- Annons -
  • Hem
  • Dator
  • Fråga

Det senaste

Test: IKEA Symfonisk Ljudkontroll – För både Sonos och Symfonisk

Symfonisk-högtalarna var de första produkterna att utmynna från Sonos och IKEAs samarbete. Nu har en liten fjärrkontroll dykt upp till nämnda högtalare. En fjärrkontroll som även fungerar med Sonos eget sortiment!

Dela upp en klickbar bild i flera länkar med hjälp av en Image Map

Har du en bild på din webbsida du vill dela upp i flera klickbara länkar? Här går vi igenom hur du åstadkommer just det med hjälp av en så kallad Image Map!

Recension: Sonos Move: En portabel Sonos-högtalare?

Det som kändes ganska osannolikt för bara några år sedan har nu blivit sanning. Sonos har lanserat en högtalare med både batteridrift och Bluetooth - här tar vi en närmare titt på Sonos Move.

Nu finns äntligen Google Assistent på svenska till Sonos högtalare

Nästan två år efter lanseringen av Sonos One släpper Sonos äntligen loss röststyrning via Google Assistent på svenska till sina smarta högtalare.

Fixa vanliga Bluetooth-problem i Windows 10

Bluetooth är idag många gånger bättre än när tekniken först lanserades. Däremot kan det fortfarande uppstå en hel del problem. Framförallt när man börjar blanda in Windows.

Har du ett par Bluetooth-hörlurar eller en mus och ett tangentbord som inte längre vill anslutas till din Windows 10-dator? Här tar vi en titt på några av lösningarna på dessa problem!

Här om veckan slutade mina Bluetooth-hörlurar (ett par Jabra Move) att fungera ordentligt tillsammans min dator. De kopplade sig till datorn men fungerade endast i så kallat AG-läge, istället för det vanliga A2DP-läget. Något som innebär att ljudkvalitén blir rent ut sagt skräp då AG-läget används för att använda hörlurarna som ett headset, alltså med mikrofonen aktiverad.

I Enhetshanteraren syntes att det hade uppstått ett drivrutinsfel för datorns Bluetooth-hårdvara. Men efter en dags felsökning och mängder av olika försök till en lösning höll jag på att ge upp. Tack och lov gjorde jag inte det, däremot tog jag en paus från problemet i några dagar. Efter det trillade så slutligen lösningen ned och hörlurarna kopplade åter ihop sig i A2DP-läget och utan några drivrutinsfel.

Här tänkte jag därför redogöra vilka olika metoder jag använde för att lösa problemet med de felande drivrutinerna. Tillvägagångssättet nedan kan utan tvekan användas för andra Bluetooth-enheter än hörlurar och headsets. Så om du har ett strulande tangentbord, en datormus eller varför inte en blåtandshögtalare är det absolut värt att testa de olika stegen för att se om problemet kan ordnas upp!

1. Glöm bort, återställ och anslut enheten på nytt

Först och främst är det alltid bra att fabriksåterställa den enhet som strular. Detta gör att alla inställningar som eventuellt kan vara felaktiga och orsaka problem återgår till så som de var när enheten först packades upp.

1. Börja med att i Windows 10 navigera till Start-menyn > Inställningar (Kugghjulet) > Enheter. Scrolla därefter nedåt tills du ser din enhet i listan för Bluetooth-enheter. Klicka på enheten och välj Ta bort enhet.

Windows 10 - Bluetooth - Ta bort enhet

2. Du behöver nu återställa din enhet till dess fabriksinställningar. Detta görs på olika sätt för olika Bluetooth-enheter. För mina Jabra-hörlurar gjordes återställningen genom att hålla två knappar nedtryckta samtidigt i fem sekunder. För att se exakt hur du återställer just din enhet rekommenderar jag att göra en Google-sökning på din enhets namn följt av factory reset (i mitt fall Jabra Move factory reset).

3. När enheten är återställd till fabriksinställningar behöver du ansluta den till datorn som en ny Bluetooth-enhet. För att göra det navigerar du återigen till Start-menyn > Inställningar (Kugghjulet) > Enheter. Klicka på Lägg till en Bluetooth-enhet eller annan enhet och följ guiden.

