Använd autostart i Windows & på Mac

Gillar du artikeln? Stöd sajten med en Swish om du vill.

Det senaste

Varför har Instagram helt plötsligt svart bakgrund?

Insåg du precis att Instagram av någon anledning är bra mycket mörkare än vad det brukar vara? Här är anledningen och hur du ändrar tillbaka till det ljusare läget.

Spotify stannar i slutet av nästan varje låt

Här är min lösning på problemet med att Spotify då och då inte vill hoppa vidare till nästa låt, utan istället bara stoppar uppspelningen. Även om det ser ut som att den är igång.

Önskar du att ett visst program startar samtidigt som datorn? Eller vill du förhindra att ett program autostartar tillsammans med datorn? Så här gör du!

Om du har ett eller flera program du ofta använder kan det ibland vara smidigt om de startas automatiskt i samband med att du startar datorn. Funktionen att låta program starta automatiskt vid uppstart finns inbyggd både i Windows och i Mac OS X. Läs vidare under det operativsystem du använder. Självklart kan du även använda nedanstående steg för att hindra program att starta samtidigt som datorn – om du dras med något autostartande otyg som irriterar!

1. Autostart i Windows

Beroende på vilken version av Windows du använder ser stegen att lägga till ett program för att starta samtidigt som datorn lite olika ut. Grundprincipen är dock densamma.

Autostart i Windows 10 (och 8.1)

1. Börja med att trycka ned Windows-tangenten + R (alternativt högerklicka på Start-menyn nere till vänster och välj därefter Kör). I rutan som dyker upp skriver du shell:Startup och klickar på OK.

Autostart Windows 10 - Shell startup - Kör

2. Du hamnar nu i en mapp där du själv kan lägga till vilka program du önskar starta samtidigt som Windows startar. Sökvägen till mappen är:

C: > Användare > Ditt användarnamn > AppData > Roaming > Microsoft > Windows > Start-meny > Program > Autostart.

Autostart Windows 10 - Autostart-mappen

För att lägga till ett program drar du helt enkelt programmets ikon till Autostart-mappen. Detta skapar en genväg till programmet i fråga. Här nedan drar vi webbläsaren Internet Explorer till vår Autostart-mapp för att få programmet att starta samtidigt som datorn.

3. Så snart du lagt till det eller de program du önskar i Autostart-mappen är du faktiskt klar. Programmet eller programmen kommer nu starta samtidigt som Windows. För att dubbelkolla vilka program som faktiskt startar tillsammans med datorn och för att få möjlighet att stänga av de du inte vill ska gå igång vid uppstart gör du följande.

4. Högerklicka på Start-meny-symbolen längst ned till vänster och välj Aktivitetshanteraren.

Autostart Windows 10 - Starta Aktivitetshanteraren

5. Väl inne i Aktivitetshanteraren klickar du på Mer information.

Autostart Windows 10 - Aktivitetshanteraren - Mer information

6. Klicka därefter på fliken Autostart. Här kan vi se att både Internet Explorer (som vi nyss la till) och även Microsoft OneDrive startar samtidigt som Windows. Alla program som startar samtidigt finns inte sparade som genvägar i Autostart-mappen, utan läggs istället till via datorns så kallade register.

Autostart Windows 10 - Aktivitetshanteraren - Information om Autostart

Genom att använda Aktivitetshanteraren kan du stänga av autostart för många av dessa program, till exempel OneDrive, genom att markera programmet och välja Inaktivera (längst ned till höger).

Autostart i Windows 7

1. Börja med att öppna Start-menyn och välj Alla Program. Högerklicka på mappen Autostart och välj Öppna.

Autostart Windows 7 - Öppna mappen Autostart i Windows 7

2. Du hamnar nu i en mapp där du själv kan lägga till vilka program du önskar starta samtidigt som Windows startar. Sökvägen till mappen är:

C: > Användare > Ditt användarnamn > AppData > Roaming > Microsoft > Windows > Start-meny > Program > Autostart.

