Förälderns guide till Fortnite: Vad är det och ska mitt barn få spela?

Gillar du artikeln? Stöd sajten med en Swish om du vill.

Vad ska man egentligen göra när ens barn vill spela Fortnite? Är det bara installera och köra igång eller finns det saker att fundera över först? Här är mina tankar kring ett av de – fortfarande – mest populära online-spelen.

Att vara förälder är ju som bekant inte alltid helt lätt. Framförallt kan det vara knepigt att hänga med när det kommer till spel- och Internet-fenomen som barn – inte minst via kompisar och i skolmiljö – är extremt snabba med att snappa upp och vilja ta till sig.

Trots att det lanserades redan 2017 är här spelet Fortnite fortfarande ett av de mest populära bland barn- och ungdomar (och även vuxna). Jag tänkte därför passa på att gå igenom vad Fortnite egentligen är för typ av spel, hur man kan spela det och vad man som förälder kan och bör tänka på innan man eventuellt släpper loss sitt barn i det. Alla tankar i texten är mina egna och är på inget sätt mer korrekta än någon annans syn på barn och spel.

1. Grundläggande information om Fortnite

Det finns en mängd olika spellägen och andra aspekter kring Fortnite som kan vara bra att känna till. Så det första jag tänkte göra är att gå igenom upplägget för spelet, vad det är för typ av spel och vilka olika spelsätt och valmöjigheter som finns i det.

Vad är Fortnite för typ av spel och vad går det ut på?

Fortnite är i grund och botten ett överlevnadsspel av typen skjut-alla-andra-innan-de-skjuter-dig. Spelet har även inslag av byggnation (lite åt Minecraft-hållet) där spelaren kan samla material och bygga konstruktioner med väggar och tak i syfte att agera skydd mot andra spelares försök att skjuta en. Spelet är utvecklat av spelstudion Epic Games och lanserades som sagt redan 2017 men är fortfarande väldigt populärt. Framförallt bland yngre spelare.

Fortnite - Vapen
Fortnite: Battle Royale går kortfattat ut på att döda alla andra innan man själv blir dödad av någon annan.

Vilka spelsätt finns det i Fortnite?

Fortnite är uppdelat i två huvudsakliga spelsätt, Save the World och Battle Royale, där Battle Royale är den utan tvekan mest spelade varianten och även spelsättet denna artikel har störst fokus på. Battle Royale är i regel också det många syftar på när de pratar om att spela Fortnite.

Battle Royale

I Battle Royale släpps spelaren ned på en ö tillsammans med upp till 100 stycken andra spelare. Målet är att vara den sist levande på ön. Under varje spelomgång (som varar cirka 5-25 minuter beroende på hur länge man klarar sig) samlar spelaren på sig olika vapen samt material för att bygga skydd. Utöver att försöka skjuta övriga spelare behöver spelaren även hålla sig undan ”stormen”, vilket är en ständigt krympande gräns som eventuellt tvingar ihop alla kvarvarande spelare på en liten del av ön.

Save the World

Save the World är Fortnites äventyrsläge. I motsats till Battle Royale, där alla spelare tävlar mot varandra, hjälps man i Save the World åt att spela genom en form av äventyr där det gäller att hålla sig levande och besegra (döda) zombie-liknande fiender.

Spelar man själv eller med andra?

I Battle Royale finns det fyra huvudsakliga spelsätt; Solo, Duos, Trios och Squad. I Solo spelar man själv mot andra spelare. Medan de andra tre lägena avser antingen två, tre eller fyra spelare i en grupp som tillsammans försöker överleva längst. De andra spelarna i ens grupp kan vara slumpmässigt utvalda eller de man själv vill spela med. Alla spelare i samma spelomgång spelar samma spelsätt som man själv gör. För Save the World är antalet spelare detsamma, men upplägget är som sagt lite annorlunda.

Fortnite - Battle Bus - Hoppa till - Ön
På detta sätt börjar alla Battle Royale-omgångar i Fortnite. Alla spelare hoppar vid valfritt tillfälle ut ur en luftburen buss och landar sedan på ön där spelet utspelar sig.

Vilken åldersgräns har Fortnite?

