iPhone är avaktiverad – Det kan du göra om du glömt koden

Meddelandet "iPhone/iPad är avaktiverad" är inget man gärna vill se på sin telefon eller surfplatta. Men vad betyder det egentligen?

Har du lyckats slå in fel låskod för många gånger och låst din iPhone eller iPad? Här går vi igenom vad som är viktigt att tänka på och vilka lösningar som finns.

Säga vad man vill om Apple, iPhone och iPad men säkerheten är det i regel inget fel på. Därför är det inte särskilt muntert om man exempelvis glömmer bort sin låskod eller om någon annan får fatt i ens telefon eller platta och slår in fel kod om och om igen. Båda dessa scenarion kan faktiskt resultera i att enheten kort och gott inte länge går att använda – åtminstone inte innan den först helt raderas och töms på data.

Så vad kan man då göra om olyckan är framme och man råkat glömma bort sin låskod, alternativt lyckats med konststycket att byta till en ny kod man inte känner till (genom att knappa in fel kod två gånger när man byter till den nya koden)? Faktum är att det dessvärre inte finns extremt mycket att göra för att rädda datan på enheten. Däremot ska vi ändå gå igenom hur processen ser ut och vad du bör tänka på om du råkat ut för meddelandet ”iPhone/iPad är avaktiverad”.

Vad innebär meddelandet iPhone/iPad är avaktiverad?

Kort och gott innebär meddelande iPhone är avaktiverad (iPhone is disabled) att din enhet är inaktiverad och inte längre går att använda – som en följd av att fel låskod slagits in maximalt fem gånger. Skulle fel kod slås in sex gånger syns även texten Försök igen om 1 minut (Try again in 1 minute). Vilket innebär att du behöver vänta i 1 minut innan du försöker slå in koden på nytt. Misslyckas du återigen behöver du vänta 5 minuter tills nästa försök. Åtta misslyckade försök resulterar i 15 minuters väntetid och nio försök 1 timmas väntetid. Misslyckas även det tionde försöket resulterar det i att telefonen eller plattan helt inaktiveras och meddelandet Anslut till iTunes (Connect to iTunes) dyker upp.

Har detta hänt är det faktiskt så illa att enheten behöver raderas och återställas via iTunes eller iCloud och Hitta min iPhone/iPad för att kunna fortsätta användas. Varför det är på detta sätt är för att Apple helt enkelt vill göra det i stort sett omöjligt för någon att exempelvis stjäla din telefon eller platta och därefter testa sig fram tills rätt kod hittas. Man kan tycka att det borde finnas någon möjlighet att ta sig runt detta. T.ex. genom att visa upp ett kvitto på telefonen hos en certifierad Apple-återförsäljare eller liknande. Så är dock inte fallet. Är telefonen inaktiverad så är den det och det finns inget man egentligen kan göra för att komma runt det.

Inställningen Radera data (efter 10 misslyckade försök)

Under Inställningar > Touch ID och lösenkod finns längst ned ett alternativ kallat Radera data. Denna inställning är tack och lov avstängd som standard. Skulle du dock av någon anledning ha aktiverat den resulterar det i att din iPhone eller iPad automatiskt raderar sig själv helt och hållet när fel lösenkod slagits in 10 gånger. Det intressanta i sammanhanget är att en inaktivering av enheten innebär i princip exakt samma sak. Med den enda skillnaden att det är du själv som behöver göra raderingen, via iTunes eller iCloud.

Vad ska man då göra när det står iPhone/iPad är avaktiverad (iPhone/iPad is disabled)?

Står det iPhone/iPad är avaktiverad följt av Anslut till iTunes (Connect to iTunes) innebär det att du inte längre kan försöka slå rätt låskod. Även om du skulle kommit på den korrekta koden vid detta tillfälle. Istället är det enda du kan göra att koppla in enheten till en dator med iTunes installerat för att återställa den via programmet. Alternativt använda Hitta min iPhone/iPad-funktionen i iCloud för att radera enheten.

iPhone är avaktiverad - Anslut till iTunes
Vid detta tillfälle gäller det att verkligen tänka igenom sitt beslut innan man provar med fler koder.

Om du tidigare gjort en backup/säkerhetskopia av din iPhone eller iPad går det efter återställningen att återskapa telefonen eller plattan med säkerhetskopian och på så sätt få tillbaka allt som fanns på enheten vid tidpunkten backupen gjordes. Tänk på att en backup av en iPhone/iPad ofta görs automatiskt så snart du kopplar in dem till iTunes. Så om du någon gång haft din enhet ansluten till datorn finns det alltid en chans att en kopia ligger sparad.

Samma sak gäller givetvis om du håller din enhet ständigt synkroniserad med iCloud alternativt har skapat en iCloud-säkerhetskopia. I detta fall kan du återställa enheten såsom den såg ut vid skapandet av den senaste iCloud-säkerhetskopian.

Skulle du varken ha en iTunes- eller iCloud-säkerhetskopia av din iPhone eller iPad är tyvärr det enda som finns att göra att helt radera enheten och därefter göra inställningar och installera appar som om enheten vore ny. Detta resulterar dessvärre också i att alla bilder, filmer och annan media som finns på enheten raderas.

