7 tips för bättre batteritid i iPhone & iPad iOS 8

Gillar du artikeln? Stöd sajten med en Swish om du vill.

Det senaste

Lägg till fler Favoriter i Finders sidofält i macOS

Från början är det en ganska liten skara källor som går att nå via sidofältet i Finder i macOS. Tack och lov går det snabbt att själva bestämma exakt vilka genvägar som ska synas och vilka som inte ska det.

Trött på att telefonen och paddan laddar ur hela tiden? Med några superenkla inställnings-knep kan du bättra på batteritiden avsevärt. Läs vidare!

1. Skärmens ljusstyrka

En av de största batteritjuvarna hos alla elektroniska prylar är utan tvekan skärmen. Att använda en telefon eller surfplatta med skärmen avstängd gör dock ingen glad. Att däremot ställa ned ljusstyrkan från 100% till kanske 50% eller 30% kommer ge dig flera extra timmar framför skärmen.

För att ställa in ljusstyrkan sveper du enklast uppåt från skärmens nedre kant för att få upp inställningsmenyn. Justera sedan reglaget för ljusstyrka till en lämplig nivå. Du kan även låta din enhet själv bestämma den optimala ljusstyrkan för det aktuella tillfället genom att bocka för Automatisk ljusstyrka under Inställningar > Visning och ljusstyrka. Denna funktion drar dock, ironiskt nog, en del batteri. Vi rekommenderar därför att låta den vara av.

iPhone - Batteritid - Ljusstyrka
Ändra ljusstyrkan via Inställningar > Visning och ljusstyrka.

2. Bakgrundsuppdatering av appar

Under Inställningar > Allmänt > Bakgrundsuppdatering hittar du inställningen som låter dig bestämma vilka appar som ska få privilegiet att skicka data lite som de vill. Ju fler appar som slänger ut data hit och dit desto mer batteri förbrukar de så klart. Vissa appar kan förmodligen vara vettiga att låta kommunicera via telefonens nätverksanslutning när de känner för. Att stänga av bakgrundsuppdateringen på de övriga spar dock en hel del ström.

iPhone - Batteritid - Bakgrundsuppdatering
Ställ in vilka appar som får slänga ut data som de vill via Inställningar > Allmänt > Bakgrundsuppdatering.

3. Push för e-post, kontakter och kalender

Apple vill gärna att alla dina tjänster är ihopkopplade och pratar med varandra hela tiden. Så även för e-posten, kontakterna och kalendern. Något som givetvis drar på batteritiden. Genom att gå till Inställningar > E-post, kontakter, kalendrar > Hämta nya data kan du vara lite mer selektiv med vad som skickas till din enhet och när.

iPhone - Batteritid - E-post & Push
Ställ in hur ofta du behöver veta om du fått nya mejl via Inställningar > E-post, kontakter, kalendrar > Hämta nya data.

Att ha Push-notiser aktiverat innebär att telefonen eller surfplattan då och då söker efter nya mejl, kalenderändringar eller kontakter. Genom att stänga av Push och välja Manuellt längst ned under inställningarna får du istället själv bestämma när du vill att telefonen ska leta efter nya mejl eller ändringar. Du kan även välja att låta telefonen kolla om något nytt har hänt till exempel varje timme istället för varje kvart eller halvtimme. Något som givetvis sparar batteri då telefonen inte behöver skicka lika mycket data. Du kan vidare bestämma att till exempel en e-post-inkorg ska kollas regelbundet varje halvtimme medan en annan inte behöver kollas alls.

4. Använd Bluetooth bara när det behövs

Om du inte konstant använder ett Bluetooth-headset är det en väldigt god idé att helt stänga av Bluetooth-funktionen när den inte används. Detta då den annars ständigt letar efter nya bluetooth-enheter att ansluta till. Du når enklast inställningen genom att svepa uppåt från skärmens nedre kant. Peka sedan på Bluetooth-symbolen för att stänga av eller starta funktionen.

iPhone - Batteritid - Bluetooth
Stäng av Bluetooth om du inte använder det!

5. Platstjänster

Måste alla dina appar veta exakt var du befinner dig när du använder dem? Om ja kommer det här tipset inte hjälpa dig alls. Om nej rekommenderar vi att du går till Inställningar > Integritetsskydd > Platstjänster. Här kan du både helt neka dina appar att ta del av din position. Du kan även klicka på respektive app för att ställa in beteendet för just den appen. Desto färre appar som konstant använder din platsinformation, desto mer batteri sparar du.

iPhone - Batteritid - Platstjänster

6. Spotlight

Använder du verkligen Spotlight på din i-enhet? Du vet den där sökfunktionen man får fram om man pekar mitt på skärmen och drar nedåt? Så fort något ändras eller läggs till på din telefon eller iPad är Spotlight där och kollar vad det är för något. För att sedan komma ihåg det åt dig så du lätt kan hitta det genom att använda den inbyggda sökfunktionen. Vill du inte att Spotlight ska använda batteri så fort något ändras på telefonen kan du välja precis vilka delar av telefonen den ska ha och inte ha koll på.

Gå till Inställningar > Allmänt > Spotlight-sökning. Här kan du sedan bocka av den eller de delar av din enhet du inte vill ha sökresultat från. Stänger du av samtliga sökresultat kommer Spotlight inte snoka någonting alls och kan då räknas som avstängd och icke-batterislukande!

iPhone - Batteritid - Spotlight

7. Minska rörelse-inställningen

I version 7 av iOS (iPhone & iPads-operativsystem) introducerades lite nya häftiga effekter (kallade parallax-effekter). Till exempel in- och ut- zoomningar när du öppnar och stänger appar och att bakgrunden ser ut att befinna sig bakom apparnas ikoner (vrid lite på telefonen medan du tittar på skärmen så ser du det). Detta för att ge mer djup i grafiken och användningen av din Apple-enhet.

Grafiskt mumbojumbo drar dock som bekant ström. För att stänga av dessa, om än läckra, utsmyckningar går du till Inställningar > Allmänt > Hjälpmedel > Minska rörelse. Dra reglaget till för att stänga av de extra effekterna.

iPhone - Batteritid - Minska rörelse

iOS innehåller, utöver de vi nämnt här, närmast en oändlig mängd inställningar. Har du fler tips på hur batteritiden kan ökas? Lämna dem gärna i kommentarerna!

Utvalda produkt- och återförsäljarlänkar i vissa av artiklarna på enkelteknik.se är affiliate-länkar. När ett köp, inom en viss tid, görs via en eller flera av dessa länkar erhåller sajten en mindre provisionsdel på köpesumman. Läs mer.

Lämna ett svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Du kanske även gillar

Det senaste

Lägg till fler Favoriter i Finders sidofält i macOS

Från början är det en ganska liten skara källor som går att nå via sidofältet i Finder i macOS. Tack och lov går det snabbt att själva bestämma exakt vilka genvägar som ska synas och vilka som inte ska det.

Test: Netgear Orbi AX6000 (RBK863s) – Ett snabbt, men lite lustigt, syskon

Netgears Orbi-serie av nätverksprodukter har fått en hel del god feedback, framförallt gällande stabilitet och prestanda. Så vart passar nya RBK863s in? För helt lätt är det inte att navigera i djungeln av beteckningar.