Den rekommenderade åldersgränsen för Fortnite i Sverige är 12 år. Den som har det sista ordet kring huruvida detta är en vettig ålder att börja spela Fortnite är däremot givetvis du som förälder.

Är Fortnite våldsamt?

Ja. Fortnite är ett våldsamt spel där målet är att ha ihjäl andra spelare antingen med skjutvapen, granater, fordon eller ”hackor”. Vilket låter helt sjukt, men upplevs lite ”trevligare” i och med den tecknade grafiken. Tänk Tom och Jerry i 3D med vapen. Spelet innehåller inget blod och när en spelare ”dör” försvinner denna, alternativt återuppstår beroende på vilket spelläge man spelar. Mycket av spelet är fokuserat kring komik med roliga kläder, danser och en känsla av att inte ta sig själv så allvarligt. Något som också drar fokuset bort från det faktum att målet är att döda andra spelare.

Fortnite - Köra fordon - Bilar
Bortsett från att gå runt och samla vapen går det att använda olika fordon för att ta sig runt i spelvärlden. Det går även att köra på andra spelare med dessa fordon.

På vilka datorer/spelkonsoler kan man spela Fortnite?

Fortnite kan faktiskt spelas på de flesta plattformar. Både på PC (Windows)– och Apple (Mac)-datorer. Men även på Playstation 4 och 5, Xbox One och Series X/S samt på Nintendo Switch. Spelet går också att spela på mobiltelefoner och surfplattor som använder Android-operativsystemet (de flesta mobiler och surfplattor bortsett från iPhone/iPad).

Spelet fanns tidigare för iPhone och iPad men då Epic Games numera ligger i en rättstvist med Apple har spelet blivit borttaget från App Store. Detta har inget med själva spelinnehållet att göra, utan bottnar i att Epic Games anser att Apples avgifter för köp via AppStore är för höga (mer läsning).

Kan man prata och chatta med andra i Fortnite?

Ja. Det går att prata och chatta med andra i både konsol-, mobil och datorversionerna av Fortnite. Väljer man exempelvis att spela Battle Royale och spelläget Squad (vilket avser fyra spelare i samma lag) är det alltså fullt möjligt att både prata med och skriva till övriga lagmedlemmar.

För att kunna skriva till och starta lagspel med andra Fortnite-spelare behöver dessa läggas till som ”vänner” i spelet. Så länge man håller sig till personer man känner och inte spelar lagspel med slumpmässigt hopsatta lag är alltså risken liten att man börjar prata med någon man inte känner. Lite längre ned i artikeln tar vi en titt på hur man stänger av både röst- och chattalternativen i spelet.

Vad kostar det att spela Fortnite?

Att spela Fortnite: Battle Royale är gratis men kräver en Internet-uppkoppling oavsett vilken enhet det spelas på. Det finns dock en mängd olika saker att köpa för riktiga pengar i spelet. Save the World kostar pengar att spela och köps i själva Fortnite-spelet. Notera även att Fortnite faktiskt inte kräver PS Plus eller Xbox Live Gold för att spela online på PS4/5 och Xbox-konsoler, utan det går att spela direkt genom att bara ladda ned.

Vilka saker kan man köpa i spelet?

Allt som kan köpas i Fortnite är kosmetiskt och påverkar på inget sätt hur pass bra ens karaktär i spelet är. Man kan alltså inte köpa bättre vapen, skydd eller liknande. Istället är det framförallt olika så kallade ”skins” som är populärt. Vilket kortfattat är hur ens spelkaraktär ser ut och vilka kläder etc. denne har på sig. Spelet är i stort också väldigt fokuserat kring att just köpa extrasaker och vill gärna hela tiden visa för spelaren vilka möjligheter som finns när det gäller just detta.

Vad är V-bucks i Fortnite?

V-bucks är den valuta som används för att köpa utrustning, kläder och vapen i spelet (notera att även vapen-delen, precis som allt annat, endast är kosmetisk och att köpta vapen är aldrig bättre än de som finns gratis i spelet). V-bucks kan köpas i olika mängder och desto mer man betalar, desto mer får man. 1,000 V-bucks kostar i skrivande stund till exempel 79 kr. Att köpa V-bucks kräver att någon form av betalmetod anges i spelet (kreditkort, bank, PayPal etc.).