Radera och återställ iPhone/iPad via iTunes

Du kan radera och återställa en iPhone eller iPad antingen via iTunes eller genom iCloud. Vi kommer här gå igenom båda varianterna och börjar med iTunes.

1. För att börja återställningsprocessen behöver du en dator med iTunes installerat samt en USB-kabel till din iPhone eller iPad. Har du inte en egen dator går det även bra att gå till en certifierad Apple-återförsäljare för att få hjälp med återställningen.

2. Starta iTunes och anslut USB-kabeln till datorn, vänta dock med att ansluta den andra änden till telefonen eller plattan.

3. Beroende av vilken iPhone eller iPad du använder ser inkopplingsprocessen lite olika ut. Följ de instruktioner som stämmer överens med just din enhet. (Varför dessa instruktioner inte syns direkt på skärmen för enheten i fråga är både ett mysterium och riktigt dumt. Bättre kan ni Apple!)

iPhone 8, iPhone 8 Plus eller senare: Tryck ned höger sidoknapp samt antingen volym upp eller ned tills avstängningsreglaget dyker upp. Använd detta för att stänga av enheten. Håll därefter höger sidoknapp nedtryckt samtidigt som du kopplar in enheten till datorn. Fortsätt att hålla knappen nedtryckt tills det står iTunes på skärmen.

iPad med Face-ID: Tryck ned toppknappen samt antingen volym upp eller ned tills dess att avstängningsreglaget dyker upp på skärmen. Använd detta för att stänga av din iPad. Håll därefter ned toppknappen samtidigt som du ansluter din iPad till datorn. Fortsätt att hålla knappen nedtryckt tills det står iTunes på skärmen.

iPhone 7 och 7 Plus: Tryck och håll ned sidoknappen tills avstängningsreglaget dyker upp. Använd detta för att stänga av enheten. Håll nu volym-ned-knappen intryckt samtidigt som du kopplar in enheten till datorn. Fortsätt hålla volym-ned-knappen intryckt tills det står iTunes på skärmen.

iPhone 6S eller tidigare samt iPad med hemknapp: Tryck och håll ned sido- eller toppknappen till avstängningsreglaget dyker upp. Använd detta för att stänga av enheten. Håll hemknappen nedtryckt samtidigt som du kopplar in enheten till datorn. Fortsätt att hålla hemknappen nedtryckt tills det står iTunes på skärmen.

4. När enheten nu befinner sig i återställningsläge bör den synas i iTunes tillsammans med nedanstående meddelande. För att starta återställningsprocessen klickar du på Återskapa.

iTunes - Återskapa - iPhone is disabled

5. Du får därefter bekräfta att du verkligen vill återställa din iPhone eller iPad genom att klicka på Återskapa och uppdatera. Tänk på att all data raderas från enheten efter detta steg. Men som sagt är det tyvärr inte särskilt mycket att göra åt det om telefonen är plattan är avaktiverad.

iPhone is disabled - iTunes - Återskapa och uppdatera

6. Skulle enheten inte vara uppdaterat till den senaste mjukvaruversionen kommer även en uppdatering laddas ned och utföras i samband med att återställningen görs. Klicka här på Nästa för att gå vidare.

iTunes - Programuppdatering för iPhone - iPad

7. Själva återställningsprocessen kan ta ett litet tag. Framförallt om en ny mjukvaruuppdatering också behöver installeras. För att se hur det går kan du klicka på den lilla pilen i iTunes övre, högra hörn.

iTunes - Återställ - Återskapa - iPhone - Disabled

8. När återställningen är färdig kommer din iPhone eller iPad starta om och se ut som på bilden nedanför.

iPhone - Hej - Hello - Välj land eller region
Bildkälla: Apple.com

9. Skulle det vara så att enheten vid låsningstillfället haft Hitta min iPhone/iPad aktiverat behöver du även ange ditt Apple-ID för att kunna fortsätta använda den efter att återställningen är färdig. Skulle du, av någon anledning, inte ha tillgång till ditt Apple-ID rekommenderar vi att ta en titt på Apples egna rekommendationer för vad du kan göra för att återställa lösenordet. Du hittar dem här.

iPhone aktiveringslås - iTunes

Skulle du dock inte lyckas med att få fatt i rätt Apple-ID går det tyvärr inte att komma vidare i processen och enheten blir därför obrukbar, vilket givetvis är extremt tråkigt. Men i fallet att någon stjäl din telefon eller platta också ganska skönt att veta att de åtminstone inte kan använda enheten, även om den raderas.

10. Har du nu en säkerhetskopia sparad antingen i iTunes eller iCloud är det dags att återställa din iPhone eller iPad från denna. Vilket vi går igenom lite längre ned i texten.

