Visste du att alla flikar du stänger i Safari på din iPhone och iPad sparas för att de lätt ska gå att öppna igen? Så hittar du de stängda flikarna!
Faktum är att det inte bara de senaste fem eller tio stängda flikarna som sparas. Istället är det faktiskt hela 50 stycken stängda flikar som automatiskt sparas så snart de stängs. En ganska smidig funktion oavsett du råkat stänga en flik av misstag eller bara kom på att du vill öppna något du tittade på tidigare.
Öppna en stängd flik i Safari (iPhone/iPad)
- Börja med att, i Safari-webbläsaren, klicka på flikhanteringssymbolen, längst ned till höger.
- Peka därefter på plus-tecknet, längs ned till vänster, och håll fingret intryckt tills en lista med de senast stängda flikarna dyker upp.
- Här är det sedan fritt fram att scrolla uppåt i listan för att hitta just den stängda flik du söker.
- För att återkskapa vald, stängd flik pekar du sedan bara på den varpå den öppnas bland de vanliga flikarna igen.
- Värt att ha med sig är att eventuell information som lagts till direkt i webbläsaren (t.ex. text i ett textfält) inte sparas tillsammans med den stängda fliken. Utan det är endast själva webbaddressen fliken pekar mot som sparas.
Stäng alla sparade flikar i Safari (iPhone /iPad)
Om du av någon anledning skulle vilja radera alla tidigare stängda flikar helt och hållet, så att de inte går att återskapa igen, går även detta att göra. Dumt nog däremot inte direkt från själva webbläsaren. Istället behöver flikarna raderas tillsammans med den övriga webbläsardatan via appens systeminställningar.
- Börja här med att navigera till Inställningar > Appar > Safari.
- Scrolla nedåt och klicka på Rensa historik och webbplatsdata.
- Här får du sedan välja om du vill radera webbplatsdatan för bara de senaste dagarna eller ta bort all historik. Notera att du inte behöver klicka i alternativet Stäng alla flikar om du inte också vill radera alla öppna flikar. Utan det räcker med att välja att radera webbplatsdatan för den period du önskar ta bort de sparade flikarna för.
- Klicka sedan på Rensa historik för att ta bort både webbplatsdatan och de sparade, stängda flikarna för den valda perioden. En inte helt supersmidig lösning, men i nuläget den enda som finns när det kommer till att bli kvitt stängda flikar helt.
Stöter du på några frågor eller funderingar är du som vanligt välkommen att dela med dig av dem i kommentarerna här nedanför.

