Visa film och bilder på TV:n med Chromecast

Gillar du artikeln? Stöd sajten med en Swish om du vill.

Det senaste

Test: MSI Creator Z16 HX Studio – En bärbar dator med extra allt

Creator är en av MSI:s mest påkostade serier bärbara datorer avsedda i första hand för kreatörer av allehanda slag. Så vad kan man då göra med en laptop i toppsegmentet av serien, för närmare 40 000 kr?

Installera om och återställ Windows 11

Börjar datorn känns trött och seg? Eller vill du bara återställa Windows 11 av vilken anledning som helst? Här går jag igenom hur du gör exakt det. Direkt inifrån själva operativsystemet.

(Uppdaterad: 2017-09-08) Google Chromecast är en liten och relativt billig mediaspelare som pluggas in i en ledig HDMI-port på din TV och ansluts till ditt Wi-Fi-nätverk. Den låter dig sedan trådlöst skicka musik, bilder och video från både din dator och iPhone eller Android-telefon direkt till TV:n. Så här enkelt kommer du igång!

Vi går rakt på sak. Chromecast är en fantastisk liten manick men har även en del begränsningar. För det första kan du inte spegla (visa) allt innehåll du har på din telefon direkt på TV-skärmen, åtminstone inte ännu. Istället fungerar Chromecast så att den kan visa innehållet från en hel del (men inte alla) appar på din TV.

Du hittar alla appar som fungerar med ChromecastChromecast webbsida. Fler och fler appar får hela tiden stöd för Chromecast, så även om inte din favoritapp finns med just nu är det inte omöjligt att den gör det inom en snar framtid.

Appar som fungerar med Chromecast
Dessa är endast ett fåtal av alla de appar som stödjer Google Chromecast. Via länken ovanför bilden hittar du samtliga.

Sitter du istället framför en dator kan du faktiskt, genom att använda webbläsaren Chrome, skicka hela datorbilden direkt till din Chromecast. Det fungerar helt okej, men är inget vi rekommenderar för film eller spel då uppdateringshastigheten helt enkelt är för ostabil (det hackar). Du kan också välja att bara spegla en flik i Chrome till din Chromecast. Något som fungerar riktigt bra! Kort och gott kan vi sammanfatta det med att:

Med Chromecast kan du:
– Från din telefon skicka musik och video till din TV från dessa appar.
– Från din dator, med webbläsaren Chrome installerad, skicka allt som visas i webbläsaren samt allt som visas på skärmen (dock är det i något hackigt att skicka hela skärmen).

Med Chromecast kan du (ännu) inte:
– Spegla allt innehåll du ser på din telefonskärm till TV:n (utan endast appar som stödjer Chromecast).
– Från din dator spela upp filmer och annat direkt till Chromecast utan att det hackar (allt måste även strömmas via webbläsaren Chrome).

Steg 1. Det här behöver du

Google Chromecast finns idag i tre olika versioner, kostar från cirka 400 kronor och kan köpas i de flesta elektronikaffärer. Den vanligaste versionen är Google Chromecast (gen 2) vilket är uppföljaren till originalet (som inte säljs längre). Google har även lanserat Chromecast Ultra som har stöd för 4K-upplösning samt Chromecast Audio som endast används för att ta emot ljud (tänkt att kopplas till en högtalare).

För att kunna använda Chromecast behöver du, utöver själva enheten (gen 2 eller Ultra), följande saker:

– Ett Wi-Fi-nätverk (se vår guide om du är osäker på hur du skapar ett sådant).
– En TV (eller hembioförstärkare/receiver) med en ledig HDMI-ingång.
– En telefon (av smartphone-modell) eller en dator med trådlöst nätverk, för att ställa in Chromecast.

Steg 2. Anslut Chromecast till din TV

Så snart du packat upp din Chromecast är installationen inte svårare än att plugga i den direkt i en ledig HDMI-ingång på din TV. Eftersom HDMI-kontakter inte ger någon ström behöver Chromecast även pluggas in i en väggkontakt med hjälp av den medföljande USB-väggadapter. Om din TV har en USB-port på baksidan går det i regel också bra att plugga USB-kabeln från Chromecast direkt till USB-porten i TV:n för strömförsörjning.

Chromecast - Anslut till TV
Här är Chromecast (den första generationen, som inte säljs längre) ansluten till en ledig HDMI-port på en vanlig hemmabioförstärkare. Självklart går det precis lika bra att sätta den direkt i en ledig HDMI-port på TV:n.

