Starta om Finder i macOS

Gillar du artikeln? Stöd sajten med en Swish om du vill.

Ibland händer det att Finder-applikationen i Mac-datorer låser sig eller börjar fungera lite sådär halvbra. Första steget till en lösning är då att starta om Finder helt och hållet.

Finder är Apples motsvarighet till Utforskaren (File Explorer) i Windows. Kort sagt det program som används för att visa, öppna, kopiera och radera filer och mappar. Precis som när det kommer till Utforskaren är även Finder i stort sett ett vanligt program. Som också – precis som andra program – kan börja bete sig underligt. Ibland till och med låsa sig helt.

En omstart av datorn gör alltid så att Finder helt stängs av och startas om. Men ibland har man varken tid, lust eller ork att starta om hela datorn och avsluta allt man håller på med bara för att Finder inte fungerar som det ska. Då kan det vara smidigt att bara starta om just Finder-tjänsten.

Starta om Finder i macOS

Det finns några olika sätt att starta om Finder i macOS. Nedanstående är den variant jag själv i princip alltid använder. Framförallt eftersom den i regel fungerar även om Finder helt låst sig och inte vill svara över huvud taget.

  1. Börja med att klicka på söksymbolen (förstoringsglaset), högst upp till höger på skärmen, och skriv Terminal följt av ett tryck på Enter-knappen. Terminal är kortfattat ett program för att kontrollera datorn med kod, istället för genom det grafiska gränssnittet.
  2. Så snart Terminal-programmet startat skriver, eller kopierar, du in nedanstående (aningens morbida) kodsnutt och trycker Enter.
killall Finder

killall Finder - macOS - Starta om Finder

  1. Alla öppna Finder-fönster bör nu stängas och därefter återigen öppnas automatiskt så snart tjänsten startat om. Förhoppningsvis fungerar nu allt som det ska och du kan fortsätta med det du höll på med.
  2. Skulle det vara så att Finder inte avslutas eller startar upp korrekt är det i regel och tyvärr oftast en omstart av datorn som gäller för att få det att hoppa igång igen.

Har du andra funderingar kring just Finder är du som vanligt välkommen att dela med dig av dem i kommentarerna här nedanför!

Utvalda produkt- och återförsäljarlänkar i vissa av artiklarna på enkelteknik.se är affiliate-länkar. När ett köp, inom en viss tid, görs via en eller flera av dessa länkar erhåller sajten en mindre provisionsdel på köpesumman. Läs mer.

Lämna ett svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ställ en fråga »

Det senaste

Du kanske också gillar

Visa dolda filer och mappar på en Mac-dator

Att visa dolda filer på en Apple-dator är inte riktigt lika självklart som det är i Windows. Däremot är det hyfsat simpelt när man vet exakt hur man går tillväga.

Byt namn på flera filer samtidigt på Mac

Ibland är allt bara rörigt och jobbigt. Då är det åtminstone lite skönt att det går att byta namn på flera filer direkt i macOS utan några extra program. Så gör du!

Visa kvarvarande batteriprocent i menyn på din MacBook

En batteriindikator är standard i menyn hos macOS-laptops. Men hur gör man om man också vill visa en procentsiffra för hur mycket laddning som finns kvar i batteriet?
Send this to a friend