Windows 10 - Lägg till en Bluetooth-enhet - Fungerar inte

 

2. Uppdatera Bluetooth-drivrutinerna i Windows

Skulle problemet kvarstå är nästa steg att uppdatera Windows 10 drivrutiner för Bluetooth. Alternativt reparera dem om de visar sig vara trasiga.

1. För att göra detta klickar du på söksymbolen (förstoringsglaset) bredvid Start-menyn och skriver Enhetshanteraren i rutan. Väl i Enhetshanteraren dubbelklickar du på Bluetooth för att visa alla Bluetooth-relaterade enheter och drivrutiner på datorn.

Enhetshanteraren - Bluetooth - Expandera - Drivrutiner Reparera

2. Under Bluetooth-fliken hittar du både Windows 10– och enhetsspecifika drivrutiner för Bluetooth-funktionerna i datorn. Skulle någon av de olika enheterna ha en gul triangel med ett utropstecken i bredvid sig indikerar detta att drivrutinen antingen inte fungerar som den ska eller helt har slutat fungera. Högerklicka i detta fall först och främst på enheten med utropstecknet och välj Uppdatera drivrutin.

Har ingen av drivrutinerna ett utropstecken kan det ändå vara en god idé att högerklicka på det namn som motsvarar din Bluetooth-enhet i datorn och välja att uppdatera den. Oftast heter Bluetooth-enheten exempelvis såsom på bilden nedanför (Intel Wireless Bluetooth). Andra vanliga namn är Generic Bluetooth Adapter och Microsoft Bluetooth Enumerator. Är du osäker på vad din Bluetooth-enhet faktiskt heter skadar det inte att uppdatera drivrutinerna för samtliga enheter i listan.

Intel Wireless Bluetooth - Uppdatera drivrutin - Slutat fungera

3. Välj därefter Sök automatiskt efter uppdaterad drivrutinsprogramvara för din valda enhet och följ anvisningarna för att uppdatera drivrutinerna till den senaste versionen.

Sök automatiskt efter uppdaterad drivrutinsprogramvara

4. Det är mycket möjligt att guiden menar att de bästa drivrutinerna redan är installerade, något som i regel stämmer. Alternativt att det inte går att installera några drivrutiner alls och få bort ett eventuellt utropstecken på det sättet. Gå i sådant fall vidare och testa det sista steget!

3. Reparera skadade systemfiler för Bluetooth med Systemfilsgranskaren (detta löste mitt problem)

Windows 10 innehåller ett spännande verktyg kallat Systemfilsgranskaren. Detta används dels för att lösa problem med Windows-funktioner som inte fungerar ordentligt (såsom drivrutiner) eller om Windows exempelvis kraschar vid upprepade tillfällen. Vad Systemfilsgranskaren gör är att scanna datorn efter grundläggande systemfiler i Windows 10. Verktyget kontrollerar sedan både att alla filer existerar, finns där de ska samt att de är hela och fungerar som de bör göra.

Skulle något fel hittas eller någon fil saknas reparerar verktyget de skadade eller borttagna filerna. Microsoft har själva en egen guide för hur Systemfilsgranskaren används, men jag tänkte att jag ändå går igenom processen även här.

1. Systemfilsgranskaren körs inte som ett vanligt Windows-program utan istället i den så kallade Kommandotolken. För att starta Kommandotolken klickar du på Sök-symbolen bredvid Start-menyn och skriver cmd (1). Högerklicka på Kommandotolken och välj Kör som administratör (2). Svara Ja på meddelandet som frågar om du tillåter att den här appen får göra ändringar på enheten.

Kommandotolken - Kör som administratör - Windows 10 - Bluetooth

2. Kopiera och klistra nu in nedanstående textsnutt i Kommandotolken och tryck Enter. Processen kan ta några minuter att slutföra. När det står 100% följt av The operation completed successfully är det dags att gå vidare.