Steg 3. Anslut Chromecast till ditt nätverk

1. Så snart du pluggat in strömkabeln startar Chromecast av sig själv.

2. På din TV bör du nu se en uppmaning om att ladda ned Google Home-appen till din telefon. Appen finns för både Android och iOS (iPhone). Hämta appen antingen via App Store eller Google Play.

Bilderna nedanför är från iPhone-varianten av Google Home-appen. Android-appen är dock i princip densamma. Du kan även använda din dator för att ställa in Chromecast. Öppna då valfri webbläsare och navigera till chromecast.com/setup. Klicka sedan på ”Alternativt kan du konfigurera Chromecast på den här datorn”, längst ned i webbläsarfönstret.

Chromecast - Welcome to get startet download - Ladda ner appen

3. Så snart appen är installerad startar du den. Peka därefter på den lilla ikonen högst upp till höger för att komma åt Enhetsalternativen. Välj här Lägga till en ny enhet.

Chromecast - Installera - Lägg till ny Chromecast

4. Du behöver nu ansluta din telefon till Chromecast. För att göra detta öppnar du telefonens Wi-Fi-inställningar och letar upp nätverket med samma namn som din Chromecast delar ut (du ser nätverksnamnet längst ned på TV-skärmen). Peka på nätverket för att ansluta till det. Inget lösenord behövs.

Chromecast - Ansluta till Chromecast - Wi-Fi - iPhone

5. Så snart du är ansluten till det tillfälliga Wi-Fi-nätverk Chromecast-enheten skickar ut öppnar du återigen Google Home-appen. Appen bör nu direkt hitta din Chromecast. Peka på Fortsätt för att börja ställa in den (1). För att verifiera att det verkligen är rätt Chromecast behöver du bekräfta att den kod som visas på telefonen är densamma som syns på TV:n (2). Peka på Jag ser den för att gå vidare.

Konfigurera Chromecast - Hittades - Visas koden på TV:n

6. Du får nu välja vilket land du befinner dig i samt ge din nya Chromecast ett namn. Namnet är helt valfritt, men har du fler än en Chromecast-enhet är vår rekommendation att namnge dem efter de olika rum de befinner sig i. För att kunna använda Chromecast behöver den även vara uppkopplad mot ditt vanliga Wi-Fi-nätverk. Så snart du givit enheten ett namn behöver du välja ditt Wi-Fi-nätverk i listan samt ange ditt vanliga lösenord (så Chromecast-enheten kan koppla upp sig mot Internet).

Ge Google Chromecast ett namn - Anslut till Wi-Fi

7. Chromecast ansluter sig nu till Internet via ditt trådlösa nätverk. Processen tar oftast bara några sekunder. Själva installationen är sedan egentligen klar. Du ges dock möjligheten att koppla ihop Chromecast-enheten med ett (valfritt) Google-konto. Vill du göra detta pekar du på Logga in. Annars väljer du Hoppa över för att gå vidare.

Ansluter till Wi-Fi - Chromecast - Hoppa över - Logga in

8. Beroende på om din Chromecast har den senaste uppdateringen (av mjukvaran) eller inte kan du behöva uppdatera den som ett sista steg. Du får även möjligheten att få lite instruktioner kring hur du använder Chromecast. Vill du inte läsa igenom dessa klickar du bara återigen på Hoppa över. Själva installationen är nu helt färdig. Dags att börja skicka saker till TV:n!

Steg 4. Skicka (casta) media till Chromecast

Att skicka musik, film och bilder trådlöst till en Chromecast kallas av Google att man castar innehållet från den skärm man för tillfället använder till TV:n. Uttrycket casta kommer från engelskans cast/broadcast. Sända/skicka/kasta på svenska. För att casta innehåll till din Chromecast gör du följande.

4.2 – Från en mobiltelefon (iPhone, Android)

1. Öppna en av de många appar som stödjer Chromecast. Här använder vi YouTube som exempel.

2. Välj något du vill visa på din TV och starta uppspelningen i telefonen.

3. En ny ikon visar sig nu i uppspelaren. Klicka på denna ikon och välj Skicka till Vardagsrum för att spela upp filmklippet på TV:n. (Har du döpt din Chromecast till något annat än Vardagsrum är det givetvis det namnet som visas istället).

