Precis som hos människor behöver även mobiler ibland ladda sina batterier. Men spelar det verkligen någon roll på vilket sätt man laddar?
Att ladda sin telefon eller surfplatta är något många tar förgivet och inte alltid ägnar särskilt mycket eftertanke. När batteriet börjar ta slut åker laddaren fram. Sen tar man ur den när man behöver telefonen eller plattan igen. För de allra flesta fungerar detta tillvägagångssätt bra. Men faktum är att det går att bättra på batteriets hållbarhet och livslängd genom att ladda det på rätt sätt.
Vad är då rätt sätt och vilka av alla rekommendationer stämmer när det kommer till när, var och hur man ska ladda sin mobil eller surfplatta? Ska man låta batteriet ladda ur helt med jämna mellanrum? Är det farligt att överladda batteriet? Ja, hur ska man egentligen tänka?
Kort om litium-jonbatterier
De batterier som används i mobiltelefoner, surfplattor och annan teknik där batteriet behöver kunna laddas upp kallas för litium-jonbatterier (på engelska lithium ion, ibland förkortat li-ion). Dessa batterier används både för att de går förhållandevis snabbt att ladda upp samtidigt som de kan förvara en ganska stor mängd energi sett till sin storlek.
Rent tekniskt (eller kemiskt rättare sagt) fungerar litium-jonbatterier på så sätt att energi trycks ut ur batteriet när litiumjonerna inuti batteriet förflyttar sig från dess negativa pol/elektrod (kallad katod) till den positiva (kallad anod). När batteriet laddas upp repeteras processen fast omvänt och litiumjonerna trycks tillbaka till batteriets negativa pol.
Litium-jonbatterier försämras konstant
Som alla andra batterier grundar sig litium-jon på en kemisk process för att lagra och ge ifrån sig energi. Teoretiskt sett skulle denna process kunna hålla på föralltid. Dock är vi inte där idag och kommer troligen aldrig heller vara, även om framsteg inom tekniken görs kontinuerligt. Istället är de flesta, även vanliga konsumenter, trots allt ganska överens om att batterier blir sämre och sämre med tiden.
Detta kommer sig av att de kemiska processer som pågår i ett batteri långsamt sliter på batteriet. Till och med till den grad att även ett batteri som aldrig används ändå till slut blir oanvändbart. Beroende på hur, hur ofta och under vilka förhållanden ett litium-jonbatteri laddas upp och ur finns det däremot möjlighet att förlänga dess livstid. För precis som med människor mår även batterier bättre under gynnsamma förhållanden. Om man nu i detta fall då avser ”bättre” med att ”inte sluta fungera så snabbt”.

Hur ska man då ladda sin telefon eller surfplatta för att maximera batteriets livslängd?
Det finns som sagt lite olika tips och förhållningssätt kring hur litium-jonbatterier ska underhållas för att må så bra som möjligt. Nedanstående tips är från mina egna efterforskningar utifrån andra texter, studier och rekommendationer. Det ska också poängteras att den eventuellt ökade livslängden för batteriet – även om man verkligen är supernoga med hur man laddar – på inget sätt är extrem. Men troligen längre än om man laddar på det helt motsatta sättet.
Nedanstående tips gäller för samtliga telefoner och andra enheter, oavsett det må vara en iPhone, Samsung, Huawei, OnePlus eller någon annan typ av telefon eller surfplatta.
1. Ladda inte i för höga eller låga temperaturer
Batteriers fiende nummer ett är extrema temperaturer. Både låga och höga. En bra riktlinje är att litium-jonbatterier trivs allra bäst i ungefär samma omgivningstemperatur som människor. Fryser du, fryser alltså även ditt batteri. Likaså om du tycker det är för varmt. Att ladda upp ett batteri i för varm miljö är inte bara dåligt för batteriet självt, det kan också resultera i överhettning. Att ladda ett batteri i för kall miljö går istället både långsamt och bidrar till att batteriet försämras snabbare än normalt. (Varför drar telefonen mer batteri när det är kallt?)

