Räcker 690 kr för att få ett par bra in-ear-hörlurar med godkänd brusreducering? Nja, nästan. CMF Buds Pro 2 har däremot ett par intressanta ess i rockärmen.
Buds Pro 2 är en av de tre produkterna i Nothings dotterbolag CMF:s senaste produktlansering som också inkluderar den utmärkta CMF Phone 1 (recension) och den godkända CMF Watch Pro 2 (recension). Här handlar det som synes om ett par hörlurar som designmässigt väl kompletterar båda ovan nämnda produkter.
Det är väl lika bra att börja med den stora, runda elefanten på etuiet. Alltså snurrhjulet i ena hörnet. Här har CMF verkligen tagit ut svängarna när det kommer till funktionalitet. Via hjulet, som också extraknäcker som knapp, är det möjligt att både höja och sänka volym, byta låt och svara på inkommande samtal.
I mångt och mycket fungerar snurrhjulet också bra. Kvalitén känns visserligen lite sladdrig och ibland missar något tryck att registreras, men funktionen är tveklöst användbar. Framförallt om man t.ex. sitter på tåget och har etuiet framför sig eller i handen. Det går även att utföra samma kontrollmanövrar (bortsett från volymjustering) på respektive hörsnäcka. Här vill jag dock påstå att CMF lyckats sådär med att få till bra respons på touch-ytorna, som stundtals nästan behöver slås till för att registrera korrekt.
Inkoppling, inställningar och ljud
Att ansluta och komma igång med CMF Buds Pro 2 är däremot inga konstigheter. Alla inställningar görs via Nothings X-app (som finns för både Android och iPhone) och upplägget är tydligt och lättnavigerat. I appen finns ett par förinställda ljudlägen samt en begränsad EQ-del där det individuellt går att justera bas, diskant och mellanregister.
Sett till ljudet lämnar detta dock lite att önska. Basen är visserligen påtaglig. Men snarare på ett sådant sätt att den tar över andra ljud. Musik med tydligt definierade instrumentala nivåer, alltså mer åt det elektroniska hållet, låter vidare betydligt bättre än gitarr- och trumrock som jag istället upplever lite grötig. Passformen är okej, men jag har svårt att få till ett helt tillslutande resultat, oavsett vilka av de medföljande muddarna som används. Sitter fast gör snäckorna däremot utan problem.
Stöd för högupplöst ljud via LDAC tillsammans med kompatibla Android-telefoner finns också och här upplevs absolut en klar förbättring i ljudet. Men det märks ändå att elementen i hörlurarna har lite svårt att leverera över sin prisklass. Just prisklassen ska man däremot och oundvikligen ha med sig vid bedömningen av ljudet som i relation till likvärdigt prissatta hörlurar ändå och trots allt håller sig på en godkänd nivå.
Brusreducering, samtalsljud och batteritid
Givetvis har hörlurarna också inbyggd brusreducering. Även här märks prislappen dock av och trots att lågmälda, monotona miljöljud stundtals godkänt filtreras bort skulle jag inte säga att brusreduceringen är bra. Den är duglig, men isolerar en från omvärlden gör den inte.
Samtalsljudet lämnar i mångt och mycket samma intryck. Nog för att det går att genomföra ett telefonsamtal utan större problem. Men någon vidare kvalitet på ljudet är det inte tal om. Däremot lyckas hörlurarna hyfsat bra med att isolera vind och blåst. Vilket alltid är trevligt.
Batteritiden är specificerad till 11 respektive 6,5 timmar för hörlurarna med brusreduceringen av eller på. Samt 43 och 26 timmar för laddningsfodralet. Även om jag inte testat ovanstående exakt känns det ändå som att hörlurarna väl lever upp till specifikationerna. Vilket jag skulle säga är fullt godkänt. Laddning sker via USB-C och en USB-A till USB-C-kabel medföljer i förpackningen. Trevligt är också att hörlurarna är IP55-klassade. Vilket översätter till att det går utmärkt att ta med dem på en löptur i regnet.