Fortnite - V-Bucks - Köp
Om ditt barn börjar spela Fortnite kommer troligen frågan ”Får jag köpa V-bucks” dyka upp förr eller senare.

Vad är Battle Pass i Fortnite?

En företeelse spelet extremt gärna vill att spelaren köper är ett så kallat Battle Pass. Genom att köpa ett Battle Pass för den aktuella säsongen (mer om detta strax) ges spelaren möjlighet att låsa upp mycket mer extramaterial än vad som är möjligt i gratisutgåvan av spelet.

Vad är levels Fortnite?

En level är den nivå man befinner sig på i spelet. Desto mer man spelar, desto högre nivå når man. När man når en ny nivå får man erfarenhetspoäng och ibland nya skins och andra kosmetiska uppgraderingar för vapen etc. Har man här köpt ett Battle Pass får man ännu mer saker vid varje nivåökning. En detalj att lägga på minnet kring just levels är att man – precis som med utrustning i spelet – inte är starkare eller kan göra mer skada etc. bara för att man är i en högre level. Däremot är spelare men en hög level många gånger mer erfarna än spelare med en låg level. Vid varje ny säsong börjar dock alla spelares nivå för den nya säsongen om från noll (se nästa rubrik).

Vad menas med olika Chapters och Seasons i Fortnite?

Fortnite-världen är extremt ombytlig och nytt innehåll läggs hela tiden till (och tas bort) i spelet. Chapters (Kapitel) kan beskrivas som huvuddelar som driver en (inte jätteviktig) bakomliggande story framåt. Dessa kapitel är sedan indelade i Seasons (Säsonger) där varje ny säsong förändrar spelupplägget på olika sätt. Det kan handla om nya karaktärer, förändrade platser att ta sig till och nya uppdrag att utföra.

Varje ny säsong är cirka 10 veckor lång. Vid varje ny säsong återställs alla spelares levels/nivåer till noll. Vilket gör att samtliga spelare behöver börja om på nytt med att öka i level för att på så vis få tillgång till nya skins och andra föremål i spelet, som i många fall är exklusiva för just en viss säsong. Skins och annat som spelaren samlat på sig i tidigare säsonger följer dock med till de nya.

Vad är Bots i Fortnite?

Bots är spelare som inte kontrolleras av någon verklig person, utan istället kontrolleras av själva spelet. Dessa förekommer i de flesta spelomgångar och används primärt för att fylla ut kvarvarande platser om inte tillräckligt många spelare finns tillgängliga i en spelomgång. Bots är vanligare att stöta på när man är i en lägre level.

Vad är grejen med Fortnite-danser?

Ett extremt populärt inslag i Fortnite-världen är alla de korta danser, uttryck och poser ens karaktär kan utföra (även kallade ”emotes”). Emotes , som kan vara allt från en liten gest till en hel uppsättning danssteg, är kort sagt ett sätt att uttrycka sig på i spelet. Ofta på ett roligt sätt. Nya danser och gester/poser läggs hela tiden i spelet och går även att köpa för V-bucks. När spelet lanserades blev dessa emotes snabbt en populär trend i sociala appar såsom TikTok och Instagram.

Fortnite - Dans - Emote - Köp
Spelet gillar verkligen att försöka sälja så mycket olika saker som möjligt. Denna dans kostar exempelvis 800 V-bucks, vilket översätter till ungefär 55 kr.

Precis som övriga saker i Fortnite-världen fyller danserna och poserna ingen funktion mer än att vara ett roligt tillägg – som även används friskt för att uttrycka skadeglädje när man lyckas döda en annan spelare.

Är Fortnite sexistiskt eller stereotypt?

Detta ligger givetvis lite i betraktarens öga, men jag skulle personligen säga att Fortnite stundtals är relativt stereotypt när det kommer till framförallt förlegade manliga och kvinnliga utseendeattribut. Kvinnliga karaktärer framställs i regel som smala och iförda tajta kläder, medan manliga karaktärer har mer fokus på muskler och ”coola” utseenden. Det ska dock tilläggas att mängden karaktärer i spelet är oerhört stor (närmare 800 stycken) och många av dem anspelar mer på humor än specifikt manliga och kvinnliga utseenden. T.ex. går det att spela både som en banan och en fisk.