Autostart Windows 7 - Lägg till program i Autostart-mappen

För att lägga till ett program drar du helt enkelt programmets ikon till Autostart-mappen. Detta skapar en genväg till programmet i fråga. Här nedan drar vi Internet Explorer till vår Autostart-mapp för att få programmet att starta samtidigt som datorn.

3. Så snart du lagt till det eller de program du önskar i Autostart-mappen är du faktiskt klar. Programmet eller programmen kommer nu starta samtidigt som Windows. För att dubbelkolla vilka program som faktiskt startar tillsammans med datorn och för att få möjlighet att stänga av dem du inte vill ska starta direkt vid uppstart gör du följande.

4. Öppna Start-menyn (längst ned till vänster på skärmen) och skriv msconfig i sökrutan längst ned. Klicka därefter på Enter.

Autostart Windows 7 - msconfig - Starta

5. Programmet Systemkonfiguration öppnas nu. Klicka på fliken Autostart. Här kan du se vilka program som startas samtidigt som datorn. Mycket riktigt finns nu även Internet Explorer med i listan. Alla program som startar samtidigt som datorn finns inte sparade som genvägar i Autostart-mappen, utan läggs istället till via datorns så kallade register.

Autostart Windows 7 - Systemkonfiguration

Genom att använda Systemkonfigurations-verktyget kan du själv välja att tillåta eller förbjuda ett program att starta samtidigt som datorn. Klicka bara ur kryssrutan framför det program du inte vill ska starta samtidigt som datorn och bekräfta inställningarna med Verkställ följt av OK.

2. Autostart i Mac OS X

1. Börja med att klicka på äpplet högst upp till vänster på skärmen och välj Systeminställningar. Klicka sedan på Användare och grupper.

Autostart Mac OS X - Systeminställningar - Användare och Grupper

2. Välj nu det konto du vill lägga till att ett eller flera program startas samtidigt med och klicka därefter på Startobjekt. Du ser här vilka program som för tillfället startar tillsammans med att du loggar in på det aktuella kontot. Vill du ta bort ett program markerar du det och klickar på minustecknet under listan. För att lägga till ett ytterligare program väljer du istället plustecknet.

Autostart Mac OS X - Startobjekt - Lägg till

3. Leta därefter upp det eller de program du vill starta samtidigt som du loggar in på ditt konto. I exemplet här nedanför letar vi upp webbläsaren Safari och bekräftar vårat val genom att klicka på Lägg till (längst ned till höger).

Autostart Mac OS X - Lägg till Program - Safari

4. Safari kommer nu startas samtidigt som vi loggar in på vårt konto. Autostartande program startas som standard i öppet läge (det vill säga att de dyker upp mitt på skärmen). Vill du istället starta ett program men inte visa själva programfönstret kan du klicka i kryssboxen under Göm framför det eller de program du vill gömma.

Autostart Mac OS X - Startobjekt - Lägg till Program

Frågor på det? Vi hjälper gärna till i kommentarerna här nedanför!

Utvalda produkt- och återförsäljarlänkar i vissa av artiklarna på enkelteknik.se är affiliate-länkar. När ett köp, inom en viss tid, görs via en eller flera av dessa länkar erhåller sajten en mindre provisionsdel på köpesumman. Läs mer.

8 kommentarer

 1. Hej!
  Jag har problem med ett tillägg på datorn. Programmet heter PCClient och startar varje gång jag startar min mac. Detta är fruktansvärt irriterande… Har dels försökt gå in via programmet självt och stänga av detta, dels via systeminställningar, men inget fungerar.

  tacksam för svar

  Mvh, Sandra

  • Hej! Testa att öppna ett nytt fönster i Finder. Välj sedan och Gå till mapp. Skriv in System och leta reda på mappen Library > StartupItems. Finns inte den mappen kan du även testa att skriva Library och där leta efter StartupItems. Se efter om det finns några filer i någon av dessa mappar som kan vara relaterade till programmet och ta bort dem.

