Fixa vanliga Bluetooth-problem i Windows 10

Bluetooth är idag många gånger bättre än när tekniken först lanserades. Däremot kan det fortfarande uppstå en hel del problem. Framförallt när man börjar blanda in Windows.

Det senaste

Recension: The Legend of Zelda: Link’s Awakening – Var det bättre förr?

Att skrämma liv i gamla spel är nog ingen bättre på än Nintendo. Hur går det då när de bestämmer sig för att göra en ordentlig remake av ett 26 år gammalt spel?

Årets julklapp 2019 är en låda att gömma mobilen i

För trettioandra året i rad har nu HUI Research utsett årets julklapp. Detta år följer klappen trenden om att lägga ifrån sig sina mobila skärmar och fokusera på något annat en stund.

Gratisversionen av Spotify fungerar nu på Sonos högtalare

Spotifys reklamfinansierade gratistjänst har tidigare inte gått att använda på Sonos-högtalare. Detta ändras nu när Sonos öppnar upp för Spotify Free på samtliga av sina högtalare.

Var finns egentligen skärmsläckaren i Windows 10?

Förr i tiden kunde man högerklicka på Skrivbordet och välja skärmsläckare. Det kan man inte längre. Skärmsläckaren finns däremot fortfarande kvar i Windows 10. Här hittar du den!

Har du ett par Bluetooth-hörlurar eller en mus och ett tangentbord som inte längre vill anslutas till din Windows 10-dator? Här tar vi en titt på några av lösningarna på dessa problem!

Här om veckan slutade mina Bluetooth-hörlurar (ett par Jabra Move) att fungera ordentligt tillsammans min dator. De kopplade sig till datorn men fungerade endast i så kallat AG-läge, istället för det vanliga A2DP-läget. Något som innebär att ljudkvalitén blir rent ut sagt skräp då AG-läget används för att använda hörlurarna som ett headset, alltså med mikrofonen aktiverad.

I Enhetshanteraren syntes att det hade uppstått ett drivrutinsfel för datorns Bluetooth-hårdvara. Men efter en dags felsökning och mängder av olika försök till en lösning höll jag på att ge upp. Tack och lov gjorde jag inte det, däremot tog jag en paus från problemet i några dagar. Efter det trillade så slutligen lösningen ned och hörlurarna kopplade åter ihop sig i A2DP-läget och utan några drivrutinsfel.

Här tänkte jag därför redogöra vilka olika metoder jag använde för att lösa problemet med de felande drivrutinerna. Tillvägagångssättet nedan kan utan tvekan användas för andra Bluetooth-enheter än hörlurar och headsets. Så om du har ett strulande tangentbord, en datormus eller varför inte en blåtandshögtalare är det absolut värt att testa de olika stegen för att se om problemet kan ordnas upp!

1. Glöm bort, återställ och anslut enheten på nytt

Först och främst är det alltid bra att fabriksåterställa den enhet som strular. Detta gör att alla inställningar som eventuellt kan vara felaktiga och orsaka problem återgår till så som de var när enheten först packades upp.

1. Börja med att i Windows 10 navigera till Start-menyn > Inställningar (Kugghjulet) > Enheter. Scrolla därefter nedåt tills du ser din enhet i listan för Bluetooth-enheter. Klicka på enheten och välj Ta bort enhet.

Windows 10 - Bluetooth - Ta bort enhet

2. Du behöver nu återställa din enhet till dess fabriksinställningar. Detta görs på olika sätt för olika Bluetooth-enheter. För mina Jabra-hörlurar gjordes återställningen genom att hålla två knappar nedtryckta samtidigt i fem sekunder. För att se exakt hur du återställer just din enhet rekommenderar jag att göra en Google-sökning på din enhets namn följt av factory reset (i mitt fall Jabra Move factory reset).

3. När enheten är återställd till fabriksinställningar behöver du ansluta den till datorn som en ny Bluetooth-enhet. För att göra det navigerar du återigen till Start-menyn > Inställningar (Kugghjulet) > Enheter. Klicka på Lägg till en Bluetooth-enhet eller annan enhet och följ guiden.

Windows 10 - Lägg till en Bluetooth-enhet - Fungerar inte

 

2. Uppdatera Bluetooth-drivrutinerna i Windows

Skulle problemet kvarstå är nästa steg att uppdatera Windows 10 drivrutiner för Bluetooth. Alternativt reparera dem om de visar sig vara trasiga.

1. För att göra detta klickar du på söksymbolen (förstoringsglaset) bredvid Start-menyn och skriver Enhetshanteraren i rutan. Väl i Enhetshanteraren dubbelklickar du på Bluetooth för att visa alla Bluetooth-relaterade enheter och drivrutiner på datorn.

Enhetshanteraren - Bluetooth - Expandera - Drivrutiner Reparera

2. Under Bluetooth-fliken hittar du både Windows 10– och enhetsspecifika drivrutiner för Bluetooth-funktionerna i datorn. Skulle någon av de olika enheterna ha en gul triangel med ett utropstecken i bredvid sig indikerar detta att drivrutinen antingen inte fungerar som den ska eller helt har slutat fungera. Högerklicka i detta fall först och främst på enheten med utropstecknet och välj Uppdatera drivrutin.

