Stäng av automatisk ljusstyrka i iOS 12 på iPhone och iPad

Gillar du artikeln? Stöd sajten med en Swish om du vill.

Det senaste

Recension: Dreame Z10 Station – Dags att se upp, Dyson

En av de tråkigaste sakerna med Dysons populära skaftdammsugare är att de många gånger skapar ett litet rökmoln när man tömmer dem. Något sådant är det inte tal om med Dreames Z10 Station.

Bestäm var skärmbilder ska sparas i macOS

Skärmbild, skärmavbildning, print screen, screenshot, skärmdump. Kärt barn har många namn. Men varför i hela världen ska alla sparas på skrivbordet? Så bestämmer du själv var dina skärmbilder ska placeras.

Har du precis uppdaterat din iPhone till iOS-version 12 och kliar dig nu lite förundrat i huvudet kring vart inställningen för automatisk ljusstyrka tagit vägen. Du är inte ensam.

Apple har ibland en tendens att ändra på saker bara för att, känns det åtminstone som. Personligen tycker jag att detta är ett sådant fall. Inställningen för att bestämma om iPhone eller iPad ska använda den inbyggda ljusmätaren för att justera skärmens belysning har, mig veterligen, alltid funnits under inställnings-kategorin Visning och ljusstyrka. Något som känts logiskt och lättillgängligt.

Från och med iOS 12 bestämde Apple dock att detta inte alls längre var logiskt. Inställningen finns kvar, men har flyttats till en helt annat plats i de växande inställningsmenyerna. Så hittar du inställningen!

Automatisk ljusstyrka - iOS 12 - vs - Tidigare
Tidigare fanns inställningen för Automatisk ljusstyrka under Visning och ljusstyrka. Det gör den inte längre.

Ställ in automatisk ljusstyrka i iOS 12

1. För att lokalisera inställningen för automatisk ljusstyrka behöver du (istället för Inställningar > Visning och ljusstyrka) nu först navigera till Inställningar. Peka därefter på Allmänt (1) och välj Hjälpmedel (2).

iPhone - Inställningar - Allmänt - Hjälpmedel - Automatisk ljusstyrka

2. Peka här på alternativet Skärmhjälpmedel (1). En liten bit ned finns sedan inställningen för Automatisk ljusstyrka (2) undangömd. Inte helt smidigt. Men det är dessvärre så det är numera.

iPhone - Skärmhjälpmedel - Automatisk ljusstyrka - Ändra

Har du andra funderingar kring funktioner som försvunnit eller ändrats med nya uppdateringar av iOS? Fråga på i kommentarerna så försöker vi hjälpa till!

Utvalda produkt- och återförsäljarlänkar i vissa av artiklarna på enkelteknik.se är affiliate-länkar. När ett köp, inom en viss tid, görs via en eller flera av dessa länkar erhåller sajten en mindre provisionsdel på köpesumman. Läs mer.

9 kommentarer

 1. Men hur ökar jag ljuset sen då? När jag knäppt av knappen alltså?
  Hittar inget reglage…

 2. Jag har stängt av automatisk ljusstyrka men den ändras ändå av sig själv. Hur kommer det sig? Har iPhone 8.

  • Hej! Själva ljusstyrkan ska inte ändras om inställningen är av. Däremot finns det en del andra saker som kan påverka ljusstyrkan. En av de vanligare verkar vara om skärmen t.ex. blir varm av någon anledning och att strömmen till bakgrundsbelysningen då begränsas för att sänka temperaturen. När batteriet börjar gå mot lägre procent hoppar även en del strömsparfunktioner igång, vilket även de kan sänka ljusstyrkan. Har du märkt att det är vid något särskilt tillfälle det sker?

   • Tack för svar! Det verkar fortfarande ske när det t ex är mörkare i rummet, så det verkar som att avstängningen inte fungerar.

    • Hej! Vad underligt. Men visst kan det vara så att det faktiskt är något som strular, eller någon app som inverkar etc. Har läst att Kamera-appen ibland kan justera ljusstyrkan på skärmen och att den sedan blir kvar i det läget. Men lyckas inte hitta något riktigt bekräftat kring om det faktiskt kan vara så. Ska se om jag hittar några mer tips och tricks och återkommer i sådant fall!

  • Hej! Den är alltså i mörkaste läget oavsett ljus runtomkring samt att alla reglage är ställda till max? Det låter underligt och i värsta fall som att det blivit något galet med antingen bakgrundsbelysningen alternativt ljussensorn. Om du har möjlighet skulle jag ta med telefonen till närmaste telefonreparatör och se om de kan ta en titt på den. Det är möjligt att det är något enkelt som spökar också!

Lämna ett svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Du kanske även gillar

Det senaste

Recension: Dreame Z10 Station – Dags att se upp, Dyson

En av de tråkigaste sakerna med Dysons populära skaftdammsugare är att de många gånger skapar ett litet rökmoln när man tömmer dem. Något sådant är det inte tal om med Dreames Z10 Station.

Bestäm var skärmbilder ska sparas i macOS

Skärmbild, skärmavbildning, print screen, screenshot, skärmdump. Kärt barn har många namn. Men varför i hela världen ska alla sparas på skrivbordet? Så bestämmer du själv var dina skärmbilder ska placeras.

Hur lämnar jag uppgifter om Skattehemvist i Google AdSense?

Om du använder AdSense antingen för YouTube eller för att visa annonser på din webbsida kommer du förr eller senare behöva bevisa din så kallade skattehemvist. Vad är då det och hur gör man?

Lägg till fler Favoriter i Finders sidofält i macOS

Från början är det en ganska liten skara källor som går att nå via sidofältet i Finder i macOS. Tack och lov går det snabbt att själva bestämma exakt vilka genvägar som ska synas och vilka som inte ska det.