när den placerades på ett bord eller liknande. En petitess kanske, men ändå.

Magnetringen har vidare varit bra på att dra till sig en hel del damm under testveckan. Något som är förståeligt, men eventuellt hade kunnat lösas med någon form av skyddande kant eller liknande. Även laddningsplattans yta är ganska duktig på att dra till sig just damm.

Mophie Snap Adapter - En vecka - Damm
Det ser lite värre ut på bilden än vad det gör i verkligheten. Men efter en veckas resande såg adapter-ringen ut så här. Det går att få bort dammet hyfsat med en fuktad trasa, men processen blir lite seg i längden.

Är du däremot okej med att ha en ring på baksidan av din telefon är lösningen som sådan inte alls dum. Dessutom fungerar den funktionsmässigt bra. Har du en iPhone 12 (pro eller mini) är det inte mycket att orda om. Då är det en riktigt bra laddningslösning. Dessutom hyfsat prisvärd om man ser till att 12v-adaptern också följer med vid köpet. För alla andra telefoner skulle jag verkligen velat se skal med inbyggda MagSafe-magneter istället för Snap-adaptern. Den fyller sitt syfte, men det kan vara värt att ta en extra funderare om man orkar med en ring på baksidan av telefonen.

Utvalda produkt- och återförsäljarlänkar i vissa av artiklarna på enkelteknik.se är affiliate-länkar. När ett köp, inom en viss tid, görs via en eller flera av dessa länkar erhåller sajten en mindre provisionsdel på köpesumman. Läs mer.

Omdöme

Grundtanken med Mophie Snap är riktigt bra och för iPhone 12-telefonerna är det en kanonserie av produkter. För andra telefoner är jag lite mer tveksam. Hade det funnits kompletterande skal med inbyggda MagSafe-magneter hade konceptet varit mer intressant även för andra modeller än just iPhone 12. I dagsläget placerar sig istället Mophie Snap främst som en laddningslösning för just MagSafe-telefoner där snap adapter-ringen trillar med som en liten bonus. Vilket nödvändigtvis inte är negativt.

Testade produkter:
- Snap+ wireless vent mount (549 kr)
- Snap vent mount (249kr)
- Gear4 Holborn (iPhone 11 Pro) (ca. 300 kr)
- Gear4 Crystal Palace Snap (iPhone 12) (349 kr)
+
  • Snap adapter-ringarna är ett häftigt koncept.
  • I princip felfritt för iPhone 12-telefoner.
  • 15W-trådlös laddning för iPhone 12 (7,5W för övriga telefoner).
  • Medföljande 12v-laddare.
  • Både laddningsplatta och snap-ringarna är lite väl förtjusta i damm.
  • Även om jag gillar tanken med snap adapter-ringarna var det, för min del, ingen supertrevlig upplevelse med ringen bakpå telefonskalet.

Lämna ett svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Du kanske även gillar

Det senaste

Varför är min Mac-dator så långsam?

Nyare Mac-datorer är i regel förbaskat snabba på det mesta. Men det finns framförallt en sak som gör att även den vassaste MacBook-datorn kan sega ihop totalt. Tack och lov är lösningen oftast extremt enkelt.
Grundtanken med <i>Mophie Snap</i> är riktigt bra och för <i>iPhone 12</i>-telefonerna är det en kanonserie av produkter. För andra telefoner är jag lite mer tveksam. Hade det funnits kompletterande skal med inbyggda <i>MagSafe</i>-magneter hade konceptet varit mer intressant även för andra modeller än just <i>iPhone 12</i>. I dagsläget placerar sig istället <i>Mophie Snap</i> främst som en laddningslösning för just <i>MagSafe</i>-telefoner där <i>snap adapter</i>-ringen trillar med som en liten bonus. Vilket nödvändigtvis inte är negativt. <br/><br/> <b>Testade produkter:</b><br/> - <i>Snap+ wireless vent mount</i> (549 kr)<br/> - <i>Snap vent mount</i> (249kr)<br/> - <i>Gear4 Holborn (iPhone 11 Pro)</i> (ca. 300 kr)<br/> - <i>Gear4 Crystal Palace Snap (iPhone 12)</i> (349 kr)<br/> <table class="rb-border rb-box"> <tr class="rb-border"> <td class="rb-pos-long"><center>+</center></td> </tr> <tr class="rb-border"> <td class="rb-border rb-text"> <ul class="rb-ul"> <li>Snap adapter-ringarna är ett häftigt koncept.</li> <li>I princip felfritt för iPhone 12-telefoner.</li> <li>15W-trådlös laddning för iPhone 12 (7,5W för övriga telefoner).</li> <li>Medföljande 12v-laddare.</li> </ul> </td> </tr> <tr class="rb-border"> <td class="rb-neg-long"><center>−</center></td> </tr> <tr class="rb-border"> <td class="rb-border rb-text"> <ul class="rb-ul"> <li>Både laddningsplatta och snap-ringarna är lite väl förtjusta i damm.</li> <li>Även om jag gillar tanken med snap adapter-ringarna var det, för min del, ingen supertrevlig upplevelse med ringen bakpå telefonskalet.</li> </ul> </td> </tr> </table>Test: Mophie Snap - Bakåtkompatibel MagSafe-laddning