Skicka musik video Chromecast - iPhone, Android

4. Filmklippet spelas nu upp på TV:n istället för på telefonen. Från telefonen kan du sedan välja att pausa eller avsluta uppspelningen av filmklippet.

4.3 – Från en dator

1. Öppna webbläsare Chrome. Har du inte Chrome installerat hämtar du programmet gratis här.

2. Funktionen att skicka information till Chromecast finns numera inbyggd direkt i Chrome. För att komma åt funktionen klickar du på de tre prickarna högst upp till höger i webbläsarfönstret (1) och väljer Casta (2).

Chromecast - Casta - Webbläsare - Chrome

3. Klicka därefter högst upp, på Casta fliken. Du får här möjlighet att välja om du vill skicka endast den flik du för tillfället har öppen i Chrome eller om du vill använda Chrome för att skicka hela datorns skrivbord till din Chromecast.

Chromecast - Casta fliken - Casta Skrivbordet

4. Starta nu visningen genom att välja till vilken Chromecast du vill casta. På bilden nedanför har vi bara en Chromecast installerad (Vardagsrum). Har du fler enheter kopplade till ditt nätverk får du givetvis välja till vilken av dem du vill casta.

Chromecast - Casta fliken - Vardagsrum - Skicka

5. Väljer du att casta hela skrivbordet behöver du bekräfta att bilden delas med din Chromecast genom att klicka på Dela. Här kan du även välja om du också vill att ljudet ska skickas med till TV:n.

Chromecast - Dela hela skärmen via Chrome

6. Att casta hela skrivbordet fungerar okej. Bildens uppdateringshastighet är som sagt dock inte tillräckligt hög för att t.ex. visa en film eller spela spel genom Chromecast. Att däremot visa bilder eller andra saker från datorn fungerar i regel fint med dela-funktionen.

Knepigare än så var det inte. Fler och fler appar får som sagt hela tiden stöd för Chromecast. Så även om inte din favorit-app går att casta till TV:n för tillfället är det absolut ingen omöjlighet att det går framöver. Håll utkik bland vilka appar som stöds!

Utvalda produkt- och återförsäljarlänkar i vissa av artiklarna på enkelteknik.se är affiliate-länkar. När ett köp, inom en viss tid, görs via en eller flera av dessa länkar erhåller sajten en mindre provisionsdel på köpesumman. Läs mer.

16 kommentarer

 1. Jag letade efter om det är möjligt att visa bilder från datorn på TVn via chromecast och i inledningen står det ju att det går
  ”Den låter dig sedan trådlöst skicka musik, bilder och video från både din dator och iPhone, Android, eller Nokia-telefon direkt till TV:n. Så här enkelt kommer du igång!”
  Men sen står det längre ner efter en del läsning att det går ju inte alls.

  Irriterande.

  • Hej Eva!

   Faktum är att det går faktiskt att skicka bilder från datorn till Chromecast. Precis som vi skriver är man dessvärre (än så länge) väldigt låst till webbläsaren Chrome. Dock är Chrome en helt okej bildvisare! Så länge du har Google Cast-tillägget installerat i Chrome kan du faktiskt ta tag i en mapp med bilder och dra den till Chrome-fönstret. Släpp sedan mappen rakt i webbläsarfönstret för att få upp en lista över samtliga bilder i mappen. Sedan är det bara att klicka dig igenom de olika bilderna i mappen.

   Eftersom allt som syns i webbläsar-fönstret också speglas till TV:n ser du precis samma kort på datorn som på TV:n.

   Det finns även en del andra tillägg för webbläsaren Chrome avsedda att just skicka foton från datorn till en Chromecast. Vi har dock inte testat dessa så jag vågar inte riktigt uttala mig om hur bra eller dåligt de faktiskt fungerar. Ett exempel på ett sådant tillägg är Picta Cast.

   // Christoffer, enkelteknik.se

 2. Tack för hjälp Christoffer! Jag fick det att funka genom att dra mappen med bilder till Chrome-fönstret som du skrev! Vet du om det också finns en funktion så att man bara behöver trycka på en pil (eller liknande) på datorn så att nästa bild visas (istället för att hela tiden klicka bakåtpip till Chromefönstret och sedan välja nästan bild….)
  Med vänlig hälsning/ Mattias

  • Hej Mattias!