2. Att tänka på innan och när man spelar Fortnite

Som synes är Fortnite-universumet ganska komplext trots att spelet har ett enkelt upplägg. Med bakgrunden avklarad hoppar vi på lite mer praktiska saker, men vi börjar med frågan jag kan tänka mig att många föräldrar ställer sig.

Ska mitt barn verkligen spela Fortnite, det verkar våldsamt?

Här är det som tidigare nämnt helt givetvis upp till dig som förälder vad som är okej eller inte. Ska man se på det rent forskningsmässigt tyder det mesta på att våldsamma spel inte skapar våldsamma individer. Men för den delen bör (åtminstone i mitt tycke) inte alla barn spela alla spel och definitivt inte vid vilken ålder som helst.

Fortnite är utan tvekan ett våldsamt spel i bemärkelsen att man trots allt dödar andra karaktärer. Jämfört med ett mer verklighetstroget, våldsamt spel som exempelvis populära GTA V, framstår Fortnite med sin tecknade grafik däremot som ett betydligt snällare alternativ. Vilket jag skulle säga att det också är.

Fortnite - Våldsamt - Försvinner - Saker
När man dödar någon i spelet försvinner personen direkt och endast de saker denne hade samlat på sig finns kvar på marken.

Åldersgränsen på 12 år känns enligt min mening relativt vettig och absolut något att utgå från när man startar en dialog kring ett eventuellt spelande. I verkligheten är det dock många väl under 12 år som spelar spelet. Något jag personligen kan känna är okej i vissa fall och i andra inte. Det viktigaste kanske inte är just en specifik ålder. Utan att man både kan föra och också faktiskt kontinuerlig för en (från båda sidor) förstående dialog med sitt barn kring spelet och vad som förekommer i det.

Just i fallet Fortnite kan tidsaspekten också vara viktig att diskutera kring. Framförallt då spelet gärna vill att man ska spela så mycket som möjligt för att kunna (och hinna) få så mycket tidsexklusiva saker som möjligt (mer om detta i nästa stycke).

I och med att spelet trots allt är gratis i sitt grundutförande skulle jag faktiskt rekommendera att man som förälder själv testar spelet och därefter går på magkänslan kring hur man upplevde det och vad som kan passa ens eget barn. Ultimat är det ju som sagt upp till var och en att avgöra vad man vill att sitt barn ska ta och inte ta del av när det kommer till det mesta. Känns det inte rätt efter att du själv testat spelet är det troligen den korrekta vägen att gå, och vise versa.

Fortnite, spelberoende och köpbegär

Precis som många andra saker är även Fortnite bra på försöka få spelaren att spendera så mycket tid som möjligt med spelet. Hela spelet är som sagt byggt kring konceptet att desto mer man spelar – desto mer saker låser man upp. Genom att många skins, danser och andra saker sedan är säsongsspecifika och endast går att få genom att öka till en viss level under den aktuella säsongen spär givetvis på detta enormt.

Fortnite - Köpa - Tidsbegränsat
Mycket av det som går att köpa i Fortnite är tidsbegränsat och går endast att få tag i under en kortare tid.

Just tidspressen med att hinna med så mycket som möjligt under den aktuella säsongen kan jag personligen känna är något man verkligen bör ha en dialog kring. Annars kan det till slut skapa en stressituation där ens barn måste köpa den ”skinen” innan säsongen är slut eller måste öka till en viss level för att kunna få ”den dansen”. Trots att spelet är gratis att både ladda ned och spela är Fortnite fortfarande ett av de spel som drar in mest pengar av alla mobilspel. Även om intäkterna sägs ha minskat från 2019 spås Fortnite ändå tjänat in över 1 miljard dollar till skaparna Epic Games under 2020.

Sedan behöver givetvis Epic Games tjäna pengar på spelet. Men att kunna prata kring vad de pengar som spenderas i spelet faktiskt ger en känns ändå viktigt.

Men online-biten då? Kan man stänga av chatt och sådant?