   Fungerar inte det hittade jag även detta efter lite Googlande (se länk). Här beskrivs det att du ska kunna stänga av autostarten av programmet genom att öppna programmet Terminalen (sök efter Terminalen) och skriva in följande ”sudo defaults delete com.apple.loginwindow LoginHook” (utan citattecknen). Tryck därefter Enter.

   Jag har inte möjlighet att testa detta så det får anses lite på egen risk. Men det är det bästa alternativ jag hittar. Hoppas det ordnar sig!

   // Christoffer, enkelteknik.se

 2. Hej!

  Jag har problem med min mac, där ett program startar upp automatisk vid uppstart fastän det inte ligger inlagt. Hur gör man för att få bort det?

  • Hej! Tillvägagångssättet för att få bort program som strular på det sättet skiljer sig lite beroende på vad det är för program. Se t.ex. kommentaren ovanför. Vilket program handlar det om?

   // Christoffer, enkelteknik.se

   • Hej!

    Tack för svar! Det handlar om Whatsapp för datorn, det ligger inte med som automatisk uppstart och det är inte i bockat på själva appen heller. Laddade ner det genom Appstore på min MacBook Pro

     • Hej igen! Knepigt! Lyckas inte hitta någon annan som haft liknande problem med just det programmet. Det är inte säkert att det hjälper, men testa att öppna ett nytt Finder-fönster. Klicka på Bibliotek (Library) och välj LaunchAgents. Om det finns någon fil här som heter ungefär samma som programmet kan du testa att flytta bort filen från mappen (lägg den t.ex. direkt på Skrivbordet så länge). Testa sedan att starta om datorn och se om programmet fortfarande startar automatiskt.

      Hjälper det inte är jag lite osäker på vad som kan vara galet. Kan det möjligen finnas någon inställning i AppStore som bestämmer att appen ska starta automatiskt med datorn?

      // Christoffer, enkelteknik.se

Lämna ett svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Det senaste

Varför har Instagram helt plötsligt svart bakgrund?

Insåg du precis att Instagram av någon anledning är bra mycket mörkare än vad det brukar vara? Här är anledningen och hur du ändrar tillbaka till det ljusare läget.

Börja en WordPress-lista med ett annat nummer än ett

Numrerade listor har alltid skapat lite extra huvudbry hos mig. Så tar du kontroll över vilket nummer som visas var när det kommer till listor i populära WordPress!

Spotify stannar i slutet av nästan varje låt

Här är min lösning på problemet med att Spotify då och då inte vill hoppa vidare till nästa låt, utan istället bara stoppar uppspelningen. Även om det ser ut som att den är igång.

Test: Moccamaster Automatic – Fortfarande bäst?

När det kommer till kaffebryggare står Technivorms Moccamaster-serie ut som en av de verkliga långkörarna. Är det fortfarande en sådan man "ska" ha år 2022?

Google-ingenjör menar att AI:n LaMDA utvecklat medvetande

Att stänga av medarbetare för att de går utanför sina arbetsramar är inte helt ovanligt. Men när ramarna involverar påståenden om att Googles AI kan ha skapat sig ett eget medvetande blir det lite extra spännande.

Test: MiniFinder Pico 4G – Spårar det mesta

Hur precis och smidig är egentligen en dedikerad GPS-tracker år 2022? Det tänkte jag ta reda på i detta test av Pico 4G från Växjö-baserade MiniFinder.

Så visar du ett rutnät i kameran på iPhone

Ser fotona du tar med din iPhone ut som att du är på väg att ramla samtidigt som du knäpper dem? Så rätar du upp tillvaron genom att visa ett rutnät på skärmen i kamera-appen!
Send this to a friend