Test: JBL Live 770NC – Vettiga over-ear-hörlurar för vardagen

Gillar du artikeln? Stöd sajten med en Swish om du vill.

Det senaste

Bestäm var skärmbilder ska sparas i macOS

Skärmbild, skärmavbildning, print screen, screenshot, skärmdump. Kärt barn har många namn. Men varför i hela världen ska alla sparas på skrivbordet? Så bestämmer du själv var dina skärmbilder ska placeras.

Hur lämnar jag uppgifter om Skattehemvist i Google AdSense?

Om du använder AdSense antingen för YouTube eller för att visa annonser på din webbsida kommer du förr eller senare behöva bevisa din så kallade skattehemvist. Vad är då det och hur gör man?

Räcker det med ungefär 2000 kr för att få sig ett par vettiga over-ear-hörlurar med okej brusreducering och bra batteritid? Jo, men typ. Men det varierar definitivt med vilka krav du har på ljudet.

JBL Live 770NC är den raka uppföljaren till Live 660NC från 2021. Åtminstone är det så jag tolkar det. JBL:s namnsättning är ingen barnlek att traska sig igenom. Oavsett handlar det ljudmässigt om ungefär samma hörlurar som just 660NC, med ett par uppdateringar. För det första har batteritiden ökats på från 50 timmar till 65 timmar (med alla extrafunktioner avstängda). För det andra har 770NC begåvats med Bluetooth 5.3 för ännu mer stabil uppkoppling. Stöd ska även komma för Bluetooth LE (Low Energy) via en framtida uppdatering. Bluetooth LE är kortfattat en ny typ av Bluetooth-teknik som teoretiskt sett bidrar till både bättre ljudkvalitet och ökad batteritid för anslutna enheter då den kräver mindre energi för att fungera.

Live 770NC har i relation till sitt tidigare syskon också fått så kallad ”Wear Detection”. En funktion som stoppar och startar musikuppspelningen automatiskt när hörlurarna tas av respektive placeras på huvudet.

JBL Live 770NC - Bygel - Kåpor
Utseendet påminner mycket om föregångaren Live 660NC.

Precis som sig bör har Live 770NC även fullt stöd för JBL:s utmärkta app där det går att ställa in det mesta kring hur hörlurarna ska fungera. Mer om detta strax.

Stora, åtsittande och lätta

Vid en första anblick ser JBL Live 770NC kanske inte riktigt lika premium ut som priset indikerar. Överlag ger de också en snäppet sladdrigare känsla mot vad jag hade hoppats på. I ärlighetens namn tycker jag heller inte de är vrålsnygga. Nog för att ett par over-ear-hörlurar av sin natur måste vara ganska stora för att kunna täcka öronen, men på något sätt ser Live 770NC ändå lite onödigt klumpiga ut. Värt att nämna i sammanhanget är att de finns i andra färger än blå som jag fått möjlighet att testa här; närmare bestämt svart, vit och ”sand”.

JBL Live 770NC - Recension - Test
Nog för att jag inte har något hår. Men på grund av bygelns form och tjocklek tar hörlurarna för sig en hel del utåt sidorna.

Att ha hörlurarna på sig är dock en annan sak. Framförallt är de med sin vikt på endast 256 gram väldigt lätta. Skumisoleringen runt kåporna ligger därtill skönt mot området kring öronen och vadderingen i bygeln ger utmärkt dämpning mot huvudet. En liten brasklapp ska däremot utfärdas kring att kåporna inte släpper ut mycket värme, vilket gör att lurarna kan upplevs lite extra åtsittande efter en lite längre tids användning. Samt att både bygeln och kåporna är lite för bra på att fånga upp fysiska ljud som sedan fortplantas ned till insidan av lurarna. Trots det skulle jag ändå säga att passformen, åtminstone för mig som har ett relativt stort huvud, är fullt godkänd och sitter skönt gör hörlurarna absolut.

Bra ljud och ännu bättre EQ

JBL:s signaturljud, åtminstone när det kommer till hörlurar, är i regel mer åt det basaktiga och allmänt lättlyssnade populärmusikhållet. Inga konstigheter egentligen då detta är en ljudbild många föredrar. Jag själv inkluderad, åtminstone stundtals.