   Så vitt jag vet går det inte att med piltangenterna bläddra fram och tillbaka mellan bilder i Chrome. Dock borde det fungera att stega mellan de olika bild-länkarna med Tab-tangenten på tangentbordet. För att visa en vald bild trycker du Enter och för att återgå till listan av bilder trycker du på Backspace-tangenten. Stega sedan ned till nästa bild med Tab och repetera processen med Enter.

   Kanske inte världens smidigaste lösning, men det borde fungera i alla fall :-)

   // Christoffer, enkelteknik.se

 3. Jag har inte hittat några begränsningar att casta skärmen via Chrome i en dator eller via en android mobil enhet allt verkar fungera nu efter 2 års användning startade med en direktimporterad Chromecast från USA slute av 2013

  Den nya runda Chromecast verkar inte skilja sig från den utsprungliga då hardware i dongeln uppdateras tillsamma nivå. Man ska skilja att på casta med appar som finns till chromecast och som syns i chrome appen och att casta direkt från vad skärmen visar tex en TVkanal som inte har en app.

  ComHemplay och Teliaplay+ dvs de TVkanaler man kan abbonera på i Tvn kan castas enkelt på annan ort på TVn i fritidshuset eller på Tv nr 2 hemma. Det är detta som gör en Chromecast är överlägsen en smartTv anno 2015 och sk AppleTv som bara har appar och starkt begränsad.. Det finns inga appar till playkanaler än pga licensproblem tex comhemplay och Teliaplay+

  Om man castar direkt från skärmen och inte via Chromecastappar överför man internetsignalen till Tvn och kan stänga av den mobila enheten så är inte fallet appvägen som det verkar.

 4. Finns det någon mediaspelare som fungerar med chromecast för att få upp filmklipp på tv? T ex om jag har ett filmklipp i VLC i mobilen och vill spela det utan lagg, störningar och frånkoppling. Om jag bara casta skärmen strular det. Vill helst ha trådlöst. Alternativt, går det att med HDMI koppla in telefonen för att spegla den med bättre kvalitet, på samma sätt som med en dator?
  Mvh Marcus

  • Hej! På vilket sätt strular det när du försöker casta skärmen och sedan köra VLC i fullskärm för att spela upp videon? Har inte möjlighet att testa själv, men det verkar som att det ska gå att göra (trots att VLC-appen ännu inte stödjer Chromecast). Se till exempel under How to stream VLC Player to Chromecast from Androiddenna sida (på engelska).

   Annars finns det ju en del appar som ska klara av att skicka videor och filmer sparade på telefonen till Chromecast, t.ex. Videostream Chromecast, LocalCast for Chromecast och MegaCast. För att nämna några.

   Förmodligen fungerar iallafall någon av dessa tre ok. Annars verkar det finnas ännu fler appar som gör ungefär samma sak, så kanske kan vara värt att testa några olika för att se vilken som funkar bäst!

   Det finns också HDMI-adaptrar till de flesta telefoner så du kan koppla in telefonen direkt till TV:n. Bästa tipset här är nog att göra en Google-sökning på namnet på din telefon följt av HDMI-adapter. Förmodligen hittar du några alternativ hos svenska återförsäljare :-)

   // Christoffer, enkelteknik.se

 5. Hej! Jag har installerat Google chrome på min Mac och även installerat Google Cast! Ljudet fungerar, men bilden är bara grön! Vad tror du kan vara för fel???

  • Hej! Testa följande:

   1. Starta Chrome och klicka på de tre strecken högst upp till höger för att öppna menyn. Välj därefter Inställningar.

   2. Klicka längst ned på Visa avancerade inställningar…

   3. Scrolla nästan längst ned tills du kommer till System. Klicka här ur Använd maskinvaruacceleration när det är tillgängligt.

   4. Klicka sen på Starta om (det borde dyka upp automatiskt bredvid inställningen när du kryssar ur rutan för maskinvaruacceleration).

   Maskinvaruacceleration betyder oftast att datorn tar hjälp av grafikkortet (och inte bara processorn) för att visa saker på skärmen och lösa grafiska uppgifter. Att stänga av den här inställningen gör (åtminstone för Chrome och Chromecast) förmodligen ingen skillnad alls för själva kvalitén på materialet som skickas. Förhoppningsvis gör det dock att den gröna bilden fixar till sig!