Radera och återställ iPhone/iPad via iCloud

1. För att återställa din iPhone eller iPad via iCloud och Hitta min iPhone börjar du med att öppna en webbläsare på valfri dator eller telefon och går till icloud.com. Logga sedan in med ditt Apple-ID och lösenord.

iCloud - Logga in - Hitta min iPhone - Disabled

2. Väl inloggad klickar du på Hitta min iPhone. Välj din iPhone eller iPad i listan av enheter. I rutan som dyker upp klickar du på Radera iPhone/Radera iPad för att starta raderingsprocessen.

iCloud - Hitta min iPhone - Radera - Avaktiverad

3. Följ sedan instruktionerna på skärmen för att radera och återställa enheten till dess fabriksinställningar. När återställningen är färdig kommer din iPhone eller iPad starta om och se ut som på bilden nedanför.

iPhone - Hej - Hello - Välj land eller region
Bildkälla: Apple.com

Återskapa din iPhone/iPad från en säkerhetskopia

Om du kommit så här långt är det sista steget att återställa din enhet från en av dina säkerhetskopior. Skulle det inte finnas någon säkerhetskopia är som sagt, dessvärre, det enda du kan göra att stega igenom processen på skärmen för att ställa in telefonen eller plattan som en ny enhet. Har du däremot en säkerhetskopia antingen på datorn eller iCloud gör du följande för att använda den och återskapa din enhet ifrån.

1. Klicka dig vidare i menyvalen på din iPhone eller iPad tills du kommer till skärmen Appar och data. Om din säkerhetskopia är iCloud-baserad väljer du Återställ från iCloud-kopia. Logga därefter in på ditt iCloud-konto, fortsätt till Välj säkerhetskopia och följ anvisningarna för att välja och återskapa från den senaste iCloud-säkerhetskopian.

2. Finns säkerhetskopian istället på din dator och är gjord via iTunes fortsätter du att ha telefonen eller plattan inkopplad till datorn. I iTunes (på datorn) klickar du på Återskapa säkerhetskopia.

iPhone - Återskapa - Säkerhetskopia - iTunes

3. Följ därefter instruktionerna för att återskapa din enhet från en av de säkerhetskopior som finns sparade på datorn. Skulle säkerhetskopian du vill återskapa från vara krypterad kommer du även behöva ange det lösenord som valdes i samband med att säkerhetskopian gjordes.

4. När återställningen är färdig följer du avslutningsvis instruktionerna på din iPhones eller iPads skärm för att slutföra processen.

Uppstår det frågor eller funderingar är du givetvis välkommen att ställa dem i kommentarerna! Har du andra saker du funderar på kan du även dela med dig av dina tankar i vår Fråga-avdelning.

Utvalda produkt- och återförsäljarlänkar i våra artiklar är affiliate-länkar. När ett köp, inom en viss tid, görs via en eller flera av dessa länkar erhåller vi ibland en mindre provisionsdel på köpesumman. Läs mer.

Summering

Ställ en fråga

Har du en teknisk fundering du går och grubblar på? Det låter ju onödigt.

Kommentera

4 kommentarer

 1. Hej!
  Förstår inte riktigt detta..

  Min iPhone satte igång en återställning direkt efter att fel lösenkod slagits sex gånger och det sedan stått att den var avaktiverad 1 minut. Skedde inga fler avaktiveringar (5 min, 15 min etc). Utan direkt efter att den varit avaktiverad i 1 min syntes en svart skärm med en vit Apple-logga och ett streck under, och när strecket var fyllt hamnade telefonen i läget där det står ”Hej” osv

  Varför skedde denna återställning så snabbt? Även om jag haft en aktivering av radering efter 10 felaktiga koder (minns tyvärr inte om detta var fallet..) så borde det väl gett mig fler chanser än så? Går det att åtgärda på något vis? Eller är allt förlorat?

  Med vänlig hälsning,
  En trött småbarnsmamma som fick hjärnsläpp och nu saknar sina bilder..

  • Hej! Om telefonen inte blivit avaktiverad och du bara vill ta bort en lösenkod (som du känner till) gör du detta via Inställningar > Face ID och lösenkod.

   // Christoffer, enkelteknik.se

Lämna ett svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Det senaste

Recension: Hoa till Nintendo Switch – Ett mindre stressigt alternativ

Kort, vackert och med tydliga influenser från Studio Ghibli både bildligt och ljudligt. Men är det värt att betala 150 kr för fem timmars speltid?

Äntligen stöd för Bluetooth-hörlurar på Nintendo Switch

En av de största frågetecknen kring Nintendo Switch har äntligen fått en lösning. Men varför tog det så lång tid?

Sonos lanserar uppdaterad Beam med stöd för Dolby Atmos

Sonos snyggaste soundbar får i dagarna en uppgradering innehållandes både ny hårdvara, fler högtalare och bättre stöd för nya ljudformat.

Starta macOS Recovery i Mac-datorer med M1-chippet

Apples M1-chip fungerar ganska annorlunda jämfört med de tidigare Intel-baserade Mac-datorerna. Så pass olika att till och med proceduren för att ta sig in i macOS Recovery skiljer sig åt.

Radera bara en siffra i miniräknaren på iPhone

Visst är det irriterande när man efter en lång uträkning knappar in en siffra fel i Kalkylatorn på iPhone och behöver börja om från början? Åtminstone var det irriterande innan du läste det här.

Det senaste

Tester

Fråga »

Mer läsning

Sväng förbi på Instagram

Send this to a friend