Tack och lov är Fortnite, trots mängden spelare, förhållandevis okej när det kommer till kontaktmöjligheterna spelare emellan. Det finns ingen ”huvudchatt” eller liknande där alla kan skriva vad som helst. Spelar man ensam i Battle Royale (spelläge Solo) finns det ingen möjlighet för andra spelare att varken skriva till eller prata med en. Däremot kan andra spelare alltid skicka en vänförfrågan (Friend request) för att på så sätt bli ”vänner” i spelet och därigenom starta flerspelarlägen med en.

Så länge man däremot inte accepterar vänförfrågningar från personer man inte vet vilka de är upplever åtminstone jag spelet som relativt säkert, trots att det är ett online-spel. Men även här är givetvis dialogen det viktigaste och att man går igenom och ser till att ens barn vet vad det innebär när och om hen, på något sätt, blir kontaktad av någon genom spelet (och på Internet i stort med, för den delen).

Stäng av textchatt och Friend Requests i Fortnite

Givetvis går det att stänga av både röst- och textchatt-möjligheterna samt också automatiskt neka alla vänförfrågningar i spelet om man så vill. Det går däremot inte att låsa dessa inställningar på något sätt. De går alltså lika enkelt att aktivera dem igen som det går att stänga av dem.

 1. För att stänga av textchatten i spelet navigerar du till Menyn (högst uppe till höger) och väljer Settings.
 2. Klicka på Account and Privacy (längst till höger).
 3. Under rubriken Social Privacy finns sedan alternativet Show Text Chat. Ställ detta till Off för att stänga av textchatten.
Stäng av text-chatt Fortnite
Det går att stänga av en hel del saker för att värna om sin integritet i Fortnite. Här stänger vi exempelvis av text-chatten.
 1. Under samma rubrik finns även alternativet Auto Decline Friend Requests som, när det är satt till On, automatiskt gör att alla vänförfrågningar nekas.
 2. Här finns också en kul inställning (som dessutom är aktiverad som standard) vid namn Mature Language Filter. När denna är satt till On byter spelet automatiskt ut engelska svärord och annat otrevligt språkbruk mot hjärtsymboler.

Stäng av röstchatten i Fortnite

 1. För att stänga av röstchatten väljer du Menyn (högst uppe till höger) följt av Settings.
 2. Klicka på Audio (högtalarsymbolen) och sätt Voice Chat under huvudrubriken med samma namn till Off.

3. Installera och komma igång med Fortnite

Till sist ska vi snabbt gå igenom hur man faktiskt kommer igång med spelet. Något som trevligt nog är ganska enkelt, oavsett vilken plattform man väljer att spela på. Spelet är som sagt också gratis att både ladda ned och spela på samtliga plattformar.

Installera Fortnite på Windows och macOS

Vill du spela på PC eller Mac går du till den officiella hemsidan och klickar på Download uppe till höger. Följ därefter instruktionerna för att ladda ned och installera den spelklient (ungefär som ett vanligt program) som används för att ladda ned Fortnite med, kallad Epic Games Launcher.

Något att ha i bakhuvudet för just datorvarianten av Fortnite är att det är ett väldigt stort spel att ladda ned. Har du en långsam Internet-uppkoppling (även en lite halvsnabb) räkna med att spelet utan problem tar åtskilliga timmar att hämta. I skrivande stund upptar Fortnite i Windows-versionen cirka 32 Gigabyte (GB). Så se även till att det finns tillräckligt med hårddisksutrymme för att installera spelet. Det är heller inte ovanligt att spelet behöver uppdateras titt som tätt. Även uppdateringarna väger i regel in på ganska nedladdningskrävande 5-7 GB.

Installera Fortnite på Xbox, Playstation, Nintendo Switch och Android

För spelkonsoler såsom Xbox, Playstation och Nintendo Switch samt för Android-enheter hämtas spelet direkt via de inbyggda ”affärerna” i respektive enhet.

Fortnite - Nintendo Switch - Spela - Gratis
Att spela Fortnite både på Nintendo Switch och andra konsoler är faktiskt helt gratis. Bortsett från priset av själva konsolen samt en Internet-uppkoppling.