   // Christoffer, enkelteknik.se

 6. Hej! jag har ett problem med min chromecast! Den funkar som den ska och allt sånt men jag bor på studentboende och alla har samma trådlösa nätverk… när jag castar på t.ex. youtube så kan någon annan stänga av min casting pga att det kommer upp på deras mobil också…

  Kan man inte sätta något lösenord eller liknande så att bara min mobil kan styra min chromecast?

  • Hej! Det hade ju faktiskt varit en kanongrej om de funnits ett lösenordsalternativ för de som önskade det. Dessvärre är det (så vitt jag vet och kan läsa mig till) inte möjligt i dagsläget. Utan det enda sättet att skydda den är att inte låta andra ta del av Wi-Fi-nätverkets lösenord. Något som såklart inte blir hållbart om man delar Wi-Fi. Det enda jag kan tänka mig kanske skulle göra det lite mindre intressant för andra att bråka med din Chromecast är att döpa den till något konstigt/ointressant (typ en lång radda siffror eller något liknande). Ur ren förvirringssynpunkt :-)

   // Christoffer, enkelteknik.se

 7. hej jag har installerat tv cast på mobilem men kan icke hitta samma app på min macbook. kan någon förklara mig hur jag ska göra? tack!

  • Hej, det är dessvärre inte säkert att just appen TV Cast också finns till MacBook. Webbläsaren Chrome kan användas för att skicka både webbläsarfönster och även skrivbordet till en Chromecast. Processen beskrivs t.ex. i denna guide (på engelska). Kan det vara ett alternativ kanske?

   // Christoffer, enkelteknik.se

 8. Hej
  Jag har installerat Chromecast och den funkar utmärkt. Jag har nyligen köpt en platt TV, Champion 32 tum. Nu tänkte jag försöka att använda TVns inspelning via USB porten. Det funkar med en USB stick som lagringsenhet. Det funkar även med en extern hårddisk på 1 TB. Men det går inte med en extern hårddisk på 4 TB. Kan det vara så ett TVns USB och inspelningsfunktion inte klarar en så stor hårddisk?

  • Hej! Det är mycket möjligt att TV:n har en storleksbegränsning, så det kan säkerligen vara så som du skriver. Det kan även vara så att de olika hårddiskarna är formaterade i olika format. De flesta TV-apparater klarar t.ex. formaten FAT32 och exFAT, medan NTFS-formatet inte fixas av lika många.

   För att se vilket format en extern hårddisk är formaterad i kan du koppla in den till en (Windows) dator. Högerklicka på hårddisken och välj Egenskaper. Under Allmänt-fliken ser du sedan vilket filsystem hårddisken (eller USB-minnet) använder (står efter Filsystem, nästan högst upp).

   Du kan läsa lite mer om filsystem och vad som skiljer dem åt här.

   // Christoffer, enkelteknik.se

Lämna ett svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Du kanske även gillar

Det senaste

Test: MSI Creator Z16 HX Studio – En bärbar dator med extra allt

Creator är en av MSI:s mest påkostade serier bärbara datorer avsedda i första hand för kreatörer av allehanda slag. Så vad kan man då göra med en laptop i toppsegmentet av serien, för närmare 40 000 kr?

Installera om och återställ Windows 11

Börjar datorn känns trött och seg? Eller vill du bara återställa Windows 11 av vilken anledning som helst? Här går jag igenom hur du gör exakt det. Direkt inifrån själva operativsystemet.

Installera Windows 11 utan en nätverksuppkoppling

En av de sämre sakerna med Windows 11 är att det krävs en nätversuppkoppling för att ens kunna installera det. Fast som med det mesta går detta krav att komma runt, om man vet hur man gör.

Sonos Roam startar inte alls – Så fixar du det!

Sonos Roam är en hyfsat trevlig, liten högtalare. När den fungerar som den ska. Om den däremot inte gör det och inte vill starta överhuvud taget kan du testa följande för att förhoppningsvis kunna använda den igen.

Test: JBL Live 770NC – Vettiga over-ear-hörlurar för vardagen

Räcker det med ungefär 2000 kr för att få sig ett par vettiga over-ear-hörlurar med okej brusreducering och bra batteritid? Jo, men typ. Men det varierar definitivt med vilka krav du har på ljudet.

Fixa en Joy-Con-knapp som inte fungerar ordentligt

Behöver du trycka ned någon av knapparna på dina Joy-Con-kontroller hela vägen till botten för att knappen överhuvudtaget ska reagera? Irriterande, men förhoppningsvis lätt fixat!