Varför står det att mottagaren ”har tystat notiser” (iPhone)?

Gillar du artikeln? Stöd sajten med en Swish om du vill.

Som från ingenstans har texten att mottagaren tystat notiser börjat dyka upp längst ned i iMessage-konversationer på iPhone. Men varför? Och hur blir man av med den?

Tillsammans med uppdateringen av Apples operativsystem iOS till version 15 inkluderades en ny funktion vid namn Fokus. Fokus är en mer avancerad variant av det klassiska ”stör ej”-läget och gör det möjligt att, under en viss tid, endast tillåta notiser från utvalda appar och personer.

Apple har själva en väldigt bra genomgång av de olika funktionerna Fokus-läget här. I denna text tänkte jag istället reda ut hur man aktiverar och avaktiverar Fokus-läget. Så SMS– och meddelandenotifikationer kommer fram som de ska (förutsatt så klart att det är det man vill).

Bli av med ”…har tystat notiser”-meddelandet

Det vanligaste som hänt när det gäller just Fokus-läget är inte att samtliga funktioner aktiverats, utan att just delen för meddelanden, av någon anledning, hoppat igång. Något som antingen skett genom att du fått upp en notis och klickat ”Ja” på frågan om du vill aktivera Fokus för Meddelanden. Alternativt verkar det vara många som vittnar om att funktionen hoppat igång trots att de inte godkänt det. Oavsett vilket gör du följande för att stänga av funktionen och bli av med meddelandet om att du tystat notiser.

  1. Navigera till Inställningar följt av Meddelanden.
  2. Peka på reglaget vid Fokus för att stänga av Fokus-funktionen för Meddelanden.

iPhone - Inställningar - Meddelanden - Fokus - Stäng av

Se alla inställningar för Fokus

För att se lite mer vad Fokus har att erbjuda är det bara att gå till Inställningar > Fokus. Här kan du ställa in och aktivera olika typer av Fokus-lägen. Allt från det klassiska Stör-ej-läget till mer detaljerade varianter såsom Egentid, Kör bil, Spelar spel eller vad du själv vill göra, där du inte vill bli störd.

Genom att välja ett av de förinställda lägena, alternativt skapa ett eget, får du sedan möjlighet att bestämma t.ex. vem eller vilka som ska kunna kontakta dig under tiden det valda Fokus-läget är aktivt samt vilka appar som ska få skicka notiser.

iPhone - Fokus - Välj appar och personer
Fokus-läget låter dig jobba (eller göra precis vad du vill) under tiden som endast vissa appars och personers notiser gör något väsen av sig.

Starta eller stäng av olika Fokus-lägen

Att stänga av eller aktivera olika Fokus-lägen kan göras både via Inställningar > Fokus samt direkt från Kontrollcenter som du når genom att svepa nedåt från skärmens övre, högra hörn. I mitten, till vänster, finns sedan en snabbinställning som låter dig välja mellan vilket av alla inställda Fokus-lägen som ska aktiveras eller stängas av.

iPhone - Kontrollcenter - Välj fokus-läge

Har du fler frågor eller funderingar kring Fokus-läget är du varmt välkommen att dela med dig av dem i kommentarerna här nedanför.

Utvalda produkt- och återförsäljarlänkar i vissa av artiklarna på enkelteknik.se är affiliate-länkar. När ett köp, inom en viss tid, görs via en eller flera av dessa länkar erhåller sajten en mindre provisionsdel på köpesumman. Läs mer.

Lämna ett svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ställ en fråga »

Det senaste

Du kanske också gillar

Så visar du ett rutnät i kameran på iPhone

Ser fotona du tar med din iPhone ut som att du är på väg att ramla samtidigt som du knäpper dem? Så rätar du upp tillvaron genom att visa ett rutnät på skärmen i kamera-appen!

Varför blir vissa mobilskal gula med tiden?

Ja, varför blir det där genomskinliga, supersnygga silikon- eller TPU-skalet gult efter en tids användning? Och vad kan man göra åt det? Går det ens att fixa?

Dölj inlägg från en specifik kontakt på Instagram

Visste du att det går att inaktivera (muta) händelser och inlägg från en viss kontakt på Instagram, så de inte längre visas i din "feed"? Så går du tillväga!
Send this to a friend