Varför står det att mottagaren ”har tystat notiser” (iPhone)?

Gillar du artikeln? Stöd sajten med en Swish om du vill.

Som från ingenstans har texten att mottagaren tystat notiser börjat dyka upp längst ned i iMessage-konversationer på iPhone. Men varför? Och hur blir man av med den?

Tillsammans med uppdateringen av Apples operativsystem iOS till version 15 inkluderades en ny funktion vid namn Fokus. Fokus är en mer avancerad variant av det klassiska ”stör ej”-läget och gör det möjligt att, under en viss tid, endast tillåta notiser från utvalda appar och personer.

Apple har själva en väldigt bra genomgång av de olika funktionerna Fokus-läget här. I denna text tänkte jag istället reda ut hur man aktiverar och avaktiverar Fokus-läget. Så SMS– och meddelandenotifikationer kommer fram som de ska (förutsatt så klart att det är det man vill).

Bli av med ”…har tystat notiser”-meddelandet

Det vanligaste som hänt när det gäller just Fokus-läget är inte att samtliga funktioner aktiverats, utan att just delen för meddelanden, av någon anledning, hoppat igång. Något som antingen skett genom att du fått upp en notis och klickat ”Ja” på frågan om du vill aktivera Fokus för Meddelanden. Alternativt verkar det vara många som vittnar om att funktionen hoppat igång trots att de inte godkänt det. Oavsett vilket gör du följande för att stänga av funktionen och bli av med meddelandet om att du tystat notiser.

  1. Navigera till Inställningar följt av Meddelanden.
  2. Peka på reglaget vid Fokus för att stänga av Fokus-funktionen för Meddelanden.

iPhone - Inställningar - Meddelanden - Fokus - Stäng av

Se alla inställningar för Fokus

För att se lite mer vad Fokus har att erbjuda är det bara att gå till Inställningar > Fokus. Här kan du ställa in och aktivera olika typer av Fokus-lägen. Allt från det klassiska Stör-ej-läget till mer detaljerade varianter såsom Egentid, Kör bil, Spelar spel eller vad du själv vill göra, där du inte vill bli störd.

Genom att välja ett av de förinställda lägena, alternativt skapa ett eget, får du sedan möjlighet att bestämma t.ex. vem eller vilka som ska kunna kontakta dig under tiden det valda Fokus-läget är aktivt samt vilka appar som ska få skicka notiser.

iPhone - Fokus - Välj appar och personer
Fokus-läget låter dig jobba (eller göra precis vad du vill) under tiden som endast vissa appars och personers notiser gör något väsen av sig.

Starta eller stäng av olika Fokus-lägen

Att stänga av eller aktivera olika Fokus-lägen kan göras både via Inställningar > Fokus samt direkt från Kontrollcenter som du når genom att svepa nedåt från skärmens övre, högra hörn. I mitten, till vänster, finns sedan en snabbinställning som låter dig välja mellan vilket av alla inställda Fokus-lägen som ska aktiveras eller stängas av.

iPhone - Kontrollcenter - Välj fokus-läge

Har du fler frågor eller funderingar kring Fokus-läget är du varmt välkommen att dela med dig av dem i kommentarerna här nedanför.

Utvalda produkt- och återförsäljarlänkar i vissa av artiklarna på enkelteknik.se är affiliate-länkar. När ett köp, inom en viss tid, görs via en eller flera av dessa länkar erhåller sajten en mindre provisionsdel på köpesumman. Läs mer.

Lämna ett svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ställ en fråga »

Det senaste

Du kanske också gillar

Ta en PDF-skärmbild av en hel webbsida på iPhone

Visste du att det, i ett enda svep, går att ta en skärmbild i PDF-format av en hel webbsida på iPhone? Så går du till väga!

Så tar du kort med iPhone utan att ta av dig vantarna

Vantar är ju i regel ganska trevliga när det är kallt ute, så länge man får ha dem på sig. Vilket man vanligtvis inte får när man ska ta kort med sin iPhone. Men det mesta går att komma runt!

Ta kort så snabbt som möjligt med en låst iPhone

Ibland dyker extremt intressanta saker upp en väldigt kort stund. Bra är då att det finns några olika sätt att ta kort riktigt snabbt med din iPhone!

Skicka bilder och film från iPhone till Chromecast

Företeelsen att visa något från telefonen på TV:n har blivit rejält förenklad under de senaste 10 åren. Om man bortser från att skicka bilder och filmer från iPhone till Chromecast.

Flytta tillbaka sökfältet högst upp i Safari på iOS 15 (iPhone)

Nya uppdateringar kan ju vara både bra och dåliga. Oftast vänjer man sig efter ett tag, men ibland känns det bara konstigt. Som när adressfältet flyttades längst ned i Safari efter uppgraderingen till iOS 15.

Radera bara en siffra i miniräknaren på iPhone

Visst är det irriterande när man efter en lång uträkning knappar in en siffra fel i Kalkylatorn på iPhone och behöver börja om från början? Åtminstone var det irriterande innan du läste det här.
Send this to a friend