Skapa ett Epic Games-konto

Under uppstartsprocessen för både dator och konsol/mobil-versionerna får man möjlighet att koppla spelet till ett så kallat Epic Games-konto (ett krav om du spelar via dator). Detta är något jag skulle rekommendera att man gör. Framförallt då det gör det möjligt att spela på olika plattformar och ta med sig alla framsteg man gjort i spelet mellan dem. Det är även en extra backup att ha allt sparat externt och inte bara på t.ex. Xbox-konsolen.

För att kunna skapa ett Epic Games-konto behövs en e-post-adress (vilken som helst som du har tillgång till) och det kostar heller inget. Vill du hålla spelandet separat från din privata e-post-adress går det alltid att skapa t.ex. en ny Gmail-adress att använda för ändamålet.

4. Avslutande tankar

Hade du väntat dig ett ”ja” eller ”nej” på frågan om ditt barn ska få spela Fortnite är jag ledsen att behöva göra dig besviken. Som med allt annat i världen handlar det om personliga preferenser och vad man utifrån dessa anser är okej eller inte. Förhoppningsvis har texten däremot bidragit med lite mer ”kött på benen” i fallet Fortnite och vad spelet faktiskt är och går ut på. I mitt (högst personliga) tycke handlar det mesta ultimat som sagt om dialog. Kan man föra en bra dialog kring något och varför det må vara bra eller dåligt och samtidigt få bra respons och förståelse tillbaka har man kommit långt på vägen.

Har jag missat något viktigt eller uppstod det frågetecken från texten? Har du andra generella funderingar kring Fortnite? Dela gärna med dig av dina tankar i kommentarerna här nedanför.

Utvalda produkt- och återförsäljarlänkar i vissa av artiklarna på enkelteknik.se är affiliate-länkar. När ett köp, inom en viss tid, görs via en eller flera av dessa länkar erhåller sajten en mindre provisionsdel på köpesumman. Läs mer.

19 kommentarer

 1. Om man köper v-bucks direkt i själva spelet ,vem är det då som står som leverantör när pengarna dras från kontot?

  • Den enda säkra informationen jag har är från barnens köp här hemma som görs via PS4:an. Där står det Playstation på köpet. Gissningsvis är det något Microsoft-relaterat om köpet görs via spelet på Xbox. För PC är det nog dock möjligt att det står Epic Games eller liknande. Men nu gissar jag bara :-/

 2. Om jag skulle investera i ett PS så sonen (och jag) kan spela fortnite, vilken är bäst? 4an eller 5an? Sonen spelar idag på mobilen men det blir lite liten skärm och det funkar inte alltid att spela m vännerna så det är nog dags för en uppdatering här…

  • Hej! Om det primärt är Fortnite som ska spelas till en början skulle jag personligen säga att man klarar sig alldeles utmärkt med en PS4. Den är fortfarande även riktigt bra för en mängd andra spel!

   Ser man till ren prestanda och grafisk kvalitet, laddningstider etc. är 5:an däremot tveklöst bättre då den är nyare. Dock är den både mer än dubbelt så dyr samt, så vitt jag vet, riktigt svår ens få tag i fortfarande. Som en instegskonsol i spelvärlden är 4:an fortfarande ett riktigt bra alternativ. Har en själv i hushållet och har inte några egentliga klagomål alls från sonen (mer än att kompis-x har en PS5, det vill jag också ha). Men den verkar fortfarande fungera alldeles ypperligt i alla spel han spelar (bland annat Fortnite).

    • Tycker det låter som ett mycket vettigt alternativ :-) Återkom gärna om det dyker upp några frågor så ska jag försöka hjälpa till med det jag har koll på!

 3. Min son är 8 år men jag får inte voice chat att funka trots parental control inställningarna. Borde det funka eller är det någon åldersgräns på att kunna prata?

  • Hej! Du verkar vara långt ifrån ensam kring detta. Det verkar numera, med de nya föräldrakontoreglerna, finnas någon gräns för att barn under 10 år inte kan använda voice chat alls. Jag lyckas inte hitta något officiellt alls från epic games kring det, utan detta är vad användare skriver på forum etc. Enligt Epic Games ska det istället gå alldeles utmärkt att stänga av/aktivera voice chat via föräldrakontrollerna (precis såsom det låter som du gjort).

   En del verkar skriva att det fortfarande fungerar att prata så länge man är endast spelar med personer som är tillagda som vänner i spelet. Har dock inte lyckats få det bekräftat alls.

