Se vilka appar som drar batteri på iPhone/iPad

Gillar du artikeln? Stöd sajten med en Swish om du vill.

Det senaste

Varför har Instagram helt plötsligt svart bakgrund?

Insåg du precis att Instagram av någon anledning är bra mycket mörkare än vad det brukar vara? Här är anledningen och hur du ändrar tillbaka till det ljusare läget.

Spotify stannar i slutet av nästan varje låt

Här är min lösning på problemet med att Spotify då och då inte vill hoppa vidare till nästa låt, utan istället bara stoppar uppspelningen. Även om det ser ut som att den är igång.

Laddar din iPhone eller iPad ur snabbt? Många gånger är det faktiskt en app som är boven! Så gör du för att se vilka appar som använder mest batteri!

Från och med iOS 8 är det möjligt att se hur mycket batteri en viss app drar och vilken eller vilka appar som drar mest batteri. Att en app drar batteri medan du faktiskt använder den är ju inget konstigt. Vad som dock kan vara förrädiskt för din telefons batteritid är istället när apparna lever sitt eget liv i bakgrunden, medan de inte aktivt används.

Anledningen varför appar ens är aktiva i bakgrunden är oftast för att kunna förse dig med information trots att du inte använder appen, t.ex. när du får ett meddelande via Facebook-appen. Att en app ständigt är aktiv kostar dock batteri. Desto fler appar som är på i bakgrunden, desto mer batteri drar de i smyg.

Se hur mycket batteri en app använder

1. För att se hur mycket batteri en app faktiskt använder, både när den är på och när den är i bakgrunden, börjar du med att peka på Inställningar. Välj därefter Batteri.

iPhone - iPad - Se appar som använder mest batteri - Inställningar - Batteri

2. Du får nu upp en lista över vilka appar som använts mest de senaste 24 timmarna. Genom att klicka på Sista 7 dygns kan du även få en längre översikt över vilka appar som ätit upp mest av ditt batteri de senaste sju dagarna.

iPhone - iPad - Batterianvändning - Klicka på app - Visa mer info

3. Klickar du på en app ändrar sig informationen till att visa både hur länge varje app varit aktiv på skärmen, samt hur länge de använt enhetens batteri i bakgrunden (om de gjort det). På bilden ovan kan vi till exempel se att Facebook använts i 2 minuter, medan appen varit aktiv i bakgrunden i 10 minuter. Detta har sammantaget förbrukat 8% av batteriet.

Stäng av bakgrundsuppdatering av appar

När du nu vet vilken eller vilka appar som inkräktar mest på din batteritid är det en enkel sak att förbjuda dem att används i bakgrunden. Det är nämligen just bakgrundsanvändningen som är mest förrädisk när det gäller att förbruka onödigt mycket av din enhets batteri. För att stänga av en apps bakgrundsuppdatering och förbjuda den att använda batteriet när appen faktiskt inte aktivt används gör du följande.

1. Gå återigen till Inställningar. Scrolla därefter nedåt och välj Bakgrundsuppdatering. Telefonen (eller iPaden) listar nu alla appar som finns installerade. Genom att klicka på på/av-knappen bredvid appen har du möjlighet att välja om appen ska få vara på bara när den används, eller om den ska få uppdateras av sig själv i bakgrunden.

iPhone - iPad - Allmänt - Bakgrundsuppdatering - Stänga av

2. Tänk på att samtidigt som batteritiden förmodligen förbättras av att du stänger av bakgrundsuppdatering kommer du nu heller inte få några notifikationer från appen i fråga. Du behöver istället aktivt starta appen för att se om något nytt hänt och om du fått några meddelanden etc.

Andra saker som drar mycket batteri på iPhone/iPad

Det är inte bara appar som drar batteri på iPhone och iPad. Den största batteritjuven är utan tvekan skärmen och dess ljusstyrka. Också Bluetooth, Wi-Fi, GPS-tjänster och andra funktioner bidrar till att batteriet tar slut. Läs gärna våran genomgång av 7 tips för bättre batteritid i iPhone & iPad iOS 8 för att se vad du mer kan göra för att bättra på en dålig batteritid på din iPhone eller iPad!

Har du fler tips för att få koll på vilka appar som drar mest batteri eller funderar du på något annat kring just iPhone/iPad och batteritid? Fråga gärna i kommentarerna så ska vi försöka hjälpa till!

Utvalda produkt- och återförsäljarlänkar i vissa av artiklarna på enkelteknik.se är affiliate-länkar. När ett köp, inom en viss tid, görs via en eller flera av dessa länkar erhåller sajten en mindre provisionsdel på köpesumman. Läs mer.

2 kommentarer

    • Hej! Så vitt jag kan läsa mig till beror detta på att iPhone sparar batterianvändningsstatistik även för appar som blivit raderade. Det är alltså inte nu appen drar batteri. Utan indikatorn på 60% är med största sannolikhet hur mycket batteriprocent den aktuella appen använt gentemot de andra apparna du använt (när appen var installerad).

      Detta verkar försvinna efter 24 timmar. Testa annars att ladda upp telefonen till 100% och se vad som står då. Det står lite mer om problemet här (på engelska).

      // Christoffer, enkelteknik.se

Lämna ett svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Det senaste

Varför har Instagram helt plötsligt svart bakgrund?

Insåg du precis att Instagram av någon anledning är bra mycket mörkare än vad det brukar vara? Här är anledningen och hur du ändrar tillbaka till det ljusare läget.

Börja en WordPress-lista med ett annat nummer än ett

Numrerade listor har alltid skapat lite extra huvudbry hos mig. Så tar du kontroll över vilket nummer som visas var när det kommer till listor i populära WordPress!

Spotify stannar i slutet av nästan varje låt

Här är min lösning på problemet med att Spotify då och då inte vill hoppa vidare till nästa låt, utan istället bara stoppar uppspelningen. Även om det ser ut som att den är igång.

Test: Moccamaster Automatic – Fortfarande bäst?

När det kommer till kaffebryggare står Technivorms Moccamaster-serie ut som en av de verkliga långkörarna. Är det fortfarande en sådan man "ska" ha år 2022?

Google-ingenjör menar att AI:n LaMDA utvecklat medvetande

Att stänga av medarbetare för att de går utanför sina arbetsramar är inte helt ovanligt. Men när ramarna involverar påståenden om att Googles AI kan ha skapat sig ett eget medvetande blir det lite extra spännande.

Test: MiniFinder Pico 4G – Spårar det mesta

Hur precis och smidig är egentligen en dedikerad GPS-tracker år 2022? Det tänkte jag ta reda på i detta test av Pico 4G från Växjö-baserade MiniFinder.

Så visar du ett rutnät i kameran på iPhone

Ser fotona du tar med din iPhone ut som att du är på väg att ramla samtidigt som du knäpper dem? Så rätar du upp tillvaron genom att visa ett rutnät på skärmen i kamera-appen!
Send this to a friend