Få ut så mycket batteritid som möjligt på iPhone och iPad

Det senaste

Dör din iPhone lite väl snabbt? Är batteriet dåligt? Här går vi igenom vilka rekommendationer som finns för att laddningen ska hålla så länge som möjligt!

Att en iPhone eller iPad laddas ur snabbare desto mer enheten används kommer förmodligen inte som en överraskning för någon. Vad dock inte alla har koll på är att saker som fodral, rumstemperatur och till vilken procent telefonen får ladda till spelar roll för hur länge den orkar innan batteriet ger upp. Med nedanstående tips kan du förhoppningsvis både få ut några extra procent batteritid ur din enhet samtidigt som batteriets livslängd (hur länge det håller innan det helt slutar fungera) förmodligen förlängs.

1. Börja med att uppdatera din iPhone eller iPad med den senaste programvaran

Uppdateringar av mjukvaran för iPhone/iPad innehåller inte sällan olika nya strömsparande funktioner. Börja därför med att uppdatera din enhet till den senaste mjukvaran om du inte redan gjort det. För att kolla om det finns någon ny uppdatering navigerar du till Inställningar > Allmänt (1) > Programuppdatering (2).

iPhone - Programuppdatering - Uppdatera iOS batteri

2. Ha koll på ljusstyrka och Wi-Fi för att maximera batteritiden

Den komponent som drar mest batteri på en mobil enhet är i regel alltid skärmen och dess bakgrundsbelysning. Se därför till att inte ha skärmen ljusare än du faktiskt behöver. För att ändra ljusstyrkan kan du antingen svepa uppåt för att få fram menyn med snabbinställningar. Du kan även navigera till Inställningar > Visning och ljusstyrka (2). Här kan du både justera den faktiska ljusstyrkan på skärmen samt aktivera funktionen Automatisk ljusstyrka (2). Med Automatisk ljusstyrka aktiverad ställer skärmen själv in sig utefter hur ljust det är runtomkring enheten, för att spara så mycket batteri som möjligt.

iPhone - iPad - Visning och ljusstyrka - Spara batteri

Ytterligare en inställning som är bra att ha koll på är den för Wi-Fi-nätverk. Det kostar mer batterikraft att använda mobildatanätverket än att surfa via ett Wi-Fi-nätverk. Ha därför Wi-Fi påslaget och anslut så ofta du har möjlighet till närliggande Wi-Fi-nätverk. Du slår på Wi-Fi genom att svepa uppåt för att få fram snabbinställningsmenyn. Du kan även navigera till Inställningar > Wi-Fi (1). Här kan du också bestämma vilka nätverk du vill ansluta till (2).

iPhone - iPad - Använd Wi-Fi för att spara batteri
Det är lättare för batteriet att surfa via Wi-Fi än via mobildatanätverket.

3. Använd Strömsparläget när batteriet börjar ta slut

När din iPhone eller iPad börjar närma sig slutet på batteriladdningen får du ett meddelande om att batterinivån är låg. Tillsammans med detta meddelande finns en uppmaning om att slå på Strömsparläge. Strömsparläget gör att enheten inte automatiskt hämtar någon data i bakgrunden (mejl, app-uppdateringar, synkroniserat innehåll m.m.) samt att onödiga visuella effekter stängs av. Du kan dock använda telefonen eller plattan precis som vanligt och ringa, ta emot och skicka SMS och surfa.

Inställningen för Strömsparläget går även att komma åt genom att gå till Inställningar > Batteri (1) och peka på Strömsparläge (2).

iPhone - iPad - Inställningar - Batteri - Strömsparläge - Spara batteri

4. Ta bort fodral som gör telefonen varm under laddning

Om du har ett väldigt inkapslande fodral kring din iPhone eller iPad kan du maximera batteriets livslängd genom att ta bort skalet när du laddar enheten. Detta är inte fallet för alla skal. Men om du märker att din enhet blir mycket varm under laddning kan det vara bra att tillfälligt ta bort fodralet då batterier i regel inte mår bra av att laddas under för varma förhållanden.

iPhone - iPad - Ta av skal vid laddning - Värmeproblem
Blir din iPhone eller iPad väldigt varm medan den laddas kan det vara en bra idé att tillfälligt ta bort skalet från enheten.

