Bli av med hackigt scrollande i Google Chrome

Gillar du artikeln? Stöd sajten med en Swish om du vill.

Känns det ryckigt och hackigt när du scrollar upp och ned i webbläsaren Google Chrome? Förhoppningsvis löser något av dessa tips problemet!

Att visa webbsidor är faktiskt en tyngre uppgift för en dator än man kan tro. Framförallt när webben börjar bli mer och mer grafiskt avancerad och fler och fler flikar är öppna samtidigt. Visserligen hjälper nya sätt att koda och det faktum att datorerna blir snabbare och snabbare hela tiden. Men ibland känns det som att datorn ändå går på knäna, även vid vanligt surfande.

I regel beror detta sällan på att datorn inte orkar med att visa webbsidan (även om det förekommer om datorn har några år på nacken). Istället handlar det ofta om att något inte fungerar optimalt när det kommer till hur webbläsaren utnyttjar datorns hårdvara, alltså processor, grafikkort och internminne etc.

Många gånger används endast datorns processor för att visa webbsidor. Något de flesta processorer rent kraftmässigt inte har några som helst problem med. Åtminstone inte bakom kulisserna. När det däremot kommer till att – på skärmen – faktiskt visa vad processorn ser kan det ibland uppstå lite underliga fenomen. T.ex. kan bilden upplevas som att den hackar eller uppdateras konstigt, vilket gör att det blir nästan som streck i bilden. Något som syns framförallt vid scrollande.

Här finns det i Chrome en inställning som avlastar datorns processor när det kommer till just den grafiska visningen av all kod. En inställning som lägger över jobbet mer på grafikkortet. Det är inte säkert att just denna inställning, kallad hårdvaruacceleration, löser problemet, men vi börjar där!

Aktivera hårdvaruacceleration i Google Chrome

Skulle det inte fungera att aktivera hårdvaruacceleration i Chrome, eller om inställningen varken gör till eller från finns det även några fler tips att testa lite längre ned i texten.

  1. Börja med att klicka på de tre prickarna, högst upp i det högra hörnet i Chrome, och välj Inställningar.
  2. I listan till vänster klickar du på Avancerat följt av System.
  3. Avsluta med att aktivera inställningen Använd maskinvaruacceleration när det är möjligt.

Google Chrome - Använd maskinvaruacceleration

  1. Du ombeds därefter starta om webbläsaren för att inställningen ska börja fungera.

Flera saker att testa om Chrome hackar och / eller är långsamt

Att Chrome hackar och beter sig segt och underligt behöver som sagt inte bero på att hårdvaruacceleration inte är aktiverat. Så om ovanstående inte hjälper, eller om hårdvaruacceleration redan är aktiverat, kanske något av följande tips kan lösa problemet.

Stäng av hårdvaruacceleration i Chrome

Jo, du läste rätt! Ibland kan faktiskt hårdvaruaccelerationen orsaka liknande fel när funktionen är aktiverad. Något som ofta kommer sig av att datorns grafikdrivrutiner inte riktigt vill fungera optimalt med de som tar hand om den grafiska visningen i Chrome. Därför kan det vara värt att faktiskt stänga av hårdvaruaccelerationen, enligt anvisningarna ovan, för att se om det gör någon skillnad.

Stäng av och avinstallera tillägg

En annan vanlig sak som ofta tynger ner Chrome är användningen av tillägg. För att ta en titt på de tillägg som för tillfället är installerade klickar du på de tre prickarna uppe till höger och väljer Fler verktyg > Tillägg.

Här kan du välja att antingen temporärt stänga av ett eller flera tillägg genom att klicka på den lilla, blå knappen längst ned till höger vid varje tillägg. Alternativt helt avinstallera tillägg du inte vet med dig att du behöver genom att klicka på Ta bort vid respektive tillägg.

Google Chrome - Stäng av tillägg - Ta bort
Att avaktivera samtliga tillägg i Chrome och aktivera dem ett åt gången kan vara ett bra sätt att se vilket som eventuellt orsakar problem i webbläsaren.

En rekommendation är att testa att avaktivera samtliga tillägg och se om det hackiga beteendet i Chrome försvinner. Skulle så vara fallet är det därefter bara aktivera tilläggen ett åt gången tills du lokaliserat vilket av dem det är som spökar.

Testa att aktivera ”Smooth Scrolling”

Chrome är fullt av olika så kallade utvecklaralternativ (även benämnda ”flaggor”) där man kan aktivera funktioner som ännu inte lanserats i den faktiska versionen av webbläsaren. Ett sådant tillägg kallas för Smooth Scrolling. En funktion som kan vara värd att testa i detta fall.

För att nå inställningen skriver du chrome://flags/#smooth-scrolling i webbläsarens sökfönster och trycker enter. Ändra därefter inställningen för Smooth Scrolling från Default till Enabled och starta om Chrome.

Återställ alla flaggor i Chrome

Trots att funktionen ovan (Smooth Scrolling) är en så kallad ”flagga” kan det också vara värt att bara dubbelkolla att inga andra flaggor (utvecklarfunktioner) är aktiverade. För att göra det skriver du in chrome://flags i webbläsarens sökfönster. Klicka sedan på Reset All, högst upp till höger och starta om Chrome.

Återställ Chrome till standardinställningarna

Skulle inget av ovanstående fungera kan en sista utväg vara att testa att återställa Chrome till programmet standardinställningar. Denna funktion inaktiverar alla tillägg, inställningar och genvägar för Chrome samt tar bort alla cookies och annan sparad data över webbplatser. Sparade bokmärken, surfhistorik och sparade lösenord stannar dock kvar.

  1. För att återställa Chrome klickar du på de tre prickarna, högst upp till höger, och väljer Inställningar följt av Avancerat i menyn till vänster.
  2. Längst ned finns alternativet Återställ och rensa. Välj detta och klicka på Återställ inställningarna till standardinställningarna.

Hoppas att något av tipsen i texten löste dina problem med segt och hackigt scrollbeteende i Chrome. Dyker det upp några frågor eller funderingar är du som vanligt välkommen att dela med dig av tankarna i kommentarerna nedanför.

Utvalda produkt- och återförsäljarlänkar i vissa av artiklarna på enkelteknik.se är affiliate-länkar. När ett köp, inom en viss tid, görs via en eller flera av dessa länkar erhåller sajten en mindre provisionsdel på köpesumman. Läs mer.

Lämna ett svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ställ en fråga »

Det senaste

Du kanske också gillar

Starta om Finder i macOS

Ibland händer det att Finder-applikationen i Mac-datorer låser sig eller börjar fungera lite sådär halvbra. Första steget till en lösning är då att starta om Finder helt och hållet.

Visa dolda filer och mappar på en Mac-dator

Att visa dolda filer på en Apple-dator är inte riktigt lika självklart som det är i Windows. Däremot är det hyfsat simpelt när man vet exakt hur man går tillväga.

Byt namn på flera filer samtidigt på Mac

Ibland är allt bara rörigt och jobbigt. Då är det åtminstone lite skönt att det går att byta namn på flera filer direkt i macOS utan några extra program. Så gör du!

Visa kvarvarande batteriprocent i menyn på din MacBook

En batteriindikator är standard i menyn hos macOS-laptops. Men hur gör man om man också vill visa en procentsiffra för hur mycket laddning som finns kvar i batteriet?
Send this to a friend