Har ingen av drivrutinerna ett utropstecken kan det ändå vara en god idé att högerklicka på det namn som motsvarar din Bluetooth-enhet i datorn och välja att uppdatera den. Oftast heter Bluetooth-enheten exempelvis såsom på bilden nedanför (Intel Wireless Bluetooth). Andra vanliga namn är Generic Bluetooth Adapter och Microsoft Bluetooth Enumerator. Är du osäker på vad din Bluetooth-enhet faktiskt heter skadar det inte att uppdatera drivrutinerna för samtliga enheter i listan.

Intel Wireless Bluetooth - Uppdatera drivrutin - Slutat fungera

3. Välj därefter Sök automatiskt efter uppdaterad drivrutinsprogramvara för din valda enhet och följ anvisningarna för att uppdatera drivrutinerna till den senaste versionen.

Sök automatiskt efter uppdaterad drivrutinsprogramvara

4. Det är mycket möjligt att guiden menar att de bästa drivrutinerna redan är installerade, något som i regel stämmer. Alternativt att det inte går att installera några drivrutiner alls och få bort ett eventuellt utropstecken på det sättet. Gå i sådant fall vidare och testa det sista steget!

3. Reparera skadade systemfiler för Bluetooth med Systemfilsgranskaren (detta löste mitt problem)

Windows 10 innehåller ett spännande verktyg kallat Systemfilsgranskaren. Detta används dels för att lösa problem med Windows-funktioner som inte fungerar ordentligt (såsom drivrutiner) eller om Windows exempelvis kraschar vid upprepade tillfällen. Vad Systemfilsgranskaren gör är att scanna datorn efter grundläggande systemfiler i Windows 10. Verktyget kontrollerar sedan både att alla filer existerar, finns där de ska samt att de är hela och fungerar som de bör göra.

Skulle något fel hittas eller någon fil saknas reparerar verktyget de skadade eller borttagna filerna. Microsoft har själva en egen guide för hur Systemfilsgranskaren används, men jag tänkte att jag ändå går igenom processen även här.

1. Systemfilsgranskaren körs inte som ett vanligt Windows-program utan istället i den så kallade Kommandotolken. För att starta Kommandotolken klickar du på Sök-symbolen bredvid Start-menyn och skriver cmd (1). Högerklicka på Kommandotolken och välj Kör som administratör (2). Svara Ja på meddelandet som frågar om du tillåter att den här appen får göra ändringar på enheten.

Kommandotolken - Kör som administratör - Windows 10 - Bluetooth

2. Kopiera och klistra nu in nedanstående textsnutt i Kommandotolken och tryck Enter. Processen kan ta några minuter att slutföra. När det står 100% följt av The operation completed successfully är det dags att gå vidare.

DISM.exe /Online /Cleanup-image /Restorehealth

Windows 10 - DISM.exe cleanup image

3. Kopiera och klistra sedan in nästa kodsnutt i Kommandotolken och tryck återigen Enter. Systemfilsgranskaren börjar nu leta efter skadade eller borttagna filer och återställer påträffade felaktigheter automatiskt. Även denna process kan ta några minuter att slutföra.

sfc /scannow

Windows 10 - sfc scannow - Fixa Bluetooth problem

4. När genomsökningen är färdig berättar Kommandotolken vad den eventuellt hittat för felaktigheter samt vad som reparerats. Förhoppningsvis syns något i stil med nedanstående meddelande, vilket indikerar att trasiga filer hittats och reparerats.

sfc scannow - Found corrupt files - Successfully repaired

5. Starta avslutningsvis om datorn för att färdigställa reparationsprocessen. Med lite tur går det nu att göra om steg 1 och ansluta din Bluetooth-enhet till datorn problemfritt.

Skulle du ändå inte få det att fungera är du självklart välkommen att dela med dig av processen i kommentarerna, så ska vi försöka hjälpa till!

Christoffer
Administratör och grundare av enkelteknik.se. Modererar och författar det mesta på sajten.

Dela gärna artikeln om du gillar den.

Priser från PriceRunner

Lämna ett svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Det senaste

Recension: The Legend of Zelda: Link’s Awakening – Var det bättre förr?

Att skrämma liv i gamla spel är nog ingen bättre på än Nintendo. Hur går det då när de bestämmer sig för att göra en ordentlig remake av ett 26 år gammalt spel?

Årets julklapp 2019 är en låda att gömma mobilen i

För trettioandra året i rad har nu HUI Research utsett årets julklapp. Detta år följer klappen trenden om att lägga ifrån sig sina mobila skärmar och fokusera på något annat en stund.

Gratisversionen av Spotify fungerar nu på Sonos högtalare

Spotifys reklamfinansierade gratistjänst har tidigare inte gått att använda på Sonos-högtalare. Detta ändras nu när Sonos öppnar upp för Spotify Free på samtliga av sina högtalare.

Var finns egentligen skärmsläckaren i Windows 10?

Förr i tiden kunde man högerklicka på Skrivbordet och välja skärmsläckare. Det kan man inte längre. Skärmsläckaren finns däremot fortfarande kvar i Windows 10. Här hittar du den!

Vad betyder den röda pricken på Apple Watch?

Har du noterat en liten, röd prick högst uppe i mitten av skärmen på din Apple Watch och undrar vad den ska vara bra för? Det går vi igenom här - plus hur du blir av med den.

Ta en skärmbild (Print Screen) av din Apple Watch

Visste du att det - precis som med de flesta mobiltelefoner - går att ta en skärmdump även på Apple Watch? Här går vi igenom hur du gör!

Relaterat innehåll