DISM.exe /Online /Cleanup-image /Restorehealth

Windows 10 - DISM.exe cleanup image

3. Kopiera och klistra sedan in nästa kodsnutt i Kommandotolken och tryck återigen Enter. Systemfilsgranskaren börjar nu leta efter skadade eller borttagna filer och återställer påträffade felaktigheter automatiskt. Även denna process kan ta några minuter att slutföra.

sfc /scannow

Windows 10 - sfc scannow - Fixa Bluetooth problem

4. När genomsökningen är färdig berättar Kommandotolken vad den eventuellt hittat för felaktigheter samt vad som reparerats. Förhoppningsvis syns något i stil med nedanstående meddelande, vilket indikerar att trasiga filer hittats och reparerats.

sfc scannow - Found corrupt files - Successfully repaired

5. Starta avslutningsvis om datorn för att färdigställa reparationsprocessen. Med lite tur går det nu att göra om steg 1 och ansluta din Bluetooth-enhet till datorn problemfritt.

Skulle du ändå inte få det att fungera är du självklart välkommen att dela med dig av processen i kommentarerna, så ska vi försöka hjälpa till!

Christoffer
Administratör och grundare av enkelteknik.se. Modererar och författar det mesta på sajten.

Relaterat innehåll

Lämna ett svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Tester

Test: IKEA Symfonisk Ljudkontroll – För både Sonos och Symfonisk

Symfonisk-högtalarna var de första produkterna att utmynna från Sonos och IKEAs samarbete. Nu har en liten fjärrkontroll dykt upp till nämnda högtalare. En fjärrkontroll som även fungerar med Sonos eget sortiment!

Recension: Sonos Move: En portabel Sonos-högtalare?

Det som kändes ganska osannolikt för bara några år sedan har nu blivit sanning. Sonos har lanserat en högtalare med både batteridrift och Bluetooth - här tar vi en närmare titt på Sonos Move.

Populärt just nu

Formatera, installera om och återställ en Mac-dator

Ska du sälja din Mac-dator eller vill installera om och återställa OS X/macOS av någon annan anledning? Här guidar vi dig genom hela processen!

Vad har jag för telefonnummer?

Osäker vilket telefonnummer du har? Så gör du för att se ditt eget nummer på både iPhone, Samsung, Sony och flera andra telefonmodeller.

Så fixar du en Android-telefon som inte laddar

Tar din Android-telefon inte laddning eller laddar den bara då och då? Här går vi igenom de vanligaste orsakerna (och lösningarna) för problem med laddning!

Gör en skärmdump (Print Screen) på iPhone X och XS

Precis köpt en ny iPhone och insett att den saknar en hemknapp för att kunna göra skärmdumpar? Ingen fara! Funktionen finns givetvis fortfarande och är lika enkel att använda som tidigare!

Ta bort, lägg till eller ändra en SIM-pinkod på iPhone

Vill du ta bort SIM-PIN-koden på din iPhone eller möjligen lägga till en ny för lite extra säkerhet? Inga problem. Här går vi igenom hur du gör!

Är Swefilmer, Dreamfilm och Sweflix lagliga?

(Uppdaterad: 2017-04-29) Swefilm(er), Dreamfilm och Sweflix är tre omåttligt populära sajter för att se på gratis film över nätet. Men är det verkligen lagligt...

Mer läsning

Stäng av aviseringar och notiser i de vanligaste webbläsarna

Trött på att var och varannan sajt du besöker skickar ut notiser och frågar om du vill tillåta att de får visa aviseringar när något nytt innehåll publicerats? Så stänger du av meddelandena!

Stäng av extra påminnelser för SMS på iPhone

Som standard plingar iPhone till både när du får ett SMS och ytterligare en gång två minuter senare, för att påminna dig. Så stänger...

Philips Hue kommer äntligen ihåg hur lamporna ska lysa

Philips Hue är en fantastisk uppsättning ljusprodukter. Dock har en av de viktigaste funktionerna saknats, tills nu!

Fixa WordPress-sajt som fastnat i planerat underhållsarbete

Att uppdatera en WordPress-webbsida eller ett tillägg är i regel ganska smärtfritt. Skulle något dock gå snett kan din hemsida fastna i ett permanent underhållsläge.