2. Ladda kortare stunder och oftare
Många (jag själv inräknat) gillar att så ofta som möjligt ladda upp sin telefon till 100%. Något som känns tryggt och bra, men inte är särskilt bra för batteriet. Snarare är det faktiskt slitsammare för batteriet att befinna sig på maximal laddning, än några procent under. Detsamma är också sant de gånger batteriet blir helt urladdat och mobilen dör. Något som till och med är ännu sämre för batteriets hållbarhet och enligt de flesta bör undvikas om möjligt.
Litium-batterier mår bäst av att befinna sig mellan cirka 30-80% laddning. Ska man vara extremt petig är det till och med mellan 50-80% de sägs ha det allra mysigast. Av denna anledning är det faktiskt bättre att ladda mobilen då och då för att (så långt det är möjligt) hålla batteriets laddningsnivå inom ungefär dessa intervall.
3. Ladda hellre långsamt än snabbt
Snabbladdare är ju ibland det bästa som finns. Men inte alltid för batterier. Även om vissa telefoners batterier klarar snabbladdning bättre än andra mår litium-batterier trots allt bäst av att laddas i ett lugnt tempo och då framförallt av värmeskäl. Desto mer energi som trycks in i ett batteri i en snabb takt, desto varmare blir det. Så har du inte väldigt bråttom, använd hellre en vanlig laddare snarare än en snabbladdare.
4. Använd rätt typ av laddare
Det gäller även att använda rätt typ av laddare för att ladda sin telefon eller annan enhet. Så långt det är möjligt är det alltid rekommenderat att använda den laddare som följde med enheten vid köp då den är utvecklad för just den telefonen eller surfplattan. I andra hand går det givetvis bra att också använda en tredjepartsladdare av ett känt märke och med korrekta märkningar, t.ex. CE-märkningen.
Att använda en laddare av okänt märke kan orsaka både att batteriet laddas på fel sätt eller blir onödigt varmt. Saknas märkningar (som exempelvis CE-märkningen) kan laddaren i värsta fall vara konstruerad på ett sätt som kan vara direkt farligt både för batteriet, enheten och en själv.

5. Undvik att använda telefonen medan den laddar
Att använda sin telefon under tiden den laddar skapar framförallt extra värme, något som batterier som sagt inte tycker särskilt mycket om. Den extra värmen kommer sig kortfattat av att batteriet i dessa fall behöver arbeta dubbelt. Både med ta åt sig energi och samtidigt alstra energi för att driva de aktiva delarna av telefonen. Det är utöver detta inget särskilt farligt med att både använda och ladda en telefon samtidigt. Men vill du vara extra snäll mot batteriet under tiden du laddar är det allra bästa att faktiskt stänga av telefonen alternativt sätta den i flygplansläge (vilket stänger av all mobilkommunikation).
6. Ladda inte över natten
Även om alla moderna laddare, telefoner och batterier har skydd mot överladdning (alltså att laddaren försöker få in mer ström än möjligt i batteriet) mår batterier i längden inte jättebra av att ständigt sitta inkopplade till laddaren.
När batteriets laddningsnivå nått 100% använder de flesta laddare något som kallas för trickle charging. Vilket kortfattat fungerar så att laddaren automatiskt ger batteriet bara så mycket ström det behöver för att vara konstant på ungefär 100%. En funktion som teoretiskt är jättebra och även påverkar olika batterier olika. Att hålla ett batteri konstant fulladdat sliter dock onödigt mycket på det. Även i detta fall är också värmen något att ta i beaktning. Desto längre tid i laddaren, desto längre tid är batteriet varmare än vad det egentligen mår bra av att vara.
När det gäller att ladda telefonen över natten ska även vikten av att absolut inte ha den i sängen poängteras. Något som i värsta fall och under ett varmt täcke kan leda till brand.

7. Om du inte ska använda telefonen under en längre tid
Detta är inget direkt laddningstips. Men om du vet med dig att du inte ska använda din telefon eller en annan enhet under en längre tid är det bäst att först ladda upp batteriet till cirka 40-50% innan du stänger av enheten och lägger den åt sidan. Ta därefter upp enheten igen och ladda den till cirka hälften av batteriets kapacitet ungefär var 4-6:e månad.
Borde inte mobiltillverkarna informera om hur man ska ladda sin telefon?
Jo, det kan man tycka. Faktum är att de flesta av dem också gör det. Dock inte via en stor varningsklisterlapp på telefonen eller surfplattan. Istället finns tips och rekommendationer om laddning, batterinivåer och förvaring ofta lite undangömda i manualer, på företagens hemsidor (t.ex. Apple och Samsung) och i enheternas inställningsmenyer.
Slutsats: Måste man verkligen ladda så här?
Nej, verkligen inte. Faktum är att mångas tillvaro garanterat skulle bli bra mycket stressigare om man tvingades ha stenkoll på exakt när och hur man laddade sin telefon. Byter du telefon ofta (kanske vart eller vartannat år) kommer du troligen inte märka varken från eller till oavsett hur du laddar den. Både telefoner, laddare och batterier blir också bättre och bättre på att utvecklas just efter våra naturliga laddningsvanor.
Men för dig som vill maximera telefonens livslängd kan ovanstående tips ändå vara bra att känna till, även om många av dem som sagt är svåra att följa i verkliga livet. Ha också i bakhuvudet att ett batteris livslängd inte blir magiskt mycket bättre även om du följer vartenda tips här och på Internet i övrigt.
Övriga källor
Android Authority (Maximize Batteri Life)
Batteri University (How to Prolong Lithium Based Batteries)
Hur laddar du din telefon? Gör du som jag och många gånger går tvärtemot tipsen i texten? Dela med dig av dina tankar i kommentarerna nedanför!