Invertera färgerna på skärmen på iPhone och iPad

0
15361
Invertera färgerna på skärmen iPhone - iPad

Att läsa långa stycken på en iPhone eller iPad anstränger ögonen en hel del. Med inverterings-funktionen kan du minska påfrestningen på ögonen!

När en färg inverteras ersätts den med sin raka motsats. Svart text på vit bakgrund (vilket är något av det vanligaste vi arbetar med idag) blir t.ex. vit text på svart bakgrund om färgerna inverteras. Funktionen att göra detta finns inbyggd i många olika mobiltelefoner, surfplattor och andra enheter.

Att invertera skärmens färger är ett hjälpmedel avsett att öka läsbarheten på många internetsidor och appar. Funktionen minskar också påfrestningen på dina ögon, framförallt om du använder din enhet nattetid eller när det är mörkt runtomkring. Att invertera färgerna hjälper också om du helt enkelt är känslig för starkt ljus eller har problem med färgblindhet.

Funktionen är dock långt ifrån hjälpsamt i alla lägen. Men för dig som blir trött i ögonen av att använda din telefon/surfplatta eller har någon form av synfel där vissa färger framträder mer än andra är det absolut ett hjälpmedel värt att testa. En klassisk situation där inverterings-funktionen gör ett bra jobb är i navigerings-appar nattetid, där den svarta bakgrunden många gånger är mycket behagligare att titta på en den annars kritvita.

Invertera färgerna på iPhone och iPad

1. För att komma åt inverterings-funktionen börjar du med att välja Inställningar. Peka på Allmänt (1) och välj Hjälpmedel (2).

iPhone - iPad - Allmänt - Hjälpmedel - Invertera färger

2. Välj Skärmhjälpmedel (1) och peka på Invertera färger (2).

iPhone - iPad - Skärmhjälpmedel - Invertera färger

3. Här finns sedan möjligheten att invertera färgerna på skärmen. Klassisk invertering skiftar alla färger till sin raka motsats medan Smart invertering lämnar bilder, filmer och vissa appar orörda.

iPhone - iPad - Smart invertering - Klassisk invertering

4. Till vänster syns ett exempel på Klassisk invertering där samtliga färger på bilden ersatts med sina motsatser. Till höger används istället Smart invertering vilket lämnar bilden i sina originalfärger.

iPhone - Klassisk invertering - Smart invertering - Skillnad
Till vänster används Klassisk invertering, till höger Smart invertering.

Ställ in en snabbgenväg för invertering på iPhone/iPad

Istället för att hela tiden gå in under Hjälpmedelsavdelningen varje gång du vill aktivera invertera-funktionen kan du använda dig av så kallade Hjälpmedelsgenvägar. Detta gör att det räcker med att trippelklicka på hemknappen för att få möjligheten att välja inverterings-läget. För att ställa in en snabbgenväg gör du följande.

1. Navigera återigen till Inställningar > Allmänt > Hjälpmedel. Scrolla längst ned och peka på Hjälpmedelsgenväg. Markera här den eller de typerna av invertering du vill kunna komma åt med ett trippelklick.

iPhone - iPad - Hjälpmedelsgenväg - Invertering av färger

2. Genom att nu trycka tre gånger på hemknappen (trippelklicka) dyker en liten meny upp där du enkelt kan växla mellan de olika inventeringslägena.

iPhone - Klassisk invertering - Smart invertering - Genvägar

Stöter du på problem eller har andra funderingar? Fråga på i kommentarerna så ska vi försöka hjälpa till!

Relaterat innehåll

Lämna ett svar

Please enter your comment!
Please enter your name here