Kul här är dock att 770NC har stöd för JBL:s utmärkta app som inte bara tillåter justering av knappar och funktioner i stort men också innehåller en väldigt lättarbetad equalizer för att själv kunna anpassa ljudbilden. Det finns ett gäng förinställda ljudlägen men det går lika enkelt att själv skapa ytterligare varianter för att få till just det ljud man själv föredrar.

JBL Live 770NC - App - Equalizer
Equalizern är både lätt och smidig att använda.

40 mm-membranen i respektive hörlur lyckas därtill producera ett överlag rätt trevligt och klart ljud. Är du jättekräsen kommer du säkert bli besviken och ska det anmärkas på något är det att lurarna, framförallt vid högre volymer, snuddar vid en lite väl hård eller vass ljudbild. Åtminstone för min smak och om man ska vara petig. Men för gemene man skulle jag säga att Live 770NC ändå levererar en fullgod ljudupplevelse för prislappen. En ljudupplevelse som dessutom går att justera ganska ordentligt med nämnda app. Men gillar du inte bas över huvud taget har du kommit fel.

Adaptiv brusreducering och kontrollfunktioner

Brusreduceringen hos Live 770NC är okej. När det kommer till mer vardagliga ljud, såsom tal och t.ex. närliggande surrljud etc. tas dessa effektivt bort. Medan hörlurarna har lite svårare med högre, dova ljud såsom högljudda bilar och andra ljud av mer basig karaktär. Att slippa lyssna på irriterande konversationer på tåg- och bussen bidrar brusreduceringen däremot absolut till.

JBL Live 700NC - Knappar
För musikstyrning samt växlande mellan anslutna enheter (maximalt två stycken) finns en uppsättning knappar på höger kåpa. Tack och lov är knapparna fysiska och inte av touch-variant. Även om touch-möjligheter för musikuppspelning också finns inkluderade för den som uppskattar detta.

Ambient Aware– och TalkThru-funktionerna fungerar i övrigt som sig bör och det går även att justera nivån av ljudinsläpp för Ambiend Aware-läget. Vilket är trevligt. Att kontrollera uppspelningen av musik samt volym görs i första hand med de fysiska knapparna på den högra kåpan. Jag hade här önskat att knapparna var lite mer distinkt utstickande då det kan vara knepigt att känna vilken knapp man faktiskt håller fingret mot. Men efter några dagars invänjning är det trots allt lättare att hitta vilken knapp som gör vad. Så förmodligen blir det ännu bättre med tiden.

JBL Live 770NC - App - Inställningar
Det mesta går att ställa in och stänga av eller aktivera i appen.

Det går även att aktivera en touch-yta på den högra kåpan för play/pause och låtbyte. Vilket fungerar bra om man gillar denna typ av styrning. Gör du det inte går touch-ytan utmärkt att stänga av via appen. Ytterligare en trevlig detalj är den tidigare nämnda Wear Detection-funktionen där hörlurarna känner av när du tar av dem och då stoppar musikuppspelningen automatiskt. Likväl som att de startar den igen när lurarna krängs tillbaka på huvudet. En funktion som fungerar bra. Tack och lov går också denna funktion går att stänga av om man önskar det. Valfrihet, bra JBL!

Batteritid och samtal

Som nämnt är batteritiden hos Live 770NC massiva 65 timmar vid trådlös uppspelning med brusreduceringsläget avstängt. Vill du ha brusreduceringen aktiv tippar batteritiden ned till 50 timmar. Vilket ändå är fantastiskt bra. Det går också att använda medföljande 3.5-mm-kabel för att lyssna sladdvägen om man önskar göra det.

JBL Live 770NC - Vika ihop
Hörlurarna går lätt att vika ihop inåt för att göra de lite mer utrymmesbesparande.

En full laddning tar cirka 3 timmar och en snabbladdning på fem minuter levererar hela 4 timmars lyssning. Inte fy skam! Med i kartongen medföljer en USB-A till USB-C-kabel, men ingen nätadapter. Vilket är ganska standard numera.

