Starta om Finder i macOS

Gillar du artikeln? Stöd sajten med en Swish om du vill.

Det senaste

Lägg till fler Favoriter i Finders sidofält i macOS

Från början är det en ganska liten skara källor som går att nå via sidofältet i Finder i macOS. Tack och lov går det snabbt att själva bestämma exakt vilka genvägar som ska synas och vilka som inte ska det.

Ibland händer det att Finder-applikationen i Mac-datorer låser sig eller börjar fungera lite sådär halvbra. Första steget till en lösning är då att starta om Finder helt och hållet.

Finder är Apples motsvarighet till Utforskaren (File Explorer) i Windows. Kort sagt det program som används för att visa, öppna, kopiera och radera filer och mappar. Precis som när det kommer till Utforskaren är även Finder i stort sett ett vanligt program. Som också – precis som andra program – kan börja bete sig underligt. Ibland till och med låsa sig helt.

En omstart av datorn gör alltid så att Finder helt stängs av och startas om. Men ibland har man varken tid, lust eller ork att starta om hela datorn och avsluta allt man håller på med bara för att Finder inte fungerar som det ska. Då kan det vara smidigt att bara starta om just Finder-tjänsten.

Starta om Finder i macOS

Det finns några olika sätt att starta om Finder i macOS. Nedanstående är den variant jag själv i princip alltid använder. Framförallt eftersom den i regel fungerar även om Finder helt låst sig och inte vill svara över huvud taget.

  1. Börja med att klicka på söksymbolen (förstoringsglaset), högst upp till höger på skärmen, och skriv Terminal följt av ett tryck på Enter-knappen. Terminal är kortfattat ett program för att kontrollera datorn med kod, istället för genom det grafiska gränssnittet.
  2. Så snart Terminal-programmet startat skriver, eller kopierar, du in nedanstående (aningens morbida) kodsnutt och trycker Enter.
killall Finder

killall Finder - macOS - Starta om Finder

  1. Alla öppna Finder-fönster bör nu stängas och därefter återigen öppnas automatiskt så snart tjänsten startat om. Förhoppningsvis fungerar nu allt som det ska och du kan fortsätta med det du höll på med.
  2. Skulle det vara så att Finder inte avslutas eller startar upp korrekt är det i regel och tyvärr oftast en omstart av datorn som gäller för att få det att hoppa igång igen.

Har du andra funderingar kring just Finder är du som vanligt välkommen att dela med dig av dem i kommentarerna här nedanför!

Utvalda produkt- och återförsäljarlänkar i vissa av artiklarna på enkelteknik.se är affiliate-länkar. När ett köp, inom en viss tid, görs via en eller flera av dessa länkar erhåller sajten en mindre provisionsdel på köpesumman. Läs mer.

Lämna ett svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Du kanske även gillar

Det senaste

Lägg till fler Favoriter i Finders sidofält i macOS

Från början är det en ganska liten skara källor som går att nå via sidofältet i Finder i macOS. Tack och lov går det snabbt att själva bestämma exakt vilka genvägar som ska synas och vilka som inte ska det.

Test: Netgear Orbi AX6000 (RBK863s) – Ett snabbt, men lite lustigt, syskon

Netgears Orbi-serie av nätverksprodukter har fått en hel del god feedback, framförallt gällande stabilitet och prestanda. Så vart passar nya RBK863s in? För helt lätt är det inte att navigera i djungeln av beteckningar.

Test: MSI Creator Z16 HX Studio – En bärbar dator med extra allt

Creator är en av MSI:s mest påkostade serier bärbara datorer avsedda i första hand för kreatörer av allehanda slag. Så vad kan man då göra med en laptop i toppsegmentet av serien, för närmare 40 000 kr?

Installera om och återställ Windows 11

Börjar datorn känns trött och seg? Eller vill du bara återställa Windows 11 av vilken anledning som helst? Här går jag igenom hur du gör exakt det. Direkt inifrån själva operativsystemet.