   Något som dock verkar fungera är att ändra åldern på kontot på den som spelar. Något som man verkar behöva kontakta Epic Games för att göra. Sen är det ju inte alls någon bra lösning egentligen. Så snart ens barn är över 10 verkar det gå att helt ta bort de föräldrainställningar man vill.

   Jag skulle nästan rekommendera att skicka in ett support-ärende direkt till Epic Games och höra med dem. De har sitt kontaktformulär här: https://www.epicgames.com/help/en-US/contact-us De är nog de enda som kan ge ett ordentligt svar här. För dokumentationen de tillhandahåller lämnar en hel del information att önska tycker jag.

  • Hej! Så vitt jag vet och kan hitta finns det ingen paus-funktion. Det verkar heller inte gå att göra via föräldrakontrollerna, utan där handlar det mer om att t.ex. stänga av röstchatten osv. Det enda som verkar gå att göra är att temporärt stänga/avaktivera sitt Epic Games-konto, dock krävs det tydligen att man kontaktar Epic Games och ber dem göra det. Här finns instruktioner. Dock gör ju det att allt innehåll från Epic Games blir otillgängligt. Inte bara Fortnite.

   Har förövriga samma problem då och då. Vi brukar köra med begränsad speltid av typen ”sätt ett larm på 1 timma” sedan behöver du göra något annat i 1 timma. Eller inget spelande efter kl. xx. Sen är det av yttersta vikt att jag är med och hjälper till att påminna och hålla dessa tider, annars glöms det allt för lätt bort.

  • Spelet är ju bara ”in the moment”. Om man kunde pausa skulle det inte ha någon effekt på själva spelet. Du kan alltid avinstallera det dock. Ser bara till att ni har inlogget säkrat tills det är dags att installera igen, man förlorat inget man köper eller vinner i spelet.

 4. Hej, går det att avsluta Fortnite Crew och övergå till gratis utan att missta allt man tjänat ihop?

  • Hej! Om du tänker på V-Bucks, Crew Packs och Battle Passes så är svaret enligt Epic Games ja (länk). Du behåller det som tjänats in under Crew. Nu står det inte specifikt, men jag kan inte tänka mig annat än att även specifika Skins och Skins som köpts med V-bucks som intjänats under Crew också får behållas. Åtminstone verkar i princip samtliga YouTube-videos och andra artiklar som berör ämnet säga just det :-)

 5. Hej min son på 8 år gjorde något med fortnite och nu kan han inte spela innan jag godkänner epic game. Jag fick länk på mejl om att jag måste godkänna inom några dagar annars försvinner hans konto.
  Jag trycker på länken och där måste jag antingen identifiera mitt id( alltså ta bild på mitt id ) som förälder eller att jag lägger in mitt bankkort uppgifter. Det känns skump att jag ska ge detta för att godkännandet ska gå igenom.

  Min fråga är ifqll den sidan är pålitligt eller bör jag undvika? Någon som känner igen sig??

  Tack på förhand.

  • Hej! Jag vet att Epic Games nyligen gått in i någon form av samarbete med just en tjänst som kräver att man som förälder godkänner att ens minderåriga barn spelar Fortnite. Fick göra det själv, men det krävdes inte att jag skickade in någon bild på ID-kort vad jag minns. Men det var inte helt supersmidigt ändå.

   Att kontot skulle försvinna känns dock lite väl drastiskt. Så länge ni går via instruktionerna i själva spelet så bör det inte vara några problem. Däremot finns det mycket skumma mejl som cirkulerar i relation till Fortnite (just för att det är ett så populärt spel) så det är superbra att ta det lite lugnt och verkligen se så att alla mejl etc. kommer från rätt källa. Men som sagt, följ de instruktioner som ges direkt i spelet först och främst.

 6. Hej. Har fått samma bisarra krav om att ladda upp en bild på ID kort för att grabben ska få spela med hot om att allt raderas annars. Deras såkallade samarbetspartner SuperAwesome (som de köpte 2020) verkar ju tyvärr inte vara den scam jag hoppats utan legit. Tänker givetvis inte skicka runt bild på mitt ID över Internet och hamna i deras data lakes för all framtid, så det är slutspelat för grabben.