Givetvis går det också att föra samtal via hörlurarna. Här stämmer inte riktigt min upplevelse med JBL:s marknadsföringsmaterial; som talar om två strålformade mikrofoner för att den man talar med ska kunna ”…höra varje ord du säger”. Är du utomhus i en måttligt blåsig miljö är det riktigt svårt för personen du pratar med att höra vad som sägs. Vid tystare omgivningar och inomhus är kvalitén på ljudet däremot riktigt bra, så där får mikrofonerna väl godkänt. Kul är även att batteritiden vid tal är hela 33 timmar om man gillar att prata i telefon via sina hörlurar.

Utvalda produkt- och återförsäljarlänkar i vissa av artiklarna på enkelteknik.se är affiliate-länkar. När ett köp, inom en viss tid, görs via en eller flera av dessa länkar erhåller sajten en mindre provisionsdel på köpesumman. Läs mer.

Omdöme

Vem är då JBL Live 770NC egentligen för? Tja, kommer du överens med utseendet och vill ha ett par hyfsat prisvärda hörlurar som både är lätta, låter bra och har okej brusreducering kommer du rätt långt här. Då kåporna kan bidra till ganska varma öron skulle jag personligen däremot undvika hörlurarna när det kommer till träning. Men för pendlaren eller dig som bara vill försvinna in i musik ett tag då och då skulle jag säga att Live 770NC är ett vettigt val för priset.

Specifikationer:
Testad produkt: JBL Live 770NC
Pris: 2 090 kr (2023-10-13)
+
  • Bra ljud i relation till priset
  • Överlag god passform
  • Låg vikt
  • Riktigt bra batteritid
  • Trevlig app och goda EQ-möjligheter
  • Bra samtalskvalitet inomhus
  • Något klumpiga i designen
  • Kåporna släpper inte ut mycket värme (så det blir varmt efter ett tag)
  • Samtalsmikrofonen gillar inte vind

Lämna ett svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Du kanske även gillar

Det senaste

Bestäm var skärmbilder ska sparas i macOS

Skärmbild, skärmavbildning, print screen, screenshot, skärmdump. Kärt barn har många namn. Men varför i hela världen ska alla sparas på skrivbordet? Så bestämmer du själv var dina skärmbilder ska placeras.

Hur lämnar jag uppgifter om Skattehemvist i Google AdSense?

Om du använder AdSense antingen för YouTube eller för att visa annonser på din webbsida kommer du förr eller senare behöva bevisa din så kallade skattehemvist. Vad är då det och hur gör man?

Lägg till fler Favoriter i Finders sidofält i macOS

Från början är det en ganska liten skara källor som går att nå via sidofältet i Finder i macOS. Tack och lov går det snabbt att själva bestämma exakt vilka genvägar som ska synas och vilka som inte ska det.
Vem är då <i>JBL Live 770NC</i> egentligen för? Tja, kommer du överens med utseendet och vill ha ett par hyfsat prisvärda hörlurar som både är lätta, låter bra och har okej brusreducering kommer du rätt långt här. Då kåporna kan bidra till ganska varma öron skulle jag personligen däremot undvika hörlurarna när det kommer till träning. Men för pendlaren eller dig som bara vill försvinna in i musik ett tag då och då skulle jag säga att <i>Live 770NC</i> är ett vettigt val för priset. <br/><br/> <b>Specifikationer:</b><br/> Testad produkt: <i>JBL Live 770NC</i><br/> Pris: <i>2 090 kr (2023-10-13)</i><br/> <table class="rb-border rb-box"> <tr class="rb-border"> <td class="rb-pos-long"><center>+</center></td> </tr> <tr class="rb-border"> <td class="rb-border rb-text"> <ul class="rb-ul"> <li>Bra ljud i relation till priset</li> <li>Överlag god passform</li> <li>Låg vikt</li> <li>Riktigt bra batteritid</li> <li>Trevlig app och goda EQ-möjligheter</li> <li>Bra samtalskvalitet inomhus</li> </ul> </td> </tr> <tr class="rb-border"> <td class="rb-neg-long"><center>−</center></td> </tr> <tr class="rb-border"> <td class="rb-border rb-text"> <ul class="rb-ul"> <li>Något klumpiga i designen</li> <li>Kåporna släpper inte ut mycket värme (så det blir varmt efter ett tag)</li> <li>Samtalsmikrofonen gillar inte vind</li> </ul> </td> </tr> </table>Test: JBL Live 770NC - Vettiga over-ear-hörlurar för vardagen