5. Ladda inte din iPhone eller iPad om det är väldigt varmt

Batterier är som sagt väldigt värmekänsliga. Enligt Apples rekommendationer kan tiden en laddning av batteriet håller minska avsevärt om enheten laddas när det är väldigt varmt omkring den. Om du har möjligheten att inte ladda din telefon eller platta när det är väldigt varmt är det därför att rekommendera att vänta tills temperaturen är lägre. Tänk givetvis på att heller inte innesluta enheten i något när den laddas. Att låta telefonen ligga i sängen under ett täcke medan den laddar är t.ex. inte någon bra idé.

iPhone - Ladda inte telefonen i sängen under täcket
Att ladda din iPhone eller iPad i sängen, under täcket eller en filt, är oftast ingen bra idé.

6. Ladda inte batteriet fullt om din iPhone/iPad ska vara avstängd en längre tid

Om du t.ex. ska resa bort en längre tid och inte ta med din telefon eller platta mår batterierna i regel bäst av att varken vara helt urladdade eller helt fullt laddade. Istället rekommenderas det att batteriet laddas till ungefär hälften (50%) innan enheten stängs av. Om du förvarar en iPhone eller iPad med batteriet helt urladdat under en längre tid kan det faktiskt hända att batteriet inte alls går att ladda upp. Detta då det är svårt att väcka liv i ett totalt urladdat batteri som befunnit sig utan ström en lång tid. Åt andra hållet kan batteriets kapacitet istället försämras om det laddas upp helt fullt (100%) varpå enheten sedan stängs av och hålls avstängd länge.

Om enheten inte kommer användas på mer än sex månader är det vidare bra att en gång i halvåret ändå ladda upp batteriet till 50% för att hålla liv i det och förhindra att kapaciteten försämras avsevärt.

7. Låt inte enheten vara kopplad till en avstängd USB-port

Om du laddar din iPhone eller iPad direkt i en USB-port på datorn är det viktigt att tänka på att plugga bort enheten efter du stängt av datorn. Att ha telefonen eller plattan inkopplad i en USB-port som inte ger någon ström kan i vissa fall göra att enheten söker efter data eller laddningsmöjligheter via kabeln. Detta drar i sin tur batteri från enheten, något som förmodligen inte är önskvärt.

iPhone - Laddar - Koppla ur när du stängt av datorn
Låt inte din iPhone eller iPad sitta inkopplade till en USB-port som inte ger ut någon ström.

Mer läsning: Inställningstips för bättre battertid

Avslutningsvis kan det även vara en bra idé att se över t.ex. vilka appar som drar mest ström och vilka effekter och andra funktioner som hjälper till att förbruka batteriet. Vi har samlat dessa tips i en tidigare artikel. Du hittar den här: 7 tips för bättre batteritid i iPhone & iPad.

Har du fler bra tips för att bättra på och maximera batteritiden hos iPhone och iPad? Dela gärna med dig i kommentarerna!

Källa till denna artikel: apple.com/se

Christoffer
Administratör och grundare av enkelteknik.se. Modererar och författar det mesta på sajten.

Dela gärna artikeln om du gillar den.

Frågor

Hjälpte texten dig?

Allt innehåll på enkelteknik.se är gratis och finansieras genom annonsering, samarbeten och donationer. Alla bidrag, oavsett summa, tas tacksamt emot på nedanstående Swish-nummer.

Swish-nummer: 123 404 34 36

Skicka gärna med din e-post-adress om du väljer att stödja oss, så vi får möjlighet att återkomma med ett personligt tack!

Lämna ett svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Det senaste

Ta bort formatering av kopierad text i Windows 10

Att kopiera och klistra in text är i regel inga konstigheter. Däremot är det ganska irriterande när textformatering följer med och förstör ett snyggt...

Ta bort den röda pricken vid casting i Oculus Quest 2

Röda prickar är sällan något välkommet. Här kommer jag därför gå igenom hur du blir av med den som tittar fram i Oculus Quest...

Test: Oculus Quest 2 – Är VR äntligen för alla?

Uppföljaren till det omåttligt populära VR-headsetet Oculus Quest ska tydligen vara bland det bästa man kan köpa om man vill börja äventyra in i VR-världen. Det låter ju rätt bra. Vi testar ett sådant!

Ta en Print Screen (skärmdump) i Windows 10

Hur gör man egentligen en Print Screen in Windows 10? Faktum är att det finns ett gäng olika sätt att åstadkomma detta på. Här går vi igenom de vanligaste!

Test: ADATA SC680 – En lätt, plastig och billig extern SSD-hårddisk

SC680 är en av de billigaste externa SSD-hårddiskarna på marknaden sett till Gigabyte per krona. Hur står den sig i djungeln av väldigt liknande konkurrenter?

Ångra en Windows 10-uppdatering och förläng ångertiden

Att uppdatera Windows går ju oftast smidigt och utan större problem. Förutom när det inte gör det och något blir helt fel.

Relaterat innehåll

Send this to a friend