  Min fråga; alla pengar brända på att köpa v-bucks och skins m.m. som han ”äger” i spelet. Kan Epic Games verkligen lagligt stjäla allt det? Kanske är en fråga för lawline, men ni som har koll kanske hört något.

  Tack på förhand,

  • Hej! Ja, det verkar vara riktigt rörigt detta. Nu verkar det kanske som att de ändrat (hårdnat) till detta ytterligare, men så som jag har det nu har jag ett eget Epic Games-konto som jag sedan aktiverat föräldrakontroller på. Där kan jag ställa in vad som får inte inte får visas etc. i spel. Dock lyckas jag inte hitta själva kopplingen mellan mitt och sonens konto nu när jag loggar in, så det verkar verkligen vara lite snurrigt. Dock får jag t.ex. ett mejl med hur mycket han spelat Fortnite etc. varje vecka. Så någon form av koppling finns det ju uppenbarligen (eftersom han är under 14 och ändå får fortsätta spela i spelet).

   Var vart jag ville komma med detta var dock att jag inte har för mig att jag var tvungen att ladda upp någon bild på ID för att få till kopplingen. Däremot minns jag att det var rätt knepigt.

   Angående att ladda upp en bild på sitt ID-kort är detta (av någon anledning) en väldigt vanlig metod att verifiera ålder etc. i många andra länder (USA, England m.fl.). Har själv behövt göra det några gånger när jag använt utlandsbaserade tjänster genom åren. Men i Sverige är det så vitt jag vet mer ovanligt (och definitivt olustigt som du skriver). Någonstans har man ju fått lära sig att ens ID/körtkort etc. är saker man ska hålla hårt i. Så det blir ju lite röd flagg direkt.

   Har du testat att mejla Epic games och höra vad de säger, alternativt försöka få till en koppling mellan ett eget Epic Games-konto (där ålder möjligen kan verifieras på något annat sätt) och sonens?

   Ledsen för ett lite spretigt svar!

   • Ja men intressant, kanske värt att prova med eget konto och acceptera att de får fatt i uppgifterna. Har mailat dem, blev hänvisad till FAQ :-)

    Tack för svar!

    • Ah, segt med ett sådant standardsvar! Jag sökte lite mer information och hittade bland annat denna länk från Niantic (de som utvecklade Pokémon Go). Där de skriver lite mer om just SuperAwesome-tjänsten och att man, åtminstone via Niantic, även kan legitimera sig genom att registrera och dra en liten summa (som sedan återförs) från valfritt kontokort. Jag har för mig att det var detta sätt jag använda för att verifiera min identitet i fallet med just Fortnite.

     SuperAwsome-tjänsten ska även, namnet till trots, vara en väldigt legitim sådan med syftet att just göra det säkrare för barn i online-miljöer genom att verifiera ålder etc.

     Hoppas ni får ordning på det till slut!

Lämna ett svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ställ en fråga »

Det senaste

Du kanske också gillar

Var sparas Minecraft-världar på PC och Mac?

Att hitta till Minecraft-mappen där spelfiler, moddar och världar sparas är långt ifrån både logiskt och enkelt. Så lokaliserar du mappen i Windows och macOS!

Återskapa en försvunnen Minecraft-värld (Java Edition)

Trots ett helt gäng år på nacken är Minecraft fortfarande extremt populärt. Något som däremot inte är populärt är när ens världar plötsligt försvinner från spelet.

Så pausar du en nedladdning på PlayStation 4

Att ladda ner spel och appar på PS4 är ganska smidigt. Att lokalisera platsen där alla aktiva nedladdningar samlas är inte riktigt lika självklart.

Xbox One visar ingen bild – Så återställer du upplösningen

Att justera upplösningen för att rätta till felet att Xbox One inte visar någon bild är inte helt enkelt när den inte visar någon bild. Att återställa upplösningen brukar lösa problemet!

Spela Fortnite på iPhone och iPad via GeForce Now

Nu går det äntligen att, med lite tur, spela Fortnite på iPhone och iPad igen. Så gör du för att komma igång och streama spelet via Nvidias tjänst GeForce Now. Helt gratis!
Send this to a friend